Browar Relakspol - temat ogólny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    Browar Relakspol - temat ogólny

    Ponieważ ostatnio zdarza nam się z e-prezesem dorabiać w Relakspolu przy lini rozlewniczej, postanowiłem podzielić się pewnymi informacjami, które tam zdobyłem. Oczywiście tych poufnych nie będę tu zamieszczał z oczywistych względów.


    Pierwszą rzeczą, którą chcę zrobić, to podać uakualnione dane co do piwa warzonych w browarze. W tym momencie browar warzy cztery piwa:

    -jasne 10 blg - piwo to w całości idzie do kegów i jest sprzedawane w lokalach pod nazwami: Relax, Relaks, Pils, Krakowskie, Relakspol

    -jasne 12 blg - piwo to w całości idzie do butelek i jest sprzedawane jako: Relax Pils, Relaks Wyśmienity, Orzeł Piwny Mikołów, Bacowy Full, Hutnicze, Green's, Fest Her Berg, Grodzkie Pils

    -jasne 14 blg - piwo to idzie zarówno do butelek jak i do kegów. Jako piwo butelkowe jest sprzedawane pod markami Szlacheckie Mocne, Bazyl Mocny, Excellent Mocne, Grodzkie Mocne. Piwo w kegach sprzedawane jest jako Relakspol Mocny, Relaks Mocny, Krakowskie Mocne.

    -piwo górnej fementacji Krakowiak



    Dawniej jeszcze warzono piwa 10 blg do butelek i 15 blg ale tego zaprzestano. Piwa mocne zeszły z 15 do 14 blg ze względów oszczędnościowych.



    Z innych informacji podam tutaj, że piwa są warzone ze słodów czeskich ponieważ są tańsze niż strzegomski i są lepszej jakości.
    Last edited by Shlangbaum; 2007-03-29, 10:55.

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
    (...)Z innych informacji podam tutaj, że piwa są warzone ze słodów czeskich ponieważ są tańsze niż strzegomski i są lepszej jakości.
    Zahaczę lekko o inny temat, ale czy powyższa informacja bedzie miała swoje konsekwencje w sklepie piwowar.biz?
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
      Zahaczę lekko o inny temat, ale czy powyższa informacja bedzie miała swoje konsekwencje w sklepie piwowar.biz?
      Chyba tak, zrezygnuję prawdopodobnie z Optimy na rzecz słodu pilzneńskiego z Czech. Sprawa jest w toku.

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19261

        #4
        Zatem garść nowych informacji nt. browaru...
        Browar jak wiele innych, stosuje cukier do produkcji piw mocnych. Może nie na tony jak w Czarnkowie, ale jest w zasypie.
        Krowi zapach piwa, o którym kiedyś wspominał erloy jednak z czegoś wynika... okoliczni gospodarze (a browar mieśli się na peryferiach miasta) wyrzucają naturalny nawóz na swoje pola. Ów zapach jest wszędobylski, także w browarze.
        Kto z forumowiczów już był w browarze to wie, że browar znajduje się na kilku działkach oddalonych od siebie. Np. rozlewnia, która istniała nim powstał browar jest umiejsowiona w pewnej odległości od browaru (warzelni, zbiorników pośredniczących, etc.). W miarę możliwości w przyszłym tygodniu postaram się dodać do galerii parę fotek z wnętrza browaru.
        Last edited by e-prezes; 2007-05-11, 15:09.

        Comment

        • abernacka
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10861

          #5
          Niepokojące informacje dotyczące rychłego zamknięcia browaru Relakspol dochodzą mnie z różnych stron. Czy ktoś z was może tą informacje potwierdzić lub (oby tak było) zdementować?
          Piwna turystyka według abernackiego

          Comment

          • qberts
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2007.03
            • 136

            #6
            Również coś o tym słyszałem, mam nadzieje, że to tylko pogłoski bo oznaczałoby to prawdopodobnie upadek również Starego Krakowa.
            Last edited by qberts; 2007-07-09, 17:15.
            ZASADY DEGUSTACJI
            zapraszam do dyskusji

            Comment

            • Sokół83
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.12
              • 1598

              #7
              przecież Stary Kraków to osobna firma, która "dzierżawi" instalację od Relakspola - zawsze mogą przenieść warzenie Smoczych Głów do innego browaru
              Z INNEJ BECZKI

              www.fotopolska.eu

              Comment

              • Pogoniarz
                † 1971-2015 Piwosz w Raju
                • 2003.02
                • 7971

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83 Wyświetlenie odpowiedzi
                przecież Stary Kraków to osobna firma, która "dzierżawi" instalację od Relakspola - zawsze mogą przenieść warzenie Smoczych Głów do innego browaru
                Pytanie tylko gdzie i za ile...


                Prawie jak Piwo
                SZCZECIN

                Comment

                • qberts
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2007.03
                  • 136

                  #9
                  I tu właśnie pojawia się problem, bowiem "przeprowadzka" może wywindować koszty własne czyniąc dalszą produkcję po prostu nieopłacalną (browarów w pobliżu Krakowa wcale tak wiele nie ma, zaś warunki na jakich przyjmą nowego wspólnika też stoją pod znakiem zapytania i mogą okazać się mniej korzystne).
                  ZASADY DEGUSTACJI
                  zapraszam do dyskusji

                  Comment

                  • delvish
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.11
                    • 3508

                    #10
                    Hm...spoglądam na piwną mapę Polski i alternatywy jakieś nawet widać. Imielin ok 70 km od Krakowa, Browar na Jurze nawet kilka mniej.
                    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                    (Frank Zappa)

                    "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23929

                      #11
                      już widzę oczami wyobraźni Smoczą Głowę z puchy z Imielina
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • becik
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🍼🍼
                        • 2002.07
                        • 14999

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83 Wyświetlenie odpowiedzi
                        przecież Stary Kraków to osobna firma, która "dzierżawi" instalację od Relakspola - zawsze mogą przenieść warzenie Smoczych Głów do innego browaru
                        Pod warunkiem, że ktoś będzie ich chciał
                        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                        Comment

                        • ZIOMEK2
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.09
                          • 2523

                          #13
                          Dostałem info, że produkcja piwa Bacowy Full lub jego dostawa na śląski rynek została wstrzymana - co się stało ?

                          Comment

                          • Jaroslav
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            🍼
                            • 2005.10
                            • 967

                            #14
                            Ciekawy artykuł z piweczko.org:

                            Comment

                            • ZIOMEK2
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.09
                              • 2523

                              #15
                              To ja mam propozycje. Skoro wszystko ma upaść to niechaj wyjdą jeszcze do klienta, niachaj na wzór np czeski ,zrobią jakąś wspólną stype !

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X