Zasady degustacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • delvish
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.11
    • 3508

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
    Poza tym powtarzam to po raz kolejny Koźlak z Ambera jeżeli chodzi o zawartość alkoholu mieści się widełkach zaproponowanych przez BJCP. Tylko delvish ma jakąś fobię na tym punkcie.
    No mi moja fobia przeszła (patrz ostatnie moje posty). Za to kolega kopyr ma najwyraźniej fobię antyamberowsko-koźlakową Zostawmy już Kożlaka z Bielkówka w spokoju. Widzę, że najwyraźniej nie chcesz zrozumieć, że ja nie chcę zmieniać żadnej klasyfikacji pod jakiekolwiek piwo. To natomiast, że jakieś piwo mieści się w widełkach pod względem zaw. alkoholu w danej klasyfikacji nie oznacza, że jest ona poprawna, tak?
    Mam po prostu pewne wątpliwości, którymi chciałem się podzielić. Trafiło akurat na styl koźlaka, ponieważ jest mi bliski.
    Nie chciałbym, żeby w sytuacji, gdy ktoś będzie degustował "kozła" o zawartości ekstraktu pow. 16% i alkoholu 5% toczyć dyskusje czy jest czy nie jest takie piwo koźlakiem.
    Co do BJCP to najprawdopodobniej jest to najlepsza osiągalna klasyfikacja i należy z niej korzystać. Nie należy tego jednak moim zdaniem robić zupełnie bezmyślnie. To, że jest najlepszą nie oznacza, że bezbłędną.
    Jest jasne, że qberts nie może niczego zmieniać. Można jednak jakieś sporne sprawy, które wyjdą w trakcie korzystania z tej klasyfikacji potem gdzieś jakoś zebrać, żeby nie toczyć w kółko tych samych dysput.
    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
    (Frank Zappa)

    "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

    Comment

    • qberts
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.03
      • 136

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
      Zamiast USA wymieniłbym Wyspy Brytyjskie, a zamiast Czech Beneluks. Z tym brakiem wkładu polskiego piwowarstwa w światowe, to nie jest, aż tak tragicznie. Mamy swój spory wkład jeśli chodzi o porter bałtycki oraz o Grodziskie, który to styl po niemiecku nazywany był bodajże Grätzer. Ten ostatni, był chyba najdłużej, bo do lat 90tych ubiegłego wieku produkowany jedynie w Grodzisku. I to był nasz wkład w piwowarstwo światowe. Co do perspektyw na przyszłość, to się niestety zgadzam
      To, że wymieniłem te kraje wynika z tego, iż mowa była o przykładzie pilsnera gdzie wedle BJCP wyróżniamy czeskiego, niemieckiego i amerykańskiego, nie chciałem bynajmniej umniejszyć zasług pozostałych "piwnych potęg".


      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
      Qberts nic nie zmieniaj. To jest bardzo dobra klasyfikacja, to, że jakieś piwo się nie mieści o 0,5% to żaden dramat. Poza tym powtarzam to po raz kolejny Koźlak z Ambera jeżeli chodzi o zawartość alkoholu mieści się widełkach zaproponowanych przez BJCP. Tylko delvish ma jakąś fobię na tym punkcie.
      Zmieniać nic nie będę, bo nie mogę. A co do Koźlaka mam nadzieję, że sprawa jest już wyjaśniona.
      ZASADY DEGUSTACJI
      zapraszam do dyskusji

      Comment

      • Seta
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.10
        • 6964

        qberts super robota! Nie poddawaj się!
        Mam pytanko w związku z moją wczorajszą degustacją DABa Orginala.
        Jak w systematyce wygląda definicja pilsa/pilsnera/dortmundera/lagera?
        Kiedyś czytałem, że lager, pilsner i dortmunder to oddzielne style (autor nie stosował pilsa, więc myślałem, że w Polsce to synonim lagera). Może ktoś kompetentny mnie oświecić?
        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          Lager to każde piwo dolnej fermentacji. Jest to pojęcie szerokie, w którym mieszczą się zarówno pilsnery, dortmundery jak i kożlaki czy portery bałtyckie. Zresztą napisałem to w poście o DABie, ale widać mi nie wierzysz
          blog.kopyra.com

          Comment

          • qberts
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2007.03
            • 136

            Mogę jedynie powtórzyć za Kopyrem, że lager to określenie wszystkich piw dolnej fermentacji, całej grupy czyli zarówno pilsnerów jak i porterów bałtyckich itd., ale również konkretny styl z owej grupy - przynajmniej opierając się na Wikipedii (której niezbyt ufam) oraz na publikacjach internetowych w których mowa o stylach piwnych (choćby i na BJCP).
            Co do pilsa i pilsnera, jeśli wierzyć klasyfikacji BJCP, to ten pierwszy to po prostu pilsner na modłę niemiecką, a za polski synonim lagera uznałbym raczej określenie „jasne pełne”.
            ZASADY DEGUSTACJI
            zapraszam do dyskusji

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qberts Wyświetlenie odpowiedzi
              Mogę jedynie powtórzyć za Kopyrem, że lager to określenie wszystkich piw dolnej fermentacji, całej grupy czyli zarówno pilsnerów jak i porterów bałtyckich itd., ale również konkretny styl z owej grupy - przynajmniej opierając się na Wikipedii (której niezbyt ufam) oraz na publikacjach internetowych w których mowa o stylach piwnych (choćby i na BJCP).
              Ale w tym drugim wypadku chyba jest to "jasny lager".
              blog.kopyra.com

              Comment

              • qberts
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2007.03
                • 136

                No właśnie - chyba. Specjalistą żadnym nie jestem, więc wolałbym aby ktoś bardziej doświadczony wypowiedział się na ten temat. Z tego co wiem określenie "pale lager" występuje w klasyfikacjach jako konkretny styl, ale zarazem jako grupa pod którą podchodzą pils, helles itp., w BJCP natomiast jest to przedstawione w całkiem inny sposób - mamy podział na lite, standard i premium lagera(częsty również na etykietach piw). Która z tych klasyfikacji jest bliższa prawdy nie jestem w stanie stwierdzić. Na stronie ś.p. Michaela Jacksona zawarta jest jedynie informacja, że w krajach niemieckojęzycznych i Holandii termin lager może być używany jako określenie podstawowego piwa obecnego w domu.
                Last edited by qberts; 2007-09-12, 22:58.
                ZASADY DEGUSTACJI
                zapraszam do dyskusji

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qberts Wyświetlenie odpowiedzi
                  Na stronie ś.p. Michaela Jacksona zawarta jest jedynie informacja, że w krajach niemieckojęzycznych i Holandii termin lager może być używany jako określenie podstawowego piwa obecnego w domu.

                  Holandią wogóle bym się nie kierował, bo oni bardzo swobodnie podchodzą do stylów.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • qberts
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2007.03
                    • 136

                    Dochodzę do wniosku, że sposobów klasyfikacji piw jest zbyt wiele, żeby dojść prawdy- co kraj to inne podejście do tematu, albo i parę, zbyt duży w tym bałagan...
                    ZASADY DEGUSTACJI
                    zapraszam do dyskusji

                    Comment

                    • Krotoszyniak
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2002.08
                      • 516

                      Zgadzam sie z powyzszymi wypowiedziami. Pale lager- tutaj chodzi o piwa dolnej fermentacji ktore nie podlegaja innym stylom np: pils czy pale bock. Piwa pale lager to piwa produkowane masowo z wykozystaniem niskiej jakosci slodu (kukurydza i ryz) oraz niskiej zawatosci chmielu , czesto tylko ekstrakt. Lepsze (jakosciowo) piwa ktore sa jasnymi lagerami podlegaja juz pod klasyczne style np: Helles itd....
                      Last edited by Krotoszyniak; 2007-09-20, 17:06.
                      Admin z Ratebeera
                      Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
                      Poromotor piwnej Polski na swiat :)

                      Comment

                      • delvish
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.11
                        • 3508

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krotoszyniak Wyświetlenie odpowiedzi
                        Piwa pale lager to piwa produkowane masowo z wykozystaniem niskiej jakosci slodu (kukurydza i ryz)
                        Znaczy, że jest słód z kukurydzy i ryżu? Ale się porobiło. Takie rzeczy to chyba tylko w USA.
                        "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                        (Frank Zappa)

                        "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                        Comment

                        • delvish
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.11
                          • 3508

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                          Lager to każde piwo dolnej fermentacji. Jest to pojęcie szerokie, w którym mieszczą się zarówno pilsnery, dortmundery jak i kożlaki czy portery bałtyckie.
                          Hm... Żywiec twierdzi, że jego (cieszyński) porter to piwo górnej fermentacji. Czyli jeśli to prawda, to nie jest ani "bałtyckim" ani lagerem?
                          Last edited by delvish; 2007-09-29, 15:14.
                          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                          (Frank Zappa)

                          "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                            Hm... Żywiec twierdzi, że jego (cieszyński) porter to piwo górnej fermentacji. Czyli jeśli to prawda, to nie jest ani "bałtyckim" ani lagerem?
                            A to by było bardzo ciekawe. Masz jakieś dowody na potwierdzenie tej śmiałej tezy.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • delvish
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.11
                              • 3508

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                              A to by było bardzo ciekawe. Masz jakieś dowody na potwierdzenie tej śmiałej tezy.
                              Stara i bardzo dobra strona GŻ. Na marginesie warta do ściągnięcia offline. Kopalnia wiedzy. Czytałem też o górnej ferementacji portera GZ w Agro Przemyśle. Mogę poszukać
                              Last edited by delvish; 2007-09-29, 15:50.
                              "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                              (Frank Zappa)

                              "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                              Comment

                              • delvish
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.11
                                • 3508

                                Choć ze strony wynika, że to był stan na 2006r. i porter wtedy był z Żywca. Więc mogłem się pomylić.
                                "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                                (Frank Zappa)

                                "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X