Zasady degustacji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19291

    #136
    Byliśmy w Cieszynie gdy fermencił porterek w jednej z kadzi i ciut chłodno było jak na górniaka
    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2007-09-29, 15:59.

    Comment

    • delvish
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.11
      • 3508

      #137
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
      Byliśmy w Cieszynie gdy fermencił porterek w jednej z kadzi i ciut chłodno było jak na górniaka
      Czyli przez chwilę GŻ robiła portera górnej fermentacji i nikt się nie kapnął?
      "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
      (Frank Zappa)

      "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #138
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
        Czyli przez chwilę GŻ robiła portera górnej fermentacji i nikt się nie kapnął?
        W tym miejscu napisano właściwie to samo, ale już bez górnej fermentacji. "Porter to piwo mocne, ciemne, warzone, według tradycyjnej receptury z 1881. Jej autorem był Juliusz Wagner, który od 1875 roku sprawował funkcję arcyksiążęcego Naczelnego Piwowara"

        Obstawiam knota kogoś z działu marketingu.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • delvish
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.11
          • 3508

          #139
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
          Obstawiam knota kogoś z działu marketingu.
          Identyczna informacja została opublikowana w Agro Przemyśle nr 3/2005. Właśnie sprawdziłem, niestety jest to toczka w toczkę to samo co na starej stronie GŻ. A zdjęcia te same co na nowej stronie.
          Żeby było jasne, to nigdy porter z Żywca/Cieszyna nie smakował mi jak górnej fermentacji. Ale skoro GŻ tak twierdzi... Może warto się przejść do lekarza?
          Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2007-09-29, 16:28.
          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
          (Frank Zappa)

          "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

          Comment

          • Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13961

            #140
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
            Stara i bardzo dobra strona GŻ. Na marginesie warta do ściągnięcia offline. Kopalnia wiedzy.
            Ona wcale nie jest taka stara
            Dowód tu: http://www.grupazywiec.pl/ppc/aktualne.php i tu: http://www.grupazywiec.pl/ppc/raport...ent.php?id=356
            Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2007-09-29, 16:50.

            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

            Comment

            • Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13961

              #141
              Na stronie BJCP Style Guidelines ukazały się właśnie zmiany (po raz pierwszy od 2004) w przewodniku po stylach piwnych. Jest też nowa lista piw będących klasykami swoich stylów - wyleciało ponad 100 marek, a na ich miejsce powołano ok 350 innych.

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              • coldfire
                Porucznik Browarny Tester
                • 2008.01
                • 374

                #142
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
                Na stronie BJCP Style Guidelines ukazały się właśnie zmiany (po raz pierwszy od 2004) w przewodniku po stylach piwnych.
                Poprawny link: http://www.bjcp.org/stylecenter.html
                Piwa i pacierza nie odmawiam

                Comment

                • skitof
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2007.11
                  • 2485

                  #143
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qberts
                  Po lekkich przeróbkach skala ocen:


                  Piana:[/B]
                  1 - brak piany / piana tylko wymuszona przez lanie z góry, znika momentalnie/ piana na kształt mydlin o bardzo dużych pęcherzykach
                  2 - piana grubopęcherzykowa, znika szybko
                  3 - piana drobnopęcherzykowa / średnipęcherzykowa, znika szybko / średnio szybko
                  4 - piana drobnopęcherzykowa, pozostaje w postaci cienkiej warstwy do końca / prawie końca konsumpcji, odmierza każdy łyk przez pozostawienie śladów na szkle.
                  5- piana idealna, drobnopęcherzykowa, pozostaje do końca konsumpcji w postaci grubej warstwy, pozostawia ładne ślady na szkle.
                  Mam kilka propozycji do drobnych przeróbek klasyfikacji piany w piwie jaką zaproponował qberts.
                  Przede wszystkim brak piany lub jej niewielka obfitość nie może prowadzić automatycznie do dyskwalifikacji pienistości piwa. Pianę danego piwa zawsze trzeba oceniać uwzględniając gatunek do jakiego to piwo należy. Już samo przeglądnięcie klasyfikacji stylów BJCP daje świadomość, że niektóre piwa ze względu na proces produkcji, użycie różnych składników winny posiadać pianę krótkotrwałą lub niewielką. Dla tych, którzy nie mają ochoty na przegryzanie się przez kilkadziesiąt stron stylów BJCP opracowałem charakterystykę piany i nagazowania w zależności od gatunku piwa. Charakterystykę piany oparłem na oryginalnej stronie BJCP i opracowaniu qbertsa.

                  Jedna uwaga: w kolumnie obfitość pojawia się wpis: zróżnicowana. Należy przez to każdorazowo rozumieć, że stylistyka BJCP nie precyzuje jaka ma być obfitość.

                  Ponadto moje propozycje:

                  Elementy piany, jakie należy ocenić to

                  1. Kolor
                  2. Konsystencja
                  3. Objętość
                  4. Trwałość

                  Ocena maksymalna to 5. Za każdy z powyższych elementów można odjąć 0,5 - 1,0 punkta, uwzględniając oczywiście gatunek piwa. Jeśli odejmiemy maksymalną liczbę punktów czyli 4 otrzymamy 1 czyli ocenę najniższą.
                  Attached Files

                  Comment

                  • qberts
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2007.03
                    • 136

                    #144
                    Widzę, że ktoś odkopał dawno zapomniany temat, nie byłbym sobą gdybym nie odpowiedział.

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof
                    Przede wszystkim brak piany lub jej niewielka obfitość nie może prowadzić automatycznie do dyskwalifikacji pienistości piwa. Pianę danego piwa zawsze trzeba oceniać uwzględniając gatunek do jakiego to piwo należy.
                    Nie śmiem się nie zgodzić, stąd też przy niektórych gatunkach obok opisu piany pojawiają się przypiski - "(skala przy ocenianiu o jeden punkt w górę)". Opracowanie na pewno bardzo pomocne, pozostałe propozycję również moim zdaniem trafione, szkoda że temat zginął śmiercią naturalną i że odpuściłem sobie i nie męczyłem Arta o wprowadzenie klasyfikacji do portalu, chociaż... może jeszcze da się przekonać. Pozdrawiam
                    ZASADY DEGUSTACJI
                    zapraszam do dyskusji

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 24004

                      #145
                      Temat nie zginął, jak zresztą wiele innych, po prostu od jakiegoś czasu mam dość przyziemne zmartwienia i to z nimi muszę się najpierw uporać, żeby coś więcej nie musiało odejść do lamusa.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • skitof
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2007.11
                        • 2485

                        #146
                        Do oceny piany, w szczególności piw, które winny posiadać pianę obfitą, warto dołożyć pół punktu za koronkę, jaką piana pozostawia na szklance. Wartość ta w języku angielskim określana mianem "cling" opisuje jak mocna i gęsta jest piana oblepiająca brzegi szklanki. Im gęstsza, drobniejsza i trwalsza, a przede wszystkim obszerniejsza jest taka koronka tym jakość piany jest lepsza.

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #147
                          Wydaje mi się, że dobrze jest czasem zacząć zdanie od "wydaję mi się"...

                          Wydaje mi się, że BJCP nie jest wyrocznią.
                          Wydaje mi się, że słaba/nieistniejąca piana nigdy nie jest rzeczą w piwie pożądaną, a co najwyżej akceptowalną (w stylach odznaczających się słabym nasyceniem) i jako takie nie zasługują na wysoką ocenę.
                          Wydaje mi się, że "koronka" i pozostawianie śladów piany na szkle to dwie różne (często wręcz wykluczające się) zjawiska.

                          Comment

                          • imarc
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2005.10
                            • 12

                            #148
                            I tu się zgadzam!!! Tzw." koronka" jest moim zdaniem niemal doskonałym wskaźnikiem jakości piwa , niemal nie do oszukania metodami wielkoprzemysłowymi!

                            Comment

                            • Browarzyciel
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2005.08
                              • 357

                              #149
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof
                              Do oceny piany, w szczególności piw, które winny posiadać pianę obfitą, warto dołożyć pół punktu za koronkę, jaką piana pozostawia na szklance. Wartość ta w języku angielskim określana mianem "cling" opisuje jak mocna i gęsta jest piana oblepiająca brzegi szklanki. Im gęstsza, drobniejsza i trwalsza, a przede wszystkim obszerniejsza jest taka koronka tym jakość piany jest lepsza.
                              Witam,

                              No pod warunkiem, że szklanka nie była myta w zmywarce. Detergenty i nabłyszczacze powodują, że nic się nie trzyma ścianek - i nici z koronki

                              Raf.
                              BROWARZYCIEL
                              Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                              eventy dla firm

                              Comment

                              • kopyr
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2004.06
                                • 9475

                                #150
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
                                No pod warunkiem, że szklanka nie była myta w zmywarce. Detergenty i nabłyszczacze powodują, że nic się nie trzyma ścianek - i nici z koronki
                                Szklanki bez nadruków myję w zmywarce i nie mam problemów z pianą. Inna sprawa, że akurat nabłyszczacza nie używam, stosuję sól, tabletki all-in-one i mam cholernie twardą wodę.
                                blog.kopyra.com

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • heckler
                                  Czechy, Praha-Radotín, Horymírovo náměstí 1416/9, Pivovar Horymír
                                  heckler
                                  Kolejny odwiedzony browarek miał zaszczyt być naszym 500-setnym browarem odwiedzonym w Czechach. Wybór padł na powstały w 2020 roku browar Horymir .
                                  Budynek browaru, restauracji, hotelu, oraz kręgielni stoi tuż przy skrzyżowaniu głównych dróg przecinających centrum...
                                  2022-11-16, 09:17
                                • bastion
                                  Słowacja, Tomasovce, Viestanska 166/1, Pivovar Huncut. [ Bez wyszynku]
                                  bastion
                                  Malutki browarek rzemieślniczy w Tomasovcach działa od 2018 roku. Wieś leży tuż obok miasta Lucenca w południowej Słowacji. Dotarcie na miejsce nie nastręcza trudności, przez miejscową stacje kolejową przejeżdża sporo pociągów. Od stacji idzie się się praktycznie prostą drogą do celu...
                                  2022-03-30, 20:11
                                • Warzywo
                                  Ruszamy w weekend
                                  Warzywo
                                  15 maja ruszamy, w Warszawie zaroi się od ogródków piwnych - i tych lokalnych z koncerniakami i tych z piwem rzemieślniczym.
                                  Startuje Hopito Bar na Parkingowej, będzie Gorączka Złota, nad Wisłą wezmą nas Pod Kopyto, a skończyć możemy w Kuflotece na imprezie m.in: z Palatum i Ziemią...
                                  2021-05-07, 20:14
                                • skitof
                                  150 piw w artomacie
                                  skitof
                                  Właśnie zobaczyłem, że ostatnio degustowane przeze mnie piwo było 150 piwem, jakie oceniałem w artomacie. Skłoniło mnie to do refleksji . Na początek piwa, jakim przyznałem ponad 4 punkty:

                                  4,60 Konstancin Żytnie
                                  4,47 Konstancin Czarny Dąb
                                  4,33 Komes Porter,...
                                  2010-05-19, 17:14
                                • rodzynkox
                                  Wyprzedaż browaru, Wrocław
                                  rodzynkox
                                  Cześć
                                  Kończę karierę i wyprzedaję zawartość mojego browaru. Tylko odbiór osobisty we Wrocławiu. Przy większych zakupach ceny do negocjacji, w takim wypadku mogę również podrzucić zamówienie na terenie miasta
                                  Rzeczy kosztujące do 10zł można wymieniać za piwo...
                                  2018-11-12, 15:44
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...