Ja już koncentruję się tylko na mapie, ale jeśli ktoś chciałby zrobić tutaj wykazu przyszłych browarów, to przecież nie zakazałem tego
Nowe browary restauracyjne w Polsce
Collapse
X
-
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie -
Swoją drogą ciekawe, dlaczego przy tym "wysypie" browarów restauracyjnych, na mapie Polski pozostają regiony, gdzie ich w ogóle nie ma. Można na przykład powiedzieć: ściana wschodnia, zacofanie, etc, ale to chyba nie wszystko tłumaczy. Na Lubelszczyźnie są trzy i dwa (lub trzy) dalsze w zapowiedziach, na Podkarpaciu (wiem, wiem, nieprecyzyjna nazwa) nie ma żadnego, dwa mają być realizowane, ale na Podlasiu nic i w przyszłości nic, w Świętokrzyskim nic i też bez zapowiedzi (chyba że małopolski w końcu Radom), ba, nawet na Mazowszu tylko Płock i Warszawa, a poza tym pustynia.
Ciekawe, że poza wielkimi i dużymi miastami ponad 100 tys. (albo pod nimi) mini browary powstają jedynie na Śląsku, w Małopolsce i w Lubelskim plus Szymbark na Pomorzu. O czym to świadczy? Czy jest w tym jakaś prawidłowość, a może to wyłącznie kwestia przypadku? Czy da się połączyć jakość produkowanego tam piwa z tradycjami, czy wszystko jest "na surowym korzeniu"?Comment
-
Comment
-
Comment
-
Zamiast czepiać się byle czego, zwróćcie uwagę może na sedno sprawy, którą chciał poruszyć Prusak, bo jest ona ciekawym spostrzeżeniem. Faktycznie mamy w kraju regiony z ogromnym (w skali krajowej, naturalnie) zagęszczeniem gotowych i planowanych mikrusów, jak i regiony gdzie świeci golizną i nieprędko się tu zmieni. Niewiele z poczynienia takiej obserwacji wynika, jak i niczego to nie zmienia (chyba tylko mojego samopoczucia: "dobrze, że mieszkam na śląsku" ), ale mimo to warto zwrócić na ten fakt uwagę.Comment
-
Tutaj znajdziesz tabele z zarobkami: http://serwisy.gazetaprawna.pl/praca...o-pietach.htmlComment
-
Hm, zarobki. To znaczy, że na przykład w Zamościu zarobki są znacznie większe niż Białymstoku, skoro tam nie istnieje minbrowar, a Zamościu jest? A może w Zamościu czy w Puławach zarabia się lepiej niż w Rzeszowie? Już nie wspomnę, jeśli mówimy o bytach planowanych, Hrubieszowa, gdzie średnia jest na pewno wyraźnie mniejsza niż na przykład w Rzeszowie, Przemyślu, Białymstoku, Chełmie, Siedlcach, Suwałkach itd.
W tej tabeli Zielona góra jest na szarym końcu, a jednak browar restauracyjny tam funkcjonuje.Last edited by Prusak; 2012-09-15, 10:51.Comment
-
Jako nowicjusz na forum ku mojemu zadowoleniu znalazłem informacje że ma powstać browar w Oleśnicy :-). Pięknie! Wiecie kiedy i gdzie będzie można napić się dobrego piwka?Comment
-
Na razie nie kombinuj, tylko dopompuj rower i zasuwaj do Chrząstawy, daleko nie maszComment
Comment