Fotoreportáž: V pátek 6. června byl Trnavě slavnostně otevřen Rodinný pivovar Vraník. V turisty i domácími oblíbeném Penzionu a hostinci Na Rozcestí si tak můžete dát piva, která jinde neochutnáte.
Luziny się ociągają a inni nie próżnują. Już 18 czerwca otwiera się w Pradze całkiem po cichu Pivovar Šedivák. Adres nieznany, wiadomo tylko, że chodzi o dzielnicę Bohnice, znaną z powodu wariatkowa. Mają facebook, ale nic tam nie ma.
Epopeja pod nazwą Zámecký pivovar Frýdlant w końcu dobiegła końca. 7 czerwca pierwsza warka piwa warzonego na miejscu ujrzała światło dzienne w barze Azyl w Libercu.
Tak więc w końcu można uznać ten browar za otwarty.
Zdaje się, że browar koncentruje się na górnej fermentacji. Tym pierwszym własnym piwem jest Albrecht Pale Ale, a w sprzedaży są też Albrecht American Pale Ale i Albrecht Red Ale, tyle że uwarzone w browarze Ohrada Visky.
Piszą, że mają w sprzedaży swoje piwo, zatem chyba działa już Podřipský rodinný minipivovar.
Adres: Ctiněves 1.
Ústecký kraj, na południe od Roudnic nad Labem.
[50°22'21.828"N, 14°18'24.771"E]
Blog o všem o pivu: historie a současnost piva a pivovarů, pivní cesty, pivní styly a degustace, pivní akce a setkání, pivní kluby, pivnice a pivotéky, homebrewing.
zreszta bardzo mily chłopak, którego kiedyś spotkałem przypadkiem w sklepie i prawie pobiliśmy się o ostatnią dostępną butelkę piwa
A na Ripie miałem ślub, więc przynajmniej będzie drugi powód żeby pojechać tam na którąś rocznicę.
Blog o všem o pivu: historie a současnost piva a pivovarů, pivní cesty, pivní styly a degustace, pivní akce a setkání, pivní kluby, pivnice a pivotéky, homebrewing.
zreszta bardzo mily chłopak, którego kiedyś spotkałem przypadkiem w sklepie i prawie pobiliśmy się o ostatnią dostępną butelkę piwa
A na Ripie miałem ślub, więc przynajmniej będzie drugi powód żeby pojechać tam na którąś rocznicę.
Hi Karol, greeting from Pivní Partyzán!
Sorry, I don´t know write polish, so I write in English. Yes, yes, that is true, I´m the brewmaster in new brewery "Zamkowy Browar Frýdlant", in this time. We started brewing during April (past times, we had to brew fot us in brewery Vísky). We are brewing top and bottom fermented beers, our continually offer is: two kinds of pale lagers, pale ale, american india pale ale and weizen (complete will be avilable during july), but we want to brew many seasonal and special beers across the world of beer styles.
Ahoj Rash,
Děkujeme za informace. Myslím, že jste si vybrali ten správný směr, pokud jde o výběr piv. Kombinace klasiky a pivní revoluce dobře funguje například v pivovaru v Třebíči.
Kvalita vašich piv bude určitě vysoká, tak to musí být, kdy pivni nadšenci (a partyzáni ) začínají vařit.
Držím palce.
Škoda že jsem ne investoval do vašich dluhopisů před dvěma lety.
Dej bůh štěstí
Těším se na návštěvu v budoucnosti i pozdravuji
Karol
Karvina drugi browar, juz warza, okosztawalem ich 11, bardzo dobra, lepsza niz w Larische i Milver w Hawierzowie.
Zmienili logo, ale oficyalnie otwarcie ponoc dopiero bedzie
jesli co to AGAS
tak, pilem jako normlany gosciu, narazie 11, bo 13 "polotmava" byla jeszcze ze Skrecona, ale w tym tygodniu juz by miala byc ich warzona na miejscu, po Zywcu otestuje
Gdybyś był w stanie dowiedzieć się kiedy polali pierwszy raz to swoje, byłbym wdzięczny.
Data jest dla mnie ważna - wiesz, potrzebuję do statystki (numeracji kolejnych browarów).
Comment