Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
Wyświetlenie odpowiedzi
Nowe browary restauracyjne w Polsce
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof Wyświetlenie odpowiedziCo się dziwisz?
Człowiek do wytwarzania piwa w domu uzywa ekstraktu gotowego, który trzeba rozrobic z wodą i zagotować i doprawić chmielem. Na tej podstawie mierzy swoją miarą.
Jesteś dobrym piwowarem, ale klasy, to nie masz za grosz.Last edited by emes; 2011-04-16, 22:04.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedziNie wiem co tu wyjaśniać, przecież cała technologia jest z Niemiec. Jeśli nie jest, to tu napisz, że nie jest.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedziNie wiem co tu wyjaśniać, przecież cała technologia jest z Niemiec. Jeśli nie jest, to tu napisz, że nie jest.
Zatem nie ma postaw zeby przypisac jakiemu kolwiek Państwu technologię wytwarzania jakiegokolwiek piwa w konkretnym browarze. Są wzorce ale to nie jest technologia wypisana od "A" do "Z".
Piszę żebyś zrozumiał jeszcze raz: "kazdy może miec browar kupiony gdzieś tam" ale piwo wytwarza człowiek.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedziTak, Krzysztof, broń się takimi argumentami i napisz jeszcze , że biję małe dzieci
Jesteś dobrym piwowarem, ale klasy, to nie masz za grosz.
Nie masz doswiadczenia takiego jak Piwowarzy więc proszę nie wyciagaj pochopnych wnosków drogi Kolego.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
emes, pomyśl, dlaczego jednym piwowarom domowym piwa wychodzą a innym nie?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Widzę, że dyskusja o browarach restauracyjnych się tutaj przeniosła. , a emocje nie opadły.
Może rzeczywiście jest tak, że nie ma znaczenia kto jakie studia kończył i czy w ogóle zaczynał. Ja widzę po prostu z jakim zapałem i pasją piwowarzy domowi w Polsce zgłębiają tajniki warzenia piwa, jak się uczą różnych stylów, jak walczą o jak najlepsze piwo, wymieniają się doświadczeniami, wiedzą, spotykają, tworzą stowarzyszenie i zaszczepiają swoją miłość do piwa innym, rodzinie, znajomym, współpracownikom, obcym. Ta środowiskowa pasja widoczna jest gołym okiem, podobnie jak rosnąca z roku na rok wiedza. W Niemczech jest podobnie tylko nie dotyczy to piwowarów domowych lecz piwowarów zawodowych - tworzą stowarzyszenia, konkursy, organizują pokazy, seminaria, wydają czasopisma, zakładają strony internetowe, dbają o dobry wizerunek swojego piwa, łączą tradycją z innowacyjnością itp. Może czytaliście, że tytuł mistrza świata sommelierów piwnych zdobył tydzień temu właściciel browaru Riegele - a zawody łatwe nie były. Nie wiem dokładnie jak jest w Czechach, ale mam wrażenie, że podobnie jeżeli chodzi o piwowarską pasję i wiedzę.
U nas jest Krzysztof, marekj i może jeszcze ktoś - ale tego entuzjazmu, zaangażowania, zapału i wiedzy piwowarskiej na razie jeszcze nie widać - nie twierdzę, że jej nie ma, tylko że nie widać.
Jestem głęboko przekonany, że to się zmieni, ale też trzeba tworzyć właściwą atmosferę. Pewnie wszyscy byśmy chcieli, żeby było jak w Niemczech czy Czechach. Ale jak będzie tylko od nas zależy.
Na szczęście przynajmniej jeżeli chodzi o ilość browarów restauracyjnych to jest lepiej niż kilka lat temu - to w gruncie rzeczy świadczy o tym, że jest dobry moment to jakiegoś przełomu i ilościowego i jakościowego.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof Wyświetlenie odpowiedziNie masz doswiadczenia takiego jak Piwowarzy więc proszę nie wyciagaj pochopnych wnosków drogi Kolego.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziWidzę, że dyskusja o browarach restauracyjnych się tutaj przeniosła. , a emocje nie opadły.
Może rzeczywiście jest tak, że nie ma znaczenia kto jakie studia kończył i czy w ogóle zaczynał. Ja widzę po prostu z jakim zapałem i pasją piwowarzy domowi w Polsce zgłębiają tajniki warzenia piwa, jak się uczą różnych stylów, jak walczą o jak najlepsze piwo, wymieniają się doświadczeniami, wiedzą, spotykają, tworzą stowarzyszenie i zaszczepiają swoją miłość do piwa innym, rodzinie, znajomym, współpracownikom, obcym. Ta środowiskowa pasja widoczna jest gołym okiem, podobnie jak rosnąca z roku na rok wiedza. W Niemczech jest podobnie tylko nie dotyczy to piwowarów domowych lecz piwowarów zawodowych - tworzą stowarzyszenia, konkursy, organizują pokazy, seminaria, wydają czasopisma, zakładają strony internetowe, dbają o dobry wizerunek swojego piwa, łączą tradycją z innowacyjnością itp. Może czytaliście, że tytuł mistrza świata sommelierów piwnych zdobył tydzień temu właściciel browaru Riegele - a zawody łatwe nie były. Nie wiem dokładnie jak jest w Czechach, ale mam wrażenie, że podobnie jeżeli chodzi o piwowarską pasję i wiedzę.
U nas jest Krzysztof, marekj i może jeszcze ktoś - ale tego entuzjazmu, zaangażowania, zapału i wiedzy piwowarskiej na razie jeszcze nie widać - nie twierdzę, że jej nie ma, tylko że nie widać.
Jestem głęboko przekonany, że to się zmieni, ale też trzeba tworzyć właściwą atmosferę. Pewnie wszyscy byśmy chcieli, żeby było jak w Niemczech czy Czechach. Ale jak będzie tylko od nas zależy.
Na szczęście przynajmniej jeżeli chodzi o ilość browarów restauracyjnych to jest lepiej niż kilka lat temu - to w gruncie rzeczy świadczy o tym, że jest dobry moment to jakiegoś przełomu i ilościowego i jakościowego.
W swojej praktyce w minibrowarze rozpocząłem jako pierwszy warzenie kilku piw np. Dunkles Weizen, Weizen Bock, Altbier. Chciałem wyjść ponad standardowe trzy gatunki: Weizen, Pils i Ciemne. W Bierhalle ciemnych piw jest w ofercie cztery: Dunkel, Marcowe, Altbier i Dunkles Weizen. Przed "gwiazdką" pojawia się Koźlak. Był też Maibock.
Moim zdniem nie jest źle. Moi koledzy "po fachu" też mają swoje inicjatywy: Miodowe, Red i Imbirowe, itd.
Każdy nowy browar restauracyjny wnosi coś do rozwoju kultury piwa w Polsce. Każda nowa lokalizacja to nowy klient, który jak posmakuje piwa będzie wracał do piw z browarów restauracyjnych i regionalnych. Moim zdaniem ważne jest żeby piwa te były dobre. Czasem rozmawiam z ludzmi, który przyjechali z innych miast i mówią, ze starają się odwiedzać browary restauracyjne w miastach w których aktualnie przebywają. Nie podejrzewam ich o jakieś wielkie pasje ale dobrze że się tak dzieje. Gorzej jest jeżeli ktoś "sparzy" sie na jakimś piwie podczas pierwszej wizyty w małym browarze. Moim zdaniem taki "klient" nie wróci żadnego z browarów restauracyjnych przez długi czas.... Niestety takie sytuacje się zdarzają....Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedziAle ten komentarz odnosi do mojego stwierdzenia, że nie masz klasy, a to nie ma nic wspólnego z doświadczeniem jakie mają Piwowarzy. Po błędach wnioskuję, że się dziś sensownie nie dogadamy. Pozdrawiam
A piwo samo się robi. Jakie jest - sprawdź lub niech ci Inni Klienci powiedzą.
Kup browar, uruchom i pokaż jakie piwa umiesz uwarzyć. Zapewniam, będę jednym z klientów, który przyjedzie i zdegustuje. Daj przykład.... Proszę.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
No to fajnie a teraz napiszcie coś nt nowych browarów restauracyjnych w PolscePiętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedziNo to fajnie a teraz napiszcie coś nt nowych browarów restauracyjnych w Polsce
Zajrzyj do jego postów. Nie chcę jego informacji powtarzać zwłaszcza że jest on najlepiej zorientowany w tym co robi.
Z potwiedzonych źódeł wiem, że pojawi się nowa instalacja gdzieś około 18 maja 2011 r.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedziNo to fajnie a teraz napiszcie coś nt nowych browarów restauracyjnych w Polsce
adres: CEPR w Szymbarku (część hotelowo-gastronomiczna)
data otwarcia: 14 maja 2011 (planowane)
asortyment: jasne, ciemne, pszeniczne, koźlak dubeltowy (ostatnie piwo w planach)
Comment
-
Comment