Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
Wyświetlenie odpowiedzi
wiecej browarów w Niemczech
Collapse
X
-
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
-
-
Zanim skończę, to moda na IPA przeminie :P
Jak mi podacie listę takich browarów, to mogę jakoś inaczej je oznaczyć, ale to dopiero po skończeniu robót.
Poza tym kiedy będzie wykroczenie poza schemat - wystarczy, że produkują jedno "inne" piwo?Last edited by Pendragon; 2015-01-14, 09:50.
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Znalazłem fajną stronę o "craftach" niemieckich i postaciach z tą sceną związanych:
Poniżej linki na browary tylko bawarskie (lista niepełna), które mają na rozkładzie różne stouty, ejle i inne nie nieieckie piwa. Choć wątpie, żeby to przekonało tych, którzy powielają stereotypy...
Forschungsbrauerei Weihenstephan przy Uniwersytecie Technicznym w Monachium:
Es gibt Traditionen, die es wert sind, fortgeführt zu werden. Dazu gehört auch das Brauen eines Bieres, das so urtypisch und unverwechselbar ist wie der Ort, an dem es gebraut wird. Überzeugen Sie sich von unserer Braukunst und genießen Sie dazu eine unkomplizierte Küche auf der Grundlage bester frischer Erzeugnisse aus der Region.
Melde dich bei Facebook an, um dich mit deinen Freunden, deiner Familie und Personen, die du kennst, zu verbinden und Inhalte zu teilen.
Im schönen Rupertiwinkel in Bayern gelegen, brauen wir unser Bier nach bewährter Tradition und mit modernster Technik. Erfahren Sie alles über unsere Brauerei.
404-Seite von Hotel Stanglbräu in Herrnwahlthann bei Regensburg | Hotel, Events, Hochzeiten, Tagungen, Fest, eigene Brauerei und Gastronomie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotrpk Wyświetlenie odpowiedziKurde, jakoś powiem Ci, że nigdy nie mam problemu aby kupić IPA w Niemczech, przynajmniej tam gdzie jestem. Teraz jestem podobno w najgorszym landzie kraftowym w DE, a z wielką łatwością mogę napić nawet West Coast IPA z niemieckiego browaru Hans Muller Biersommelier Backbone Splitter w pubie kraftowym naiv we Frankfurcie (20 stycznia ten sam pub otwiera również kraftowy sklep, drzwi przy drzwiach). Pytasz gdzie kupić IPA w Schwarzwaldzie, ale jesteś w małej wiosce koło Hausach, czy Wolfach, czy bardziej na obrzeżach? Jak chcesz kupić swoje ulubione IPA, to jedziesz do Bad Rappenau do Hopfenstopfera i w cenie 0,72 euro za butelkę kupujesz 5 skrzynek 3 różnych IPA i pijesz aż Ci się znudzi. Obecnie w takim AlnaturA bez problemu kupisz bardzo dobre IPA Dolden Sud z Riedenburgera. Poza tym w przeciągu dwóch miesięcy zostanie odpalona cała sieć sklepów z piwem kraftowym w Badenii Wirtembergii (jest to bardzo duży projekt). Jak chcesz otrzymać jakąś satysfakcjonującą odpowiedź, to musisz być trochę bardziej konkretny. Nie zapominaj, że jest bardzo dużo sklepów internetowych wysyłających piwo prosto do domu, więc jak mieszkasz w DE, to chyba raz na jakiś czas możesz sobie coś zamówić z domu.
Ogólnie mam taki mały plan dalekosiężny żeby zrobić mapę z pubami i sklepami kraftowymi w DE.
Aha, jak wracasz do Polski przez standardowo E40, to w Dreźnie masz byczy sklep z kraftem.
Można gdzieś poczytać o tym projekcie sieci sklepów w BW ?
Czekam z niecierpliwością na tę mapę z pubami i sklepami kraftowymi w Niemczech. Od siebie mogę dorzucić dwa browary restauracyjne z Freiburga:
Besuchen Sie den Biergarten und die Gaststätte der Hausbrauerei Feierling in Freiburg. Kühles Inselhopf Bier und leckere Speisen mitten in Freiburgs Innenstadt.
Selbstgebrautes Bier & Craft Beer ✓ Leckeres Essen aus deutscher Küche ✓ Vom vegetarischen Spätzleteller bis zur gegrillten Haxe. ► Jetzt reservieren!
Byłbym wdzięczny za adres albo chociaż nazwę tego sklepu w Dreźnie.Last edited by Sudety; 2015-01-25, 10:35.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sudety Wyświetlenie odpowiedziD
Byłbym wdzięczny za adres albo chociaż nazwę tego sklepu w Dreźnie.
Comment
-
-
Projekt sklepów z piwem jest w powijakach, na razie nie mogę udzielać żadnych informacji, w ten projekt są zaangażowani raczej rozsądni ludzie.
Akurat Dolden Sud ma bardzo start do polskich, zależy tylko, czy kupiłeś świeże.
W Freiburgu jest wiele ciekawych miejsc (byłem tam od kwietnia do sierpnia), obecnie na Dreisamem jest przecież BrauKolletiv Freiburg (zdobył I miejsce na Ratebeer jako najlepszy młody rozwijający się browar w B-W). Na stronie miejscówki gdzie można się napić ich piwa we Freiburgu:
Gegründet von vier Jungs von drei verschiedenen Kontinenten, brauen wir für Euch hopfige Pale Ales, IPAs, Stouts und Brown Ales. Durch den besonderen…
Poza tym jak chcesz, to wsiadasz do tramwaju nr 1 albo 2 i jedziesz sobie do Reala, tam masz jedną sensowną lodówkę z ciekawymi piwami, coś ponad BraufactuM.
Alles gute!
Comment
-
-
Eh, przecież Braukollektiv to nie browar a jedynie kontraktówka.
Ich piwa warzone są przez Brauerei Rogg oraz Brauerei Lenzkirch.
Comment
-
-
Zgadza się, jest to kontraktówka, co nie zmienia faktu akurat, że swoją siedzibę mają nad Dreisamem naprzeciw niemal browaru Ganter .
Wiesz Marcin, takich kontraktowych jest coraz więcej (niestety model Polski), ale nawet taki Crew Republic po blisko 3 latach postawił swój własny browar, więc może i tak też zrobi Braukollektiv. Piłeś może coś od nich? (wiela tego nie ma ).
Comment
-
-
Do takich spraw załóż osobny wątek!
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sudety Wyświetlenie odpowiedziKtoś podrzuci adres sklepu z craftowym piwem w Monachium ?
Willkommen bei der DENIC eG, der zentralen Registrierungsstelle und Betreiberin aller Domains mit der Länderendung .de im Internet.
Bawarski craft można spotkać tu: http://www.getraenke-haussmann.de/
lub tu: http://www.szenedrink.eu/ lub: http://www.partygetraenke-shop.de/
Comment
-
-
Mam wrażenie, że podobna dyskusja miała niedawno miejsce. Może nie dotyczyło samego Monachium, ale całych Niemczech.
Zatem jest zapotrzebowanie na osobny wątek ze spisem takich piw.
Nie ma działu dla sklepów zagranicznych, więc trzeba to uczynić "sklepy z piwem" - w jednym temacie będzie czytelniej.
Opisy sklepów robić można w osobnych tematach.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziZatem jest zapotrzebowanie na osobny wątek ze spisem takich piw.
Nie ma działu dla sklepów zagranicznych, więc trzeba to uczynić "sklepy z piwem" - w jednym temacie będzie czytelniej.
Comment
-
-
A tu akurat nie popieram dzielenia na landy. w całym dziale nie ma nawet 100 zagranicznych sklepów - z całego świata, więc gdzie tu Niemcy, a landy to już w ogóle.
Bardziej potrzebny jest taki podział na kraje w knajpach zagranicznych, bo tych jest już 1200. Było zgłaszane...Last edited by Pendragon; 2015-03-03, 16:45.
Comment
-
Comment