Koźlak Amber a koźlak Belgia - gdzie się podziała etyka?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Bombadil13
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 2479

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
    Ludzie zejdźcie z tej Belgii - oni są tylko podwykonawcą. Do obrotu piwo wprowadza Barlan Beverages, oni też decydowali o tym, jak będzie wyglądało opakowanie. Do Belgii można mieć pretensje jedynie o smak tego wyrobu.
    Ok, ok...Niech będzie

Będę posługiwał się skrótem BB, a każdy niech sobie tłumaczy jak chce
    Last edited by Bombadil13; 2007-06-30, 09:13.
    Poszukuję

Comment

• ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23928

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson Wyświetlenie odpowiedzi
      Ponawiam pytanie, bo bez zobaczenia tej butelki na półce nie potrafię zabrać głosu w dyskusji, a chciałbym zaistnieć
      jest w opolskim Realu, więc pewie we wrocławskim też będzie.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• brloin
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2002.10
        • 534

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka Wyświetlenie odpowiedzi
        A jakie są granice opinii konsumenckiej? Pytam, bo nie wiem - gdzie one są i kto określił granice opinii konsumenckiej? A może reguluje to jakieś prawo?
        Nie znam takich granic, za to w miarę odróżniam opinię od reakcji na jakieś działanie. Za słownikiem języka polskiego:
        opinia:
        1. «przekonanie o czymś, pogląd na jakąś sprawę»
        2. «sposób, w jaki oceniają kogoś inni»
        3. «orzeczenie specjalisty na jakiś temat»

reakcja:
        1. «działanie lub zajęcie jakiegoś stanowiska jako odpowiedź na coś»
        2. «zachowanie się żywego organizmu wywołane przez jakieś bodźce»
        3. «przemiana jednych substancji w inne»
        4. «siła wywierana przez jedno ciało materialne na drugie ciało zgodnie z trzecią zasadą dynamiki»
        5. «polityczny i ekonomiczny opór przeciw zmianom społecznym»
        6. «konserwatywne ugrupowanie dążące do przywrócenia poprzedniego stanu rzeczy»

Pozdrav,
        b
        brloin; od Szczecina do Wrocławia

Comment

• brloin
          • 2002.10
          • 534

Rynek klientów koźlaka jest nasycony lub prawie nasycony i każda forma wprowadzenia kożlaka zabierza klienta Amberowi.
          Skąd taki wniosek? Równie dobrze można powiedzieć, że dodaje zaraz po tym gdy klient np. spróbuje produktu z Belgii
          Gdyby Belgia wprowadziła na rynek koźlaka z zupełnie odmienną stylistyką (a przeca pole do popisu miała ogromne) byłoby bardzo fajnie.
          Jesteś w stanie określić granicę odmienności? Zupełnie inne kolory? Nie wykorzystanie malunku na szkle? Brak kozła tylko wstawienie kozy? A może opinia 72,568902 % konsumentów mówiąca o tym, że nie widzą podobieństwa?
          Dopóki nie zmienią stylistyki nie kupię belgijskiego Koźlaka i tyle. Tylko, że mój protest nie wiele da.
          Dlaczego Twój protest ma nie dać wiele. Przecież ten rynek jest zdaje się nasycony? Jesteś jego ważną częścią i masz duże znaczenie moim zdaniem, tak jak każdy z nas: kupuj Ambera, nie kupuj Belgii - jeśli Twoją opinię i idące za tym działanie powtórzy większa ilość osób, to Twój protest da bardzo wiele. Jeśli dołożyć do tego odpowiednią reakcję samego Ambera, to Belgia może się całkiem zdziwić
          Pozdrav
          b

Comment

• Bombadil13
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 2479

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika brloin Wyświetlenie odpowiedzi
            Jesteś w stanie określić granicę odmienności? Zupełnie inne kolory? Nie wykorzystanie malunku na szkle? Brak kozła tylko wstawienie kozy? A może opinia 72,568902 % konsumentów mówiąca o tym, że nie widzą podobieństwa?
            W tym przypadku wątpliwości nie mam żadnych. 99,...% konsumentów widzi podobieństwo, a 7 osób upiera się, że go nie widzi
            Dlaczego Twój protest ma nie dać wiele. Przecież ten rynek jest zdaje się nasycony? Jesteś jego ważną częścią i masz duże znaczenie moim zdaniem, tak jak każdy z nas: kupuj Ambera, nie kupuj Belgii - jeśli Twoją opinię i idące za tym działanie powtórzy większa ilość osób, to Twój protest da bardzo wiele.
            Mój pojedyńczy protest nie da wiele, ale ogólny z pewnością tak. Dlaczego mój pojedyńczy nie da? Bo w ciągu roku wydaję na koźlaki 42 złote. Straty takiej kasy browar nie zauważy Jeśli jednak będzie to 1000 osób, to może...
            Poszukuję

Comment

• brloin
              • 2002.10
              • 534

W tym przypadku wątpliwości nie mam żadnych. 99,...% konsumentów widzi podobieństwo, a 7 osób upiera się, że go nie widzi
              ja też je widzę wbrew pozorom
              Mój pojedyńczy protest nie da wiele, ale ogólny z pewnością tak. Dlaczego mój pojedyńczy nie da? Bo w ciągu roku wydaję na koźlaki 42 złote. Straty takiej kasy browar nie zauważy Jeśli jednak będzie to 1000 osób, to może...
              w kupie siła przecież

Comment

• Bombadil13
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 2479

ja też je widzę wbrew pozorom
                no to 6
                Poszukuję

Comment

• Bombadil13
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 2479

No to jeszcze krótko o "moim subiektywnym" odczuciu.

Gdybym poświęcił jakiemuś przedsięwzięciu cząstkę swojego życia: obserwowałbym jak się rodzi, rozwija i zaczyna owocować, a ktoś podszyłby się pod moje przedsięwzięcie i zaczynał niszczyć pojawiające się owoce, to zadzwoniłbym do znajomych ze wschodu by po swojemu załatwili sprawę*

*"zadzwoniłbym do znajomych ze wschodu by po swojemu załatwili sprawę"- by nie było wątpliwości oznajmiam, że to tylko figura stylistyczna
                  Poszukuję

Comment

• brloin
                    • 2002.10
                    • 534

Subiektywnie, to ja ostatnio zasadziłem kapustę. Patrzyłem jak rośnie, dojrzewa, potem ją ściąłem i sprzedałem. I tak od kliku lat, aż tu nagle, w tym roku, pojawił się inny sprzedawca kapusty. Była całkiem podobna do mojej, chociaż mniejsza, brzydsza, i podobno całkiem niesmaczna. Kumpel podpowiadał, żeby zadzwonić po ruskich i wykończyć kolesia, ale go nie posłuchałem i się nie przejąłem. Zacząłem wyraźnie mówić każdemu kupującemu, że moja kapusta jest lepsza, a poza tym, że lepiej ją znają no i dzięki temu mogą mi zaufać - w końcu sprzedaję ją od lat. Nie wszyscy kupujący to słyszą, bo nie mam dobrych głośników, żeby przekazać moje słowa, ale Ci, którzy kupują przekazują znajomym, a Ci którzy szukają, sprawdzają jedną i drugą kapustę i wybierają moją. Mam wciąż dużo klientów i nie martwię się tym, że tamten koleś też sprzedaje kapustę - jego pomysł na biznes nie ma większych szans na dłuższą metę...

Comment

• Małażonka
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.03
                      • 4602

(....)opinia:
                      1. «przekonanie o czymś, pogląd na jakąś sprawę»
                      (...)reakcja:
                      1. «działanie lub zajęcie jakiegoś stanowiska jako odpowiedź na coś»(...)
                      No to wynika z tego jasno, że przy okazji reakcji na nieetyczne zachowanie BB, Marusia wyraziła swoją opinię o tego typu działaniach. Czyżby przekroczyła jakiekolwiek granice? A jeśli tak, to jakie, bo tego cały czas nie napisałeś....
                      Last edited by Małażonka; 2007-06-30, 10:54.

Comment

• brloin
                        • 2002.10
                        • 534

Przekroczyła granice opinii. Napisałem już wcześniej.

Comment

• Bombadil13
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 2479

Subiektywnie, to ja ostatnio zasadziłem kapustę. Patrzyłem jak rośnie, dojrzewa, potem ją ściąłem i sprzedałem. I tak od kliku lat, aż tu nagle, w tym roku, pojawił się inny sprzedawca kapusty. Była całkiem podobna do mojej, chociaż mniejsza, brzydsza, i podobno całkiem niesmaczna. Kumpel podpowiadał, żeby zadzwonić po ruskich i wykończyć kolesia, ale go nie posłuchałem i się nie przejąłem. Zacząłem wyraźnie mówić każdemu kupującemu, że moja kapusta jest lepsza, a poza tym, że lepiej ją znają no i dzięki temu mogą mi zaufać - w końcu sprzedaję ją od lat. Nie wszyscy kupujący to słyszą, bo nie mam dobrych głośników, żeby przekazać moje słowa, ale Ci, którzy kupują przekazują znajomym, a Ci którzy szukają, sprawdzają jedną i drugą kapustę i wybierają ...
                          Alternatywne zakończenie:
                          W tym czasie ten inny sprzedawca kapusty (ma 6 razy więcej kasy niż Ty) wykupił wszystkie stoiska na rynku, tym Twoim i w okolicy 50km, wykupił reklamę w telewizji i obniżył jeszcze cenę kapusty, a do każdej kupionej dorzucał drugą gratis. Ty nie mając gdzie sprzedawać jeździsz 50 km, ale podnisło Ci to koszty i podnosisz cenę kapuchy. Kupują ją Twoi znajomi, bo wiedzą, że jest lepsza i wszystkim opowiadają, ale tylko nielicznym chce się jeździć 50km i płacić już teraz trzy razy więcej za kapustę i Twój interes pada. A tak się k... starałeś. Przerzucasz się na rzodkiewkę, bo przecież masz łeb do interesów. W sumie też Ci sie udało.
                          Twój konkurent zarabia krocie, podnosi jakość kapuchy zatrudniając fachowców. Na rynku pozostała jego kapucha i Twoi kumple zapomnieli o tym, że to Ty kiedyś miałeś najlepszą kapuchę w kraju i kupują jego, wychwalając pod niebiosa Twoją rzodkiewkę. A pewnego razu Twój najlepszy przyjaciel zajadając kapustę Twego konkurenta pyta Ciebie: "Ty, czemu już nie sprzedajesz kapusty, Twoja była także prawie tak dobra?"
                          THE END
                          napisy końcowe
                          Last edited by Bombadil13; 2007-06-30, 10:59.
                          Poszukuję

Comment

• brloin
                            • 2002.10
                            • 534

hihi
                            love story jakąś jeszcze do tego wpleciemy i będzie scenariusz na film

Comment

• Małażonka
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.03
                              • 4602

Subiektywnie, to ja ostatnio zasadziłem kapustę. Patrzyłem jak rośnie, dojrzewa, potem ją ściąłem i sprzedałem. I tak od kliku lat, aż tu nagle, w tym roku, pojawił się inny sprzedawca kapusty. Była całkiem podobna do mojej, chociaż mniejsza, brzydsza, i podobno całkiem niesmaczna. (...)
                              Ten tekst byłby bardzo fajny, gdyby był na temat... Niestety nie jest. Bo my nie rozmawiamy o kapuście, a opakowaniu tejże kapusty. Gdybyś od lat zamykał ową kapustę np. w drewnianą skrzyneczkę i dzięki temu byś się kojarzył (korzystnie, bądź też nie, ale kojarzył) klientowi, a nagle jakiś koleś wykorzystuje Twój pomysł i sprzedaje swoją kapustę w bardzo podobnej skrzyneczce, to koleś ten wykorzystuje fakt Twojej pozycji na rynku i świadomie podszywa się pod Ciebie, tym samym przejmując (bądź zniechęcając do kupna kapusty w skrzyneczce - o ile jego kapusta jest gorsza) Twoich klientów.
                              I o ile sprzedawałbyć ową kapustę jedynie we własnej wsi - mógłbyś ustnie przekonać swoich klientów, że oszust się pod Ciebie podszywa i aby uważali.
                              Jeśli natomiast sprzedawałbyś tą kapustę w całej Polsce - to ciekawam bardzo, kiedy wszyscy Twoi klienci dowiedzieliby się z poczty pantoflowej, że ktoś podszywa się pod Ciebie...

Comment

• Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

Przekroczyła granice opinii. Napisałem już wcześniej.
                                No i co z tego? To jest zabronione? Po co takie dyrdymały wypisujesz, nie rozumiem zupełnie.

P.S. A porównanie z kapustą - żenada, wysiliłbyś się bardziej. Żeby to jeszcze była kapusta w nowym, wymyślonym przez Ciebie kolorze, specjalnie zmodyfikowana genetycznie w kształcie żyrafy. to bardziej by się kupy trzymało

O, Małażonka mnie wyprzedziła
                                Last edited by Marusia; 2007-06-30, 11:06.
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

Przetwarzanie...
                                X