Nowy Frater

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Poznaniak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 84

1 maja minął, a na stronie BB nadal tylko 2 dotychczasowe Fratry :P
    Przy okazji dostrzegłem pod zakładką "Belgijska kultura piwna" taką rewolucyjną ciekawostkę geograficzną:

"Belgia posiada więcej lokalnych gatunków piwa (regionalne, miejskie, klasztorne) niż inne, sąsiadujące z nią kraje. Powodem tego może być złożona interakcja wielu czynników: klimatycznych, historycznych, mikrobiologicznych i specyfika Burgundii."

Comment

• Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13952

Pewnie się komuś pomyliło z Brabancją, chociaż jakby się cofnać w czasie, to jeszcze w XVw. obecna Belgia należała do księstwa burgundzkiego.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• chinet
        Porucznik Browarny Tester
        • 2006.04
        • 486

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika robox Wyświetlenie odpowiedzi
        Kapsel, którego skan jest już w Kolekcjonerstwie http://www.browar.biz/kolekcjonerstwo.php?id=35225 , będzie na tym nowym Fraterze.
        Jak narazie oba Fratery butelkowane są tym samym (nowym) kapslem.

Comment

• m_q
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.01
          • 94

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chinet Wyświetlenie odpowiedzi
          Jak narazie oba Fratery butelkowane są tym samym (nowym) kapslem.
          Dziwne, bo ja kupuję kapslowane na czerwono (5,4) i na granatowo (7,6)...

W przyszłym tygodniu postaram się czegoś dowiedzieć "u źródła"...

Comment

• chinet
            Porucznik Browarny Tester
            • 2006.04
            • 486

Źle się wyraziłem, zaczęto już butelkować w browarze nowym kapslem oba piwka. Ale na magazynie mają jeszcze zakapslowane butelki poprzednim wzorem.
            Jak narazie browar posiada u siebie tylko jeden wzór kapsla.

Comment

• szyszka
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.05
              • 53

słuchajcie, może ktoś mnie oświeci - czy tym nowym Fraterem jest może "Frater podwójny"? ostatnio miałam okazję pić takiego, a na stronie BB nie ma na temat tej marki ani słowa. nie wiem, czy jest w sklepach, bo nie patrzyłam, a piwo dostałam w samym browarze (wczoraj).

Comment

• remfire
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.03
                • 1334

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szyszka Wyświetlenie odpowiedzi
                słuchajcie, może ktoś mnie oświeci - czy tym nowym Fraterem jest może "Frater podwójny"? ostatnio miałam okazję pić takiego, a na stronie BB nie ma na temat tej marki ani słowa. nie wiem, czy jest w sklepach, bo nie patrzyłam, a piwo dostałam w samym browarze (wczoraj).
                "Frater podwójny"chyba zaskoczył wszystkich totalnie, bo nikt nie ma odwagi potwierdzić, ani zaprzeczyć
                Logicznie myśląc skoro jeden ma zastapić dwa to chyba musi być "podwójny"

Comment

• MarcinKa
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2005.02
                  • 2736

Może to będzi DoppleFrater
                  Jakie wrażenia z degustacji?
                  To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• szyszka
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2007.05
                    • 53

hehe, właśnie widzę, że chyba wszystkich zamurowało ale ja już wiem, dlaczego - Frater Podwójny, którego piłam, pochodził z _pierwszej_ wyprodukowanej partii, prawdopodobnie jeszcze nie wysłanej do sklepów, albo wysyłanej właśnie na dniach mam jeszcze jednego w lodówce, to Wam cyknę potem zdjęcie

a co do wrażeń - jest wyraźnie słodki, najwyraźniej ma w sobie dużo ekstraktu, który nie odfermentował. mi nawet posmakował z tą słodyczą, co być może jest wynikiem mojej kobiecej percepcji (jak wiemy, kobiety bardziej lubią słodki smak w piwie). kolega na przykład stwierdził, że za słodkie.

podobno produkują go, stosując podwójną fermentacje, stąd nazwa. przepiszę Wam z etykiety:
                    "Frater podwójny jest wyjątkowym piwem górnej fermentacji o ciemnobursztynowej barwie. Swój niepowtarzalny charakter oraz nazwę zawdzięcza podwójnemu procesowi fermentacji, podczas którego dla wydobycia subtelnego smaku oraz bogatego aromatu, po raz drugi fermentuje i dojrzewa w butelce. Piwo refermentowane w butelce zawiera naturalny osad z drożdży"

krótko mówiąc, po pasteryzacji dodają jeszcze trochę cukru i drożdży i dopiero rozlewają. przyznam szczerze, że ja nie widzę tego osadu z drożdży.

Comment

• szyszka
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2007.05
                      • 53

aha, dodam, że ekstrakt brzeczki podstawowej deklarowany na opakowaniu wynosi aż 16,3%, a zawartość alkoholu - 7,6%. niemniej, pomimo aż dwóch fermentacji, jak już wspomniałam, spora część tego ekstraktu ciągle w piwie pływa...

Comment

• MarcinKa
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2005.02
                        • 2736

przyznam szczerze, że ja nie widzę tego osadu z drożdży.
                        Pewnie będze, tylko trzeba trochę czasu. Tak od razu to w niefiltrowanym piwie by się osadził.
                        To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• szyszka
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2007.05
                          • 53

daję mu czas do jutra, dłużej w lodówce stać nie będzie a potem napiszę coś więcej o jego walorach organoleptycznych, bo w środę na wycieczce to nie było warunków, aby się skupić na degustacji

Comment

• kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

"Frater podwójny jest wyjątkowym piwem górnej fermentacji o ciemnobursztynowej barwie. Swój niepowtarzalny charakter oraz nazwę zawdzięcza podwójnemu procesowi fermentacji, podczas którego dla wydobycia subtelnego smaku oraz bogatego aromatu, po raz drugi fermentuje i dojrzewa w butelce. Piwo refermentowane w butelce zawiera naturalny osad z drożdży"
                            Czyli poszli w kierunku piwa klasztornego bardziej. No brawo, zobaczymy jakie będzie w smaku.

W jakiej jest butelce?

Tak sie zastanawiam, a może ten brak osadu i słodycz świadczą o tym, że refermentacja jeszcze nie nastąpiła, albo drożdżaki zdechły i w ogóle nie nastąpi.
                            blog.kopyra.com

Comment

• szyszka
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2007.05
                              • 53

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                              W jakiej jest butelce?

tu jest na zdjęciu - niezbyt dobrym co prawda, ale lepszego póki co nie mam. po zwiedzeniu browaru, usiedliśmy przy piwie w "kawiarence" znajdującej się tuż za frontowymi drzwiami. zdjęcie naszego stolika:

w plastikowej "szklance" jest właśnie ten Frater. nie sugerujcie się wyglądem piany - on był tam nalany już kawałek czasu wcześniej
                              a temu, którego mam w lodówce to jeszcze zrobię porządne, reprezentacyjne zdjęcie

PS. nie wiem, jak wstawić obrazek do posta, żeby od razu było go widać

Comment

• kopyr
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2004.06
                                • 9475

tu jest na zdjęciu - niezbyt dobrym co prawda, ale lepszego póki co nie mam. po zwiedzeniu browaru, usiedliśmy przy piwie w "kawiarence" znajdującej się tuż za frontowymi drzwiami. zdjęcie naszego stolika:
                                czyli zwykła NRW.
                                PS. nie wiem, jak wstawić obrazek do posta, żeby od razu było go widać
                                Wchodzisz w przycisk "Zarządzanie załącznikami", otworzy Ci się okno, gdzie jest opcja załadowanie pliku z komputera lub załadowanie pliku z sieci. W wersji pierwszej przeglądasz swój katalog, zaznaczasz fotkę i dajesz załadowanie, w opcji drugiej wpisujesz adres fotki i dajesz załaduj. Zdjęcia muszą jednak spełniać normy wyznaczone przez ARTa dla załączników, czyli np dla .jpg to będzie <100kB oraz wymiary 500x600 pikseli. Tyle.
                                Last edited by kopyr; 2007-05-26, 20:32.
                                blog.kopyra.com

Comment

Przetwarzanie...
                                X