Nowe browary restauracyjne w Polsce
Collapse
X
-
Jesteś dobrym piwowarem, ale klasy, to nie masz za grosz.Last edited by emes; 2011-04-16, 22:04.Comment
-
Comment
-
Zatem nie ma postaw zeby przypisac jakiemu kolwiek Państwu technologię wytwarzania jakiegokolwiek piwa w konkretnym browarze. Są wzorce ale to nie jest technologia wypisana od "A" do "Z".
Piszę żebyś zrozumiał jeszcze raz: "kazdy może miec browar kupiony gdzieś tam" ale piwo wytwarza człowiek.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
emes, pomyśl, dlaczego jednym piwowarom domowym piwa wychodzą a innym nie?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Widzę, że dyskusja o browarach restauracyjnych się tutaj przeniosła. , a emocje nie opadły.
Może rzeczywiście jest tak, że nie ma znaczenia kto jakie studia kończył i czy w ogóle zaczynał. Ja widzę po prostu z jakim zapałem i pasją piwowarzy domowi w Polsce zgłębiają tajniki warzenia piwa, jak się uczą różnych stylów, jak walczą o jak najlepsze piwo, wymieniają się doświadczeniami, wiedzą, spotykają, tworzą stowarzyszenie i zaszczepiają swoją miłość do piwa innym, rodzinie, znajomym, współpracownikom, obcym. Ta środowiskowa pasja widoczna jest gołym okiem, podobnie jak rosnąca z roku na rok wiedza. W Niemczech jest podobnie tylko nie dotyczy to piwowarów domowych lecz piwowarów zawodowych - tworzą stowarzyszenia, konkursy, organizują pokazy, seminaria, wydają czasopisma, zakładają strony internetowe, dbają o dobry wizerunek swojego piwa, łączą tradycją z innowacyjnością itp. Może czytaliście, że tytuł mistrza świata sommelierów piwnych zdobył tydzień temu właściciel browaru Riegele - a zawody łatwe nie były. Nie wiem dokładnie jak jest w Czechach, ale mam wrażenie, że podobnie jeżeli chodzi o piwowarską pasję i wiedzę.
U nas jest Krzysztof, marekj i może jeszcze ktoś - ale tego entuzjazmu, zaangażowania, zapału i wiedzy piwowarskiej na razie jeszcze nie widać - nie twierdzę, że jej nie ma, tylko że nie widać.
Jestem głęboko przekonany, że to się zmieni, ale też trzeba tworzyć właściwą atmosferę. Pewnie wszyscy byśmy chcieli, żeby było jak w Niemczech czy Czechach. Ale jak będzie tylko od nas zależy.
Na szczęście przynajmniej jeżeli chodzi o ilość browarów restauracyjnych to jest lepiej niż kilka lat temu - to w gruncie rzeczy świadczy o tym, że jest dobry moment to jakiegoś przełomu i ilościowego i jakościowego.Comment
-
Ale ten komentarz odnosi do mojego stwierdzenia, że nie masz klasy, a to nie ma nic wspólnego z doświadczeniem jakie mają Piwowarzy. Po błędach wnioskuję, że się dziś sensownie nie dogadamy. PozdrawiamComment
-
Widzę, że dyskusja o browarach restauracyjnych się tutaj przeniosła. , a emocje nie opadły.
Może rzeczywiście jest tak, że nie ma znaczenia kto jakie studia kończył i czy w ogóle zaczynał. Ja widzę po prostu z jakim zapałem i pasją piwowarzy domowi w Polsce zgłębiają tajniki warzenia piwa, jak się uczą różnych stylów, jak walczą o jak najlepsze piwo, wymieniają się doświadczeniami, wiedzą, spotykają, tworzą stowarzyszenie i zaszczepiają swoją miłość do piwa innym, rodzinie, znajomym, współpracownikom, obcym. Ta środowiskowa pasja widoczna jest gołym okiem, podobnie jak rosnąca z roku na rok wiedza. W Niemczech jest podobnie tylko nie dotyczy to piwowarów domowych lecz piwowarów zawodowych - tworzą stowarzyszenia, konkursy, organizują pokazy, seminaria, wydają czasopisma, zakładają strony internetowe, dbają o dobry wizerunek swojego piwa, łączą tradycją z innowacyjnością itp. Może czytaliście, że tytuł mistrza świata sommelierów piwnych zdobył tydzień temu właściciel browaru Riegele - a zawody łatwe nie były. Nie wiem dokładnie jak jest w Czechach, ale mam wrażenie, że podobnie jeżeli chodzi o piwowarską pasję i wiedzę.
U nas jest Krzysztof, marekj i może jeszcze ktoś - ale tego entuzjazmu, zaangażowania, zapału i wiedzy piwowarskiej na razie jeszcze nie widać - nie twierdzę, że jej nie ma, tylko że nie widać.
Jestem głęboko przekonany, że to się zmieni, ale też trzeba tworzyć właściwą atmosferę. Pewnie wszyscy byśmy chcieli, żeby było jak w Niemczech czy Czechach. Ale jak będzie tylko od nas zależy.
Na szczęście przynajmniej jeżeli chodzi o ilość browarów restauracyjnych to jest lepiej niż kilka lat temu - to w gruncie rzeczy świadczy o tym, że jest dobry moment to jakiegoś przełomu i ilościowego i jakościowego.
W swojej praktyce w minibrowarze rozpocząłem jako pierwszy warzenie kilku piw np. Dunkles Weizen, Weizen Bock, Altbier. Chciałem wyjść ponad standardowe trzy gatunki: Weizen, Pils i Ciemne. W Bierhalle ciemnych piw jest w ofercie cztery: Dunkel, Marcowe, Altbier i Dunkles Weizen. Przed "gwiazdką" pojawia się Koźlak. Był też Maibock.
Moim zdniem nie jest źle. Moi koledzy "po fachu" też mają swoje inicjatywy: Miodowe, Red i Imbirowe, itd.
Każdy nowy browar restauracyjny wnosi coś do rozwoju kultury piwa w Polsce. Każda nowa lokalizacja to nowy klient, który jak posmakuje piwa będzie wracał do piw z browarów restauracyjnych i regionalnych. Moim zdaniem ważne jest żeby piwa te były dobre. Czasem rozmawiam z ludzmi, który przyjechali z innych miast i mówią, ze starają się odwiedzać browary restauracyjne w miastach w których aktualnie przebywają. Nie podejrzewam ich o jakieś wielkie pasje ale dobrze że się tak dzieje. Gorzej jest jeżeli ktoś "sparzy" sie na jakimś piwie podczas pierwszej wizyty w małym browarze. Moim zdaniem taki "klient" nie wróci żadnego z browarów restauracyjnych przez długi czas.... Niestety takie sytuacje się zdarzają....Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
A piwo samo się robi. Jakie jest - sprawdź lub niech ci Inni Klienci powiedzą.
Kup browar, uruchom i pokaż jakie piwa umiesz uwarzyć. Zapewniam, będę jednym z klientów, który przyjedzie i zdegustuje. Daj przykład.... Proszę.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
No to fajnie a teraz napiszcie coś nt nowych browarów restauracyjnych w PolscePiętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
Zajrzyj do jego postów. Nie chcę jego informacji powtarzać zwłaszcza że jest on najlepiej zorientowany w tym co robi.
Z potwiedzonych źódeł wiem, że pojawi się nowa instalacja gdzieś około 18 maja 2011 r.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
adres: CEPR w Szymbarku (część hotelowo-gastronomiczna)
data otwarcia: 14 maja 2011 (planowane)
asortyment: jasne, ciemne, pszeniczne, koźlak dubeltowy (ostatnie piwo w planach)Comment
Comment