Nowy Frater

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
    Jakiś czas temu była wiadomość, że ojczulkowie w Szczyzycu nie będą jednak otwierać browaru. Tak sobię myślę czy aby nie sprzedali Belgi receptur i oto mamy nowe piwa?
    Nie sądzę, po co sobie komplikować życie. To raczej jacyś marketingowcy w Belgii (browarze) doszli, do wniosku, że jest do zagospodarowania nisza piw specjalnych. Z drugiej strony wyniki Fratrów dotychczasowych, były IMO głęboko niezadowalające. Chłopaki zauważyli, że pszenica systematycznie zyskuje na znaczeniu. Co zresztą widzę po swoim sklepie, jak i wielu znajomych, którzy polubili piwo pszeniczne. Klasztorne, taki niby Dubbel, to była dla Belgii oczywistość z racji pochodzenia ich browaru.
    Co mnie osobiście martwi, to jakieś bezsensowne kombinacje. Po co aromatyzować pszeniczniaka i czym? Przecież to bezsensu. Po drugie nie wiem czy przy podwójnym nie zabrakło browarowi odwagi, czy oni nie próbują robić piwa tylko trochę innego. Takie asekuranctwo, które może się zemścić. No i może być tak jak pisze Czes, że boją się wypuścić piwo rzeczywiście refermentujące w butelce, więc je pasteryzują i to jest bezsensu również. Także jestem pełen obaw, żeby czegoś tam nie spieprzyli.
    blog.kopyra.com

Comment

• szyszka
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.05
      • 53

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedzi
      Drożdże w piwie rzeczywiście są, ale już martwe.
      robiłeś próbę z błękitem metylenowym, czy jakąś inną metodą?

Piwo prawdopodobnie było pasteryzowane, chociaż brak informacji na ten temat na etykietach.
      było, było, ale z tego, co wiem, po pasteryzacji jest z powrotem zadawane niewielką ilością drożdży (pasteryzacja przepływowa - przed rozlewem, a nie tunelowa). może faktycznie te drożdże są mało żywotne, to by tłumaczyło, dlaczego piwo takie słodkie, może to rzeczywiście jakiś błąd w sztuce.
      ale o próbę refermentacji za pomocą spasteryzowanych drożdży bym jednak ich nie podejrzewała, mimo wszystko nie sądzę, żeby wykazywali się aż taką bezmyślnością

Comment

• qberts
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2007.03
        • 136

Tak się rwałem do piwa, że nie przestudiowałem nawet treści z kontretykiety, a tam:
        "zawiera słód jęczmienny i pszenicę, Substancje dodatkowe:aromat, Wit. C - przeciwutleniacz. Pasteryzowane"
        Więc jednak Wit bier
        Aromatyzowany!
        Może mi to ktoś wyjaśnić, czym aromatyzowany? Jakoś z odczuć pierwszych degustujących nic obcego dla piwa pszenicznego nie dostrzegam.
        ZASADY DEGUSTACJI
        zapraszam do dyskusji

Comment

• kopyr
          • 2004.06
          • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qberts Wyświetlenie odpowiedzi
          Może mi to ktoś wyjaśnić, czym aromatyzowany?
          Też nad tym myślałem. Może chodzi o kolendrę. W każdym razie "aromatyzowane" brzmi groźnie.
          blog.kopyra.com

Comment

• ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23926

no i teraz mam zagwozdkę, pod jaki gatunek go podciągnąć - hefe-weisse, wit czy aromatyzowane
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• mapajak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.12
              • 1187

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
              (...)
              W każdym razie "aromatyzowane" brzmi groźnie.
              Napis na etykiecie "AROMATYZOWANE" praktycznie dyskwalifikuje piwo.
              Dobrze zrobione piwo nie potrzebuje dodatkowych, oprócz naturalnych, pochodzących z piwa aromatów

Comment

• jacer
                • 2006.03
                • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qberts Wyświetlenie odpowiedzi
                Może mi to ktoś wyjaśnić, czym aromatyzowany? Jakoś z odczuć pierwszych degustujących nic obcego dla piwa pszenicznego nie dostrzegam.
                Nie daj Boże aromatyzowali olejkiem goździkowym.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

Comment

• ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23926

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
                  Napis na etykiecie "AROMATYZOWANE" praktycznie dyskwalifikuje piwo.
                  Dobrze zrobione piwo nie potrzebuje dodatkowych, oprócz naturalnych, pochodzących z piwa aromatów
                  no wiesz, nie każdy jest taki zdolny jak Ty

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Krotoszyniak
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2002.08
                    • 516

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krotoszyniak
                    Browar Belia pewno powoli sie przestawia na szersza produkcji piw gornej fermentacji. Skoro lato sie zbliza moze piwo Wit ? jak np wysmienity Hoegaarden ?

Pomarzyć zawsze sobie można
                    No i mialem racje , heh.
                    Admin z Ratebeera
                    Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
                    Poromotor piwnej Polski na swiat :)

Comment

• docent
                      • 2002.10
                      • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krotoszyniak Wyświetlenie odpowiedzi
                      No i mialem racje , heh.
                      No niekoniecznie bo to nie witbier tylko hefeweizen...
                      Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                      Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                      Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                      Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23926

no i tu mnie właśnie zastanawia co z tym fantem zrobić - ortodoksyjnie do aromatyzowanych czy do pszenicznych hefe weisse

Comment

• docent
                          • 2002.10
                          • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                          no i tu mnie właśnie zastanawia co z tym fantem zrobić - ortodoksyjnie do aromatyzowanych czy do pszenicznych hefe weisse
                          Zdecydowanie do hefeweizen! Zresztą spróbujesz, się przekonasz
                          Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                          Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                          Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                          Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23926

smak to jedna sprawa, a zasady to druga sprawa

Comment

• jacer
                              • 2006.03
                              • 9875

Jeżeli ma pszenicę w sobie to daj do pszenicznych jeżeli miałby same aromaty imitujące pszenicę to aromatyzowane.

czasami nie ma co rozdzielać włosa na czworo.
                              Last edited by jacer; 2007-06-05, 09:28.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

Comment

• ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 23926

problem jest następujący - pszeniczne Hefe-Weissbier jest czynione m.in. ze słodu pszenicznego i NIE jest aromatyzowane czymkolwiek. Tu w składzie podano że jest i pszenica (nie słód pszeniczny) i aromat.

jak mniemam aromat musi imitować to, czego z niesłodowanej pszenicy nie można wyciągnąć.
                                Br. Belgia myślę że tu bardziej patrzy na koszty niż inne browary i może użycie stosunkowo łatwo dotępnej pszenicy miał wpływ na wypuszczenie tego piwa (co oczywiście cieszy ).

Comment

Przetwarzanie...
                                X