Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
Wyświetlenie odpowiedzi
Nowe browary restauracyjne w Polsce
Collapse
X
-
-
-
Czyżby szykowało nam się otwarcie nowego browaru w Krakowie?
Dzisiaj Gazeta Krakowska opublikowała artykuł pod tytułem "Adam Gessler buduje imperium pod Wawelem". Oprócz informacji o przejęciu restauracji w Hotelu Francuskim, pojawiła się też wzmianka o otwarciu warzelni piwa w przejętej przedwczoraj kamienicy Pod Pawiem przy ul. św. Jana 30.
Oto interesujący nas fragment:
Hotel Francuski ma 42 pokoje. Restauracja może gościć 150 osób, ale dopiero po dołączeniu do niej tych pomieszczeń kamienicy Pod Pawiem, gdzie do niedawna funkcjonowała restauracja Polskie Jadło Jana Kościuszki. - Ta kamienica to największy skarb - utrzymuje Gessler. - Szczególnie cieszę się z piwnic, gdzie zamierzam odtworzyć warzelnię piwa. Działała tu od 1463 do 1897 roku, bazując na wodzie z Prądnika. Piwo będzie tu produkowane i sprzedawane w limitowanych certyfikowanych butelkach oraz beczkach.Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
Comment
-
-
Mnie bardziej zdziwiło to, że Gessler wchodzi do Krakowa. Jak na warszawskich restauratorów wypadło, to do tej pory pozą jedną filią w Londynie nie wychodzili poza miasto. W każdym bądź razie na pewno będzie smacznie. Życzę im powodzeniaGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Wpadła mi właśnie w ręce lokalna "gazetka" mego rodzinnego miasta, pt. "Moje miasto. Pabianice".
W ostatnim numerze, na okładce, a jakże, jest wielki tytuł: "Będzie pabianickie piwo!" .
Piszą, że Andrzej Furman, właściciel "Aflopy", bawił w Gdańsku i się mu spodobał pomysł.
Jego wizją jest, aby browar otwarty został w 2013, w (od)budo(wy)wanym właśnie "Centrum Fabryka", na poziomie -1.
Browar miałby rozlewać (?) dziennie 1000-1500 litrów piwa, które miałoby się nazywać... "Trzy Korony" (to herb miasta).
Przy okazji "gazetka" zamieszcza info o historii browarów pabianickich (od XIV w. do lat 20-tych XX w.) i o stanie browarów w woj. łódzkim (sztuk sześć).
Moja uwaga: co do nazwy piwa, miałbym tutaj pewne obawy i wątpliwości...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziKtoś kiedyś pisał, że w Niemczech jest co najmniej kilka browarów używajacych nazwy "drei kronen" i się nie gryzą, więc może i u nas jakoś to będzie
Trzy korony
Trzy korony
Trzy korony
Dwa odwiedzoneMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziKtoś kiedyś pisał, że w Niemczech jest co najmniej kilka browarów używajacych nazwy "drei kronen" i się nie gryzą, więc może i u nas jakoś to będzie
Tam nazwę Drei Kronen ma powiedzmy 3 promile ilości browarów a u nas wspomniane nazwy ile procent ?Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
Ja w swojej kolekcji ( a Niemiec nie zbieram od wielu lat) mam jeszcze podstawki z browarów:
Drei Kronen Strassgiech
Drei Kronen Bräu Leo Hummel Merkendorf
Drei Kronen Bräu Zapfendorf
Aichinger Drei Kronen
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fala Wyświetlenie odpowiedziczekam na relację, jak tylko ... ochłonieszLast edited by paput; 2011-08-29, 09:06.
Comment
-
-
Ludzie ze Starej Komendy w końcu się odezwali na FB i rzucili termin otwarcia, który ma nastąpić "w połowie września".Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi... Moja uwaga: co do nazwy piwa, miałbym tutaj pewne obawy i wątpliwości...
Comment
-
-
Właśnie we wrocławskich Faktach zapowiedziano otwarcie browaru w Świdnicy w przyszłym roku. Marek Kurzawa chce wskrzesić tradycje piwowarskie w Świdnicy.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Teraz to mnie zaskoczyłeś! Wspaniałe wieściwww.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!
Comment
-
Comment