Słód pszeniczny a Reinheitsgebot (prawo czystości)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • delvish
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.11
    • 3508

    Słód pszeniczny a Reinheitsgebot (prawo czystości)

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedzi
    Skoro użyto niesłodowanej pszenicy, to ze względu na Reinheitsgebot piwa nie da się zaliczyć do stylu Weissbierów (Hefe-Weizenów).
    No cóż nie jest do końca prawdą. Oryginalne "Prawo czystości" uznawało za piwo wyłącznie produkty wytwarzane ze słodu jęczmiennego. Weissbier nie ma więc z Reinheitsgebot z byt wiele wspólnego.
    Amen
    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
    (Frank Zappa)

    "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
  • Sokół83
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.12
    • 1598

    #2
    ponoć "prawo czystości" wprowadzono ze względu na to, że więcej zboża szło na piwo niż na wypiek chleba; aby temu zaradzić, nakazano robić piwo tylko z jęczmienia; jedynie browary książęce mogły robić z pszenicy
    Z INNEJ BECZKI

    www.fotopolska.eu

    Comment

    • Czes
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.06
      • 752

      #3
      Współczesna wersja obowiązującego w Niemczech Reinheitsgebot mówi o konieczności używania słodu (ziarna każdego rodzaju zboża, sztucznie sprowokowanego do kiełkowania) w odróżnieniu od skrobiowego surowca niesłodowanego.
      Słód jęczmienny jest obligatoryjny dla lagerów, piwa górnej fermentacji mogą być warzone w oparciu o inne słody.
      Co ciekawe, dla piw górnej fermentacji dopuszcza się używanie cukru!

      I jeszcze jedno: pkt 8 paragrafu 9 zwalnia piwowarów domowych z obowiązku przestrzegania Reinheitsgebot (sic!)
      O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

      Comment

      • delvish
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.11
        • 3508

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedzi
        Współczesna wersja obowiązującego w Niemczech Reinheitsgebot mówi o konieczności używania słodu (ziarna każdego rodzaju zboża, sztucznie sprowokowanego do kiełkowania) w odróżnieniu od skrobiowego surowca niesłodowanego.
        sztucznie? znaczy jak?
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedzi
        I jeszcze jedno: pkt 8 paragrafu 9 zwalnia piwowarów domowych z obowiązku przestrzegania Reinheitsgebot (sic!)
        A szkoda Bo jest to niekonsekwencja. Skoro domowi piwowarzy mogą a duże browary nie, to chyba piwo domowego to prawo nie traktuje poważnie.Skoro bowiem można domowym sposobem produkując piwo dodawać cukru, to czemu niby w produkcji przemysłowej nie?
        "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
        (Frank Zappa)

        "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

        Comment

        • delvish
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.11
          • 3508

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83 Wyświetlenie odpowiedzi
          jedynie browary książęce mogły robić z pszenicy
          Nie wydaje mnie się. Klasztorne browary z pewnością warzyły wtedy piwa pszeniczne
          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
          (Frank Zappa)

          "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
            sztucznie? znaczy jak?
            Sztucznie, znaczy nie w glebie, lecz w słodowni, poprzez utrzymywanie wyższej temp. i zwilżanie wodą.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • delvish
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.11
              • 3508

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
              Sztucznie, znaczy nie w glebie, lecz w słodowni, poprzez utrzymywanie wyższej temp. i zwilżanie wodą.
              Jęczmień i jak wydaje mi się także i inne zboża mogą jednak skiełkować np. przy deszczowej pogodzie w okresie zbiorów. Nie potrzebują do tego gleby Sam proces słodowania to nie tylko odpowiednie skiełkowanie jęczmienia ale też jego wysuszenie. To tak tytułem uzupełnienia tego co Czes uznaje za slód = ziarna każdego rodzaju zboża, sztucznie sprowokowanego do kiełkowania
              "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
              (Frank Zappa)

              "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                Jęczmień i jak wydaje mi się także i inne zboża mogą jednak skiełkować np. przy deszczowej pogodzie w okresie zbiorów. Nie potrzebują do tego gleby Sam proces słodowania to nie tylko odpowiednie skiełkowanie jęczmienia ale też jego wysuszenie. To tak tytułem uzupełnienia tego co Czes uznaje za slód = ziarna każdego rodzaju zboża, sztucznie sprowokowanego do kiełkowania
                Nie ucz Ty Czesa piwa robić
                blog.kopyra.com

                Comment

                • szyszka
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2007.05
                  • 53

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                  Sztucznie, znaczy nie w glebie, lecz w słodowni, poprzez utrzymywanie wyższej temp. i zwilżanie wodą.
                  zgodzę się z delvishem, że słowo "sztucznie" nie całkiem tu pasuje, bo proces w technologii klasycznej przebiega całkowicie naturalnie. jeśli gdzieś możemy mówić o sztucznym pobudzaniu do kiełkowania, to raczej wtedy, kiedy stosujemy preparaty fitohormonów (giberelin, konkretnie używa się w słodownictwie GA3).

                  Comment

                  • adam16
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2001.02
                    • 9865

                    #10
                    Po pierwsze - co to ma wspólnego z tematem?
                    Po drugie - toż to już jest chwytanie za słówka. Każdy wie przecież o co chodzi.
                    Browar Hajduki.
                    adam16@browar.biz
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                    Comment

                    • Hedin
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2011.02
                      • 370

                      #11
                      Ciekawa sprawa z tym prawem czystości. Bo jeśli jednym z powodów powstania tego prawa był deficyt zbóż nadających się do wypieku chleba, to nie rozumiem, dlaczego i owies był z tego prawa wykluczony (o ile wiem, to Reinheitsgebot mówi tylko o słodzie jęczmiennym). Owies jest zbożem paszowym, dlatego nie stosowano go do wypieku chleba. Za to w klasztorach warzono i ze 100% słodem owsianym w zasypie, w okresie średniowiecza.

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #12
                        Może uporządkujmy ten burdel pojęciowy, bo coraz częściej pojawiają się wypowiedzi, świadczące o kompletnym pomieszaniu czasu i przestrzeni.

                        1. Reinheitsgebot to prawo, nadane przez elektora bawarskiego Wilhelma IV, obowiązujące wyłącznie na terenie Księstwa Bawarii.
                        2. Prawo to zostało wydane w w 1516 r., a to już za Chiny Ludowe nie było średniowiecze, tylko renesans.
                        3. Jurydyki klasztorne bywały wyłączone spod prawa ogólnego, więc powołując się na "klasztory warzące w 100% z owsa" nalezy wskazać jakie to klasztory i w jakim okresie.
                        4. Na pytanie, dlaczego w Reinheitsgebot nie uwzględniono owsa, należałoby sprawdzić, czy w Bawarii na początku XVI w. w ogóle owies uprawiano, a jeśli uprawiano, to w jakiej skali i do jakich celów był wykorzystywany.

                        Niestety, poprzedni post pomieszaniem pojęć przypomina mi słynne, wojskowe pojęcie czasoprzestrzeni: "okop należy kopać stąd do zmierzchu". Nie da się w żaden sposób odpowiedzieć na tak postawiony problem.

                        Comment

                        • Hedin
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2011.02
                          • 370

                          #13
                          No niech Ci będzie, nazwa Reinheitsgebot jest chyba właściwa tylko do tych konkretnych regulacji prawnych, jednak podobne powstawały znacznie wcześniej, w tym w Weimar, który za cholerę nie leży na terenie Bawarii.
                          1516 to na terenie Cesarstwa nadal okres trwania sztuki gotyckiej (chociażby szkoła ulmska), która jest jednym z wyznaczników średniowiecza, nie wiem, co jest wyznacznikiem renesansowości w przypadku piwowarstwa.
                          Jakie klasztory? St. Gallen, od IX w.
                          Bayern, pomijając Schwaben, które historycznie nie należało do Bayern, Franken chyba też wchodzi w skład Bayern, to dość wielki obszar, częściowo obejmujący tereny górzyste, gdzie bez wątpienia pojawiają się i do dziś uprawy owsa. Ze względów ekonomicznych, dodatek słodu owsianego mógł mieć sens, a zboże to ma niewiele wspólnego z pieczeniem chleba.

                          Comment

                          • Komar_Pafnucy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.08
                            • 1114

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hedin Wyświetlenie odpowiedzi
                            1516 to na terenie Cesarstwa nadal okres trwania sztuki gotyckiej (chociażby szkoła ulmska), która jest jednym z wyznaczników średniowiecza, nie wiem, co jest wyznacznikiem renesansowości w przypadku piwowarstwa.
                            Nie wiesz ale sugerujesz, że jest nim styl architektoniczny pobliskich budynków. To dość osobliwa teoria. Epoki historyczne nie muszą pokrywać się ze stylami w sztuce. Czy jeśli postawię w dzisiejszych czasach kościół w stylu np. romańskim to przeniosę się do średniowiecza?

                            Sory za offtopa.

                            Multitap Crawl
                            Multitap Crawl na Facebook

                            "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
                            Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

                            Comment

                            • Hedin
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2011.02
                              • 370

                              #15
                              Czy skoro na terenie dzisiejszych Włoch panował renesans, to na terenie Peru też mówimy o renesansie w tym samym czasie?
                              Sorry za offtopa.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X