Nowe browary restauracyjne w Polsce
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
Comment
-
W Szaflarach będzie warzelnia z nowym systemem Schokolino 2.
http://www.kaspar-schulz.pl
Więcej na temat tego patentu pod tym linkiem
SchoKo System (po niemiecku)Last edited by Pankracy; 2011-08-06, 11:41.Comment
-
Chcieli być "lepsiejsi" od Puław.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
"gotowanie" w niższej temperaturze wpływa na wyższą zawartość białek w piwie - lepsza pienistość piwa, lepsze odżywienie drożdży i fermentacja, ale też większa mętność/ zmętnienie na zimno. Będzie też lepszy aromat chmielowy. Na pewno też jest to dużo niższe zuzycie energii, chociaż zejście poniżej 80 stopni nie ma większego sensu, bo zbliżamy sie do temperatury zacieru przed filtracją, którą to temperaturę i tak musimy uzyskać do scukrzenia. Ogółem jeśli dobrze zaizolujemy zbiorniki i wykorzystamy ciepło po ochłodzeniu brzeczki to taka aparatura będzie bardzo wydajna energetycznie. Da sie na tym zrobić pijalne piwo, ale jest trochę inaczej niż w przypadku piw warzonych tradycyjne.Comment
-
Fortuna mimo że nie miała szokolino, też stosowała podobne procedury. Już się z tego wycofali. No nie wiem, czy to dobry pomysł...
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Ja tam się na tych procesach technologicznych nie znam, ale gdy czytam to, co napisał wsaczuk, to mogę domniemywać, że sprowadza się do tego samego.
Może ktoś wyjaśni czym się to różni?Last edited by Pendragon; 2011-08-07, 10:54.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Comment
Comment