Nowy Frater

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • szyszka
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.05
    • 53

czyli zwykła NRW.
    a spodziewałeś się jakiejś niezwykłej?

Comment

• kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szyszka Wyświetlenie odpowiedzi
      a spodziewałeś się jakiejś niezwykłej?
      No, miała być większa, myślałem, że może 0,75l.
      blog.kopyra.com

Comment

• szyszka
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.05
        • 53

witam ponownie, właśnie sobie popijam tego Fraterka zdjęcie niestety wrzucę innym razem, bo okazało się, że zostawiłam w akademiku kabel od aparatu, a czytnika kart nie mam

wracając więc do odczuć organoleptycznych - podtrzymuję dobre zdanie o tym piwie ma piękną, ciemnobursztynową barwę z dość wyraźną opalizacją (pewnie ta zawiesina drożdży), pianka ma kremową barwę. po nalaniu pieni się mocno, następnie szybko opada do poziomu kilku milimetrów, który z kolei potem utrzymuje się dosyć długo w smaku słodkie, z lekko wyczuwalną chmielową goryczką i nieco jakby miodowym posmakiem, przyjemny słodkawy zapach, lekko nasycone CO2. piwo raczej "ciężkie", nie do gaszenia pragnienia w upalny dzień, ale raczej do delektowania się w romantyczny wieczór

Comment

• Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

Cześć, miło powitać znowu nową kobietę na forum, zwłaszcza znającą się na piwie

Co do tego Fratera: może do refermentacji oprócz drożdży dodają jeszcze jakiegoś dosładzacza, żeby drożdże miały co fermentować i stąd ten słodki smak? Czy na etykiecie coś jest na ten temat? Czy jest data rozlewu?

Swoją drogą określenie "podwójna fermentacja" wg mnie jest jakaś taka dziwna - no, ale w sumie pewnie dla laika bardziej zrozumiała od refermentacji
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• szyszka
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.05
            • 53

no witam
            na etykiecie nie ma nic o dodawaniu dosładzaczy, ale owszem, dodają cukier. a drożdże się chyba z deczka obijają daty rozlewu nie ma, jest tylko data ważności i numer partii.

Comment

• Marusia
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

Ale dodają cukier do REfermentacji? Jeśli tak, to widocznie drożdże wybredne i olały tak niewyrafinowany dosładzacz Zreszą, skoro piwo jest klarowne i drożdży nie widać, to coś skopali, chyba, że niewidzialne drożdże to jakiś nowy wynalazek

www.wrowar.com.pl

Comment

• szyszka
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2007.05
                • 53

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                Ale dodają cukier do REfermentacji?
                tak, do refermentacji, myślałam, że to oczywiste może za dużo dodają, a może faktycznie drożdże wbredne. albo trzecia możliwość - tak ma być

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                Zreszą, skoro piwo jest klarowne i drożdży nie widać, to coś skopali, chyba, że niewidzialne drożdże to jakiś nowy wynalazek
                nie jest klarowne - jak napisałam powyżej, ma wyraźną opalizację.

Comment

• szyszka
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2007.05
                  • 53

w bląd wprowadziła pewnie moja jeszcze wcześniejsza wypowiedź - chodziło mi o to, że nie widzę OSADU na dnie.

Comment

• Marusia
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

No teraz wszystko jasne Co do refermantacji, to nie było jasne, bo napisałaś, że dodają cukru, wiem, że miało to nawiązywać do poprzedniej wypowiedzi, ale mogło tez oznaczać, że wiesz, że dodają cukru, ale nie wiesz kiedy, więc wolałam uściślić

No to jak opalizuje, to coś tam jest. Już nie mogę się doczekać, kiedy sama będę mogła "zbadać" to piwo

www.wrowar.com.pl

Comment

• kishar
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2003.10
                      • 1691

Przeglądałem przed chwilą nową ofertę leclerca ważna od 5 czerwca i na stronie 12 sensacja 2 nowe Fratery, jeden już opisywany podwójny a drugi to.....................FRATER PSZENICZNY!!!!!! ma złotą etykietę i kosztuje 3.49 za 0.5 l.
                      Jak dla mnie jest to duża sensacja i bardzo przyjemna niespodzianka.
                      A najdziwniejsze, że browar na swojej stronie nic o tym nie pisze.

Comment

• MarcinKa
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2005.02
                        • 2736

Jeżeli warzony jest w Kielcach to sensacja rewelacja!!!
                        Da się stwierdzić jaka odmiana?

A wczoraj z e-prezesem zastanawialiśmy się który duży browar wejdzie w pszenicę. O Belgii nie pomyśleliśmy.
                        To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• kishar
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2003.10
                          • 1691

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa Wyświetlenie odpowiedzi
                          Jeżeli warzony jest w Kielcach to sensacja rewelacja!!!
                          Da się stwierdzić jaka odmiana?

A wczoraj z e-prezesem zastanawialiśmy się który duży browar wejdzie w pszenicę. O Belgii nie pomyśleliśmy.
                          Niestety nic więcej powiedzieć nie mogę, zdjęcie butelki jest bardzo małe.

Comment

• kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kishar Wyświetlenie odpowiedzi
                            Przeglądałem przed chwilą nową ofertę leclerca ważna od 5 czerwca i na stronie 12 sensacja 2 nowe Fratery, jeden już opisywany podwójny a drugi to.....................FRATER PSZENICZNY!!!!!! ma złotą etykietę i kosztuje 3.49 za 0.5 l.
                            Jak dla mnie jest to duża sensacja i bardzo przyjemna niespodzianka.
                            A najdziwniejsze, że browar na swojej stronie nic o tym nie pisze.
                            To nieźle. A wczoraj się pytałem PH z browaru i mówił, że żadnych nowości nie będzie.
                            No ale to najlepsza z możliwych wiadomość.
                            blog.kopyra.com

Comment

• szyszka
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2007.05
                              • 53

no dobra, macie
                              Attached Files

Comment

• szyszka
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2007.05