Koźlak Amber a koźlak Belgia - gdzie się podziała etyka?
Collapse
X
-
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
opinia:
1. «przekonanie o czymś, pogląd na jakąś sprawę»
2. «sposób, w jaki oceniają kogoś inni»
3. «orzeczenie specjalisty na jakiś temat»
reakcja:
1. «działanie lub zajęcie jakiegoś stanowiska jako odpowiedź na coś»
2. «zachowanie się żywego organizmu wywołane przez jakieś bodźce»
3. «przemiana jednych substancji w inne»
4. «siła wywierana przez jedno ciało materialne na drugie ciało zgodnie z trzecią zasadą dynamiki»
5. «polityczny i ekonomiczny opór przeciw zmianom społecznym»
6. «konserwatywne ugrupowanie dążące do przywrócenia poprzedniego stanu rzeczy»
Pozdrav,
bbrloin; od Szczecina do WrocławiaComment
-
Rynek klientów koźlaka jest nasycony lub prawie nasycony i każda forma wprowadzenia kożlaka zabierza klienta Amberowi.
Gdyby Belgia wprowadziła na rynek koźlaka z zupełnie odmienną stylistyką (a przeca pole do popisu miała ogromne) byłoby bardzo fajnie.
Dopóki nie zmienią stylistyki nie kupię belgijskiego Koźlaka i tyle. Tylko, że mój protest nie wiele da.Jesteś jego ważną częścią i masz duże znaczenie moim zdaniem, tak jak każdy z nas: kupuj Ambera, nie kupuj Belgii - jeśli Twoją opinię i idące za tym działanie powtórzy większa ilość osób, to Twój protest da bardzo wiele. Jeśli dołożyć do tego odpowiednią reakcję samego Ambera, to Belgia może się całkiem zdziwić
Pozdrav
bbrloin; od Szczecina do WrocławiaComment
-
Dlaczego Twój protest ma nie dać wiele. Przecież ten rynek jest zdaje się nasycony?Jesteś jego ważną częścią i masz duże znaczenie moim zdaniem, tak jak każdy z nas: kupuj Ambera, nie kupuj Belgii - jeśli Twoją opinię i idące za tym działanie powtórzy większa ilość osób, to Twój protest da bardzo wiele.
Jeśli jednak będzie to 1000 osób, to może...
PoszukujęComment
-
W tym przypadku wątpliwości nie mam żadnych. 99,...% konsumentów widzi podobieństwo, a 7 osób upiera się, że go nie widzi
Mój pojedyńczy protest nie da wiele, ale ogólny z pewnością tak. Dlaczego mój pojedyńczy nie da? Bo w ciągu roku wydaję na koźlaki 42 złote. Straty takiej kasy browar nie zauważyJeśli jednak będzie to 1000 osób, to może...
brloin; od Szczecina do WrocławiaComment
-
Comment
-
No to jeszcze krótko o "moim subiektywnym" odczuciu.
Gdybym poświęcił jakiemuś przedsięwzięciu cząstkę swojego życia: obserwowałbym jak się rodzi, rozwija i zaczyna owocować, a ktoś podszyłby się pod moje przedsięwzięcie i zaczynał niszczyć pojawiające się owoce, to zadzwoniłbym do znajomych ze wschodu by po swojemu załatwili sprawę*
*"zadzwoniłbym do znajomych ze wschodu by po swojemu załatwili sprawę"- by nie było wątpliwości oznajmiam, że to tylko figura stylistycznaPoszukujęComment
-
Subiektywnie, to ja ostatnio zasadziłem kapustę. Patrzyłem jak rośnie, dojrzewa, potem ją ściąłem i sprzedałem. I tak od kliku lat, aż tu nagle, w tym roku, pojawił się inny sprzedawca kapusty. Była całkiem podobna do mojej, chociaż mniejsza, brzydsza, i podobno całkiem niesmaczna. Kumpel podpowiadał, żeby zadzwonić po ruskich i wykończyć kolesia, ale go nie posłuchałem i się nie przejąłem. Zacząłem wyraźnie mówić każdemu kupującemu, że moja kapusta jest lepsza, a poza tym, że lepiej ją znają no i dzięki temu mogą mi zaufać - w końcu sprzedaję ją od lat. Nie wszyscy kupujący to słyszą, bo nie mam dobrych głośników, żeby przekazać moje słowa, ale Ci, którzy kupują przekazują znajomym, a Ci którzy szukają, sprawdzają jedną i drugą kapustę i wybierają moją. Mam wciąż dużo klientów i nie martwię się tym, że tamten koleś też sprzedaje kapustę - jego pomysł na biznes nie ma większych szans na dłuższą metę...brloin; od Szczecina do WrocławiaComment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez Małażonka; 2007-06-30, 10:54.
Comment
-
Subiektywnie, to ja ostatnio zasadziłem kapustę. Patrzyłem jak rośnie, dojrzewa, potem ją ściąłem i sprzedałem. I tak od kliku lat, aż tu nagle, w tym roku, pojawił się inny sprzedawca kapusty. Była całkiem podobna do mojej, chociaż mniejsza, brzydsza, i podobno całkiem niesmaczna. Kumpel podpowiadał, żeby zadzwonić po ruskich i wykończyć kolesia, ale go nie posłuchałem i się nie przejąłem. Zacząłem wyraźnie mówić każdemu kupującemu, że moja kapusta jest lepsza, a poza tym, że lepiej ją znają no i dzięki temu mogą mi zaufać - w końcu sprzedaję ją od lat. Nie wszyscy kupujący to słyszą, bo nie mam dobrych głośników, żeby przekazać moje słowa, ale Ci, którzy kupują przekazują znajomym, a Ci którzy szukają, sprawdzają jedną i drugą kapustę i wybierają ...
W tym czasie ten inny sprzedawca kapusty (ma 6 razy więcej kasy niż Ty) wykupił wszystkie stoiska na rynku, tym Twoim i w okolicy 50km, wykupił reklamę w telewizji i obniżył jeszcze cenę kapusty, a do każdej kupionej dorzucał drugą gratis. Ty nie mając gdzie sprzedawać jeździsz 50 km, ale podnisło Ci to koszty i podnosisz cenę kapuchy. Kupują ją Twoi znajomi, bo wiedzą, że jest lepsza i wszystkim opowiadają, ale tylko nielicznym chce się jeździć 50km i płacić już teraz trzy razy więcej za kapustę i Twój interes pada. A tak się k... starałeś. Przerzucasz się na rzodkiewkę, bo przecież masz łeb do interesów. W sumie też Ci sie udało.
Twój konkurent zarabia krocie, podnosi jakość kapuchy zatrudniając fachowców. Na rynku pozostała jego kapucha i Twoi kumple zapomnieli o tym, że to Ty kiedyś miałeś najlepszą kapuchę w kraju i kupują jego, wychwalając pod niebiosa Twoją rzodkiewkę. A pewnego razu Twój najlepszy przyjaciel zajadając kapustę Twego konkurenta pyta Ciebie: "Ty, czemu już nie sprzedajesz kapusty, Twoja była także prawie tak dobra?"
THE END
napisy końcoweOstatnia zmiana dokonana przez Bombadil13; 2007-06-30, 10:59.PoszukujęComment
-
Subiektywnie, to ja ostatnio zasadziłem kapustę. Patrzyłem jak rośnie, dojrzewa, potem ją ściąłem i sprzedałem. I tak od kliku lat, aż tu nagle, w tym roku, pojawił się inny sprzedawca kapusty. Była całkiem podobna do mojej, chociaż mniejsza, brzydsza, i podobno całkiem niesmaczna. (...)
I o ile sprzedawałbyć ową kapustę jedynie we własnej wsi - mógłbyś ustnie przekonać swoich klientów, że oszust się pod Ciebie podszywa i aby uważali.
Jeśli natomiast sprzedawałbyś tą kapustę w całej Polsce - to ciekawam bardzo, kiedy wszyscy Twoi klienci dowiedzieliby się z poczty pantoflowej, że ktoś podszywa się pod Ciebie...
Comment
-
P.S. A porównanie z kapustą - żenada, wysiliłbyś się bardziej. Żeby to jeszcze była kapusta w nowym, wymyślonym przez Ciebie kolorze, specjalnie zmodyfikowana genetycznie w kształcie żyrafy. to bardziej by się kupy trzymało
O, Małażonka mnie wyprzedziłaOstatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2007-06-30, 11:06.Comment