Zasady degustacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #16
    A ja mam takie pytanie: czy oceny nie spełniające wymyślonych przez Was kryteriów będą akceptowane? Bo jeśli tak to przecież będą wypaczać średnią ocenę danego piwa. A jeśli nie to obawiam się że piwa na forum oceniać będzie góra kilkanaście (-dziesiąt) osób bo reszcie nie będzie się chciało wgryzać w kolejny regulamin.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • qberts
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.03
      • 136

      #17
      Z założenia cały ten system oceniania, ma pełnić funkcję jedynie ściągawki, z której podczas degustacji danego piwa można korzystać, ma to na celu nie utrudnienie (po przez wprowadzenie kolejnego regulaminu), a ułatwienie oceny, zamiast głowić się ile punktów dać takiemu czy innemu wysyceniu, albo takiej, a nie innej pianie będzie można zajrzeć do wzorcowej skali oceniania i wszystko będzie jasne. (co pomoże szczególnie początkującym, ale nie tylko) Dlatego tak ważna jest przejrzystość skali.
      Co do akceptowania ocen, które tych kryteriów nie będą spełniały, to leży jedynie w gestii Arta, można by ustalić, że jeżeli w komentarzu zawarty jest opis dajmy na to smaku który klasyfikuje się na ocenę znacząco niższą/wyższą niż wystawiona przez użytkownika miałoby to te same konsekwencje co wystawienie komentarza bez odpowiedniego uzasadnienia, czyli kasacja takowego. A wypaczeń średniej danego piwa i tak nie da się pozbyć całkowicie. (początkujący piwosze, sentyment dla danego piwa itp.)
      ZASADY DEGUSTACJI
      zapraszam do dyskusji

      Comment

      • qberts
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2007.03
        • 136

        #18
        Po przeróbce skali Kopyra. Oczywiście również do przedyskutowania:

        Piana:
        1 - brak piany / piana tylko wymuszona przez lanie z góry, znika momentalnie
        2 - piana grubopęcherzykowa, znika szybko / piana na kształt mydlin o bardzo dużych pęcherzykach, znika średnio szybko
        3 - piana drobnopęcherzykowa / średnipęcheżykowa, znika szybko / średnio szybko
        4 - piana drobnopęcherzykowa, pozostaje w postaci cienkiej warstwy do końca konsumpcji / prawie końca, odmierza każdy łyk przez pozostawienie śladów na szkle.
        5- piana idealna, drobnopęcherzykowa, pozostaje do końca konsumpcji w postaci grubej warstwy, pozostawia ładne ślady na szkle.

        Nasycenie
        1 - piwo wygazowane, praktycznie brak gazu / piwo w postaci fontanny opuszcza opakowanie po otwarciu, stanowczo zbyt duże nasycenie
        2 - piwo z nasyceniem znacznie poniżej / powyżej normy dla danego stylu
        3 - piwo z mankamentem jeżeli chodzi o nasycenie, nie psującym jednak konsumpcji, duża/średnia nietrwałość nasycenia
        4 - wysycenie nie przeszkadza podczas konsumpcji, mała nietrwałość/trwałe
        5- wysycenie idealne dla danego stylu, trwała

        Kolor
        1 - mętny, sugerujący zepsucie (nie dotyczy piw z osadem drożdżowym)
        2 - lekko opalizujący/zdecydowanie zbyt jasny dla danego stylu/ekstraktu
        3 - kolor przeciętny, choć trochę bez wyrazu/ kolor z pewnymi mankamentami (za słabe zmętnienie w piwach z osadem drożdżowym, zbyt ciemny kolor w stosunku do stylu itp.)
        4 - kolor dobry, odpowiedni dla stylu, lecz niczym się nie wyróżniający
        5- kolor idealny dla stylu, zdecydowanie się wyróżniający, połyskliwy, po prostu piękny

        Smak/Zapach
        1 - piwo zepsute/ odrzucające/ niezdatne do picia - wylądowało w zlewie
        2 - piwo niedobre/ z wyraźnymi wadami (skwaśnienie, posmak żelazisty, diacetyl - posmak maślany, smak gotowanych warzyw, smak mokrego kartonu itp.)
        3 - piwo przeciętne z niewielkimi odstępstwami od stylu (zbyt mała goryczka, zbyt wyczuwalny alkohol, puste w smaku, wodniste, brak charakterystycznych dla stylu aromatów)/ piwo bezpłciowe
        4 - piwo bez istotnych wad, solidne, zgodne ze stylem lecz bez błysku
        5 - piwo wyśmienite, klasyka stylu, wybitne, wyjątkowe, jedno z najlepszych jakie piłem.

        Zapach
        1- zapach odrzucający, wyraźnie przeszkadzający w konsumpcji
        2- brak zapachu/ zapach nieprzyjemny/ zapach całkowicie nieodpowiedni dla danego stylu/ wyraźne wady (silna woń alkoholowa, diacetyl, bardzo intensywny zapach skunksa - zielona butelka itp.)
        3- zapach słabo wyczuwalny/ zapach bardzo przeciętny
        4- zapach przyjemny, zachęcający do konsumpcji jednak nie pozbawiony wad (za mało intensywny/za bardzo intensywny itp.)
        5- zapach idealny dla danego stylu, zarówno jego intensywność jak i wyważenie składników doskonałe.

        Opakowanie
        1 - nieestetyczne, krzywo naklejona etykieta, brudne, brak informacji o ekstrakcie, brak informacji o miejscu warzenia, brak firmowego kapsla, kłamliwe lub błędne informacje
        2 - jak wyżej, ale występują tylko niektóre z zarzutów
        3 - opakowanie przeciętne, niczym nie wyróżniające się z tłumu lub brak informacji o ekstrakcie i miejscu warzenia
        4 - opakowanie poprawne, ładne, podane wszelkie informacje, firmowy kapsel
        5 - opakowanie wyjątkowe, wyróżniające się spośród konkurencji, podane wszystkie informacje.
        ZASADY DEGUSTACJI
        zapraszam do dyskusji

        Comment

        • qberts
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2007.03
          • 136

          #19
          Wkradł się błąd, tam gdzie jest Smak/Zapach, powinien zostać sam Smak.
          ZASADY DEGUSTACJI
          zapraszam do dyskusji

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #20
            Ja bym się upierał, żeby piana o wyglądzie mydlin była za 1 punkt, a nie za 2. Czasami nawet wymuszona piana jest lepsza niż ta przypominająca bańki mydlane.

            Szkoda, że nikt z bardziej wytrawnych piwoszy nie wrzucił swoich trzech groszy, byłoby to bardzo cenne.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • darko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.06
              • 2078

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qberts
              Pozostaje jeszcze problem opisu charakterystycznych cech danego gatunku co pomogłoby początkującym w degustacji, dla kilku podstawowych mogę to zrobić sam (w miarę moich umiejętności), ale jeśli chodzi o inne, bardziej wyszukane potrzebna mi pomoc. I tu zwracam się z prośbą do bardziej doświadczonych.

              Przykład:
              Pale Ale:
              Kolor: bursztynowy/ciemno słomkowy, klarowne
              Piana: koloru beżowego
              Zapach: dominuje słodowy, chmielowy na dalszym planie (tu nie jestem pewien bo podobnie jak Kopyr mam z tym problemy, jak coś to poprawcie)
              Smak: dominuje nuta słodowa, w tle zalegająca chmielowa goryczka
              Wysycenie: raczej niskie
              A nie lepiej korzystać z tego: http://www.bjcp.org/stylecenter.html ?

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23996

                #22
                ja na razie śledzę tylko dyskusję.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13961

                  #23
                  Proponuję przy określaniu koloru piwa podawanie (na oko) skali SRM. Przykłady tych skal są np. tutaj:

                  Ta strona jest na sprzedaż! franklinbrew.org to Twoje pierwsze i najlepsze źródło wszelkich informacji, jakich szukasz. Od tematów ogólnych po więcej z tego, czego spodziewasz się znaleźć tutaj, franklinbrew.org ma to wszystko. Mamy nadzieję, że znajdziesz to, czego szukasz!




                  Ciekwy jestem czy można gdzieś dostać taki kolorowy pasek, który przykładałoby się do szkła?

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  • qberts
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2007.03
                    • 136

                    #24
                    Owszem, ciekaw sugestia, ale spora część forumowiczów po prostu nie włada dość biegle językiem angielskim, żeby ten tekst zrozumieć, poza tym nie chodzi mi o tak rozbudowany opis, a tym bardziej nie potrzeba, aż tylu gatunków piwa bo wątpię, żeby początkującym piwoszom chciało się przez to wszystko przebrnąć. Mam na myśli raczej skrótowe opisy jak w podanym przykładzie gatunków dostępnych na polskim rynku z naciskiem na piwa produkowane w Polsce (bowiem w ARTomacie takowe można oceniać).

                    Ale dzięki za informacje, postaram się przetłumaczyć w najbliższym czasie opisy tych piw, których z racji mego małego doświadczenia na podstawie własnych wrażeń opisać nie mogę.
                    ZASADY DEGUSTACJI
                    zapraszam do dyskusji

                    Comment

                    • qberts
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2007.03
                      • 136

                      #25
                      Przy przestawieniu tej oceny wychodziłem za założenia, że lepsza tak piana niż żadna, ale upierał się przy tym nie będę, można zmienić.

                      Co do koloru naszła mnie jeszcze jedna myśl, a mianowicie przy:
                      1 - mętny, sugerujący zepsucie (nie dotyczy piw z osadem drożdżowym)
                      można by wstawić (nie dotyczy piw z osadem drożdżowym/ nie dotyczy większości piw miodowych)
                      bo doszłoby do nieporozumień w stylu 1 za kolor dla Miodowego z Ciechanowa, bo przecież też jest mętne

                      Poza tym zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia, czy za brak ekstraktu i browaru w którym powstało piwo trzeba wystawiać 3, owszem to ważne informacje, ale w "opakowaniu" chyba bardziej chodzi o wrażenia estetyczne.

                      Dzięki Art, że jednak zainteresowałeś się tym tematem.

                      Pendragon ciekawa propozycja, jestem za, wystarczyłoby skopiować obrazek i załączyć w temacie z ujednoliconą skalą oceniania.

                      Proszę o jakieś uwagi odnośnie skali ze strony innych użytkowników, Wasze
                      Ostatnia zmiana dokonana przez qberts; 2007-04-15, 23:24.
                      ZASADY DEGUSTACJI
                      zapraszam do dyskusji

                      Comment

                      • Borysko
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.02
                        • 1144

                        #26
                        Kolego qberts, twoja koncepcja generalnie jest bardzo słuszna
                        Poniżej kilka moich uwag:

                        Nasycenie
                        Jak dla mnie wystarczą tylko 3 oceny:
                        1 - bez gazu/fontanna
                        3 - nieco za słabe, za silne / nietrwałe
                        5 - adekwatne do stylu, trwałe

                        Barwa
                        uważam że i tutaj 3 oceny wystarczą:
                        1 - mętne (nie dotyczy piw z osadem drożdżowym), zdecydowanie za jasne/za ciemne dla stylu
                        3 - nieco za jasne, za ciemne / lekko opalizujące
                        5 - adekwatne do stylu, klarowne

                        Smak
                        3 - oprócz wymienionych elementów opisu dodałbym "piwo z niewielkimi wadami, nie psującymi ogólnego pozytywnego wrażenia"

                        Zapach
                        2 - usunąłbym "brak zapachu" jako nieprawdopodobny, dodałbym elementy z pktu 2 dotyczącego smaku ("diacetyl - zapach maślany, zapach gotowanych warzyw, zapach mokrego kartonu itp."), bo te wady są dużo bardziej wyczuwalne w aromacie niż w smaku)
                        3 - prócz wymienionych elementów opisu dodałbym "piwo z niewielkimi wadami, nie psującymi ogólnego pozytywnego wrażenia"
                        4 - usunąć "nie pozbawiony wad", piwo na "czwórkę" nie może mieć wad w zapachu; intensywność zapachu sama w sobie nie jest wadą!

                        Sam pomysł wprowadzenia takich wytycznych z całych sił popieram, zwiększy on na pewno obiektywizm ocen.

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Borysko
                          2 - usunąłbym "brak zapachu" jako nieprawdopodobny,
                          I to jest bardzo ciekawe. Oznacza bowiem, ze słusznie zrobiłem, że nie oceniam tej kategorii, bo ja najczęściej nic nie czuję, no tak myślę w 60-70% przypadków nic, zero, ewentualnie bardzo słabo. Natomiast świetnie zdaję sobie sprawę, że jeśli w trakcie picia wyczuwam banany, goździki, karmel itd to nie jest to smak sensu stricte, tylko właśnie aromat. I teraz nasuwa sie wątpliwość, czy jestem zapachowo upośledzony (czy też inny zapachowy daltonizm można u mnie zdiagnozować) czy też część piw (zwłaszcza polskich lagerów) jest bezwonna.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • Borysko
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.02
                            • 1144

                            #28
                            Zapachowy daltonizm można zdiagnozować, podobnie jak smakowy. Sam przeszedłem takie próby, może nie rewelacyjnie, ale daltonistą nie jestem. Przyznam, że zdarzało mi sie nieraz pić piwa o słabym zapachu, często nie umiałem go określić, ale żadne nie wydało mi sie zupełnie bezwonne. Poza tym zmysł smaku i powonienia można wyćwiczyć. Trzeba dużo trenować

                            Comment

                            • qberts
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2007.03
                              • 136

                              #29
                              Co do trzech ocen przy nasyceniu i kolorze, jednak obstawałbym przy pięciu, może nie są to najważniejsze cechy podczas oceny piwa i nie wymagają tak dokładnego opisu jak np. piana/smak, ale sądzę że łatwiej będzie się odnieść początkującym do skali pięciopunktowej, tak duże luki w ocenach mogłyby prowadzić do zbyt daleko idących różnic, które mają być właśnie zniwelowane.

                              Jeśli chodzi o smak, zanotowane, w ostatecznej wersji się ukaże.

                              Przy zapachu również z uwagami się zgodzę, jako że jestem w tym raczej kiepski (stąd też czasami nie czuję nic).
                              Tylko dyskutowałbym przy tym, czy za bardzo natarczywy/zbyt mało odczuwalny zapach nie są lekką wadą, można by to pozostawić w formie:
                              "4 - zapach przyjemny, zachęcający do konsumpcji, coś jednak można by w nim zmienić (rozkład poszczególnych składowych, intensywność)"

                              Zapraszam do dalszych uwag.
                              ZASADY DEGUSTACJI
                              zapraszam do dyskusji

                              Comment

                              • Borysko
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.02
                                • 1144

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qberts
                                Co do trzech ocen przy nasyceniu i kolorze (...) tak duże luki w ocenach mogłyby prowadzić do zbyt daleko idących różnic, które mają być właśnie zniwelowane.
                                Weź pod uwagę, że wagi dla tych parametrów w ARTomacie to 5% ogólnej oceny. Tak więc nawet różnica między oceną 1 a 5 nie ma istotnego wpływu na ocenę końcową.


                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qberts
                                (...) można by to pozostawić w formie:
                                "4 - zapach przyjemny, zachęcający do konsumpcji, coś jednak można by w nim zmienić (rozkład poszczególnych składowych, intensywność)"
                                a może tak:
                                "4 - zapach przyjemny, zachęcający do konsumpcji, tylko nieznacznie odbiegający od ideału"

                                i wtedy można ujednolicić pkt 4 smaku:
                                "4 - piwo bez istotnych wad, solidne, zgodne ze stylem i tylko nieznacznie odbiegające od ideału"

                                Jeszcze naszła mnie jedna wątpliwość z tym ideałem. Ideały każdy może mieć inne
                                i może bezpieczniej byłoby zastąpić ideał wzorcem stylu ( trza by tylko było ten wzorzec opisać). Co forum na to?

                                Comment

                                Przetwarzanie...