W samym Brnie w tym roku nic nie powstało. W zeszłym i owszem - sztuk dwie.
Chodzi mi o Brno i okolice, plus minus jakieś 50 km.
Właśnie jestem po kolejnej wizycie w węgierskim minibrowarze w Ménfõcsanak, w listopadzie jeszcze działał, a kilka dni temu w czasie odwiedzin dowiedziałem się od właściciela, że już koniec produkcji(jakieś 5 miesięcy) a sprzęt powędrował do Brna.
W samym Brnie nic nowego nie powstało i nie wyczytałem, żeby coś miało się otworzyć.
Natomiast w niedalekiej przyszłości mają otworzyć podwoje browarki w Padochovie (teraz tam jest hurtownia piwa - www.pivovarpadochov.cz) oraz w Šlapanicach. Z dalszych okolic w planach są Topolany, Syrovín i Slavkov, ale w tym ostatnim to już własna produkcja producenta sprzętu (Destila).
Z innej beczki - nie tak dawno otwarty został browar w Šitbořicach.
Ależ jest u mnie na mapie od 20. sierpnia. Ale fakt - nie wspomniałem o tym. Wczoraj kupiłem sobie w Jihlavie słynną już mapę czeskich browarów (edycja trzecia, z tego roku) i są tam wymienione jako czynne jeszcze inne browarki, między innymi jest reaktywacja Xaviera. Będę musiał zgłębić temat.
(181) Minipivovar Radnice - rusza 28 września.
cytat: Slavnostní otevření Minipivovaru Radnice se koná v pátek 28.9. od 15 hod.v restauraci Stodola v Radnicích u Rokycan.Restaurace se nachází na náměstí naproti autobusové zastávce.
Comment