Piwo papieskie i in. piwa okolicznościowe

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • alstro
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.04
    • 166

Piwo papieskie i in. piwa okolicznościowe

Wizerunek sławnych ludzi na etykiecie piwa to rzecz, ktora się zdarza coraz częściej.

Niemniej jednak przeżyłem wielki szok, kiedy niedawno odwiedziłem miejscowość Marktl am Inn w Bawarii, gdzie 16 IV 1927 r. urodził się JOSEPH RATZINGER. Wiedziony naszym rodzimym doświadczeniem - wziętym z Wadowic (gdzie, jak wiadomo, przemysł kremówkowy rozwija się doskonale) - począłem szukać jakiś podobnych przejawów loklanego szaleństwa.
    I znalazłem! A jakże!
    W cukierini: ciastko a la W-Ztka z krzyżem z białego kremu i imieniem Benedykta w nazwie, a w piekarni: chleb watykański (z wałkiem ciasta w kształcie krzyża na chrupiącej skórce)... lecz błędnego wzroku dostałem dopiero w sklepie spożywczym (najwiękjszym w wiosce, samoobsługowym), gdzie w równym szergum jak wojsko na apelu, stały butelki złocistego trunku o nazwie "Papst-bier" z uśmiechniętym Benedyktem XVI! Dostępne były w czteropakach z takąż podbizną papieża.

Małe miasteczko, prócz domu rodzinnego Ratzingera (uwieczniony na etykiecie), gdzie mieszkał bardzo krótko jako dziecko (jego ojciec był tu policjantem) posiada jeszcze knajpę (z papieskim piwem), kościół i dziwny pomnik-słup z jakąś bogatą symboliką (uwiecznione są tam m.in. Wadowice - bez kremówek!). Warto zdawać sobie sprawę, że leży ono nad tą samą rzeką (Inn), na którą kilka km dalej, już po austriackiej stronie urodził się człowiek, o którym wszyscyc tamtejsi mieszkańcy woleli by zapomnieć czyli Adolf Hitler - ot, niezbadane są wyroki boskie!

Na zakończenie opis piwa: kosztuje 50 centów, lager, jasny, alkohol 5,4 %, smak przeciętny, lekko słodkawy. Browar: BRAUREI WEIDENEDER TANN; nazwa: PAPST-BIER; dewiza: DAS BIER AUS DER BAYRISCHEN HEIMAT DES PAPSTES.

Na Forum przeczytałem, że piwo to można było kupić w warszawskim Bomi?!?

Kochani, widzę już to święte oburzenie burmistrza Wadowic, gdyby w Polsce sprzedawano - papieskiego fulla? Już widzę tę dziurę w brzuchu miejscowego proboszcza wierconą przez kółko wzajmnej adoracji parafian wadowickej bazyliki...

Co myślicie o piwach tego typu? piwach okolicznościowych?

Ukraińskie piwa na Dzień Niepodległosci czy na 8 marca? Piwo krymskie z dyrektorem browaru na etykiecie? Piwo karpackie z dewizą "Za Stiepana" (=Banderę!)? itd.
    Attached Files
  • Maidenowiec
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 2287

50 centów? Fajnie, kupiłbym ze dwie kraty jak nie więcej. Piwo to także dostępne jest, a przynajmniej było, w Gambrynusie. Wg mnie bardzo przyjemny lagerek.
    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

Thou shallt not spilleth thy beer!

Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

Comment

• sibarh
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2005.01
      • 10387

Piwo dostępne nawet w Białymstoku ( przynajmniej kilka tygodni wcześniej sam widziałem za 9,90 zł)
      Na forum jest już od 1,5 roku pod tym linkiem http://www.browar.biz/forum/showthre...ght=Papst-bier
      2800 nowe piwa opisałem na forum
      Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
      Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• sibarh
        🥛🥛🥛
        • 2005.01
        • 10387

Kolejne piwo okolicznościowe jest pod tym linkiem http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=50545
        Last edited by sibarh; 2007-03-13, 20:27.
        Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów

Comment

• abernacka
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10862

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
          50 centów? Fajnie, kupiłbym ze dwie kraty jak nie więcej. Piwo to także dostępne jest, a przynajmniej było, w Gambrynusie. Wg mnie bardzo przyjemny lagerek.

Ostatnio widziałem je za 40 centów. Ot zwykły, przecietny pils.
          Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• sibarh
            🥛🥛🥛
            • 2005.01
            • 10387

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alstro
            Warto zdawać sobie sprawę, że leży ono nad tą samą rzeką (Inn), na którą kilka km dalej, już po austriackiej stronie urodził się człowiek, o którym wszyscy tamtejsi mieszkańcy woleli by zapomnieć czyli Adolf Hitler - ot, niezbadane są wyroki boskie!
            Skoro wspomniałeś o Adolfie to i on ma "swoje" piwo http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=50546

Comment

• Shlangbaum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2005.03
              • 5828

Kolega Olek (historyk po fachu, który pewnie mnie nie pamięta bo jak ja zaczynałem studia, to on kończył ) jest z Krakowa - u nas Papstbier było a Almach jeszcze w styczniu. Ostatnio jednak nie widziałem.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• kony
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.08
                • 1701

W Poznaniu wciąż zalega na półkach Piotra i Pawła. Gdyby ktoś był zainteresowany. Ceny nie pamiętam bo nigdy się jakoś nie zainteresowałem z przyczyn ideologicznych

Comment

• jacer
                  • 2006.03
                  • 9875

80 piw na 80. urodziny papieża

Biskup pomocniczy z Monachium, Engelbert Siebler chce ofiarować Benedyktowi XVI osiemdziesiąt butelek specjalnie warzonego piwa na 80. urodziny papieża, przypadające 16 kwietnia.

Piwo ma być specjalnie warzone na tę okazję w monachijskim browarze Weihenstephan, o którym mówi się, że jest najstarszy na świecie. Pochodzący z Bawarii papież otrzyma wraz z piwem specjalnie dobrany dzbanek - zapowiedział w środę biskup Siebler.

Według niego sam papież nie jest wielbicielem piwa, ale "lubi, gdy ludzie z jego otoczenia piją za jego zdrowie".

Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

Comment

• Shlangbaum
                    • 2005.03
                    • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                    Według niego sam papież nie jest wielbicielem piwa, ale "lubi, gdy ludzie z jego otoczenia piją za jego zdrowie".
                    No to właśnie piję jego zdrowie Relakspolem Excellent Mocne

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• grzech
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.04
                      • 4592

Wcześnie zacząłeś. Itak cały czas do 16. kwietnia?

A Weihenstaphan to aby nie jest we Freising, a nie w Monachium?

Comment

• Krzysztof
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.04
                        • 1689

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzech
                        Wcześnie zacząłeś. Itak cały czas do 16. kwietnia?

A Weihenstaphan to aby nie jest we Freising, a nie w Monachium?

Weihenstaphan znajduje się we Freising.
                        Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                        www.twojmalybrowar.pl

Comment

Przetwarzanie...
                        X