Zasady degustacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #16
    A ja mam takie pytanie: czy oceny nie spełniające wymyślonych przez Was kryteriów będą akceptowane? Bo jeśli tak to przecież będą wypaczać średnią ocenę danego piwa. A jeśli nie to obawiam się że piwa na forum oceniać będzie góra kilkanaście (-dziesiąt) osób bo reszcie nie będzie się chciało wgryzać w kolejny regulamin.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • qberts
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.03
      • 136

      #17
      Z założenia cały ten system oceniania, ma pełnić funkcję jedynie ściągawki, z której podczas degustacji danego piwa można korzystać, ma to na celu nie utrudnienie (po przez wprowadzenie kolejnego regulaminu), a ułatwienie oceny, zamiast głowić się ile punktów dać takiemu czy innemu wysyceniu, albo takiej, a nie innej pianie będzie można zajrzeć do wzorcowej skali oceniania i wszystko będzie jasne. (co pomoże szczególnie początkującym, ale nie tylko) Dlatego tak ważna jest przejrzystość skali.
      Co do akceptowania ocen, które tych kryteriów nie będą spełniały, to leży jedynie w gestii Arta, można by ustalić, że jeżeli w komentarzu zawarty jest opis dajmy na to smaku który klasyfikuje się na ocenę znacząco niższą/wyższą niż wystawiona przez użytkownika miałoby to te same konsekwencje co wystawienie komentarza bez odpowiedniego uzasadnienia, czyli kasacja takowego. A wypaczeń średniej danego piwa i tak nie da się pozbyć całkowicie. (początkujący piwosze, sentyment dla danego piwa itp.)
      ZASADY DEGUSTACJI
      zapraszam do dyskusji

      Comment

      • qberts
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2007.03
        • 136

        #18
        Po przeróbce skali Kopyra. Oczywiście również do przedyskutowania:

        Piana:
        1 - brak piany / piana tylko wymuszona przez lanie z góry, znika momentalnie
        2 - piana grubopęcherzykowa, znika szybko / piana na kształt mydlin o bardzo dużych pęcherzykach, znika średnio szybko
        3 - piana drobnopęcherzykowa / średnipęcheżykowa, znika szybko / średnio szybko
        4 - piana drobnopęcherzykowa, pozostaje w postaci cienkiej warstwy do końca konsumpcji / prawie końca, odmierza każdy łyk przez pozostawienie śladów na szkle.
        5- piana idealna, drobnopęcherzykowa, pozostaje do końca konsumpcji w postaci grubej warstwy, pozostawia ładne ślady na szkle.

        Nasycenie
        1 - piwo wygazowane, praktycznie brak gazu / piwo w postaci fontanny opuszcza opakowanie po otwarciu, stanowczo zbyt duże nasycenie
        2 - piwo z nasyceniem znacznie poniżej / powyżej normy dla danego stylu
        3 - piwo z mankamentem jeżeli chodzi o nasycenie, nie psującym jednak konsumpcji, duża/średnia nietrwałość nasycenia
        4 - wysycenie nie przeszkadza podczas konsumpcji, mała nietrwałość/trwałe
        5- wysycenie idealne dla danego stylu, trwała

        Kolor
        1 - mętny, sugerujący zepsucie (nie dotyczy piw z osadem drożdżowym)
        2 - lekko opalizujący/zdecydowanie zbyt jasny dla danego stylu/ekstraktu
        3 - kolor przeciętny, choć trochę bez wyrazu/ kolor z pewnymi mankamentami (za słabe zmętnienie w piwach z osadem drożdżowym, zbyt ciemny kolor w stosunku do stylu itp.)
        4 - kolor dobry, odpowiedni dla stylu, lecz niczym się nie wyróżniający
        5- kolor idealny dla stylu, zdecydowanie się wyróżniający, połyskliwy, po prostu piękny

        Smak/Zapach
        1 - piwo zepsute/ odrzucające/ niezdatne do picia - wylądowało w zlewie
        2 - piwo niedobre/ z wyraźnymi wadami (skwaśnienie, posmak żelazisty, diacetyl - posmak maślany, smak gotowanych warzyw, smak mokrego kartonu itp.)
        3 - piwo przeciętne z niewielkimi odstępstwami od stylu (zbyt mała goryczka, zbyt wyczuwalny alkohol, puste w smaku, wodniste, brak charakterystycznych dla stylu aromatów)/ piwo bezpłciowe
        4 - piwo bez istotnych wad, solidne, zgodne ze stylem lecz bez błysku
        5 - piwo wyśmienite, klasyka stylu, wybitne, wyjątkowe, jedno z najlepszych jakie piłem.

        Zapach
        1- zapach odrzucający, wyraźnie przeszkadzający w konsumpcji
        2- brak zapachu/ zapach nieprzyjemny/ zapach całkowicie nieodpowiedni dla danego stylu/ wyraźne wady (silna woń alkoholowa, diacetyl, bardzo intensywny zapach skunksa - zielona butelka itp.)
        3- zapach słabo wyczuwalny/ zapach bardzo przeciętny
        4- zapach przyjemny, zachęcający do konsumpcji jednak nie pozbawiony wad (za mało intensywny/za bardzo intensywny itp.)
        5- zapach idealny dla danego stylu, zarówno jego intensywność jak i wyważenie składników doskonałe.

        Opakowanie
        1 - nieestetyczne, krzywo naklejona etykieta, brudne, brak informacji o ekstrakcie, brak informacji o miejscu warzenia, brak firmowego kapsla, kłamliwe lub błędne informacje
        2 - jak wyżej, ale występują tylko niektóre z zarzutów
        3 - opakowanie przeciętne, niczym nie wyróżniające się z tłumu lub brak informacji o ekstrakcie i miejscu warzenia
        4 - opakowanie poprawne, ładne, podane wszelkie informacje, firmowy kapsel
        5 - opakowanie wyjątkowe, wyróżniające się spośród konkurencji, podane wszystkie informacje.
        ZASADY DEGUSTACJI
        zapraszam do dyskusji

        Comment

        • qberts
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2007.03
          • 136

          #19
          Wkradł się błąd, tam gdzie jest Smak/Zapach, powinien zostać sam Smak.
          ZASADY DEGUSTACJI
          zapraszam do dyskusji

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #20
            Ja bym się upierał, żeby piana o wyglądzie mydlin była za 1 punkt, a nie za 2. Czasami nawet wymuszona piana jest lepsza niż ta przypominająca bańki mydlane.

            Szkoda, że nikt z bardziej wytrawnych piwoszy nie wrzucił swoich trzech groszy, byłoby to bardzo cenne.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • darko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.06
              • 2078

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qberts
              Pozostaje jeszcze problem opisu charakterystycznych cech danego gatunku co pomogłoby początkującym w degustacji, dla kilku podstawowych mogę to zrobić sam (w miarę moich umiejętności), ale jeśli chodzi o inne, bardziej wyszukane potrzebna mi pomoc. I tu zwracam się z prośbą do bardziej doświadczonych.

              Przykład:
              Pale Ale:
              Kolor: bursztynowy/ciemno słomkowy, klarowne
              Piana: koloru beżowego
              Zapach: dominuje słodowy, chmielowy na dalszym planie (tu nie jestem pewien bo podobnie jak Kopyr mam z tym problemy, jak coś to poprawcie)
              Smak: dominuje nuta słodowa, w tle zalegająca chmielowa goryczka
              Wysycenie: raczej niskie
              A nie lepiej korzystać z tego: http://www.bjcp.org/stylecenter.html ?

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23929

                #22
                ja na razie śledzę tylko dyskusję.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13952

                  #23
                  Proponuję przy określaniu koloru piwa podawanie (na oko) skali SRM. Przykłady tych skal są np. tutaj:





                  Ciekwy jestem czy można gdzieś dostać taki kolorowy pasek, który przykładałoby się do szkła?

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  • qberts
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2007.03
                    • 136

                    #24
                    Owszem, ciekaw sugestia, ale spora część forumowiczów po prostu nie włada dość biegle językiem angielskim, żeby ten tekst zrozumieć, poza tym nie chodzi mi o tak rozbudowany opis, a tym bardziej nie potrzeba, aż tylu gatunków piwa bo wątpię, żeby początkującym piwoszom chciało się przez to wszystko przebrnąć. Mam na myśli raczej skrótowe opisy jak w podanym przykładzie gatunków dostępnych na polskim rynku z naciskiem na piwa produkowane w Polsce (bowiem w ARTomacie takowe można oceniać).

                    Ale dzięki za informacje, postaram się przetłumaczyć w najbliższym czasie opisy tych piw, których z racji mego małego doświadczenia na podstawie własnych wrażeń opisać nie mogę.
                    ZASADY DEGUSTACJI
                    zapraszam do dyskusji

                    Comment

                    • qberts
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2007.03
                      • 136

                      #25
                      Przy przestawieniu tej oceny wychodziłem za założenia, że lepsza tak piana niż żadna, ale upierał się przy tym nie będę, można zmienić.

                      Co do koloru naszła mnie jeszcze jedna myśl, a mianowicie przy:
                      1 - mętny, sugerujący zepsucie (nie dotyczy piw z osadem drożdżowym)
                      można by wstawić (nie dotyczy piw z osadem drożdżowym/ nie dotyczy większości piw miodowych)
                      bo doszłoby do nieporozumień w stylu 1 za kolor dla Miodowego z Ciechanowa, bo przecież też jest mętne

                      Poza tym zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia, czy za brak ekstraktu i browaru w którym powstało piwo trzeba wystawiać 3, owszem to ważne informacje, ale w "opakowaniu" chyba bardziej chodzi o wrażenia estetyczne.

                      Dzięki Art, że jednak zainteresowałeś się tym tematem.

                      Pendragon ciekawa propozycja, jestem za, wystarczyłoby skopiować obrazek i załączyć w temacie z ujednoliconą skalą oceniania.

                      Proszę o jakieś uwagi odnośnie skali ze strony innych użytkowników, Wasze
                      Last edited by qberts; 2007-04-15, 23:24.
                      ZASADY DEGUSTACJI
                      zapraszam do dyskusji

                      Comment

                      • Borysko
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.02
                        • 1144

                        #26
                        Kolego qberts, twoja koncepcja generalnie jest bardzo słuszna
                        Poniżej kilka moich uwag:

                        Nasycenie
                        Jak dla mnie wystarczą tylko 3 oceny:
                        1 - bez gazu/fontanna
                        3 - nieco za słabe, za silne / nietrwałe
                        5 - adekwatne do stylu, trwałe

                        Barwa
                        uważam że i tutaj 3 oceny wystarczą:
                        1 - mętne (nie dotyczy piw z osadem drożdżowym), zdecydowanie za jasne/za ciemne dla stylu
                        3 - nieco za jasne, za ciemne / lekko opalizujące
                        5 - adekwatne do stylu, klarowne

                        Smak
                        3 - oprócz wymienionych elementów opisu dodałbym "piwo z niewielkimi wadami, nie psującymi ogólnego pozytywnego wrażenia"

                        Zapach
                        2 - usunąłbym "brak zapachu" jako nieprawdopodobny, dodałbym elementy z pktu 2 dotyczącego smaku ("diacetyl - zapach maślany, zapach gotowanych warzyw, zapach mokrego kartonu itp."), bo te wady są dużo bardziej wyczuwalne w aromacie niż w smaku)
                        3 - prócz wymienionych elementów opisu dodałbym "piwo z niewielkimi wadami, nie psującymi ogólnego pozytywnego wrażenia"
                        4 - usunąć "nie pozbawiony wad", piwo na "czwórkę" nie może mieć wad w zapachu; intensywność zapachu sama w sobie nie jest wadą!

                        Sam pomysł wprowadzenia takich wytycznych z całych sił popieram, zwiększy on na pewno obiektywizm ocen.

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Borysko
                          2 - usunąłbym "brak zapachu" jako nieprawdopodobny,
                          I to jest bardzo ciekawe. Oznacza bowiem, ze słusznie zrobiłem, że nie oceniam tej kategorii, bo ja najczęściej nic nie czuję, no tak myślę w 60-70% przypadków nic, zero, ewentualnie bardzo słabo. Natomiast świetnie zdaję sobie sprawę, że jeśli w trakcie picia wyczuwam banany, goździki, karmel itd to nie jest to smak sensu stricte, tylko właśnie aromat. I teraz nasuwa sie wątpliwość, czy jestem zapachowo upośledzony (czy też inny zapachowy daltonizm można u mnie zdiagnozować) czy też część piw (zwłaszcza polskich lagerów) jest bezwonna.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • Borysko
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.02
                            • 1144

                            #28
                            Zapachowy daltonizm można zdiagnozować, podobnie jak smakowy. Sam przeszedłem takie próby, może nie rewelacyjnie, ale daltonistą nie jestem. Przyznam, że zdarzało mi sie nieraz pić piwa o słabym zapachu, często nie umiałem go określić, ale żadne nie wydało mi sie zupełnie bezwonne. Poza tym zmysł smaku i powonienia można wyćwiczyć. Trzeba dużo trenować

                            Comment

                            • qberts
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2007.03
                              • 136

                              #29
                              Co do trzech ocen przy nasyceniu i kolorze, jednak obstawałbym przy pięciu, może nie są to najważniejsze cechy podczas oceny piwa i nie wymagają tak dokładnego opisu jak np. piana/smak, ale sądzę że łatwiej będzie się odnieść początkującym do skali pięciopunktowej, tak duże luki w ocenach mogłyby prowadzić do zbyt daleko idących różnic, które mają być właśnie zniwelowane.

                              Jeśli chodzi o smak, zanotowane, w ostatecznej wersji się ukaże.

                              Przy zapachu również z uwagami się zgodzę, jako że jestem w tym raczej kiepski (stąd też czasami nie czuję nic).
                              Tylko dyskutowałbym przy tym, czy za bardzo natarczywy/zbyt mało odczuwalny zapach nie są lekką wadą, można by to pozostawić w formie:
                              "4 - zapach przyjemny, zachęcający do konsumpcji, coś jednak można by w nim zmienić (rozkład poszczególnych składowych, intensywność)"

                              Zapraszam do dalszych uwag.
                              ZASADY DEGUSTACJI
                              zapraszam do dyskusji

                              Comment

                              • Borysko
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.02
                                • 1144

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qberts
                                Co do trzech ocen przy nasyceniu i kolorze (...) tak duże luki w ocenach mogłyby prowadzić do zbyt daleko idących różnic, które mają być właśnie zniwelowane.
                                Weź pod uwagę, że wagi dla tych parametrów w ARTomacie to 5% ogólnej oceny. Tak więc nawet różnica między oceną 1 a 5 nie ma istotnego wpływu na ocenę końcową.


                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qberts
                                (...) można by to pozostawić w formie:
                                "4 - zapach przyjemny, zachęcający do konsumpcji, coś jednak można by w nim zmienić (rozkład poszczególnych składowych, intensywność)"
                                a może tak:
                                "4 - zapach przyjemny, zachęcający do konsumpcji, tylko nieznacznie odbiegający od ideału"

                                i wtedy można ujednolicić pkt 4 smaku:
                                "4 - piwo bez istotnych wad, solidne, zgodne ze stylem i tylko nieznacznie odbiegające od ideału"

                                Jeszcze naszła mnie jedna wątpliwość z tym ideałem. Ideały każdy może mieć inne
                                i może bezpieczniej byłoby zastąpić ideał wzorcem stylu ( trza by tylko było ten wzorzec opisać). Co forum na to?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X