Koźlak Amber a koźlak Belgia - gdzie się podziała etyka?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

Koźlak Amber a koźlak Belgia - gdzie się podziała etyka?

Zakładam taki temat, bo jestem zbulwersowana na tyle tą sprawą, że pojedyncze wypowiedzi w innych tematach mi nie wystarczają

A tak serio: uważam, że powinniśmy wesprzeć swoimi opiniami Browar Amber w nierównej walce z nieuczciwym konkurentem.

Dla tych, którzy nie wiedzą o co chodzi linki do galerii:

http://www.browar.biz/galeria.php?id=8201

Może niektórzy uważają, że to jest mało podobne do butelki Ambera, dlatego chcę przypomnieć, że:

- Amber wprowadził koźlaka w butelkach NRW jako pierwszy
    - Amber chciał się wyróżnić na rynku, w związku z czym włożył pracę twórczą w w wymyślenie etykiety malowanej
    - Amber pracował parę lat na wypromowanie marki na rynku i mu się to udało
    - pomijam ewidentne podobieństwa graficzne i kolorystyczne

W międzyczasie Carlsberg wypuścił Okocim Palone, które też wyraźnie ma opakowanie inspirowane koźlakiem - jakkolwiek tam jest to tylko inspiracja, a nie zwałka.

Czym to grozi:

- Browar Belgia, jako podmiot większy, z lepszą dystrybucją, może zalać rynek swoim "koźlakiem", który ludzie będą kupować albo dlatego, że będą myśleli, że Amber zmienił etykietę, albo dlatego, że będzie im się dobrze wygląd kojarzyć (z koźlakiem Ambera oczywiście) i wyprze koźlaka Amberowskiego. Za parę lat nikt (no, oprócz nas, oczywiście) nie będzie kojarzył, że Amber wypuścił takie coś jako pierwszy, a jak Belgia zawalczy jeszcze cenowo, to tylko prawdziwi uświadomieni smakosze zostaną przy Amberze, a z tego to browar nie wyżyje

- Browar Belgia może kompletnie zepsuć opinię koźlakowi Amberowskiemu jeśli to prawda, że to piwo jest niedobre (w co wierzę po przeczytaniu składu i opinii paru użytkowników, zwłaszcza Arta i Maggyk, co do których kubków smakowych mam jako takie zaufanie) i sprzedaż Amberowi automatycznie spadnie.

Dodatkowo: kontra informuje nas jedynie łaskawie o części składu piwa, nie podaje ekstraktu (a sądząc po wypowiedziach, to ekstrakt jest zapewne niższy niż oryginalny jurandowski a piwo wysoko odfermentowane), zresztą zaraz to zapewne sprawdzi jakieś zaprzyjaźnione laboratorium

Żeby nie było, że jakąś wielbicielką Ambera jestem - nie raz nie dwa się wypowiadałam na temat Amberowskiego koźlaka, że nie jest moim ulubionym - właśnie Jurand wg mnie robił najlepszego koźlaka. Ale nie o samo piwo chodzi w tym temacie, tylko o zrzynanie pomysłów, robienie sobie rynku na plecach mniejszego i słabszego - po prostu "kapitalizm" rodem z XIX wieku

Proponuję, żebyśmy wysmarowali jakieś pismo z wyrażonymi naszymi opiniami na ten temat jako konsumentów i skierowali gdzie trzeba.

Dodatkowo smuci mnie to, co się stało, bo do tej pory Browar Belgia raczej pozytywnie mi się kojarzył...
    Last edited by ART; 2008-03-21, 17:33. Powód: dodano odnośnik
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

• zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

Całkowicie popieram. Pamiętacie jakie były afery z etykietami Barkasa chociażby czy Ciechana. Browary musiały się wycofać ze swoich kontrowersyjnych etykiet. Mam nadzieję, że Browar Belgia (czy firma która zleca robienie Koźlaka) wycofa się ze swojego pomysłu bez konieczności rozpraw sądowych.
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• Lacriferno
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.07
      • 783

Idea jak najbardziej słuszna. Tylko czy my, szare ludziki, mamy jakiś znaczący wpływ na działania marketingowe firmy Barlan? Browar Belgia w tym wypadku jest tylko producentem działającym na zlecenie, a całą odpowiedzialność za podszywanie się pod Ambera ponosi zleceniodawca i właściciel marki.

Comment

• Bombadil13
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 2479

Mnie także podoba się idea Marusi.
        Uważam jednak, że piwinniśmy poznać najpierw opinię Simona. Bo jeśli Amberowi, to nie przeszkadza (choć nie sądzę by tak było), to nie mam co robić afery. Rozumiem, że nie powinien on nawoływać do rewolucji, ale zdanie mógłby wyrazić.
        Zupełnie teoretyzując Amber mógłby podjąć jakąś wspólną inicjatywę z Belgią i co nam do tego.
        Poszukuję

Comment

• jacer
          • 2006.03
          • 9875

Gdzie się podziała etyka? dawno temu wymarła wraz z nadejściem marketingowców czyli specy od oszukiwania. Etyka to była na początku Kapitalizmu do IIWŚ.

Teraz wszystko spsiało. Produkt teraz jest nieważny, ważna jest marka, tfu!
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

Comment

• ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23929

aby wszystko grało,
            butelka Koźlaka z Belgii:

i Kożlaka z Ambera

bo jeden z linków Maruśce się źle wklikał i oba wskazywały na br. Belgia
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• jacer
              • 2006.03
              • 9875

Oprócz techniki wykonania etykiety podobieństw brak.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson

Comment

• Bombadil13
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 2479

Mnie nasuwa się jeszcze jedno podobieństwo: do Koźlikeim z Lwówka.
                Czcionka napisu bardzo podobna, a i koziołek jakby w klimacie.
                Last edited by Bombadil13; 2007-06-29, 10:12.
                Poszukuję

Comment

• becik
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍼🍼
                  • 2002.07
                  • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  Gdzie się podziała etyka? dawno temu wymarła wraz z nadejściem marketingowców czyli specy od oszukiwania. Etyka to była na początku Kapitalizmu do IIWŚ.(...)

Ojjjj, pudło, od chwili kiedy pojawiły się etykiety były one podrabiane i nie jest to sprawa współcześności

Zgadzam się z opinią, że łatwo pomylić Koźlaka z Ambera z kieleckim. Browar Amber może prowadzić swoją polityke w tej sprawie, członkowie browar.biz swoją. Akurat tu nie trzeba iść w parze i czekać aż Amber coś zacznie działać, jak się chce trzeba iść swoją drogą i pisać bez oglądania się na innych.

Marusia, czepiasz sie Palonego z Okocimia bo ja w tym piwie nawet najmniejszej podobizny z Koźlakiem nie widziałem i nie widzę
                  Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• jacer
                    • 2006.03
                    • 9875

Tak naprawdę wszystkie etykiety koźlaków będą takie same, bo zawierają Kozła
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2

Comment

• Bombadil13
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 2479

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                      Browar Amber może prowadzić swoją polityke w tej sprawie, członkowie browar.biz swoją.
                      A jeśli to np. wspólna inicjatywa regionalna browarów Amber i Belgia wg której wszyscy producenci koźlaków będą wypuszczać KOŹLAKI w takowych butelkach? (to tylko hipoteza). Dlatego uważam, że należałoby poznać stanowisko browaru Amber.
                      Poszukuję

Comment

• slavoy
                        🥛🥛🥛
                        • 2001.10
                        • 5055

Marusia, czepiasz sie Palonego z Okocimia bo ja w tym piwie nawet najmniejszej podobizny z Koźlakiem nie widziałem i nie widzę
                        Maruście zapewne chodzi o to, że zapewne gdyby nie amberowski Koźlak, Okocim nie sięgnąłby po butelkę NRW dla swojego ciemnego przecież piwa. Mi się to także przykojarzyło zaraz jak Palone weszło na rynek. W tym wypadku jednak, jak Maruśka napisała, o żadnej zrzynce nie może być mowy, to jeno tylko (łechcąca Ambera) inspiracja.
                        Dick Laurent is dead.

Comment

• coder
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.10
                          • 1347

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                          Browar Belgia, jako podmiot większy, z lepszą dystrybucją, może zalać rynek swoim "koźlakiem", który ludzie będą kupować albo dlatego, że będą myśleli, że Amber zmienił etykietę, albo dlatego, że będzie im się dobrze wygląd kojarzyć (z koźlakiem Ambera oczywiście) i wyprze koźlaka Amberowskiego
                          Teoria mówi, że wygra firma która wypuści produkt jako pierwszy (o ile nie popełni poważnych błedów). Belgia swoim naśladownictwem tylko dowartościowała Ambera i ten może z tego wyciągnąć korzyści. Zaleją rynek swoim koźlakiem? Tym lepiej, wykreują rynek na kożlaka i Amber postawi obok swoje identyczne butelki, które będą sią sprzedawać korzystając z darmowej reklamy zrobionej przez Belgia. I jeszcze może delikatnie zaznaczyć coś w stylu "a my bylismy pierwsi" czy "tu jest oryginał".

Comment

• Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzi
                            A jeśli to np. wspólna inicjatywa regionalna browarów Amber i Belgia wg której wszyscy producenci koźlaków będą wypuszczać KOŹLAKI w takowych butelkach? (to tylko hipoteza). Dlatego uważam, że należałoby poznać stanowisko browaru Amber.
                            Zapewniam Cię, że nie jest to żadna wspólna inicjatywa, wiem to z samego źródełka

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                            Oprócz techniki wykonania etykiety podobieństw brak.
                            Może doczytaj, co napisałam, oraz moje argumenty, bo odnoszę wrażenie, że jak ten kozioł zaparłeś się przy swoim

Zdefiniuj mi "czepianie się", bo jak dla mnie to Ty się czepiasz zupełnie niewinnych wypowiedzi, w dodatku będących dygresjami, a temat jest wg mnie dość istotny i nie łapmy się za słówka
                            Last edited by Marusia; 2007-06-29, 11:49.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• zythum
                              • 2001.08
                              • 8305

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                              Teoria mówi, że wygra firma która wypuści produkt jako pierwszy (o ile nie popełni poważnych błedów). Belgia swoim naśladownictwem tylko dowartościowała Ambera i ten może z tego wyciągnąć korzyści. Zaleją rynek swoim koźlakiem? Tym lepiej, wykreują rynek na kożlaka i Amber postawi obok swoje identyczne butelki, które będą sią sprzedawać korzystając z darmowej reklamy zrobionej przez Belgia. I jeszcze może delikatnie zaznaczyć coś w stylu "a my bylismy pierwsi" czy "tu jest oryginał".
                              Niestety popełniasz bład logiczny. To jest prawda co piszesz ale w sytuacji gdy obie firmy dysponują podobną siłą, kapitałem i dystrybucją. Opisywana sytuacja to zupełnie inne warunki. Do tego główna sprzedaż odbywa się przez markety a one podpisują umowę TYLKO z jednym producentem (na pewno nie będziesz miała na półce marketu obok siebie Koźlaka Ambera i Koźlaka Belgii bo to zbyt niszowe produkty). W tej sytuacji jasne jest, że wykorzystując zdobytą pozycję na rynku przez Amber i podszywając się pod niego (jednocześnie dając niższą cenę ponieważ moga sobie na to pozwolić, na niższą rentowność) Belgia wyrzuci go przynajmniej z marketów. A to jest główny rynek zbytu. Małe sklepiki nie zapewnią odpowiedniej wielkości sprzedaży.
                              To inaczej miało być, przyjaciele,
                              To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                              Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                              Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                              Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
                              Królowie banków, fabryk, hut
                              Tym mocni są, że każdy kradnie
                              Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

Przetwarzanie...
                              X