Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
Wyświetlenie odpowiedzi
wiecej browarów w Niemczech
Collapse
X
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
Nie tak dawno odświeżyli ety, stronę www odświeżyli w tym roku (o samym piwie nadal mało), masa informacji, jeszcze wiszą oferty pracy. Eventmanager ma zacząc pracę od początku przyszłego roku... Browar w posiadaniu baronów Gemmingen-Hornberg, bezpośrednio przy ich posiadłości (ale chyba niejedynej). Nowy spadkobierca przejął browar dwa lata temu wraz z innymi przedsiębiorstwami, wygląda na to, że tak jak ojciec ma wiele innych zainteresowań poza ciężką pracą jaką jest prowadzenie nie tak małego w tym przypadku browaru.
Sympatyczne w odbiorze piwo z tego browaru powinno jeszcze być dostępne w Warszawie w Piwomaniaku i Palecie piw.
Comment
-
-
Kolejna traumatyczna wiadomość dotarła do mnie za Odry. Frankoński Brauerei Leicht z Pferdsfeld z końcem roku kończy działalność.
150 lat historii tego pięknego browaru idzie do piachu
Comment
-
-
Słusznie prawisz. Na całe szczęście kiedyś te trzy browary już odwiedziłem.
Comment
-
-
To zjawisko już można nazwać epidemią. Z dniem 1 grudnia kończy działalność Frankenwälder Brauhaus z miejscowości Naila. Smutne. Ceniłem ich jasne lagery. https://www.frankenpost.de/inhalt.na...05bc07275.html
Comment
-
-
W dniu wczorajszym spłonął browar Elchbräu z Thuisbrunn
Elch-Bräu in Thuisbrunn: Dachstuhl komplett ausgebrannt (fraenkischertag.de)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziW dniu wczorajszym spłonął browar Elchbräu z Thuisbrunn
Elch-Bräu in Thuisbrunn: Dachstuhl komplett ausgebrannt (fraenkischertag.de)
Niektóre z ich piw miałem okazję pić pod tym dachem
Browarek z Górnej Frankonii nie przyznaje się na swojej stronie do niektórych swoich piw: https://www.gasthof-seitz.de/brauerei Jednak to piwo jest też w wersji butelkowej: https://untappd.com/b/thuisbrunner-elch-brau-nix-amore/2732426/photos Niefiltrowany helles, 4,5% alk. Aromat - słód z łagodną drożdżową
Bardzo fajne piwa, strasznie przykro.
We Wrocławiu nawet jest jeszcze możliwość napić się ich piwa z kranu (FAM na Bogusławskiego)
Za informacje odpowiada pracownik FAM.. Oferta na 2023-12-06: [Kran 18] Ziemia Obiecana Chaos; [Kran 8] Trzech Kumpli - Browar Lotny Califia; [Kran 5] Mahrs Bräu aU Ungespundet Naturtrüb; [Kran 12] Kingpin Sentinel; [Kran 6] Brauerei Knoblach Schammelsdorf Lagerbier ungespundet;
Browar Eichhorn też z frankońskiego Forchheim ma nadal otwarty lokal, ale piwo warzone jest w browarze Hartl:
Comment
-
-
Z artykułu wynika , że straty są szacowane na pół miliona euro. Więc oprócz dachu zniszczeniu uległo coś jeszcze. Niestety.
Ps. Ja również celebrowałem pod tym dachem picie ich piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziZ artykułu wynika , że straty są szacowane na pół miliona euro. Więc oprócz dachu zniszczeniu uległo coś jeszcze. Niestety.
Ps. Ja również celebrowałem pod tym dachem picie ich piwa
-
👍 1
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petrus Wyświetlenie odpowiedziBrowar roku 2022 w Niemczech Brauhaus Strecks będzie działał tylko do września powodu zamknięcia nie podano.
Ostheim vor der Rhön: Traditionsbrauerei Strecks Brauhaus vor Schließung gerettet (infranken.de)
Comment
-
-
Kolejne złe wiadomości napłynęły z Niemiec.
Ledwo co wystartował a już kończy działalność bawarski browar StoXbrau z Stockheim.
Malo tego, malutki badeński browar Gold-Ochsen Brauerei z Spielbach, założony w 1668 roku, z końcem roku ma również przejść do historii. Smutne
-
😡 2
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziMalo tego, malutki badeński browar Gold-Ochsen Brauerei z Spielbach, założony w 1668 roku, z końcem roku ma również przejść do historii. Smutne
To właściwie frankoński browarek, ale znajduje się już po stronie landu Badenia-Wirtembergia. A właściwie to gospodarstwo z gospodą, nie żadna restauracja, browar restauracyjny itp.
Takiej atmosfery już nie ma nawet we Frankonii. Przychodząc tam czuliśmy się, jakbyśmy byli w prywatnym domu na jakiejś imprezie.
Tutaj opisałem wizytę w tym wspaniałym miejscu:
a tu jeszcze zdjęcia https://www.tripadvisor.de/Restauran...7&ff=503289417
Załączam znalezione w necie zdjęcie właścicielki, która na pożegnanie obdarowała nas piwem. Wszystko podliczała osobiście a pieniądze chowała do tej skrzyneczki obok...
-
👍 1
Comment
-
-
Piwna rewolucja w Niemczech właśnie dogorywa. Oto jeden z filarów tego zjawiska w Niemczech, browar Crew Republic, z końcem marca kończy działalność w swoim browarze w Unterschleißheim.
Cała produkcja pod marką Crew Republic będzie przeniesiona do browaru w Bitburgu.
Brauerei von Crew Republik wird geschlossen - Aktuelle Nachrichten aus der Getränkeindustrie (getraenke-news.de)Last edited by abernacka; 2024-03-11, 08:57.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziKolejne złe wiadomości napłynęły z Niemiec.
(...)
Malo tego, malutki badeński browar Gold-Ochsen Brauerei z Spielbach, założony w 1668 roku, z końcem roku ma również przejść do historii. Smutne
Comment
-
Comment