Swoją drogą ciekawe, dlaczego przy tym "wysypie" browarów restauracyjnych, na mapie Polski pozostają regiony, gdzie ich w ogóle nie ma. Można na przykład powiedzieć: ściana wschodnia, zacofanie, etc, ale to chyba nie wszystko tłumaczy. Na Lubelszczyźnie są trzy i dwa (lub trzy) dalsze w zapowiedziach, na Podkarpaciu (wiem, wiem, nieprecyzyjna nazwa) nie ma żadnego, dwa mają być realizowane, ale na Podlasiu nic i w przyszłości nic, w Świętokrzyskim nic i też bez zapowiedzi (chyba że małopolski w końcu Radom), ba, nawet na Mazowszu tylko Płock i Warszawa, a poza tym pustynia.
Ciekawe, że poza wielkimi i dużymi miastami ponad 100 tys. (albo pod nimi) mini browary powstają jedynie na Śląsku, w Małopolsce i w Lubelskim plus Szymbark na Pomorzu. O czym to świadczy? Czy jest w tym jakaś prawidłowość, a może to wyłącznie kwestia przypadku? Czy da się połączyć jakość produkowanego tam piwa z tradycjami, czy wszystko jest "na surowym korzeniu"?
(...)
Ciekawe, że poza wielkimi i dużymi miastami ponad 100 tys. (albo pod nimi) mini browary powstają jedynie na Śląsku, w Małopolsce i w Lubelskim plus Szymbark na Pomorzu.(...)
Faktycznie, taka Kościerzyna to wielka metropolia.
Zamiast czepiać się byle czego, zwróćcie uwagę może na sedno sprawy, którą chciał poruszyć Prusak, bo jest ona ciekawym spostrzeżeniem. Faktycznie mamy w kraju regiony z ogromnym (w skali krajowej, naturalnie) zagęszczeniem gotowych i planowanych mikrusów, jak i regiony gdzie świeci golizną i nieprędko się tu zmieni. Niewiele z poczynienia takiej obserwacji wynika, jak i niczego to nie zmienia (chyba tylko mojego samopoczucia: "dobrze, że mieszkam na śląsku" ), ale mimo to warto zwrócić na ten fakt uwagę.
Hm, zarobki. To znaczy, że na przykład w Zamościu zarobki są znacznie większe niż Białymstoku, skoro tam nie istnieje minbrowar, a Zamościu jest? A może w Zamościu czy w Puławach zarabia się lepiej niż w Rzeszowie? Już nie wspomnę, jeśli mówimy o bytach planowanych, Hrubieszowa, gdzie średnia jest na pewno wyraźnie mniejsza niż na przykład w Rzeszowie, Przemyślu, Białymstoku, Chełmie, Siedlcach, Suwałkach itd.
W tej tabeli Zielona góra jest na szarym końcu, a jednak browar restauracyjny tam funkcjonuje.
Ostatnia zmiana dokonana przez Prusak; 2012-09-15, 10:51.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
Oj dawno nie było aktualizacji, zatem:
49. ? - Oleśnica,
Na liście są też pozycje, które prawdopodobnie nie doczekają się realizacji.
Jako nowicjusz na forum ku mojemu zadowoleniu znalazłem informacje że ma powstać browar w Oleśnicy :-). Pięknie! Wiecie kiedy i gdzie będzie można napić się dobrego piwka?
Jako nowicjusz na forum ku mojemu zadowoleniu znalazłem informacje że ma powstać browar w Oleśnicy :-). Pięknie! Wiecie kiedy i gdzie będzie można napić się dobrego piwka?
Na razie nie kombinuj, tylko dopompuj rower i zasuwaj do Chrząstawy, daleko nie masz
Planowany termin uruchomienia minibrowaru "Poziomka" w Kujankach to druga połowa listopada 2012 (termin optymistyczny).
Poza linią do produkcji piwa w Kujankach ma być też łaźnia piwna (jako element usług spa).
Cześć,
mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
Sprzedam w komplecie pokale RESTAURACYJNE EB i masę dodatkowych gratis z lat PRL.
Jestem mocno elastyczny, mogę zawieźć, mogę kupca przyjąć u siebie w domu.
Nie chciałbym sprzedawać pojedynczo, bo teraz taka kolekcja już nie do zdobycia.
Dzień dobry.
Porządkuję swoje zbiory pokali restauracyjnych i klubowych EB.
Wszyscy lubimy piwo, chodzimy po knajpkach..
Czy może ktoś z państwa może pomóc w identyfikacji miast z których pochodzą pokale?
Część wiem, ale chciałbym uzupełnić te dane.
Nie...
Wreszcie i Pruszków ma swoje piwo. Browar położony na długość papierosa od stacji PKP z buta. Otwarte Bramy witają pomieszczeniem z w którym jest bar, warzelnia i zaszklona leżakownia. Do tego dość spory ogródek za pomieszczeniem.
W chwili otwarcia dostępne 3 piwa: Lager, Pszeniczne,...
Comment