Moim zdaniem termin nierealny. Z zewnątrz jeszcze sporo prac. W środku również, przez okna widać wiszące kable, paczki z płytkami do kafelkowania, kuchnia czeka na montaż. Tanki już są na miejscu, zamontowano dodatkowo klimatyzację w tym pomieszczeniu . Ważne natomiast jest to,że ciągle do przodu i w tym roku pewnie będzie już otwarcie.
Nowe browary restauracyjne w Polsce
Collapse
X
-
Czyżby szykowało nam się otwarcie nowego browaru w Krakowie?
Dzisiaj Gazeta Krakowska opublikowała artykuł pod tytułem "Adam Gessler buduje imperium pod Wawelem". Oprócz informacji o przejęciu restauracji w Hotelu Francuskim, pojawiła się też wzmianka o otwarciu warzelni piwa w przejętej przedwczoraj kamienicy Pod Pawiem przy ul. św. Jana 30.
Oto interesujący nas fragment:
Hotel Francuski ma 42 pokoje. Restauracja może gościć 150 osób, ale dopiero po dołączeniu do niej tych pomieszczeń kamienicy Pod Pawiem, gdzie do niedawna funkcjonowała restauracja Polskie Jadło Jana Kościuszki. - Ta kamienica to największy skarb - utrzymuje Gessler. - Szczególnie cieszę się z piwnic, gdzie zamierzam odtworzyć warzelnię piwa. Działała tu od 1463 do 1897 roku, bazując na wodzie z Prądnika. Piwo będzie tu produkowane i sprzedawane w limitowanych certyfikowanych butelkach oraz beczkach.Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.Comment
-
Mnie bardziej zdziwiło to, że Gessler wchodzi do Krakowa. Jak na warszawskich restauratorów wypadło, to do tej pory pozą jedną filią w Londynie nie wychodzili poza miasto. W każdym bądź razie na pewno będzie smacznie. Życzę im powodzeniaGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Wpadła mi właśnie w ręce lokalna "gazetka" mego rodzinnego miasta, pt. "Moje miasto. Pabianice".
W ostatnim numerze, na okładce, a jakże, jest wielki tytuł: "Będzie pabianickie piwo!" .
Piszą, że Andrzej Furman, właściciel "Aflopy", bawił w Gdańsku i się mu spodobał pomysł.
Jego wizją jest, aby browar otwarty został w 2013, w (od)budo(wy)wanym właśnie "Centrum Fabryka", na poziomie -1.
Browar miałby rozlewać (?) dziennie 1000-1500 litrów piwa, które miałoby się nazywać... "Trzy Korony" (to herb miasta).
Przy okazji "gazetka" zamieszcza info o historii browarów pabianickich (od XIV w. do lat 20-tych XX w.) i o stanie browarów w woj. łódzkim (sztuk sześć).
Moja uwaga: co do nazwy piwa, miałbym tutaj pewne obawy i wątpliwości...Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Tam nazwę Drei Kronen ma powiedzmy 3 promile ilości browarów a u nas wspomniane nazwy ile procent ?Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
Ja w swojej kolekcji ( a Niemiec nie zbieram od wielu lat) mam jeszcze podstawki z browarów:
Drei Kronen Strassgiech
Drei Kronen Bräu Leo Hummel Merkendorf
Drei Kronen Bräu Zapfendorf
Aichinger Drei KronenComment
-
ja byłem, wg mnie Pils lepsze od Waizena, chociaż mojej kobiecie Waizen przypadł bardziej do gustu, no ale to kwestia samku oczywiście. Lokal duży, ładny, brakuje jednak kilku smaczków bo wydaję się być tam pusto. Obsługa jeszcze trochę zakręcona, menu ubogie, mam nadzieję że w przyszłości to się poprawiLast edited by paput; 2011-08-29, 09:06.Comment
-
Ludzie ze Starej Komendy w końcu się odezwali na FB i rzucili termin otwarcia, który ma nastąpić "w połowie września".Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Właśnie we wrocławskich Faktach zapowiedziano otwarcie browaru w Świdnicy w przyszłym roku. Marek Kurzawa chce wskrzesić tradycje piwowarskie w Świdnicy.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Teraz to mnie zaskoczyłeś! Wspaniałe wieściwww.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!Comment
Comment