Zasady degustacji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Borysko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.02
    • 1144

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb
    Natomiast uważam że ta proponowana skala z opisami powinna być umieszczona gdzieś w w miarę eksponowanym miejscu jako wskazówka, ściągawka i nie może stać się sztywną wykładnią sposobu oceny piwa.
    I tak też będzie - nie ma przecież możliwości ani potrzeby zmuszać kogokolwiek do przestrzegania kryteriów w ocenie.
    Kryteria będą służyły zwiększeniu obiektywności ocen. Gdyby dało się wystawić jedyną słuszną ocenę piwu, cały proces oceniania piw przez browarowiczów nie miałby przecież w ogóle sensu
    Wszelkie piwne konkursy również.

    Comment

    • Browarzyciel
      Porucznik Browarny Tester
      • 2005.08
      • 357

      #47
      Witam,

      W istocie moja pomyłka z piwami domowymi. Trochę się zagalopowałem, a może była to gonitwa myśli i porównanie do np. mikro browarów lub browarów restauracyjnych, których wyroby czasem do złudzenia przypominają domowe produkcje i równie często nazywane powinny być eksperymentami. Nieistotne.

      W dalszym ciągu uważam, że produkcje profesjonalnych browarów powinno się porównywać do wzorców gatunkowych. Ocenianie, czy piwo smakuje, czy nie lub czy jest dobre, czy nie, nie powinno mieć nic wspólnego z sensoryczną oceną. Gdyby było inaczej, byłby to wyłącznie konkurs na najlepsze (najsmaczniejsze) piwo.

      Nawiązując do wypowiedzi kolegi o tym, że jedna osoba lubi pianę, a inna nie, można podać bardzo prosty przykład: piwa typu "ale" ,generalnie, nie powinny tworzyć obfitej piany. Czy w związku z tym nie powinny dostawać pozytywnej oceny, bo ktoś lubi dużo piany?

      Nie preferencje konsumenta, a wzorzec stylu, gatunku powinien być odnośnikiem. No chyba, że ocena piwa na forum ma pokazać, jakie piwa lubią i piją forumowicze


      Raf.
      BROWARZYCIEL
      Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
      eventy dla firm

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #48
        Tylko co jest tym wzorcem???? I kto go określi ?
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
          Ocenianie, czy piwo smakuje, czy nie lub czy jest dobre, czy nie, nie powinno mieć nic wspólnego z sensoryczną oceną. Gdyby było inaczej, byłby to wyłącznie konkurs na najlepsze (najsmaczniejsze) piwo.
          Ale przecież my nie pretendujemy do tworzenia regulaminu oceniania sensorycznego. To jest serwis pasjonatów piwa. Poprzez oceny dajemy innym forumowiczom sygnał, że tego piwa warto spróbować, a tego unikać. Nie róbmy jaj, 99% piw spożywanych w Polsce to pilsy. I to one dominują w ofercie polskich browarów, i to one są głównie oceniane w ARTomacie.

          My dajemy tylko wskazówkę początkującym degustatorom na co powinni zwrócić uwagę. Doświadczeni forumowicze tego nie potrzebują.

          Ja np. zupełnie zrezygnowałem z Artomatu, bo nie pasują mi wagi przy wyliczaniu średniej, ograniczam się więc do opisu.

          Co do piany na ale'u to ja bym powiedział, że zwarta piana jest tak czy siak zaletą, natomiast mizerną pianę należy w tym stylu traktować z wyrozumiałością. Nigdy bym ładnej piany nie uznał za wadę piwa, w jakim by to nie było stylu.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • qberts
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2007.03
            • 136

            #50
            No więc pierwsze trzy gatunki przygotowane (wiem, ze mało, ale czasu również nie mam na to znowuż zbyt wiele). Proszę o korekty i wytykanie błędów bo wiem, że zapewne takowe wystąpiły. Większość informacji z tego źródła.
            W miarę moich umiejętności językowych przetłumaczyłem(dlatego prosze o poprawki) i przerobiłem, powstało to co widać niżej.



            Balgian Pale Ale:
            Kolor: bursztynowy/ciemno słomkowy z zakresy skali SRM 8-14, całkowicie klarowne
            Piana: koloru beżowego
            Zapach: dominuje zapcha słodowy, w tle umiarkowanie intensywne nuty owocowe, aromat chmielowy na poziomie niskim. Wyróżniający kwiatowy lub ostry charakter zapachu chmielowego, brak diacetylu - zapachu maślanego
            Smak: dosyć treściwe, smak owoców i przypraw ze średnią, gładką słodowością, w tle zalegająca chmielowa goryczka na poziomie średnim/niskim, możliwy posmak słodkawy lub wytrawny pod koniec przełykania, smak chmielu na niskim poziomie lub w ogóle niewyczuwalny, wszelkie posmaki alkoholowe niewskazane
            Wysycenie: na poziomie umiarkowanym, raczej niskie

            Porter Bałtycki:
            Kolor: od ciemno miedzianego, z rubinowymi refleksami do bardzo ciemnego nieprzejrzystego brązowego, ale nie czarnego, w skali SRM 17-30, klarowne
            Piana: koloru karmelowego/brązowego
            Zapach: w zapachu dominuje słodowa słodycz, współgra ona z nutami karmelu, toffi, orzechów, czasem lukrecji. Poza tym występuje złożony profil alkoholowy i estrowy na umiarkowanym poziomie przypominający nuty owocowe, śliwki, suszone śliwki, rodzynki i wiśnie. Przy dużej zawartości ciemnego słodu może pojawić się aromat kawy, czekolady, ale nigdy palony. Brak zapachu chmielu i zapachów kwaskowych. Zapach ogólnie bardzo gładki.
            Smak: treściwe, podobnie jak w zapachu dominuje słodowa słodycz ze złożoną mieszanką estrów suszonych owoców i alkoholu na umiarkowanym poziomie, później gardło zalewa pochodząca z ciemnego słodu i chmielu gorycz na średnim, średnio-wysokim poziomie. W smaku występuje również bardzo gładki posmak prażony zatrzymujący się tuż przed palonym, możliwe nuty karmelowe, toffi, orzechowe i lukrecji. Lekkie ślady posmaku czarnej porzeczki lub innych ciemnych owoców.
            Wysycenia: na poziomie umiarkowanym, raczej niskie

            Premium American Lager:
            Kolor: od jasnego słomkowego do złotego, w skali SRM 2-6, klarowne
            Piana: biała
            Zapach: lekki/średnio lekki zapach słodu (możliwa słodkość, kukurydziane nuty), aromat chmielu o charakterze ostrym, bądź kwiatowym o intensywności bardzo niewielkiej/średnio małej, lekki poziom zapachu drożdżowego(zielonych jabłek, owocowy) jest opcjonalny, ale akceptowalny. Brak diacetylu.
            Smak: dość lekkie, smak wytrawny i orzeźwiający z niewielkimi słodkimi nutami. Posmak chmielowy na niskim poziomie/brak, w tle chmielowa goryczka na poziomie niskim/średnim. Ogólnie smak zrównoważony, może przybrać charakter lekko słodowy, lub lekko goryczkowy, ale bliski równowadze, brak diacetylu i nut owocowych
            Wysycenie: na poziomie wysokim/dosyć wysokim

            Skala SRM
            ZASADY DEGUSTACJI
            zapraszam do dyskusji

            Comment

            • qberts
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2007.03
              • 136

              #51
              Większość wyjaśnił już Kopyr, więc poruszę jeszcze tylko jedną kwestię.

              Rzeczywiście na polskim rynku olbrzymią większość piw stanowią pilsy i lagery, ale myślę że pomimo tego faktu spis gatunków z piwami warzonymi przez polskie browary jednak powinien powstać, pomógłby on nie tylko w ocenie piwa, ale i w poznaniu nowych styli przez początkujących piwoszy.
              ZASADY DEGUSTACJI
              zapraszam do dyskusji

              Comment

              • Browarzyciel
                Porucznik Browarny Tester
                • 2005.08
                • 357

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                Ale przecież my nie pretendujemy do tworzenia regulaminu oceniania sensorycznego. .
                ... a do jakiego? Bo chyba coś mi umknęło uwadze.
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                To jest serwis pasjonatów piwa. Poprzez oceny dajemy innym forumowiczom sygnał, że tego piwa warto spróbować, a tego unikać.
                I nareszcie ktoś postawił cele oceniania. Ok., więc ma to być ocena wyłącznie subiektywna poszczególnych konsumentów, której obiektywizm można sróbować osiągnąć poprzez średnią z wielu ocen. Tak jak jest chyba obecnie
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                My dajemy tylko wskazówkę początkującym degustatorom na co powinni zwrócić uwagę. Doświadczeni forumowicze tego nie potrzebują.
                Hę, więc nie każdy ma prawo do własnej subiektywnej oceny? Jeżeli mamy cel jak powyżej, to po co sugerować komuś, że wysoka piana o takiej, czy owakiej strukturze, to właśnie pozytyw?
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                Co do piany na ale'u to ja bym powiedział, że zwarta piana jest tak czy siak zaletą, natomiast mizerną pianę należy w tym stylu traktować z wyrozumiałością. Nigdy bym ładnej piany nie uznał za wadę piwa, w jakim by to nie było stylu.
                No właśnie! To dobry przykład, że o gustach się nie dyskutuje.

                Pozdrawiam serdecznie
                Raf.
                BROWARZYCIEL
                Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                eventy dla firm

                Comment

                • remfire
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.03
                  • 1334

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                  Ale przecież my nie pretendujemy do tworzenia regulaminu oceniania sensorycznego. To jest serwis pasjonatów piwa. Poprzez oceny dajemy innym forumowiczom sygnał, że tego piwa warto spróbować, a tego unikać.
                  Wg mnie całkowita racja. Wszyscy nie będziemy fachowcami w ocenianiu piw, ale miejmy możliwość podzielenia się uwagami dotyczącymi wypitego piwa. Skala nad którą pracuje qberts ma nam tylko to ułatwić i powiedzieć innym czy warto sięgac po dane piwo.
                  Brawa dla qbertsa który pracuje na skalą , pomimo początkowych powatpiewań innych forumowiczów

                  Comment

                  • qberts
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2007.03
                    • 136

                    #54
                    Remfire naprawdę miło słyszeć, ale nad skalą nie pracuję sam, choćby Kopyr bardzo mi pomógł, Borysko również i pare innych osób, za co oczywiście bardzo dziękuje. Wasze
                    ZASADY DEGUSTACJI
                    zapraszam do dyskusji

                    Comment

                    • remfire
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.03
                      • 1334

                      #55
                      Ty to zaincjowałeś i koordynujesz, należy Ci się więc największe uznanie. Innym należy tez oczywiście podziękować za stosowne ( i niestosowne ) uwagi.
                      Osobiście najbardziej na chwile obecną spodobał mi sie wzornik skali SRM , bo chyba największe kłopoty miałem z określeniem barwy piwa. Teraz będzie to znacznie łatwiejsze.Pozostałe wzory również ułatwią określanie moich SUBIEKTYWNYCH wrażeń

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
                        ... a do jakiego? Bo chyba coś mi umknęło uwadze.
                        Ocena jest sensoryczna, czyli inaczej mówiąc organolpetyczna, tyle tylko, że nie jest to regulamin, tylko poradnik, wskazówki dla oceniających itd.
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
                        Hę, więc nie każdy ma prawo do własnej subiektywnej oceny? Jeżeli mamy cel jak powyżej, to po co sugerować komuś, że wysoka piana o takiej, czy owakiej strukturze, to właśnie pozytyw?
                        Każdy ma prawo do subiektywnej oceny, bo jak wyobrażasz sobie egzekwowanie naszej skali. To jest tylko sugestia. Niko0go nie zmusimy do jej stosowania i nie mamy takich ambicji. Chcemy tylko początkującym ułatwić ocenianie.
                        A piana na piwie ma być. Każdym Jedynie na niektórych jej brak lub szybkie zniknięcie nie jest traktowany jako wada.
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
                        No właśnie! To dobry przykład, że o gustach się nie dyskutuje.
                        Sugerujesz, że trwała piana na Ale'u jest wadą? Bo ja rozumiem, że nie można robić wyrzutów jeśli Ale ma mikrą pianę, bo tak jest w tym stylu. Jednak robić zarzut z tego, że ma dobrą pianę - to jest jakiś absurd i nadgorliwość.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • Browarzyciel
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2005.08
                          • 357

                          #57
                          Witam,

                          Widać chyba przyszło mi w tej dyskusji robić za adwokata diabła. Z góry zaznaczam, że to co uprawiam nie jest niczyją krytyką, ani próbą pomniejszenia niczyjch starań i prób usystematyzowania ocen. Mało tego, można czasem z takiego powątpiewania wyciągnąć dobre wnioski.

                          Problem jak widać jest złożony i dotyka kilku obszarów głównie celów (których chyba do końca nie sprecyzowaliśmy) i metodologii. Poza tym pozostaje techniczna strona tego przedsięwzięcia. Widać, że powinien być gdzieś na stronie zamieszczony cały poradnik/przewodnik po stylach. Osoba oceniająca zaś, powinna sama się wcześniej przeszkolić czytając ów poradnik. Trochę to utopijne, prawda? Ponadto, podczas oceniania, powinna również podpierać się takim przewodnikiem jako ściągawką, albo inaczej sugestiami jego autorów, jak takie piwo powinno smakować i wyglądać. No chyba, że tak jak napisano - 99% są to pilsy, więc zasadniczo nie powinno być z tym problemu - jeden opis, jeden wzorzec, jedna słuszna ocena, amen.

                          Ankieta sondażowa, nie jest miejscem ani do szkoleń, ani do prostowania przekonań. Portal generalnie jest dla pasjonatów piwa, jak to ktoś słusznie zauważył, czyli osób, których świadomość piwna jest o kilkadziesiąt szczebli wyżej niż przysłowiowego Bolka z budowy (przepraszam wszystkich Bolków). W związku z powyższym można założyć, że skorygowane przez statystykę oceny, są poprawne. W dalszym ciągu "mówią" nam, czy forumowicze polecają piwo, czy nie.

                          Pozdrawiam
                          Raf.
                          BROWARZYCIEL
                          Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                          eventy dla firm

                          Comment

                          • Borysko
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.02
                            • 1144

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
                            Widać, że powinien być gdzieś na stronie zamieszczony cały poradnik/przewodnik po stylach. Osoba oceniająca zaś, powinna sama się wcześniej przeszkolić czytając ów poradnik. Trochę to utopijne, prawda?
                            (...)
                            Portal generalnie jest dla pasjonatów piwa,
                            Dlatego tez pozostaje nam mieć nadzieję, że część osób już zna charakterystyki stylów (ci są zwolnieni z "pracy domowej ) .Natomiast ci pasjonaci co charakterystyk jeszcze nie znają, może będą chcieli skorzystać z okazji i pogłębić wiedzę. Powtarzam, nie ma możliwości zmuszenia browarowiczów do oceny zgodnie z kryteriami, to będzie dobrowolne podporządkowanie się części oceniających.


                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel

                            No chyba, że tak jak napisano - 99% są to pilsy, więc zasadniczo nie powinno być z tym problemu - jeden opis, jeden wzorzec, jedna słuszna ocena, amen.
                            A nawet tutaj ile wątpliwości? Np kolor, jeden oceniający da piwu 2 pkty bo za jasne, a drugi - 5 pktów, bo w zgodzie z barwą stylu. Dobrze by było zmniejszyć rozrzut ocen w takich przypadkach, tak uważam.

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
                            Portal generalnie jest dla pasjonatów piwa, jak to ktoś słusznie zauważył, czyli osób, których świadomość piwna jest o kilkadziesiąt szczebli wyżej niż przysłowiowego Bolka z budowy (przepraszam wszystkich Bolków).
                            A jednak portal ten jest otwarty dla wszystkich. Sam pamiętam, że jak po niedługim czasie od pierwszego logowania na browar.bizie już czułem się ekspertem i wrzucałem oceny piw, a tak na prawde, to nie bardzo się orientowałem w temacie.

                            Myślę, że znajdzie się wielu chętnych do skorzystania z tej "pomocy naukowej" i to wystarczy by akcja odniosła pozytywny skutek

                            Comment

                            • Borysko
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.02
                              • 1144

                              #59
                              Drodzy browarowicze, zapraszamy szersze grono do dyskusji w tym temacie!!!
                              Last edited by Borysko; 2007-04-23, 09:58.

                              Comment

                              • Krotoszyniak
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2002.08
                                • 516

                                #60
                                Co do ograniczenia efektu trolow i osob z malym doswiadczeniem warto zrobiec granice (ilosc ocenionych piw) po ktorej ocena ow osoby by sie liczyla . Na Ratebeer na poczatku zrobilismy 10 "wtedy wydawalo sie wystarczajaco" choc moim zdaniem powinno byc duzo wyzsza.
                                Admin z Ratebeera
                                Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
                                Poromotor piwnej Polski na swiat :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...