Nowe browary restauracyjne w Polsce

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lynx_lynx
    Młotek to dość pospolite narzędzie w kowalstwie miedzi, zwłaszcza drewniany.
    Teraz są maszyny do tego
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • lynx_lynx
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.03
      • 119

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
      Teraz są maszyny do tego
      Tak ci się tylko wydaje, wiele rzeczy nadal klepie się ręcznie. Na przykład pokrywy warzelni. Niestety młotek jest niezastąpiony .

      Comment

      • lynx_lynx
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2011.03
        • 119

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
        A to w Szaflarach nie ma być szklany Kaspar?
        Zdaje się, że KS nie robi szklanych warzelni, to raczej patent firmy Albrecht.

        Comment

        • leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lynx_lynx
          Zdaje się, że KS nie robi szklanych warzelni, to raczej patent firmy Albrecht.
          A coś musiało mi się pomieszać, za dużo informacji na raz a słabo jestem obcykany w browarach restauracyjnych

          Comment

          • Pankracy
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2007.10
            • 2795

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
            A to w Szaflarach nie ma być szklany Kaspar?
            W Szaflarach będzie warzelnia z nowym systemem Schokolino 2.
            http://www.kaspar-schulz.pl

            Więcej na temat tego patentu pod tym linkiem
            SchoKo System (po niemiecku)
            Last edited by Pankracy; 2011-08-06, 11:41.

            Comment

            • Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13952

              Chcieli być "lepsiejsi" od Puław.

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              • lynx_lynx
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2011.03
                • 119

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
                Chcieli być "lepsiejsi" od Puław.
                To chyba raczej kwestia postępu technologicznego w KS.

                Comment

                • Pankracy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2007.10
                  • 2795

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
                  Chcieli być "lepsiejsi" od Puław.
                  I od Gliwc. W browarze MajEr też jest zastosowany system Schokolino.
                  Last edited by Pankracy; 2011-08-06, 14:03.

                  Comment

                  • LeoxxX
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2010.03
                    • 224

                    A jak ten system cocolino ma się do jakości?

                    Comment

                    • wsaczuk
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2009.09
                      • 182

                      "gotowanie" w niższej temperaturze wpływa na wyższą zawartość białek w piwie - lepsza pienistość piwa, lepsze odżywienie drożdży i fermentacja, ale też większa mętność/ zmętnienie na zimno. Będzie też lepszy aromat chmielowy. Na pewno też jest to dużo niższe zuzycie energii, chociaż zejście poniżej 80 stopni nie ma większego sensu, bo zbliżamy sie do temperatury zacieru przed filtracją, którą to temperaturę i tak musimy uzyskać do scukrzenia. Ogółem jeśli dobrze zaizolujemy zbiorniki i wykorzystamy ciepło po ochłodzeniu brzeczki to taka aparatura będzie bardzo wydajna energetycznie. Da sie na tym zrobić pijalne piwo, ale jest trochę inaczej niż w przypadku piw warzonych tradycyjne.

                      Comment

                      • Pendragon
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13952

                        Fortuna mimo że nie miała szokolino, też stosowała podobne procedury. Już się z tego wycofali. No nie wiem, czy to dobry pomysł...

                        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                        Comment

                        • lynx_lynx
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2011.03
                          • 119

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy
                          I od Gliwc. W browarze MajEr też jest zastosowany system Schokolino.
                          Mi się wydaje, że w Gliwicach jest Schokolino II, ale pewny nie jestem. Trzeba by spytać u źródła.

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
                            Fortuna mimo że nie miała szokolino, też stosowała podobne procedury. Już się z tego wycofali. No nie wiem, czy to dobry pomysł...
                            Gotowanie w 95st C a szokolino to chyba dwie różne rzeczy.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • Pendragon
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13952

                              Ja tam się na tych procesach technologicznych nie znam, ale gdy czytam to, co napisał wsaczuk, to mogę domniemywać, że sprowadza się do tego samego.
                              Może ktoś wyjaśni czym się to różni?
                              Last edited by Pendragon; 2011-08-07, 10:54.

                              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                              Comment

                              • kopyr
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2004.06
                                • 9475

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
                                Ja tam się na tych procesach technologicznych nie znam, ale gdy czytam to, co napisał wsaczuk, to mogę domniemywać, że sprowadza się do tego samego.
                                Może ktoś wyjaśni czym się to różni?
                                W SchoKo masz gotowanie pod ciśnieniem.
                                blog.kopyra.com

                                Comment

                                Przetwarzanie...