Byliśmy w Cieszynie gdy fermencił porterek w jednej z kadzi i ciut chłodno było jak na górniaka
Zasady degustacji
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziByliśmy w Cieszynie gdy fermencił porterek w jednej z kadzi i ciut chłodno było jak na górniaka"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziCzyli przez chwilę GŻ robiła portera górnej fermentacji i nikt się nie kapnął?
Obstawiam knota kogoś z działu marketingu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziObstawiam knota kogoś z działu marketingu.
Żeby było jasne, to nigdy porter z Żywca/Cieszyna nie smakował mi jak górnej fermentacji. Ale skoro GŻ tak twierdzi... Może warto się przejść do lekarza?Last edited by delvish; 2007-09-29, 16:28."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziStara i bardzo dobra strona GŻ. Na marginesie warta do ściągnięcia offline. Kopalnia wiedzy.
Dowód tu: http://www.grupazywiec.pl/ppc/aktualne.php i tu: http://www.grupazywiec.pl/ppc/raport...ent.php?id=356Last edited by Pendragon; 2007-09-29, 16:50.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Na stronie BJCP Style Guidelines ukazały się właśnie zmiany (po raz pierwszy od 2004) w przewodniku po stylach piwnych. Jest też nowa lista piw będących klasykami swoich stylów - wyleciało ponad 100 marek, a na ich miejsce powołano ok 350 innych.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziNa stronie BJCP Style Guidelines ukazały się właśnie zmiany (po raz pierwszy od 2004) w przewodniku po stylach piwnych.Piwa i pacierza nie odmawiam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qberts Wyświetlenie odpowiedziPo lekkich przeróbkach skala ocen:
Piana:[/B]
1 - brak piany / piana tylko wymuszona przez lanie z góry, znika momentalnie/ piana na kształt mydlin o bardzo dużych pęcherzykach
2 - piana grubopęcherzykowa, znika szybko
3 - piana drobnopęcherzykowa / średnipęcherzykowa, znika szybko / średnio szybko
4 - piana drobnopęcherzykowa, pozostaje w postaci cienkiej warstwy do końca / prawie końca konsumpcji, odmierza każdy łyk przez pozostawienie śladów na szkle.
5- piana idealna, drobnopęcherzykowa, pozostaje do końca konsumpcji w postaci grubej warstwy, pozostawia ładne ślady na szkle.
Przede wszystkim brak piany lub jej niewielka obfitość nie może prowadzić automatycznie do dyskwalifikacji pienistości piwa. Pianę danego piwa zawsze trzeba oceniać uwzględniając gatunek do jakiego to piwo należy. Już samo przeglądnięcie klasyfikacji stylów BJCP daje świadomość, że niektóre piwa ze względu na proces produkcji, użycie różnych składników winny posiadać pianę krótkotrwałą lub niewielką. Dla tych, którzy nie mają ochoty na przegryzanie się przez kilkadziesiąt stron stylów BJCP opracowałem charakterystykę piany i nagazowania w zależności od gatunku piwa. Charakterystykę piany oparłem na oryginalnej stronie BJCP i opracowaniu qbertsa.
Jedna uwaga: w kolumnie obfitość pojawia się wpis: zróżnicowana. Należy przez to każdorazowo rozumieć, że stylistyka BJCP nie precyzuje jaka ma być obfitość.
Ponadto moje propozycje:
Elementy piany, jakie należy ocenić to
1. Kolor
2. Konsystencja
3. Objętość
4. Trwałość
Ocena maksymalna to 5. Za każdy z powyższych elementów można odjąć 0,5 - 1,0 punkta, uwzględniając oczywiście gatunek piwa. Jeśli odejmiemy maksymalną liczbę punktów czyli 4 otrzymamy 1 czyli ocenę najniższą.Attached Files
Comment
-
-
Widzę, że ktoś odkopał dawno zapomniany temat, nie byłbym sobą gdybym nie odpowiedział.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziPrzede wszystkim brak piany lub jej niewielka obfitość nie może prowadzić automatycznie do dyskwalifikacji pienistości piwa. Pianę danego piwa zawsze trzeba oceniać uwzględniając gatunek do jakiego to piwo należy.
Comment
-
-
Temat nie zginął, jak zresztą wiele innych, po prostu od jakiegoś czasu mam dość przyziemne zmartwienia i to z nimi muszę się najpierw uporać, żeby coś więcej nie musiało odejść do lamusa.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Do oceny piany, w szczególności piw, które winny posiadać pianę obfitą, warto dołożyć pół punktu za koronkę, jaką piana pozostawia na szklance. Wartość ta w języku angielskim określana mianem "cling" opisuje jak mocna i gęsta jest piana oblepiająca brzegi szklanki. Im gęstsza, drobniejsza i trwalsza, a przede wszystkim obszerniejsza jest taka koronka tym jakość piany jest lepsza.
Comment
-
-
Wydaje mi się, że dobrze jest czasem zacząć zdanie od "wydaję mi się"...
Wydaje mi się, że BJCP nie jest wyrocznią.
Wydaje mi się, że słaba/nieistniejąca piana nigdy nie jest rzeczą w piwie pożądaną, a co najwyżej akceptowalną (w stylach odznaczających się słabym nasyceniem) i jako takie nie zasługują na wysoką ocenę.
Wydaje mi się, że "koronka" i pozostawianie śladów piany na szkle to dwie różne (często wręcz wykluczające się) zjawiska.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziDo oceny piany, w szczególności piw, które winny posiadać pianę obfitą, warto dołożyć pół punktu za koronkę, jaką piana pozostawia na szklance. Wartość ta w języku angielskim określana mianem "cling" opisuje jak mocna i gęsta jest piana oblepiająca brzegi szklanki. Im gęstsza, drobniejsza i trwalsza, a przede wszystkim obszerniejsza jest taka koronka tym jakość piany jest lepsza.
No pod warunkiem, że szklanka nie była myta w zmywarce. Detergenty i nabłyszczacze powodują, że nic się nie trzyma ścianek - i nici z koronki
Raf.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel Wyświetlenie odpowiedziNo pod warunkiem, że szklanka nie była myta w zmywarce. Detergenty i nabłyszczacze powodują, że nic się nie trzyma ścianek - i nici z koronki
Comment
-
Comment