Czy jeszcze istnieją polskie piwa pszeniczne w butelkach?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pulas
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.08
    • 965

    Czy jeszcze istnieją polskie piwa pszeniczne w butelkach?

    Dawno nie zagłądałem na browar.biz i nie ma co ukrywać, nie jestem ostatnio zbyt dobrze rozeznany w rynku piwa. Dlatego mam pytanie - czy jest jeszcze choć jeden browar w Polsce, który warzy i butelkuje piwo pszeniczne? Wiem, że w większości browarów restauracyjnych można wypic pszeniczniaka a nawet zabrać go sobie w butelce do domu, ale mi chodzi o brawary sprzedające swoje produkty w sklepach.
    pułaś
    ---------------------------------
    "(...)W kącikach flechtów wieczór już
    Lśni jak porzeczka krwawa
    Ukradkiem z rdzy wycieram nóż
    I między bajki wkładam"
  • JAckson
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2004.05
    • 6123

    #2
    Po zamknięciu Reginy nie ma polskich pszeniczniaków w butelkach. Resztki tego piwa można jeszcze trafić w niektórych sklepach na terenie Polski
    MM961
    4:-)

    Comment

    • pulas
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.08
      • 965

      #3
      Dzięki. Tak myślalem, ale chciałem się upewnić. Czyli pozostają nam piwa importowane albo knajpy... Tak na marginesie, to troszkę dziwne, że polskie browary boją sie podjąć warzenia pszeniczniaków. Patrząc na ilość i jakość piw z importu wydaje mi się, że już nasz rynek dorósł do piw pszenicznych. Faustus robiony dla Juranda chyba też nieźle się sprzedaje. Choć z dugiej strony przykład Reginy nie jest zbyt bydujący (ale nie wiem, czy błędem reginy nie było przypadkiem filtrowanie pszeniczniaczka).
      pułaś
      ---------------------------------
      "(...)W kącikach flechtów wieczór już
      Lśni jak porzeczka krwawa
      Ukradkiem z rdzy wycieram nóż
      I między bajki wkładam"

      Comment

      • jerzy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.10
        • 4707

        #4
        Regina nie upadła - a tylko zmieniła branże w poszukiwaniu wyższych zysków.
        browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

        Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19260

          #5
          Wspominał o tym już gdzieś indziej Krzysiu... żaden polski mały (nierestauracyjny) browar nie podejmie się produkcji pszeniczniaka nieklarowanego ze względów technologicznych.
          Last edited by e-prezes; 2007-04-02, 20:25.

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23926

            #6
            teraz Jagiełło się zapowiada
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19260

              #7
              Przy tej skali produkcji jaką może upchnąć na rynku nie sądzę by było to możliwe, choć będę oczekiwał nowego produktu jak inni i życzę powodzenia.

              Comment

              • arcy
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.07
                • 7538

                #8
                Ciechanów zrobił, a też wielki nie jest.

                Comment

                • Wujcio_Shaggy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.01
                  • 4628

                  #9
                  "Zrobił", to za dużo powiedziane...
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                  Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                  @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                  Comment

                  • arcy
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.07
                    • 7538

                    #10
                    Ale problemem nie była technologia.

                    Comment

                    • kham
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2006.01
                      • 751

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
                      Ale problemem nie była technologia.
                      Problemem jest dystrybucja. Piwo stojące 2 tygodnie, na słońcu w hurtowni to norma. Trzeba by zastosować metodę jaką stosuje Czarnków w Wielkopolsce czyli własny transport bezpośrednio do klienta. A to niestety wymaga dodatkowych nakładów.

                      Comment

                      • abernacka
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.12
                        • 10861

                        #12
                        Bez przesady. W Niemczech prawie każdy browar warzy pszenice a zarazem nie kazdy ma dobrze rozbudowany własny transport.
                        Piwna turystyka według abernackiego

                        Comment

                        • kham
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2006.01
                          • 751

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                          Bez przesady. W Niemczech prawie każdy browar warzy pszenice a zarazem nie kazdy ma dobrze rozbudowany własny transport.
                          Tam jest trochę inna "kultura piwna". Naprawdę hurtownia piwa to nie wybetonowane podwórko i baraczek na biuro. Ale dla lokalnych browarów taka sytuacja powinna być okazją. Nie są tak uzależnione od sieci hurtowni.

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham
                            Problemem jest dystrybucja. Piwo stojące 2 tygodnie, na słońcu w hurtowni to norma. Trzeba by zastosować metodę jaką stosuje Czarnków w Wielkopolsce czyli własny transport bezpośrednio do klienta. A to niestety wymaga dodatkowych nakładów.
                            A co tu ma do rzeczy dystrybucja - przechowywanie w nieodpowiednich warunkach szkodzi każdemu, piwu, nie tylko pszenicznemu.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • arcy
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2002.07
                              • 7538

                              #15
                              To, że browar ma wtedy kontrolę nad tym, co dzieje się z piwem i nie trafia ono do hurtowni, gdzie zepsuje się jeszcze zanim trafi do sklepu.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X