Dwutlenek węgla w browarze

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • casikPL
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.04
    • 6

    #1

    Dwutlenek węgla w browarze

    Dzien dorby.
    Pisze prac o zagospodarowaniu fermentacyjnego dwutlenku wegla w browarze. Informacja zawarte w dostepnej literaturze sa bardzo powierzchowne... w internecie tez nie za wiele ciekawych i przydatnych rzeczy mozna znalezc. Czy ktos zna wiecej szczegolow na ten temat i chcialby sie nimi podzielic?
    Z gory dzieki
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10795

    #2
    a próbowałeś w jakimś browarze ?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • casikPL
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.04
      • 6

      #3
      Probowalam, bylam juz w Zywcu. Opowiedzieli mi proces odzyskiwania, pokazali instalacje... ale wydaje mi sie ze to za malo. Tzn nie mam pojecia co wiecej moge napisac, ale jak na prace pod tytulem 'zagospodarowanie co2 w browarze' 8 stron na 70 to nie za malo??

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika casikPL
        Probowalam, bylam juz w Zywcu. Opowiedzieli mi proces odzyskiwania, pokazali instalacje... ale wydaje mi sie ze to za malo. Tzn nie mam pojecia co wiecej moge napisac, ale jak na prace pod tytulem 'zagospodarowanie co2 w browarze' 8 stron na 70 to nie za malo??
        Zwiększ czcionkę, odstępy między wierszami, marginesy - łatwiej się czyta . Dodaj kilka rysunków, tabelek. Do tego obowiązkowo spis rysunków, spis tabelek. Jakby nie patrzeć to przydałoby się trochę literatury, bo to zawsze dobrze wygląda. Jak nie masz o tym, to opisz proces fermentacji (tu już literatury do cholery), opisz drożdże (następne książki), opisz po co się odzyskuje itd. itp. Te 8 stron, które masz to będzie przedostatni rozdział. Do tego dodajesz jeszcze na jakieś 3-4 strony wstęp dlaczego zajmujesz się problemem, oraz 3-4 strony zakończenia na temat wyników (powtarzasz coś z tych 8 stron co masz, tylko innymi słowami), piszesz o problemach z jakimi sie borykałeś (brak literatury) i może jakoś do 40 stron dobijesz, a to już wygląda lepiej niż 8. To może brzmi śmiesznie, ale trzeba sobie radzić.
        Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2007-04-22, 19:33.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • casikPL
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2007.04
          • 6

          #5
          tak, juz to wszystko zrobilam i mam 70 stron calego opisu produkcji piwa itd sciema sciema, no i ostatnie 8 o tym biednym dwutlenku jakies tabele cos, ale jak na prace inzynierska to myslalam o jakims wzorze apropo tego dwutlenku czy cos, sama nie mam pojecia. no ale nic, oddam i zobacze co promotor na to... dzieki za uwagi

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika casikPL
            tak, juz to wszystko zrobilam i mam 70 stron calego opisu produkcji piwa itd sciema sciema, no i ostatnie 8 o tym biednym dwutlenku jakies tabele cos, ale jak na prace inzynierska to myslalam o jakims wzorze apropo tego dwutlenku czy cos, sama nie mam pojecia. no ale nic, oddam i zobacze co promotor na to... dzieki za uwagi
            Praca inżynierska, to nie jest praca odkrywcza, także bez przesady. Wg pewnych kryteriów dopiero praca magisterska jest pracą badawczą, choć i tu nas promotorzy stopowali, że nie jest istotne co tam wynajdziesz, bo od tego są prace doktorskie

            A co do wzoru, no to chyba CO2 wychodzi ze wzoru na fermentację, czy o jaki wzór ci chodzi.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • darko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.06
              • 2078

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika casikPL
              myslalam o jakims wzorze apropo tego dwutlenku czy cos
              Poszukaj w mądrych podręcznikach biochemii, tam znajdziesz kilka wzorów dot. fermentacji alkoholowej razem z nazwami działających enzymów. Ja niestety już tego nie pamiętam

              Comment

              • casikPL
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2007.04
                • 6

                #8
                A co do wzoru, no to chyba CO2 wychodzi ze wzoru na fermentację, czy o jaki wzór ci chodzi.[/QUOTE]

                Tak tak, ale myslalam o jakims wzorze fizycznym, sprawnosc objetosciowa instalacji czy cos takiego. nie mam pojecia. promotor powiedzial ze przydalby sie jakis wzor, wiec chyba nie chodzilo mu o to rownanie gay lussacca? Albo ja za bardzo przesadzam?

                Comment

                • casikPL
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2007.04
                  • 6

                  #9
                  A czy to nie Heineken przesyla na druga strone swoj CO2 do coca coli? orientuje sie ktos? moze do nich jeszcze napisze...

                  Comment

                  • darko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.06
                    • 2078

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika casikPL
                    A czy to nie Heineken przesyla na druga strone swoj CO2 do coca coli? orientuje sie ktos? moze do nich jeszcze napisze...
                    Mała prośba - używaj polskich znaków, edytuj poprzedni post zamiast pisać kolejny i uzupełnij profil.
                    Duże browary skraplają/spężają nadmiar CO2 i sprzedają go wyspecjalizowanym firmom, ale to co z tym gazem robi Heineken to chyba nikt na forum nie wie

                    Comment

                    • Kemp
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2002.03
                      • 357

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika casikPL
                      Dzien dorby.
                      Pisze prac o zagospodarowaniu fermentacyjnego dwutlenku wegla w browarze. Informacja zawarte w dostepnej literaturze sa bardzo powierzchowne... w internecie tez nie za wiele ciekawych i przydatnych rzeczy mozna znalezc. Czy ktos zna wiecej szczegolow na ten temat i chcialby sie nimi podzielic?
                      Z gory dzieki
                      Zgłoś się do firm oferujących instalacje np. Alfa Laval, Euro-Pan. Jak się postarasz znajdziesz ich namiary w necie.
                      Kemp

                      Comment

                      • huanghua
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.10
                        • 1910

                        #12




                        może się również przydać:

                        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                        Comment

                        • casikPL
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2007.04
                          • 6

                          #13
                          Dzięki za wszystkie informacje, niestety to wszystko już mam. Musze jechać do kolejnego browaru... myślałam, że uda się to inaczej załatwić.
                          Dziękuje wszystkim zaintersowanym za pomoc!
                          Pozdrawiam cieplutko

                          Comment

                          • Magda1977
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2018.04
                            • 1

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika casikPL
                            Dzien dorby.
                            Pisze prac o zagospodarowaniu fermentacyjnego dwutlenku wegla w browarze. Informacja zawarte w dostepnej literaturze sa bardzo powierzchowne... w internecie tez nie za wiele ciekawych i przydatnych rzeczy mozna znalezc. Czy ktos zna wiecej szczegolow na ten temat i chcialby sie nimi podzielic?
                            Z gory dzieki
                            Witam,
                            Czy moge prosic o telefon lub maila do Pani uzytkownik "casikPL" sprawie dwutlenku wegla w Browarze? Podajé moj tel. 517963319, sprawa dosc pilna, dziekuje

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10795

                              #15
                              Myśle że to była jednorazowa przygoda z BB. Możesz próbować wejść w profil i wysłać wiadomość
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
                                dadek
                                Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
                                2024-10-23, 00:37
                              • darekd
                                Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
                                darekd
                                Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

                                Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
                                ...
                                2023-02-07, 23:16
                              • dadek
                                Mainz, Weisenauer Straße 15, Kuehn Kunz Rosen Brauerei
                                dadek
                                Jeśli ktoś spróbuje piwek w Eisgrub-Bräu https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...a-eisgrub-brau może po około 10 minutowym spacerze kontynuować piwkowanie w kolejnym browarze. Idziemy odwrotnie niż do centrum,...
                                2022-11-25, 02:09
                              • heckler
                                Cieszyn, Katowicka 136, Browar - Karczma Pod Czarnym Kogutem
                                heckler
                                Bardzo się cieszę, że właśnie taki lokal powstał akurat w Cieszynie. Lubię tam jeździć, lubię klimat tego miasta, a na moim piwnym szlaku właśnie dodałem Czarnego Koguta.
                                Browar wystartował pierwszego marca, a nam udało się ich odwiedzić dwa i pół tygodnia później czyli 18 marca. Browar,
                                ...
                                2023-03-22, 16:08
                              • dadek
                                Mainz, Weißliliengasse 1a, Eisgrub-Bräu
                                dadek
                                Przyjechawszy wieczorem 14.08.2022 do Mainz i rozłożeniu się w hotelu, ten browarek był pierwszym wyborem na spędzenie reszty dnia, jako że jest czynny najdłużej.
                                Powstał w 1989 roku i położony jest u stóp Cytadeli tuż pod jej murami, a właściwie można rzec że właściwie w ich...
                                2022-11-19, 02:38
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...