Nowe browary restauracyjne w Polsce

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kham
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.01
    • 751

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
    Niedobrze mi się robi od faktu, że większość browarów restauracyjnych ma być w centrach handlowych
    A to dlaczego? Ktoś to piwo musi wypic. A tam największa szansa na chętnych.

    Comment

    • Sokół83
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.12
      • 1598

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham
      A to dlaczego? Ktoś to piwo musi wypic. A tam największa szansa na chętnych.
      raczej na żarcie - nie zapominajmy o członie "restauracyjny"; podejrzewam, że takie Bierhalle żyje głównie z jedzenia a nie piwa; wszak do CH większość osób przyjeżdża samochodem
      Z INNEJ BECZKI

      www.fotopolska.eu

      Comment

      • grzeber
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2002.05
        • 2870

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham
        A to dlaczego? Ktoś to piwo musi wypic. A tam największa szansa na chętnych.
        Parafrazując Becika, można powiedzieć "Niedobrze mi się robi od faktu, że życie w miastach koncentruje się w centrach handlowych".
        pozdrawiam
        www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

        Comment

        • abernacka
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10861

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
          Ul. Szafarnia, a więc tuż za Wyspą Spichrzów patrząc od strony Starego Miasta, naprzeciwko przystani jachtowej.
          Oddzielny, adaptowany na cele hotelowo-restauracyjne duży, wysoki stary budynek.
          Może to i były spichlerz?
          No i wybrałem się tam w dniu wczorajszym na mały rekonesans. Napiszę tylko tyle, nie ma co liczyć abyśmy mogli skosztować piwa z tego browaru w styczniu. Może w marcu....
          Attached Files
          Piwna turystyka według abernackiego

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #65
            Rusztowanie już stoi, dach wymieniony. Stawiam lato lub wcześną jesień.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • tomek35
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2007.02
              • 497

              #66
              mówi się o styczniu, wszytsko to ogarniete jest jakąś niezrozumiałą aurą tajemniczości, moim zdaniem juz powinni reklamować przyszły minibrowar , a nie klienci że dochodzą gdzie będzie można się dobrego piwa napić

              Comment

              • Pendragon
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13952

                #67
                Ja liczę, że to będzie kwiecień-maj najdalej. Przecież nie trzeba czekać z otwarciem browaru do czasu ukończenia budowy hotelu. Czego przykładem niech będzie Zawiercie i Karczma u Stacha, chociaż to trochę inna historia.

                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                Comment

                • tomek35
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2007.02
                  • 497

                  #68
                  Objechałem dzisiaj kilka miejsc wskazywanych wcześniej jako lokalizacja przyszłego minibrowaru, i tak: na ulicy Łąkowej nic się nie dzieje-żadnych remontów nie ma; znajdujący sie przy ulicy Kilińskiego dawny Browar Gdański jest częściowo wyremontowany-ale wydaję mi się że jeszcze muszą trochę pracy włożyć w uporządkowanie całego terenu. Pozostaje zatem budynek Spichlerza-"Nowa Pakownia" na ulicy Szafarnia, remont tego obiektu dobiega końca, pozostaje jedynie do ukończenia elewacja bocznej ściany, ale brygada pracuje nawet w niedziele , myślę że za pare miesięcy właśnie tam będzie można napić się piwa z minibrowaru

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
                    Ja liczę, że to będzie kwiecień-maj najdalej. Przecież nie trzeba czekać z otwarciem browaru do czasu ukończenia budowy hotelu. Czego przykładem niech będzie Zawiercie i Karczma u Stacha, chociaż to trochę inna historia.
                    To w Zawierciu jest minibrowar? I co, sanepid pozwolił warzyć piwo gdy dookoła jest remont? Nadzór budowlany też wydał zezwolenie na użytkowanie gdy budowa jest nie zakonczona.

                    Żeby sprzedawać piwo na wiosne już by musieli przygotowywać się do warzenia, bo chyba 3 msc to optymalny czas na wyleżakowanie piwa. A maszyny już w środku pomontowane? Urząd celny dokonał wszystkich odbiorów?
                    Last edited by jacer; 2007-12-09, 16:52.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • becik
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🍼🍼
                      • 2002.07
                      • 14999

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham
                      A to dlaczego? Ktoś to piwo musi wypic. A tam największa szansa na chętnych.

                      Jakoś Browarmia czy Spiż nie narzeka chyba na brak chętnych. Może być taki browar poza CH i dobrze sobie radzić? Może. Jakoś w innych krajach liczba takich przybytków jest dość znikoma (przynajmniej z tych w których ja byłem) Ile w Czechach jest browarów restauracyjnych w CH?
                      Nikt mnie nie przekona, że tłumy przewalające się przez Bierhalle z torbami czy tylko po to aby coś zjeść, napić się czy tylko obejrzeć mają swój urok.
                      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                      Comment

                      • delvish
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.11
                        • 3508

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                        Jakoś Browarmia czy Spiż nie narzeka chyba na brak chętnych. Może być taki browar poza CH i dobrze sobie radzić? Może.
                        Do tej listy możńa śmiało dopisać krakowski CK Browar
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                        Nikt mnie nie przekona, że tłumy przewalające się przez Bierhalle z torbami czy tylko po to aby coś zjeść, napić się czy tylko obejrzeć mają swój urok.
                        Święte słowa Panie kolego.
                        "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                        (Frank Zappa)

                        "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                        Comment

                        • Pendragon
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13952

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                          To w Zawierciu jest minibrowar? I co, sanepid pozwolił warzyć piwo gdy dookoła jest remont? Nadzór budowlany też wydał zezwolenie na użytkowanie gdy budowa jest nie zakonczona.

                          Żeby sprzedawać piwo na wiosne już by musieli przygotowywać się do warzenia, bo chyba 3 msc to optymalny czas na wyleżakowanie piwa. A maszyny już w środku pomontowane? Urząd celny dokonał wszystkich odbiorów?
                          Mini to on nie jest, ale wielki to też nie A chodziło mi oto, że w Zawiercu trwa budowa hotelu i chyba nikt tam browaru ani karczmy nie zamykał na ten czas? Nie znam się na nadzorach budowlanych, ale skor nic nikomu na głowę nie spadnie, to chyba można otworzyć browar w jednej części budynku, podcza sgdy na wyższych piętrach będzie trwało wykańczanie wnętrz? No bo budynek jest już prawie całkowicie wykończony na zewnątrz (łącznie z oknami) - jak to wygląda w środku to nie wiem.

                          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #73
                            Dobudowa, rozbudowa a remont całego budynku to całkiem inna sprawa. Bez pozwolenia na użytkowanie nie mozna nic otwierać.

                            Mozna by otworzyć jedną część gdyby były osobne pozwolenia na budowę. juz widzę jak sanepid zezwala na sprzedaż gdy wokół trwa remont.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • becik
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🍼🍼
                              • 2002.07
                              • 14999

                              #74
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
                              Do tej listy możńa śmiało dopisać krakowski CK Browar
                              Wstyd się przyznać nie byłem jeszcze
                              Do znanych mi z autopsji mogę śmiało dopisać poznańska Brovarię. No chyba, że koledze Khamowi z Poznania jest wszystko jedno czy tego typu piwo będzie pić w szklano-betonowo-metalowym molochu czy w stylowej kamieniczce. Mi nie jest wszystko jedno. Nawet Płocki browar mimo swojej skromności jest dla mnie bardziej klimatyczny niż najlepiej urządzony browar w CH mimo swojej lokacji w socrealistycznym budynku.
                              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                              Comment

                              • skandal
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 1439

                                #75
                                Jakoś ciężko mi sobie wyobrazić brewpub w Gdańsku na Łąkowej. A jeśli już się ktoś by na to odważył to szybko by poszedł z torbami. To nie jest miejsce nawet na dobrą restauracje, totalnie nie po drodze dla turystów, co tu dużo mówić zadupie totalne.

                                Comment

                                Przetwarzanie...