Zasady degustacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19269

    Byliśmy w Cieszynie gdy fermencił porterek w jednej z kadzi i ciut chłodno było jak na górniaka
    Last edited by e-prezes; 2007-09-29, 15:59.

    Comment

    • delvish
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.11
      • 3508

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
      Byliśmy w Cieszynie gdy fermencił porterek w jednej z kadzi i ciut chłodno było jak na górniaka
      Czyli przez chwilę GŻ robiła portera górnej fermentacji i nikt się nie kapnął?
      "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
      (Frank Zappa)

      "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
        Czyli przez chwilę GŻ robiła portera górnej fermentacji i nikt się nie kapnął?
        W tym miejscu napisano właściwie to samo, ale już bez górnej fermentacji. "Porter to piwo mocne, ciemne, warzone, według tradycyjnej receptury z 1881. Jej autorem był Juliusz Wagner, który od 1875 roku sprawował funkcję arcyksiążęcego Naczelnego Piwowara"

        Obstawiam knota kogoś z działu marketingu.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • delvish
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.11
          • 3508

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
          Obstawiam knota kogoś z działu marketingu.
          Identyczna informacja została opublikowana w Agro Przemyśle nr 3/2005. Właśnie sprawdziłem, niestety jest to toczka w toczkę to samo co na starej stronie GŻ. A zdjęcia te same co na nowej stronie.
          Żeby było jasne, to nigdy porter z Żywca/Cieszyna nie smakował mi jak górnej fermentacji. Ale skoro GŻ tak twierdzi... Może warto się przejść do lekarza?
          Last edited by delvish; 2007-09-29, 16:28.
          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
          (Frank Zappa)

          "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

          Comment

          • Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13952

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
            Stara i bardzo dobra strona GŻ. Na marginesie warta do ściągnięcia offline. Kopalnia wiedzy.
            Ona wcale nie jest taka stara
            Dowód tu: http://www.grupazywiec.pl/ppc/aktualne.php i tu: http://www.grupazywiec.pl/ppc/raport...ent.php?id=356
            Last edited by Pendragon; 2007-09-29, 16:50.

            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

            Comment

            • Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13952

              Na stronie BJCP Style Guidelines ukazały się właśnie zmiany (po raz pierwszy od 2004) w przewodniku po stylach piwnych. Jest też nowa lista piw będących klasykami swoich stylów - wyleciało ponad 100 marek, a na ich miejsce powołano ok 350 innych.

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              • coldfire
                Porucznik Browarny Tester
                • 2008.01
                • 374

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                Na stronie BJCP Style Guidelines ukazały się właśnie zmiany (po raz pierwszy od 2004) w przewodniku po stylach piwnych.
                Poprawny link: http://www.bjcp.org/stylecenter.html
                Piwa i pacierza nie odmawiam

                Comment

                • skitof
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2007.11
                  • 2485

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qberts Wyświetlenie odpowiedzi
                  Po lekkich przeróbkach skala ocen:


                  Piana:[/B]
                  1 - brak piany / piana tylko wymuszona przez lanie z góry, znika momentalnie/ piana na kształt mydlin o bardzo dużych pęcherzykach
                  2 - piana grubopęcherzykowa, znika szybko
                  3 - piana drobnopęcherzykowa / średnipęcherzykowa, znika szybko / średnio szybko
                  4 - piana drobnopęcherzykowa, pozostaje w postaci cienkiej warstwy do końca / prawie końca konsumpcji, odmierza każdy łyk przez pozostawienie śladów na szkle.
                  5- piana idealna, drobnopęcherzykowa, pozostaje do końca konsumpcji w postaci grubej warstwy, pozostawia ładne ślady na szkle.
                  Mam kilka propozycji do drobnych przeróbek klasyfikacji piany w piwie jaką zaproponował qberts.
                  Przede wszystkim brak piany lub jej niewielka obfitość nie może prowadzić automatycznie do dyskwalifikacji pienistości piwa. Pianę danego piwa zawsze trzeba oceniać uwzględniając gatunek do jakiego to piwo należy. Już samo przeglądnięcie klasyfikacji stylów BJCP daje świadomość, że niektóre piwa ze względu na proces produkcji, użycie różnych składników winny posiadać pianę krótkotrwałą lub niewielką. Dla tych, którzy nie mają ochoty na przegryzanie się przez kilkadziesiąt stron stylów BJCP opracowałem charakterystykę piany i nagazowania w zależności od gatunku piwa. Charakterystykę piany oparłem na oryginalnej stronie BJCP i opracowaniu qbertsa.

                  Jedna uwaga: w kolumnie obfitość pojawia się wpis: zróżnicowana. Należy przez to każdorazowo rozumieć, że stylistyka BJCP nie precyzuje jaka ma być obfitość.

                  Ponadto moje propozycje:

                  Elementy piany, jakie należy ocenić to

                  1. Kolor
                  2. Konsystencja
                  3. Objętość
                  4. Trwałość

                  Ocena maksymalna to 5. Za każdy z powyższych elementów można odjąć 0,5 - 1,0 punkta, uwzględniając oczywiście gatunek piwa. Jeśli odejmiemy maksymalną liczbę punktów czyli 4 otrzymamy 1 czyli ocenę najniższą.
                  Attached Files

                  Comment

                  • qberts
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2007.03
                    • 136

                    Widzę, że ktoś odkopał dawno zapomniany temat, nie byłbym sobą gdybym nie odpowiedział.

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                    Przede wszystkim brak piany lub jej niewielka obfitość nie może prowadzić automatycznie do dyskwalifikacji pienistości piwa. Pianę danego piwa zawsze trzeba oceniać uwzględniając gatunek do jakiego to piwo należy.
                    Nie śmiem się nie zgodzić, stąd też przy niektórych gatunkach obok opisu piany pojawiają się przypiski - "(skala przy ocenianiu o jeden punkt w górę)". Opracowanie na pewno bardzo pomocne, pozostałe propozycję również moim zdaniem trafione, szkoda że temat zginął śmiercią naturalną i że odpuściłem sobie i nie męczyłem Arta o wprowadzenie klasyfikacji do portalu, chociaż... może jeszcze da się przekonać. Pozdrawiam
                    ZASADY DEGUSTACJI
                    zapraszam do dyskusji

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23960

                      Temat nie zginął, jak zresztą wiele innych, po prostu od jakiegoś czasu mam dość przyziemne zmartwienia i to z nimi muszę się najpierw uporać, żeby coś więcej nie musiało odejść do lamusa.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • skitof
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2007.11
                        • 2485

                        Do oceny piany, w szczególności piw, które winny posiadać pianę obfitą, warto dołożyć pół punktu za koronkę, jaką piana pozostawia na szklance. Wartość ta w języku angielskim określana mianem "cling" opisuje jak mocna i gęsta jest piana oblepiająca brzegi szklanki. Im gęstsza, drobniejsza i trwalsza, a przede wszystkim obszerniejsza jest taka koronka tym jakość piany jest lepsza.

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          Wydaje mi się, że dobrze jest czasem zacząć zdanie od "wydaję mi się"...

                          Wydaje mi się, że BJCP nie jest wyrocznią.
                          Wydaje mi się, że słaba/nieistniejąca piana nigdy nie jest rzeczą w piwie pożądaną, a co najwyżej akceptowalną (w stylach odznaczających się słabym nasyceniem) i jako takie nie zasługują na wysoką ocenę.
                          Wydaje mi się, że "koronka" i pozostawianie śladów piany na szkle to dwie różne (często wręcz wykluczające się) zjawiska.

                          Comment

                          • imarc
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2005.10
                            • 12

                            I tu się zgadzam!!! Tzw." koronka" jest moim zdaniem niemal doskonałym wskaźnikiem jakości piwa , niemal nie do oszukania metodami wielkoprzemysłowymi!

                            Comment

                            • Browarzyciel
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2005.08
                              • 357

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                              Do oceny piany, w szczególności piw, które winny posiadać pianę obfitą, warto dołożyć pół punktu za koronkę, jaką piana pozostawia na szklance. Wartość ta w języku angielskim określana mianem "cling" opisuje jak mocna i gęsta jest piana oblepiająca brzegi szklanki. Im gęstsza, drobniejsza i trwalsza, a przede wszystkim obszerniejsza jest taka koronka tym jakość piany jest lepsza.
                              Witam,

                              No pod warunkiem, że szklanka nie była myta w zmywarce. Detergenty i nabłyszczacze powodują, że nic się nie trzyma ścianek - i nici z koronki

                              Raf.
                              BROWARZYCIEL
                              Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                              eventy dla firm

                              Comment

                              • kopyr
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2004.06
                                • 9475

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel Wyświetlenie odpowiedzi
                                No pod warunkiem, że szklanka nie była myta w zmywarce. Detergenty i nabłyszczacze powodują, że nic się nie trzyma ścianek - i nici z koronki
                                Szklanki bez nadruków myję w zmywarce i nie mam problemów z pianą. Inna sprawa, że akurat nabłyszczacza nie używam, stosuję sól, tabletki all-in-one i mam cholernie twardą wodę.
                                blog.kopyra.com

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X