Piwa stołowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ziomal-111
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.09
    • 288

    Piwa stołowe

    Właśnie zaglądałem sobie do dziennika piwnego i zauwazyłem ze w mojej kolekcji piw sa piwa stołowe. Szukałem informacji o tych piwach na forum lecz niczego nie znalazłem. więc mam takie pytanie: Co to sa piwa stołowe?
    jestem zbyt zielony w tym temacie więc troche nauki sie przyda.
    z góry dzieki
    Browar gawron to witaminy!!
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Piwa stołowe to nieużywana już nazwa piw lekkich, powszechnie używanych do posiłków, a nie do imprezowania.

    Comment

    • grzech
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.04
      • 4592

      #3
      Nieużywana u nas, ale w takiej Francji, czy Belgii funkcjonują biere de table o niskiej zawartości alkoholu - 1,5 - 3,0%. Nasze lekkie aż tak lekkie nie są.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        W okresie międzywojennym piwa stołowe to piwa bezakcyzowe o zaw. alk. do 2,5%.

        Comment

        • kibi
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.07
          • 1875

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
          Piwa stołowe to nieużywana już nazwa piw lekkich, powszechnie używanych do posiłków, a nie do imprezowania.
          Ale w Dzienniku Piwnym w zakładce "Gatunki (piwa krajowe)" występują zarówno "Pils-jasne lekkie" jak i "Pils-piwo stołowe"

          Comment

          • grzech
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.04
            • 4592

            #6
            Jest też Pils-jasne mocne, czy jakoś tak. Osobiście nie przywiązuję większej wago do tej klasyfikacji.

            Comment

            • woosaa
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2005.07
              • 1553

              #7
              Oczywiście ,że są.Sam wypiłem w 2006r. 125.38litra piwa stołowego!
              mb WOS

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23930

                #8
                tak określiłem piwa poniżej 10% ekstraktu bo jakoś trzeba było a innych propozycji nie poddano pod dyskusję.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • remfire
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.03
                  • 1334

                  #9
                  A może takie wyjaśnienia dotyczace wszystkich gatunków piw powinny też być zamieszczone w omawianym "FAQ dla początkujących" ?
                  Prawdę mówiąc sam tez kiedyś szukałem takowych wyjaśnień na forum i momo tego właściwie do dzisiaj nie wiem które piwa zaliczane są w DP do jasnych lekkich , a które do stołowych.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Polska Norma, dopóki obowiązywała, dzieliła piwa na lekkie (poniżej 10,5% ekstraktu w brzeczce podstawowej), piwa pełne i piwa mocne. Nie używano pojęcia piw stołowych.

                    Moim zdanie m lekkie i stołowe można używać zamiennie, aczkolwiek za górną granicę należałoby przyjąć 9 Blg.

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23930

                      #11
                      problem w tym że prawie żaden producent piw poniżej 10 blg nie podaje właściwie danych o ekstrakcie tychże. można tylko domniemywać w jakich widełkach dane piwo się mieści na podstawie ogólnego w danym browarze trendu do podawania informacji dot. zaw. alkoholu w ich piwach
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X