Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lynx_lynx
Wyświetlenie odpowiedzi
Nowe browary restauracyjne w Polsce
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziTeraz są maszyny do tego
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedziA to w Szaflarach nie ma być szklany Kaspar?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lynx_lynx Wyświetlenie odpowiedziZdaje się, że KS nie robi szklanych warzelni, to raczej patent firmy Albrecht.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedziA to w Szaflarach nie ma być szklany Kaspar?
http://www.kaspar-schulz.pl
Więcej na temat tego patentu pod tym linkiem
SchoKo System (po niemiecku)Last edited by Pankracy; 2011-08-06, 11:41.
Comment
-
-
Chcieli być "lepsiejsi" od Puław.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziChcieli być "lepsiejsi" od Puław.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziChcieli być "lepsiejsi" od Puław.Last edited by Pankracy; 2011-08-06, 14:03.
Comment
-
-
"gotowanie" w niższej temperaturze wpływa na wyższą zawartość białek w piwie - lepsza pienistość piwa, lepsze odżywienie drożdży i fermentacja, ale też większa mętność/ zmętnienie na zimno. Będzie też lepszy aromat chmielowy. Na pewno też jest to dużo niższe zuzycie energii, chociaż zejście poniżej 80 stopni nie ma większego sensu, bo zbliżamy sie do temperatury zacieru przed filtracją, którą to temperaturę i tak musimy uzyskać do scukrzenia. Ogółem jeśli dobrze zaizolujemy zbiorniki i wykorzystamy ciepło po ochłodzeniu brzeczki to taka aparatura będzie bardzo wydajna energetycznie. Da sie na tym zrobić pijalne piwo, ale jest trochę inaczej niż w przypadku piw warzonych tradycyjne.
Comment
-
-
Fortuna mimo że nie miała szokolino, też stosowała podobne procedury. Już się z tego wycofali. No nie wiem, czy to dobry pomysł...
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedziI od Gliwc. W browarze MajEr też jest zastosowany system Schokolino.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziFortuna mimo że nie miała szokolino, też stosowała podobne procedury. Już się z tego wycofali. No nie wiem, czy to dobry pomysł...Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Ja tam się na tych procesach technologicznych nie znam, ale gdy czytam to, co napisał wsaczuk, to mogę domniemywać, że sprowadza się do tego samego.
Może ktoś wyjaśni czym się to różni?Last edited by Pendragon; 2011-08-07, 10:54.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziJa tam się na tych procesach technologicznych nie znam, ale gdy czytam to, co napisał wsaczuk, to mogę domniemywać, że sprowadza się do tego samego.
Może ktoś wyjaśni czym się to różni?
Comment
-
Comment