Koźlak Amber a koźlak Belgia - gdzie się podziała etyka?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • brloin
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2002.10
    • 534

Hmmm...
    Czyżby o tym, że Belgia dokonała czy to plagiatu czy to kopii czy to podobnego wprowadzenia konkurencyjnego produktu?
    Czy Twoje postulaty o pisaniu listów protestacyjnych i tym podobne nie są po pierwsze występowaniem przed szereg (w sensie wyprzedzania działań samego zainteresowanego czyli Ambera) a po drugie rodzajem świętego oburzenia wypływającego z przeświadczenia, że browar ma do swojej etykiety baaaardzo duże prawa (tu przyczyna mojej gadki o prawach autorskich)?
    brloin; od Szczecina do Wrocławia

Comment

• Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika brloin Wyświetlenie odpowiedzi
      Hmmm...
      Czyżby o tym, że Belgia dokonała czy to plagiatu czy to kopii czy to podobnego wprowadzenia konkurencyjnego produktu?
      Czy Twoje postulaty o pisaniu listów protestacyjnych i tym podobne nie są po pierwsze występowaniem przed szereg (w sensie wyprzedzania działań samego zainteresowanego czyli Ambera)
      Hmmm...
      a co to znaczy "przed szereg"? Według Ciebie opinia konsumenta jest wtórna do działań browaru? Owszem, występuję "przed szereg w tym względzie, że wyrażam swój niesmak co do postępowania browaru, który podkrada pomysły innemu browarowi, zanim kto inny to zrobił - widzisz w tym jakiś problem?

a po drugie rodzajem świętego oburzenia wypływającego z przeświadczenia, że browar ma do swojej etykiety baaaardzo duże prawa (tu przyczyna mojej gadki o prawach autorskich)?
      Powtarzam: przeczytaj uważnie i zwróć uwagę, o czym jest mowa w tym temacie. Jeśli nie widzisz - no cóż, wiem, że należę do wymierającego gatunku
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• brloin
        • 2002.10
        • 534

Opinię konsumenta traktuję bardzo poważnie - sam nim w końcu jestem i staram się siebie samego nie lekceważyć . Ale nie musisz wyręczać browaru w ich pracy.

Przeczytałem uważnie cały wątek. Nadal sądzę, że Twój pogląd dotyczący butelki w jaką leje piwo Belgia wynika z pojmowania praw autorskich w formie w jakiej stanowią obecne przepisy, co do której mam szereg wątpliwości. I dalej - skoro taka jest geneza Twego poglądu - sądzę, że wynikające z niego kolejne stwierdzenia (nt. wypychania z rynku, podbierania konsumenta, itd.) są mało zasadne. Co do tego czy są czy nie możemy dyskutować, ale w istocie sprowadza się to do dyskusji o prawie autorskim, jego przestrzeganiu i następstwach. Ewentualnie do dyskusji o nawoływaniu do bezpodstawnej, bardzo szerokiej, żeby nie powiedzieć monopolistycznej ochrony Kożlaka Ambera. Tezę, że do tego zachęcasz odrzucam, pozostaje więc pierwszy powód.

Comment

• MarcinKa
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2005.02
          • 2736

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Simon Wyświetlenie odpowiedzi
          do sedna...
          Chcieliśmy się wyróżnić i odróżnić, więc:
          wprowadziliśmy 1. Koźlaka
          2. w butelce NRW
          3. z malowaną etykietą
          a teraz ktoś wprowadził:
          1. Koźlaka
          2. w butelce NRW
          3. z malowaną etykietą
          ( ... )

1 - bardzo dobrze zrobił i my klienci chcielibyśmy żeby każdy browar miał w ofercie piwo w tym stylu. Jak Amber Koźlaka wprowadzał był już od dawna na rynku Bock Juranda.
          2 - wolno mu w NRW, to nie jest własność Ambera, Dojlidy były pierwsze
          3 - wolno mu było nawet malowaną etykietę zrobić

Dla mnie niedopuszczalne jest podobieństwo końcowe. Wystarczyło by kolorystykę zmienić. Jest oczywiste że założeniem projektanta było zrobić opakowanie, które klient będzie mylił z Amberowym. Heniek czy inny Sapiący Miller by ich szybko ustawił jak by mu tak zrobili.

Czy ktos sie ludzi ze klient masowy wezmie do reki kozlaka w ogole? Przecietny pijacz piwa zna jeden do trzech jego rodzajow i kozlak nie jest nawet na 3 pozycji.
          Czy mam tez rozumiec, ze jestes za wprowadzeniem monopolu dla Ambera na produkcje Kolzaka, po to zeby oglupiale spoleczenstwo, nie mialo problemu z wyborem
          Jeśli zaś chodzi o przeciętnego pijacza, to nie miałem na myśli tych co piją tylko to co wypada, piwo co jest trendi, to co sponsoruje mój klub, to czym można się szybko zadu... Ten klient jest już stracony, omamiony przez koncerny. Pijacz w przypadku koźlaków to ten, który je pija, przeciętny nabywca Ambera. Człowiek nie związany z naszym forum, żaden birofil, koneser... Na pewno koźlaka pijają osoby nieźle sytuowane, sądzę, że kobiety go lubią, ludzie starsi którzy mogą pamiętać, że były takie piwa... Czy te osoby muszą wnikać kto to warzy, jaka jest sytuacja w browarnictwie...absolutnie nie. Różnymi drogami dotarły do Koźlaka i go kupują, bo im smakuje (mało to razy widziałem jak sprzedawcy polecali różne piwa osobom, które chciały coś innego niż Pils). Wiele osób z zagranicy zna Bocki. Zobaczyło u nas i też sobie kupili. Ojciec kumpla polubił Bocki od czas gdy syn mu z Niemiec przywoził. Teraz zobaczy w sklepie Ambera, kupi, spróbuje, oceni czy dobry czy nie i albo znowu kupi, albo nie. Myślisz, że będzie się zastanawiał kto, gdzie i jak to warzy?
          Moim zdaniem Koźlak jest pity:
          1 przez koneserów, jak my , świadomych aż za bardzo
          2 osoby, które dość rzadko piją piwo, a jak piją to się chcą podelektować czymś dobrym (Koźlak, Porter) to jest dla mnie pijacz. Oby takich więcej, kosztek tych, o których Ty pisałeś.
          To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• Marusia
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

nie musisz wyręczać browaru w ich pracy.
            Brul... tfu, Brloin, od kiedy to opinia konsumenta jest wyręczaniem firmy w pracy?
            Moja opinia nie wynika z żadnych przepisów, tylko z moich poglądów nabierających kształtów przez lata, poglądów, których nie muszę i nie chcę i nie zamierzam opierać tylko i wyłącznie ani na opiniach innych, ani na precedensach, ani na obowiązującym prawie, które też może być - i jest - ułomne. Biorę pod uwagę wszystko, co znam i to przetwarzam, a nie powielam. Czego wszystkim serdecznie życzę.

www.wrowar.com.pl

Comment

• iron
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.08
              • 6717

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mluk Wyświetlenie odpowiedzi
              (...)

"Pierwsze primo": Ile masz na naszym rynku pilsów, a ile bocków?
              (...)

W kwesti formalnej:
              Zaryzykuję twierdzenie, że na rynku polskim (może poza browarorestauracjami) nie mamy żadnego pilsa, tylko same lagery

Pilsy powinny być zacierane dekokcyjnie (tu jeszcze się łapie Brackie) i chmielone wyłącznie chmielem aromatycznym - z tego co wiem żaden przemysłowy browar tak nie chmieli...

Banaszku - iron się nie obraził za Twoje ironizowanie - on Ci jutro zrobi z d... jesień średniowiecza

A żeby było na temat - nadal jestem za tym, by nasze oburzenie, frustracje, czy jak tam to kto nazwie przekuć na coś bardziej namacalnego (list lub listy do odpowiednich adresatów) niż kolejne bicie piany które postem Emesa (zresztą nie tylko Jego) zachaczyło o dział Polityka. Ale pewnie skończy się na biciu piany, które jak uczy niedzielny poranek we Fregacie jest miłe i zabawne... Tylko co z tego?
              bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
              Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
              Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• Kaziu0085
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2006.12
                • 18

Nie wiedzialem ze Kozlak ze kozlak z juranda jest teraz warzony przez belgie a tymbardziej ze sprzedawany jest w butelkach "po tym" z ambera. Uwazam ze to skandal! To jest kpina z konsumentow, mam tylko nadzieje ze wystarczajaco duzo ludzi zwroci na to uwage i zbojkotuje kozlaka z belgii. Tymbardziej ze tego typu piwa, ktore nie naleza do najpopularniejszych i najtanszych kupuja w wiekszosci smakosze a oni zwracaja uwage na producenta i opakowanie. Pozatym Kozlak z juranda do piet nie dorasta temu z ambera :P

Comment

• brloin
                  • 2002.10
                  • 534

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa Wyświetlenie odpowiedzi
                  Moim zdaniem Koźlak jest pity:
                  1 przez koneserów, jak my , świadomych aż za bardzo
                  2 osoby, które dość rzadko piją piwo, a jak piją to się chcą podelektować czymś dobrym (Koźlak, Porter) to jest dla mnie pijacz. Oby takich więcej, kosztek tych, o których Ty pisałeś.
                  Jeśli jest tak jak piszesz (a całkiem zgadzam się z takim wyszczególnieniem pijaczy koźlaka), to nie ma się czym martwić:
                  -ci pierwsi wiedzą jak sprawy stoją,
                  -ci drudzy sięgną po produkt, który ich przekonał do siebie. A jak się pomylą, bo nie dokładnie patrzą na etykietę, to po wypiciu i stwierdzeniu że coś im nie gra, zaczną wnikać w szczegóły i też dojdą do właściwych wniosków

Comment

• brloin
                    • 2002.10
                    • 534

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                    Brul... tfu, Brloin, od kiedy to opinia konsumenta jest wyręczaniem firmy w pracy?
                    No bo widzisz, myślę, że trochę bardzo Cię to wszystko wzburzyło i ta opinia konsumenta przekroczyła granice opinii
                    A posiadanie własnych, wypracowanych poglądów oczywiście szanuję, obojętnie czy się zgadzam z nimi czy nie. To w końcu podstawa do jakiejkolwiek twórczej dyskusji.

Comment

• Małażonka
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.03
                      • 4602

(...) ta opinia konsumenta przekroczyła granice opinii (...)
                      A jakie są granice opinii konsumenckiej? Pytam, bo nie wiem - gdzie one są i kto określił granice opinii konsumenckiej? A może reguluje to jakieś prawo?

Comment

• JAckson
                        🍼🍼
                        • 2004.05
                        • 6123

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson Wyświetlenie odpowiedzi
                        Maruśka, a tego koźlaka z Belgii udało Ci się we Wrocławiu znaleźć?
                        Ponawiam pytanie, bo bez zobaczenia tej butelki na półce nie potrafię zabrać głosu w dyskusji, a chciałbym zaistnieć
                        MM961
                        4:-)

Comment

• Bombadil13
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 2479

Dziwię się opinią osób, które nie widzą nic złego w postępowaniu BB.
                          Czy jest to kompletny brak empatii? Znieczulica?

Rynek klientów koźlaka jest nasycony lub prawie nasycony i każda forma wprowadzenia kożlaka zabierza klienta Amberowi. Wszystko będzie ok, gdy odbędzie się to w sposób uczciwy. Wtedy "ja"- klient będę zadowolony, że mam wybór. Ale kiedy patrzę jak ktoś podkrada pomysł, a tym samym pieniądze, to mnie szlag trafia. Gdyby Belgia wprowadziła na rynek koźlaka z zupełnie odmienną stylistyką (a przeca pole do popisu miała ogromne) byłoby bardzo fajnie. Dopóki nie zmienią stylistyki nie kupię belgijskiego Koźlaka i tyle. Tylko, że mój protest nie wiele da.
                          To co proponuje iron
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron Wyświetlenie odpowiedzi
                          Nadal jednak uważam, że adresatem czegokolwiek powinna być spółka Barlan, można wysłać z adnotacją do wiadomości - Browar Belgia.
                          może dać już więcej.

Nie jestem za:
                          wprowadzeniem monopolu dla Ambera na produkcje Kolzaka, po to zeby oglupiale spoleczenstwo, nie mialo problemu z wyborem co jest dobre?
                          wręcz przeciwnie. Niech będzie ich jak najwięcej i niech ludzie dokonują wyboru. Ale nie chce sytuacji, w której ktokolwiek kupi karton Kożlaka dltaego, że Amber zmienił deczko wizerunek.
                          Poszukuję

Comment

• Bombadil13
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 2479

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron Wyświetlenie odpowiedzi
                            pewnie skończy się na biciu piany, które jak uczy niedzielny poranek we Fregacie jest miłe i zabawne... Tylko co z tego?
                            Jak co z tego? Pozostaną rozkoszne wspomnienia

Byleby nie koźlakach
                            Poszukuję

Comment

• Marusia
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson Wyświetlenie odpowiedzi
                              Ponawiam pytanie, bo bez zobaczenia tej butelki na półce nie potrafię zabrać głosu w dyskusji, a chciałbym zaistnieć
                              Jacek, czemu MNIE pytasz, ja nie mieszkam we Wrocławiu

Nie szukałam jeszcze tego wynalazku, liczę na Ciebie

www.wrowar.com.pl

Comment

• kopyr
                                • 2004.06
                                • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzi
                                Gdyby Belgia wprowadziła na rynek koźlaka z zupełnie odmienną stylistyką (a przeca pole do popisu miała ogromne) byłoby bardzo fajnie. Dopóki nie zmienią stylistyki nie kupię belgijskiego Koźlaka i tyle. Tylko, że mój protest nie wiele da.
                                Ludzie zejdźcie z tej Belgii - oni są tylko podwykonawcą. Do obrotu piwo wprowadza Barlan Beverages, oni też decydowali o tym, jak będzie wyglądało opakowanie. Do Belgii można mieć pretensje jedynie o smak tego wyrobu.
                                blog.kopyra.com

Comment

Przetwarzanie...
                                X