Nie wiem czy takowy temat już się pojawił, ale po przeszukaniu forum jakoś nie mogłem na niego trafić, dlatego w razie powtórki z góry przepraszam i proszę o usunięcie wątku.
Otóż ostatnio zaczęła mnie nurtować sprawa wystawiania ocen piw w ARTomacie, w pełni rozumiem, że są to oceny całkowicie subiektywne, związane z odczuciami danego smakosza, ale trudno nie zauważyć pewnych, że tak to ujmę - nieprawidłowości. Przykładowo gdy ktoś opisując pianę stwierdza "Zdecydowanie za słaba, ginie w oczach tuż po przelaniu piwa do szklanki" i wystawia ocenę 3,5, zaś następna osoba, która stwierdza dokładnie to samo wystawia 2 to coś tu jest jednak nie tak. Brak mi jakiegoś ujednoliconego systemu wystawiania ocen, który pomógłby zlikwidować te rozbieżności i rzecz jasna, co nawet ważniejsze - w jakiś sposób nakierowałby początkujących degustatorów. Przykładowo:
Piana:
1 - Piany brak.
1,5- Piana pojawia się tylko podczas nalewanie.
2 - Piana znika prawie momentalnie po nalaniu piwa.
2,5- ...
3 - ...
itd.
Smak:
5 - Wyborne, cudowne, brak mi słów, jedno z najlepszych piw jakie piłem.
4,5- Bardzo dobre, ni ma żadnych wad, ale jednak piłem kiedyś lepsze.
4 - Naprawdę dobre piwo, może nie powala, i coś tam mi w nim przeszkadza, ale i tak bardzo smakuje.
3,5- ...
3 - ...
itd.
Czy coś w tym stylu.
Takie "wyznaczniki oceniania" mogłyby się pojawić w jakimś przyklejonym wątku w dziale Piwo - konkretnie lub w nawiasach podczas wybieraniu danej oceny w ARTomacie.
Zastanawia mnie jeszcze sprawa oceniania konkretnych gatunków piw, bo wiadomo inaczej oceniać będziemy portera inaczej pszeniczne, sądzę że opisanie w skrócie ich głównych cech w przyklejonym temacie znacznie by pomogło tym którzy swoje piwne hobby dopiero zaczęli.
Wasze
Otóż ostatnio zaczęła mnie nurtować sprawa wystawiania ocen piw w ARTomacie, w pełni rozumiem, że są to oceny całkowicie subiektywne, związane z odczuciami danego smakosza, ale trudno nie zauważyć pewnych, że tak to ujmę - nieprawidłowości. Przykładowo gdy ktoś opisując pianę stwierdza "Zdecydowanie za słaba, ginie w oczach tuż po przelaniu piwa do szklanki" i wystawia ocenę 3,5, zaś następna osoba, która stwierdza dokładnie to samo wystawia 2 to coś tu jest jednak nie tak. Brak mi jakiegoś ujednoliconego systemu wystawiania ocen, który pomógłby zlikwidować te rozbieżności i rzecz jasna, co nawet ważniejsze - w jakiś sposób nakierowałby początkujących degustatorów. Przykładowo:
Piana:
1 - Piany brak.
1,5- Piana pojawia się tylko podczas nalewanie.
2 - Piana znika prawie momentalnie po nalaniu piwa.
2,5- ...
3 - ...
itd.
Smak:
5 - Wyborne, cudowne, brak mi słów, jedno z najlepszych piw jakie piłem.
4,5- Bardzo dobre, ni ma żadnych wad, ale jednak piłem kiedyś lepsze.
4 - Naprawdę dobre piwo, może nie powala, i coś tam mi w nim przeszkadza, ale i tak bardzo smakuje.
3,5- ...
3 - ...
itd.
Czy coś w tym stylu.
Takie "wyznaczniki oceniania" mogłyby się pojawić w jakimś przyklejonym wątku w dziale Piwo - konkretnie lub w nawiasach podczas wybieraniu danej oceny w ARTomacie.
Zastanawia mnie jeszcze sprawa oceniania konkretnych gatunków piw, bo wiadomo inaczej oceniać będziemy portera inaczej pszeniczne, sądzę że opisanie w skrócie ich głównych cech w przyklejonym temacie znacznie by pomogło tym którzy swoje piwne hobby dopiero zaczęli.
Wasze
Comment