Dwutlenek węgla w browarze

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • casikPL
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.04
    • 6

    #1

    Dwutlenek węgla w browarze

    Dzien dorby.
    Pisze prac o zagospodarowaniu fermentacyjnego dwutlenku wegla w browarze. Informacja zawarte w dostepnej literaturze sa bardzo powierzchowne... w internecie tez nie za wiele ciekawych i przydatnych rzeczy mozna znalezc. Czy ktos zna wiecej szczegolow na ten temat i chcialby sie nimi podzielic?
    Z gory dzieki
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10806

    #2
    a próbowałeś w jakimś browarze ?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • casikPL
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.04
      • 6

      #3
      Probowalam, bylam juz w Zywcu. Opowiedzieli mi proces odzyskiwania, pokazali instalacje... ale wydaje mi sie ze to za malo. Tzn nie mam pojecia co wiecej moge napisac, ale jak na prace pod tytulem 'zagospodarowanie co2 w browarze' 8 stron na 70 to nie za malo??

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika casikPL
        Probowalam, bylam juz w Zywcu. Opowiedzieli mi proces odzyskiwania, pokazali instalacje... ale wydaje mi sie ze to za malo. Tzn nie mam pojecia co wiecej moge napisac, ale jak na prace pod tytulem 'zagospodarowanie co2 w browarze' 8 stron na 70 to nie za malo??
        Zwiększ czcionkę, odstępy między wierszami, marginesy - łatwiej się czyta . Dodaj kilka rysunków, tabelek. Do tego obowiązkowo spis rysunków, spis tabelek. Jakby nie patrzeć to przydałoby się trochę literatury, bo to zawsze dobrze wygląda. Jak nie masz o tym, to opisz proces fermentacji (tu już literatury do cholery), opisz drożdże (następne książki), opisz po co się odzyskuje itd. itp. Te 8 stron, które masz to będzie przedostatni rozdział. Do tego dodajesz jeszcze na jakieś 3-4 strony wstęp dlaczego zajmujesz się problemem, oraz 3-4 strony zakończenia na temat wyników (powtarzasz coś z tych 8 stron co masz, tylko innymi słowami), piszesz o problemach z jakimi sie borykałeś (brak literatury) i może jakoś do 40 stron dobijesz, a to już wygląda lepiej niż 8. To może brzmi śmiesznie, ale trzeba sobie radzić.
        Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2007-04-22, 20:33.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • casikPL
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2007.04
          • 6

          #5
          tak, juz to wszystko zrobilam i mam 70 stron calego opisu produkcji piwa itd sciema sciema, no i ostatnie 8 o tym biednym dwutlenku jakies tabele cos, ale jak na prace inzynierska to myslalam o jakims wzorze apropo tego dwutlenku czy cos, sama nie mam pojecia. no ale nic, oddam i zobacze co promotor na to... dzieki za uwagi

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika casikPL
            tak, juz to wszystko zrobilam i mam 70 stron calego opisu produkcji piwa itd sciema sciema, no i ostatnie 8 o tym biednym dwutlenku jakies tabele cos, ale jak na prace inzynierska to myslalam o jakims wzorze apropo tego dwutlenku czy cos, sama nie mam pojecia. no ale nic, oddam i zobacze co promotor na to... dzieki za uwagi
            Praca inżynierska, to nie jest praca odkrywcza, także bez przesady. Wg pewnych kryteriów dopiero praca magisterska jest pracą badawczą, choć i tu nas promotorzy stopowali, że nie jest istotne co tam wynajdziesz, bo od tego są prace doktorskie

            A co do wzoru, no to chyba CO2 wychodzi ze wzoru na fermentację, czy o jaki wzór ci chodzi.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • darko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.06
              • 2078

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika casikPL
              myslalam o jakims wzorze apropo tego dwutlenku czy cos
              Poszukaj w mądrych podręcznikach biochemii, tam znajdziesz kilka wzorów dot. fermentacji alkoholowej razem z nazwami działających enzymów. Ja niestety już tego nie pamiętam

              Comment

              • casikPL
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2007.04
                • 6

                #8
                A co do wzoru, no to chyba CO2 wychodzi ze wzoru na fermentację, czy o jaki wzór ci chodzi.[/QUOTE]

                Tak tak, ale myslalam o jakims wzorze fizycznym, sprawnosc objetosciowa instalacji czy cos takiego. nie mam pojecia. promotor powiedzial ze przydalby sie jakis wzor, wiec chyba nie chodzilo mu o to rownanie gay lussacca? Albo ja za bardzo przesadzam?

                Comment

                • casikPL
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2007.04
                  • 6

                  #9
                  A czy to nie Heineken przesyla na druga strone swoj CO2 do coca coli? orientuje sie ktos? moze do nich jeszcze napisze...

                  Comment

                  • darko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.06
                    • 2078

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika casikPL
                    A czy to nie Heineken przesyla na druga strone swoj CO2 do coca coli? orientuje sie ktos? moze do nich jeszcze napisze...
                    Mała prośba - używaj polskich znaków, edytuj poprzedni post zamiast pisać kolejny i uzupełnij profil.
                    Duże browary skraplają/spężają nadmiar CO2 i sprzedają go wyspecjalizowanym firmom, ale to co z tym gazem robi Heineken to chyba nikt na forum nie wie

                    Comment

                    • Kemp
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2002.03
                      • 357

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika casikPL
                      Dzien dorby.
                      Pisze prac o zagospodarowaniu fermentacyjnego dwutlenku wegla w browarze. Informacja zawarte w dostepnej literaturze sa bardzo powierzchowne... w internecie tez nie za wiele ciekawych i przydatnych rzeczy mozna znalezc. Czy ktos zna wiecej szczegolow na ten temat i chcialby sie nimi podzielic?
                      Z gory dzieki
                      Zgłoś się do firm oferujących instalacje np. Alfa Laval, Euro-Pan. Jak się postarasz znajdziesz ich namiary w necie.
                      Kemp

                      Comment

                      • huanghua
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.10
                        • 1910

                        #12
                        http://www.wittemann.com/rec.htm



                        może się również przydać:
                        http://www.union.dk/page.php?emne_id=1199
                        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                        Comment

                        • casikPL
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2007.04
                          • 6

                          #13
                          Dzięki za wszystkie informacje, niestety to wszystko już mam. Musze jechać do kolejnego browaru... myślałam, że uda się to inaczej załatwić.
                          Dziękuje wszystkim zaintersowanym za pomoc!
                          Pozdrawiam cieplutko

                          Comment

                          • Magda1977
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2018.04
                            • 1

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika casikPL
                            Dzien dorby.
                            Pisze prac o zagospodarowaniu fermentacyjnego dwutlenku wegla w browarze. Informacja zawarte w dostepnej literaturze sa bardzo powierzchowne... w internecie tez nie za wiele ciekawych i przydatnych rzeczy mozna znalezc. Czy ktos zna wiecej szczegolow na ten temat i chcialby sie nimi podzielic?
                            Z gory dzieki
                            Witam,
                            Czy moge prosic o telefon lub maila do Pani uzytkownik "casikPL" sprawie dwutlenku wegla w Browarze? Podajé moj tel. 517963319, sprawa dosc pilna, dziekuje

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10806

                              #15
                              Myśle że to była jednorazowa przygoda z BB. Możesz próbować wejść w profil i wysłać wiadomość
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              Przetwarzanie...