Nowy Frater

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
    Jakiś czas temu była wiadomość, że ojczulkowie w Szczyzycu nie będą jednak otwierać browaru. Tak sobię myślę czy aby nie sprzedali Belgi receptur i oto mamy nowe piwa?
    Nie sądzę, po co sobie komplikować życie. To raczej jacyś marketingowcy w Belgii (browarze) doszli, do wniosku, że jest do zagospodarowania nisza piw specjalnych. Z drugiej strony wyniki Fratrów dotychczasowych, były IMO głęboko niezadowalające. Chłopaki zauważyli, że pszenica systematycznie zyskuje na znaczeniu. Co zresztą widzę po swoim sklepie, jak i wielu znajomych, którzy polubili piwo pszeniczne. Klasztorne, taki niby Dubbel, to była dla Belgii oczywistość z racji pochodzenia ich browaru.
    Co mnie osobiście martwi, to jakieś bezsensowne kombinacje. Po co aromatyzować pszeniczniaka i czym? Przecież to bezsensu. Po drugie nie wiem czy przy podwójnym nie zabrakło browarowi odwagi, czy oni nie próbują robić piwa tylko trochę innego. Takie asekuranctwo, które może się zemścić. No i może być tak jak pisze Czes, że boją się wypuścić piwo rzeczywiście refermentujące w butelce, więc je pasteryzują i to jest bezsensu również. Także jestem pełen obaw, żeby czegoś tam nie spieprzyli.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • szyszka
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.05
      • 53

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
      Drożdże w piwie rzeczywiście są, ale już martwe.
      robiłeś próbę z błękitem metylenowym, czy jakąś inną metodą?

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
      Piwo prawdopodobnie było pasteryzowane, chociaż brak informacji na ten temat na etykietach.
      było, było, ale z tego, co wiem, po pasteryzacji jest z powrotem zadawane niewielką ilością drożdży (pasteryzacja przepływowa - przed rozlewem, a nie tunelowa). może faktycznie te drożdże są mało żywotne, to by tłumaczyło, dlaczego piwo takie słodkie, może to rzeczywiście jakiś błąd w sztuce.
      ale o próbę refermentacji za pomocą spasteryzowanych drożdży bym jednak ich nie podejrzewała, mimo wszystko nie sądzę, żeby wykazywali się aż taką bezmyślnością

      Comment

      • qberts
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2007.03
        • 136

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
        Tak się rwałem do piwa, że nie przestudiowałem nawet treści z kontretykiety, a tam:
        "zawiera słód jęczmienny i pszenicę, Substancje dodatkowe:aromat, Wit. C - przeciwutleniacz. Pasteryzowane"
        Więc jednak Wit bier
        Aromatyzowany!
        Może mi to ktoś wyjaśnić, czym aromatyzowany? Jakoś z odczuć pierwszych degustujących nic obcego dla piwa pszenicznego nie dostrzegam.
        ZASADY DEGUSTACJI
        zapraszam do dyskusji

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qberts
          Może mi to ktoś wyjaśnić, czym aromatyzowany?
          Też nad tym myślałem. Może chodzi o kolendrę. W każdym razie "aromatyzowane" brzmi groźnie.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 24004

            #65
            no i teraz mam zagwozdkę, pod jaki gatunek go podciągnąć - hefe-weisse, wit czy aromatyzowane
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • mapajak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.12
              • 1187

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
              (...)
              W każdym razie "aromatyzowane" brzmi groźnie.
              Napis na etykiecie "AROMATYZOWANE" praktycznie dyskwalifikuje piwo.
              Dobrze zrobione piwo nie potrzebuje dodatkowych, oprócz naturalnych, pochodzących z piwa aromatów

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qberts
                Może mi to ktoś wyjaśnić, czym aromatyzowany? Jakoś z odczuć pierwszych degustujących nic obcego dla piwa pszenicznego nie dostrzegam.
                Nie daj Boże aromatyzowali olejkiem goździkowym.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 24004

                  #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
                  Napis na etykiecie "AROMATYZOWANE" praktycznie dyskwalifikuje piwo.
                  Dobrze zrobione piwo nie potrzebuje dodatkowych, oprócz naturalnych, pochodzących z piwa aromatów
                  no wiesz, nie każdy jest taki zdolny jak Ty
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • Krotoszyniak
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2002.08
                    • 516

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krotoszyniak
                    Browar Belia pewno powoli sie przestawia na szersza produkcji piw gornej fermentacji. Skoro lato sie zbliza moze piwo Wit ? jak np wysmienity Hoegaarden ?

                    Pomarzyć zawsze sobie można
                    No i mialem racje , heh.
                    Admin z Ratebeera
                    Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
                    Poromotor piwnej Polski na swiat :)

                    Comment

                    • docent
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2002.10
                      • 5205

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krotoszyniak
                      No i mialem racje , heh.
                      No niekoniecznie bo to nie witbier tylko hefeweizen...
                      Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                      Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                      Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                      Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 24004

                        #71
                        no i tu mnie właśnie zastanawia co z tym fantem zrobić - ortodoksyjnie do aromatyzowanych czy do pszenicznych hefe weisse
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • docent
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2002.10
                          • 5205

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                          no i tu mnie właśnie zastanawia co z tym fantem zrobić - ortodoksyjnie do aromatyzowanych czy do pszenicznych hefe weisse
                          Zdecydowanie do hefeweizen! Zresztą spróbujesz, się przekonasz
                          Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                          Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                          Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                          Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 24004

                            #73
                            smak to jedna sprawa, a zasady to druga sprawa
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #74
                              Jeżeli ma pszenicę w sobie to daj do pszenicznych jeżeli miałby same aromaty imitujące pszenicę to aromatyzowane.

                              czasami nie ma co rozdzielać włosa na czworo.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2007-06-05, 09:28.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 24004

                                #75
                                problem jest następujący - pszeniczne Hefe-Weissbier jest czynione m.in. ze słodu pszenicznego i NIE jest aromatyzowane czymkolwiek. Tu w składzie podano że jest i pszenica (nie słód pszeniczny) i aromat.

                                jak mniemam aromat musi imitować to, czego z niesłodowanej pszenicy nie można wyciągnąć.
                                Br. Belgia myślę że tu bardziej patrzy na koszty niż inne browary i może użycie stosunkowo łatwo dotępnej pszenicy miał wpływ na wypuszczenie tego piwa (co oczywiście cieszy ).
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • ART
                                  Nowy Świat 27, Kufle i Kapsle Nowy Świat
                                  ART
                                  Widzę że KiKów napączkowało w Warszawie. Taki tam kawiarniany klimat z widokiem na często patrolowaną ulicę. Ciekawy czarnolustrzany sufit.

                                  Kranów piwnych 11. Piwa w dobrej formie.

                                  Ale co przykuło uwagę w szczególności - któż to na ten super pomysł wpadłbył?!...
                                  2024-04-24, 19:05
                                • ART
                                  Nowy Browar Gdański, APA Gdańska
                                  ART
                                  Zdaje się całkiem niedawno zaczęli puszkować swoje piwa. Dwa lata temu tylko butelki z zawieszką można było kupić na wynos. A ten egzemplarz zakupiony wysyłkowo przez OMB.

                                  ekstr 11.5 / 4,7 alk.

                                  Bardzo dobrze pijalne jaśniuteńkie i lekkie w odbiorze piwo. Chmielenie...
                                  2025-01-05, 00:03
                                • Ahumba
                                  2025.05.16-18 - Katowice, Lotny Festiwal Piwa (NOWY TERMIN)
                                  Ahumba
                                  Zapowiedź festiwalu na stronie. Na razie poza datą i miejscem jeszcze brak konkretów
                                  Start
                                  2025-05-23
                                  Koniec
                                  2025-05-25
                                  Adres
                                  Katowice, plac przy spodku
                                  2024-11-29, 11:57
                                • pebejot
                                  USA, Nowy Jork, 78N 11th st, Brooklyn Brewery
                                  pebejot
                                  Na Brooklynie, niedaleko Greenpointu znajduje się browar restauracyjny Brooklyn Brewery.
                                  Browar działa od 1987 roku i zlokalizowany jest w typowo amerykańskiej, ponurej przedmiejskiej dzielnicy z samobójczą urodą architektury.
                                  Do browaru najłatwiej dostać się metrem do stacji Nassau....
                                  2022-03-08, 14:02
                                • pebejot
                                  Węgry, Győr, Széchenyi tér 7, Apátúr Sörház
                                  pebejot
                                  Nowy browar restauracyjny, taki nowoczesny, jakich mało na Węgrzech.
                                  Minibrowar znajduje się w samym centrum uroczego miasta Győr, otwarcie nastąpiło w 2021 roku.
                                  Spacer dworca kolejowego zajmuje kilka minut, jest to odległość 750 metrów.

                                  W jednoprzestrzennym lokalu...
                                  2023-08-11, 13:58
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...