Czy jest jakaś różnica między jasnym lekkim a jasnym stołowym?
Zasady degustacji
Collapse
X
-
No może nie bardzo duża, ale jednak jest:
Jasne stołowe, poniżej 10 blg
Jasne lekkie 10-11 blg
Odbija to się minimalnie na kolorze, smaku i zapachu (głównie na intensywności), no i rzecz jasna na treściwości piwa.
Nie wiem czy właściwie, ale jasne stołowe podciągnąłem pod lite lagera, a lekkie pod standard lagera.Comment
-
Mam pytanie trochę na marginesie tej dyskusji: jak ocenić estetykę opakowania, jeżeli ocenia się lane piwo? W wielu lokalach nie podaje się przecież niestety piwa w firmowym szkle, nie dysponują one często także podkładkami, ani innymi POS-ami. Szczególnie sprawa dotyczy knajp niezbyt wysokich lotów, albo tych, które obok piw z koncernów maję też z mniejszych browarów.Pawełek 11.12.2006 godz. 14.51Comment
-
Mam pytanie trochę na marginesie tej dyskusji: jak ocenić estetykę opakowania, jeżeli ocenia się lane piwo? W wielu lokalach nie podaje się przecież niestety piwa w firmowym szkle, nie dysponują one często także podkładkami, ani innymi POS-ami. Szczególnie sprawa dotyczy knajp niezbyt wysokich lotów, albo tych, które obok piw z koncernów maję też z mniejszych browarów.Comment
-
Dzięki za odpowiedź. Nie jestem do końca usatysfakcjonowany bo: browary nie zawsze mają wpływ na to do czego leje się ich piwo, podobnie z jest z ekspozycję materiałów reklamowych. No cóż nic lepszego sam nie wymyśliłem. Zgadzam się jednak, że beczkę trzeba promować.Pawełek 11.12.2006 godz. 14.51Comment
-
No może nie bardzo duża, ale jednak jest:
Jasne stołowe, poniżej 10 blg
Jasne lekkie 10-11 blg
Odbija to się minimalnie na kolorze, smaku i zapachu (głównie na intensywności), no i rzecz jasna na treściwości piwa.
Nie wiem czy właściwie, ale jasne stołowe podciągnąłem pod lite lagera, a lekkie pod standard lagera.
Pamiętam jednak ze studiów oraz z wieloletniej praktyki browarniczej, iż piwa dzieli się wg. gęstości brzeczki nastawnej na:
Lekkie - poniżej 10 stopni Plato
Pełne - od 10,1 do 15
Mocne - powyżej 15
Jest to podział prosty i jednoznaczny.
Nie słyszałem, aby ktoś zmienił tę zasadę klasyfikacji piw (ale może się mylę??? oświećcie mnie zatem, kto, po co, jakim rozporządzeniem i kiedy to zmienił)
Tak więc zaszeregowanie piwa "jasne lekkie 10-11 Blg" uważam za mijające się z prawdą.Comment
-
kryteria oceny piw
pomysał jest absolutnie rewelacyjny
dzięki czemuś takiemu każdy będzię wiedział o co chodzi danemu recenzentowi piwa
popieram
może warto byłoby teraz zrobić nurzę mózgów i kazdy wrzuciłby tu swoje pomysły, skale ocen, kryteria, a potem ustalonoby najlepsze opcje
należy pamiętać, aby dodać jeszcze kilka podpunktów pomagających wyrazić ocenę piwa subiektywnie, poza ewentualnym schematem, którego ideę wprowadzenia tak pochwaliłem (np. uwagi, wrażenia itp)
ważne jest też aby wytyczne oceny piwa były jak najbardziej szczegółowe, aby obraz danego trunku był jak najbardziej zrozumiały dla czytających
pozdrawiamPijast Piwodziej :DComment
-
Już wyjaśniam.
Tegoż podziału bynajmniej nie wyssałem sobie z palca i nie ja jestem jego autorem, występuje on na browar.biz od dawna, a wartości gęstości brzeczki nastawnej dla poszczególnych kategorii podał mi Art. Jako, że dość łatwo było pod nie podciągnąć style występujące w klasyfikacji BJCP (na podstawie której tworzę cały spis gatunków) nie widzę potrzeby zmiany. Zdaję sobie sprawę, że owy podział mija się z ogólnie przyjętymi zasadami, jednak w miarę odpowiada specyfice naszego rynku.Last edited by qberts; 2007-05-30, 16:21.Comment
-
Oczywiście, można stwarzać coraz to nowe kategorie zaszeregowania piw.
Pamiętam jednak ze studiów oraz z wieloletniej praktyki browarniczej, iż piwa dzieli się wg. gęstości brzeczki nastawnej na:
Lekkie - poniżej 10 stopni Plato
Pełne - od 10,1 do 15
Mocne - powyżej 15
Jest to podział prosty i jednoznaczny.
Nie słyszałem, aby ktoś zmienił tę zasadę klasyfikacji piw (ale może się mylę??? oświećcie mnie zatem, kto, po co, jakim rozporządzeniem i kiedy to zmienił)
Tak więc zaszeregowanie piwa "jasne lekkie 10-11 Blg" uważam za mijające się z prawdą.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Myślę, że możemy przyjąć browarbizowe kategorie piw bez ogłaszania ich dokumentem o mocy rozporządzeniaComment
-
Pytanie do chemików:
"Kwas askorbinowy może specyficznie hamować utlenianie wyższych alkoholi przez melanoidy, opóźniając w ten sposób powstawanie stęchłego smaku i zapachu piwa."
Czy mam przez to rozumieć, że melanoidy(występujące choćby w koźlakach) nadają piwu stęchły aromat/smak?Comment
-
Jeszcze jedno pytanie tym razem dotyczące języka angielskiego:
roast
toast
Te dwa słówka ciągle nie dają mi spokoju.
Roast i toast nie jest w tekście na BJCP używane zamiennie, oznacza co innego. Jeśli toast to prażony(co sugeruje choćby kolega Krotoszyniak) to cóż znaczy roast? Może więc toast to przypieczony (jak sugeruje kolega Borysko), a wtedy roast oznacza prażony? Choć szczerze nie dostrzegam znaczącej róźnicy. Zagmatwałem się lekko. Proszę bardzo o pomoc.Last edited by qberts; 2007-06-03, 10:20.Comment
-
Myślę, że chodzi tu o intensywność tego smaku.
Toast to smak delikatniejszy, przypieczony.
Roast to smak mocniejszy, prażony.5450 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-głównaComment
-
Dzięki, tak też pozostanie w spisie gatunków bo innych pomysłów na rozwiązanie tegoż problemu nie mam. Pozdrawiam, czekam na jakieś sugestie odnośnie malanoidów.Comment
-
Pytanie do chemików:
"Kwas askorbinowy może specyficznie hamować utlenianie wyższych alkoholi przez melanoidy, opóźniając w ten sposób powstawanie stęchłego smaku i zapachu piwa."
Czy mam przez to rozumieć, że melanoidy(występujące choćby w koźlakach) nadają piwu stęchły aromat/smak?
Ja to tak rozumiem że stęchły zacap jest od produktów utlenienia wyższych alkoholi (czyli pewnie aldehydów albo kwasów) a melanoidy są tylko utleniaczem.Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)Comment
Comment