Zasady degustacji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #76
    Czy jest jakaś różnica między jasnym lekkim a jasnym stołowym?
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • qberts
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.03
      • 136

      #77
      No może nie bardzo duża, ale jednak jest:
      Jasne stołowe, poniżej 10 blg
      Jasne lekkie 10-11 blg
      Odbija to się minimalnie na kolorze, smaku i zapachu (głównie na intensywności), no i rzecz jasna na treściwości piwa.
      Nie wiem czy właściwie, ale jasne stołowe podciągnąłem pod lite lagera, a lekkie pod standard lagera.
      ZASADY DEGUSTACJI
      zapraszam do dyskusji

      Comment

      • piotrsh
        Porucznik Browarny Tester
        • 2003.07
        • 435

        #78
        Mam pytanie trochę na marginesie tej dyskusji: jak ocenić estetykę opakowania, jeżeli ocenia się lane piwo? W wielu lokalach nie podaje się przecież niestety piwa w firmowym szkle, nie dysponują one często także podkładkami, ani innymi POS-ami. Szczególnie sprawa dotyczy knajp niezbyt wysokich lotów, albo tych, które obok piw z koncernów maję też z mniejszych browarów.
        Pawełek 11.12.2006 godz. 14.51

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #79
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotrsh
          Mam pytanie trochę na marginesie tej dyskusji: jak ocenić estetykę opakowania, jeżeli ocenia się lane piwo? W wielu lokalach nie podaje się przecież niestety piwa w firmowym szkle, nie dysponują one często także podkładkami, ani innymi POS-ami. Szczególnie sprawa dotyczy knajp niezbyt wysokich lotów, albo tych, które obok piw z koncernów maję też z mniejszych browarów.
          No to sam sobie odpowiedziałeś. Jak nie ma firmowego szkła, wafla itd obniżasz notę. Z drugiej strony część forumowiczów za beczkę zawsze daje 5, z uwagi na to, że to najbardziej "piwne" opakowanie. No i żeby trochę dowartościować ten rodzaj opakowania, który z każdym rokiem traci na znaczeniu, przynajmniej w naszym kraju.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • piotrsh
            Porucznik Browarny Tester
            • 2003.07
            • 435

            #80
            Dzięki za odpowiedź. Nie jestem do końca usatysfakcjonowany bo: browary nie zawsze mają wpływ na to do czego leje się ich piwo, podobnie z jest z ekspozycję materiałów reklamowych. No cóż nic lepszego sam nie wymyśliłem. Zgadzam się jednak, że beczkę trzeba promować.
            Pawełek 11.12.2006 godz. 14.51

            Comment

            • macmon
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2002.10
              • 140

              #81
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qberts
              No może nie bardzo duża, ale jednak jest:
              Jasne stołowe, poniżej 10 blg
              Jasne lekkie 10-11 blg
              Odbija to się minimalnie na kolorze, smaku i zapachu (głównie na intensywności), no i rzecz jasna na treściwości piwa.
              Nie wiem czy właściwie, ale jasne stołowe podciągnąłem pod lite lagera, a lekkie pod standard lagera.
              Oczywiście, można stwarzać coraz to nowe kategorie zaszeregowania piw.

              Pamiętam jednak ze studiów oraz z wieloletniej praktyki browarniczej, iż piwa dzieli się wg. gęstości brzeczki nastawnej na:
              Lekkie - poniżej 10 stopni Plato
              Pełne - od 10,1 do 15
              Mocne - powyżej 15
              Jest to podział prosty i jednoznaczny.

              Nie słyszałem, aby ktoś zmienił tę zasadę klasyfikacji piw (ale może się mylę??? oświećcie mnie zatem, kto, po co, jakim rozporządzeniem i kiedy to zmienił)

              Tak więc zaszeregowanie piwa "jasne lekkie 10-11 Blg" uważam za mijające się z prawdą.

              Comment

              • biereczapplistes
                Porucznik Browarny Tester
                • 2007.05
                • 325

                #82
                kryteria oceny piw

                pomysał jest absolutnie rewelacyjny
                dzięki czemuś takiemu każdy będzię wiedział o co chodzi danemu recenzentowi piwa
                popieram
                może warto byłoby teraz zrobić nurzę mózgów i kazdy wrzuciłby tu swoje pomysły, skale ocen, kryteria, a potem ustalonoby najlepsze opcje
                należy pamiętać, aby dodać jeszcze kilka podpunktów pomagających wyrazić ocenę piwa subiektywnie, poza ewentualnym schematem, którego ideę wprowadzenia tak pochwaliłem (np. uwagi, wrażenia itp)
                ważne jest też aby wytyczne oceny piwa były jak najbardziej szczegółowe, aby obraz danego trunku był jak najbardziej zrozumiały dla czytających
                pozdrawiam
                Pijast Piwodziej :D

                Comment

                • qberts
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2007.03
                  • 136

                  #83
                  Już wyjaśniam.
                  Tegoż podziału bynajmniej nie wyssałem sobie z palca i nie ja jestem jego autorem, występuje on na browar.biz od dawna, a wartości gęstości brzeczki nastawnej dla poszczególnych kategorii podał mi Art. Jako, że dość łatwo było pod nie podciągnąć style występujące w klasyfikacji BJCP (na podstawie której tworzę cały spis gatunków) nie widzę potrzeby zmiany. Zdaję sobie sprawę, że owy podział mija się z ogólnie przyjętymi zasadami, jednak w miarę odpowiada specyfice naszego rynku.
                  Last edited by qberts; 2007-05-30, 16:21.
                  ZASADY DEGUSTACJI
                  zapraszam do dyskusji

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23904

                    #84
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macmon
                    Oczywiście, można stwarzać coraz to nowe kategorie zaszeregowania piw.

                    Pamiętam jednak ze studiów oraz z wieloletniej praktyki browarniczej, iż piwa dzieli się wg. gęstości brzeczki nastawnej na:
                    Lekkie - poniżej 10 stopni Plato
                    Pełne - od 10,1 do 15
                    Mocne - powyżej 15
                    Jest to podział prosty i jednoznaczny.

                    Nie słyszałem, aby ktoś zmienił tę zasadę klasyfikacji piw (ale może się mylę??? oświećcie mnie zatem, kto, po co, jakim rozporządzeniem i kiedy to zmienił)

                    Tak więc zaszeregowanie piwa "jasne lekkie 10-11 Blg" uważam za mijające się z prawdą.
                    jesli uważasz że jasny lager o ballingu 10,1 i 15,0 jest porównywalny to nie mamy o czym rozmawiać
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • Borysko
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.02
                      • 1144

                      #85
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macmon
                      Nie słyszałem, aby ktoś zmienił tę zasadę klasyfikacji piw (ale może się mylę??? oświećcie mnie zatem, kto, po co, jakim rozporządzeniem i kiedy to zmienił)
                      Myślę, że możemy przyjąć browarbizowe kategorie piw bez ogłaszania ich dokumentem o mocy rozporządzenia

                      Comment

                      • qberts
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2007.03
                        • 136

                        #86
                        Pytanie do chemików:
                        "Kwas askorbinowy może specyficznie hamować utlenianie wyższych alkoholi przez melanoidy, opóźniając w ten sposób powstawanie stęchłego smaku i zapachu piwa."

                        Czy mam przez to rozumieć, że melanoidy(występujące choćby w koźlakach) nadają piwu stęchły aromat/smak?
                        ZASADY DEGUSTACJI
                        zapraszam do dyskusji

                        Comment

                        • qberts
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2007.03
                          • 136

                          #87
                          Jeszcze jedno pytanie tym razem dotyczące języka angielskiego:
                          roast
                          toast
                          Te dwa słówka ciągle nie dają mi spokoju.
                          Roast i toast nie jest w tekście na BJCP używane zamiennie, oznacza co innego. Jeśli toast to prażony(co sugeruje choćby kolega Krotoszyniak) to cóż znaczy roast? Może więc toast to przypieczony (jak sugeruje kolega Borysko), a wtedy roast oznacza prażony? Choć szczerze nie dostrzegam znaczącej róźnicy. Zagmatwałem się lekko. Proszę bardzo o pomoc.
                          Last edited by qberts; 2007-06-03, 10:20.
                          ZASADY DEGUSTACJI
                          zapraszam do dyskusji

                          Comment

                          • Latarnik
                            Premium Lamplighter
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2004.06
                            • 5029

                            #88
                            Myślę, że chodzi tu o intensywność tego smaku.
                            Toast to smak delikatniejszy, przypieczony.
                            Roast to smak mocniejszy, prażony.
                            5450 kapsli z wypitych piw
                            874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                            "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                            https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                            Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                            https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

                            Comment

                            • qberts
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2007.03
                              • 136

                              #89
                              Dzięki, tak też pozostanie w spisie gatunków bo innych pomysłów na rozwiązanie tegoż problemu nie mam. Pozdrawiam, czekam na jakieś sugestie odnośnie malanoidów.
                              ZASADY DEGUSTACJI
                              zapraszam do dyskusji

                              Comment

                              • lzkamil
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.01
                                • 3611

                                #90
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qberts
                                Pytanie do chemików:
                                "Kwas askorbinowy może specyficznie hamować utlenianie wyższych alkoholi przez melanoidy, opóźniając w ten sposób powstawanie stęchłego smaku i zapachu piwa."

                                Czy mam przez to rozumieć, że melanoidy(występujące choćby w koźlakach) nadają piwu stęchły aromat/smak?
                                Jestem chemikiem ale nie technologiem piwowarstwa więc trochę strzelam z odpowiedzią.
                                Ja to tak rozumiem że stęchły zacap jest od produktów utlenienia wyższych alkoholi (czyli pewnie aldehydów albo kwasów) a melanoidy są tylko utleniaczem.
                                Lepszy jabol pod okapem
                                niż GŻ, CP i KP !


                                Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

                                Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

                                Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...