więcej browarów w Czechach

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bastion Wyświetlenie odpowiedzi
    Jest to browarek domowy, którego właściciel dopiero zamierza uruchomić taki na prawach komercyjnych.
    Amerykanin mieszkający od 1.5 roku w Czechach, a zajmujący sie domowym browarnictwem od 18 lat.
    Miłośnik piw typu Ale, na próbe wysłał swoje piwo do Pivovarskiego Klubu w Pradze.
    Chce wysondować rynek, czy Czesi znani z raczej dość ortodoksyjnego podejścia do innych gatunków piwa, zaakceptują ten wybór.
    Nie ma się już więc co ''jarać'' że to następny minibrowar, tylko czekać co przyniesie przyszłość.
    A może być ciekawie.
    A no to zmienia postać rzeczy diametralnie.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12573

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bastion Wyświetlenie odpowiedzi
      Chce wysondować rynek, czy Czesi znani z raczej dość ortodoksyjnego podejścia do innych gatunków piwa, zaakceptują ten wybór.
      Te pomysły sondowali już czescy Amerykanie w l. 90
      Był Pablo's Tacos v Pelhrimove
      Pivní Deník - Nejnovější zprávy, recenze a tipy pro milovníky piva. Objevte svět pivní kultury u nás na pivnidenik.cz! #pivo #pivníkultura #recenze


      Breznicky Herold też należał do Amerykanów, wtedy warzyli górną fermentację, jednak głównie na eksport.

      Pomysł wtedy nie wypalił.

      Moim zdaniem takie piwa takie mają sens w RCz, pod warunkiem że znajdą zbyt w Pradze, ewentualnie w Brnie. Ewentualnie takie piwa mogą stanowić dopełnienie asortymentu, tak jak na przykład stout z Żamberka (który lany jest często w Pradze)

      Comment

      • grew
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2009.05
        • 766

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
        Te pomysły sondowali już czescy Amerykanie w l. 90
        Był Pablo's Tacos v Pelhrimove
        Pivní Deník - Nejnovější zprávy, recenze a tipy pro milovníky piva. Objevte svět pivní kultury u nás na pivnidenik.cz! #pivo #pivníkultura #recenze


        Breznicky Herold też należał do Amerykanów, wtedy warzyli górną fermentację, jednak głównie na eksport.

        Pomysł wtedy nie wypalił.

        Moim zdaniem takie piwa takie mają sens w RCz, pod warunkiem że znajdą zbyt w Pradze, ewentualnie w Brnie. Ewentualnie takie piwa mogą stanowić dopełnienie asortymentu, tak jak na przykład stout z Żamberka (który lany jest często w Pradze)
        Nie jest tak źle z Czechami. Będąc w Varnsdorfie wielokrotnie widziałem miejscowych pijących piwa typu Ale. Oczywiście, svetle vycepni, czy lezak schodzi 2-3x szybciej (są lżejsze i tańsze), ale Ejlami nie gardzą.

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12573

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grew Wyświetlenie odpowiedzi
          Nie jest tak źle z Czechami. Będąc w Varnsdorfie wielokrotnie widziałem miejscowych pijących piwa typu Ale. Oczywiście, svetle vycepni, czy lezak schodzi 2-3x szybciej (są lżejsze i tańsze), ale Ejlami nie gardzą.
          No i dodatkowo te piwa znajdują zbyt poza Varnsdorfem (który ma duże plany odnośnie Pragi) o czym pisałem.

          O konserwatywnym rynku czeskim można było pisać w pierwszej połowie lat 90. Wtedy nie były do dostania praktycznie żadne zagraniczne produkcje.
          Pod koniec lat 90-tych sytuacja się zaczęła zmieniać. W sklepach zaczęły pojawiać się piwa zagraniczne. Mocno zaatakował austriacki Zwettler, rozlewany w lokalach w całym kraju. Pojawił się Velvet, potem stout Kelt.
          Dziś już bym rynku czeskiego nie określał mianem "ortodoksyjnego". Poza tym na rynek czeski dość duży wpływ mają turyści i eksport.
          Pszeniczne piwa już nikogo nie dziwią, Belgowie wprowadzili wita poprzez Staropramen.
          W ogóle zagraniczne koncerny wprowadzają na czeski rynek ciekawsze piwa niż te same u nas.

          Z Czechami nie jest źle, jest wręcz bardzo dobrze. Jeśli już jakiś browar decyduje się na ale, stouty itp. to w porównaniu z naszym krajem są to piwa dopracowane, równe i na dobrym poziomie, co nie zniechęca klientów.

          Comment

          • Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13952

            Zapowiada się na nowy browarek. W Hradcu Kralove. Nie wiem czy to nowa odsłona Rambouska, czy całkiem nowy twór. Mieścić się ona ma na ulicy CSA, na północ od Rynku (50°12'43.463"N, 15°49'57.033"E) i wyrabiać piwo Novohradecke. Wzmianka na jego temat jest tu: http://pivni.info/news/2-co-je-noveho.html (Tomáš Kroupa, 20 sierpnia).
            Otwarcie w połowie września... to się nie załapie

            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

            Comment

            • darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12573

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
              Zapowiada się na nowy browarek. W Hradcu Kralove. Nie wiem czy to nowa odsłona Rambouska, czy całkiem nowy twór. Mieścić się ona ma na ulicy CSA, na północ od Rynku (50°12'43.463"N, 15°49'57.033"E) i wyrabiać piwo Novohradecke. Wzmianka na jego temat jest tu: http://pivni.info/news/2-co-je-noveho.html (Tomáš Kroupa, 20 sierpnia).
              Otwarcie w połowie września... to się nie załapie
              Co się przejmujesz, patrz, co mają w Danupie:

              Dnes na pípě :

              pivnice :
              Kvasňák - pivovar Pardubice
              Tambor 11
              Votrok 11 - pivovar Havlíčkův Brod


              Restaurace :
              Fešák 12 světlý - pivovar Svatý Ján - Polepy u Kolína
              Dudák ze Strakonic

              Připravujeme:
              Mates 12 speciál žitný ležák - pivovar Svatý Ján - Polepy u Kolína
              Primátor Weizen z Náchoda
              pivovar Qásek Ostrava - 11,12,13
              koutská 12

              Może załapiesz sie na żyto, a Qasek też moim zdaniem to pierwsza klasa piwo

              Comment

              • darekd
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12573

                A zapomniałem. ta ulica wspomniana przez Ciebie jako "CSA" to jest ulica Ceskoslovenske armady, gdzie jest restauracja Danup, więc może to jest jakiś trop. Ten lokal jest dwupoziomowy, wiec może mają zaplecze na minibrowar, ale to taka moja dywagacja.

                Comment

                • Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13952

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                  Co się przejmujesz, patrz, co mają w Danupie:
                  Danupa obserwuje od 2-3 tygodni

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                  Może załapiesz sie na żyto, a Qasek też moim zdaniem to pierwsza klasa piwo
                  Może się załapię, a może nie... Quaska już 2 razy odwiedziłem " w oryginale", więc niech mi miejsca lepiej nie zajmuje

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                  ta ulica wspomniana przez Ciebie jako "CSA" to jest ulica Ceskoslovenske armady, gdzie jest restauracja Danup, więc może to jest jakiś trop.
                  To nie ta część ulicy. Trop prowadzi na północ, za Zizkovy sady.
                  Last edited by Pendragon; 2010-09-01, 08:29.

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  • darekd
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍺🍺🍺
                    • 2003.02
                    • 12573

                    Fajna strona, kiedy klikniecie w dolnym prawym rogu: "dalsi" wyskakuje mapa, dalej można w wielu przypadkach sprawdzić wielkość produkcji

                    ANIMACE Myslíte si, že o českém národním moku víte všechno? Takže víte, kdo jsou největší výrobci piva? Nebo kolik je u nás vlastně pivovarů? A jak se vyvíjí produkce v průběhu posledních let? Podívejte se - spoustu přehledných informací o pivu máte jako na dlani.

                    Comment

                    • Pendragon
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2006.03
                      • 13952

                      O, będę mógł uaktualnić (jeśli trzeba) dane na mapie. Tylko nie wiadomo z którego roku to dane.

                      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                      Comment

                      • darekd
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🍺🍺🍺
                        • 2003.02
                        • 12573

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                        O, będę mógł uaktualnić (jeśli trzeba) dane na mapie. Tylko nie wiadomo z którego roku to dane.
                        Wielkość produkcji z 2009 r.
                        Informacje mają od Czeskiego Związku Browarów i Słodowni

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                          Fajna strona, kiedy klikniecie w dolnym prawym rogu: "dalsi" wyskakuje mapa, dalej można w wielu przypadkach sprawdzić wielkość produkcji

                          http://animace.ihned.cz/c1-44164690-...pivaru-v-cesku
                          Fantastyczna strona. Pokazuje jak bardzo różnimy się, czy raczej odbiegamy od pewnych standardów w temacie kultury piwnej.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • darekd
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🍺🍺🍺
                            • 2003.02
                            • 12573

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                            Fantastyczna strona. Pokazuje jak bardzo różnimy się, czy raczej odbiegamy od pewnych standardów w temacie kultury piwnej.
                            Zauważ, jak również odbiegamy na poziomie przekazywania informacji na temat rynku piwnego przez media.

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                              Zauważ, jak również odbiegamy na poziomie przekazywania informacji na temat rynku piwnego przez media.
                              Aczkolwiek 1. strona to lipa jest, wymieniają 12 największych browarów, a wszystkie browary SABa czy Heinekena wpisują pod jeden, ale już K-Brewery każdy osobno.

                              Mnie w tym zestawieniu niszczą dwie informacje - udział beczki i puszki w opakowaniach i udział 10tki i >13tki w ekstrakcie.
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              • darekd
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🍺🍺🍺
                                • 2003.02
                                • 12573

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                                Mnie w tym zestawieniu niszczą dwie informacje - udział beczki i puszki w opakowaniach i udział 10tki i >13tki w ekstrakcie.
                                Ciekawostką jest znacznie rosnący trend produkcji piw bezalkoholowych. Rośnie ich produkcja i liczba browarów, które je warzą. A co jest jeszcze większą ciekawostką bardzo silnie wzrasta sprzedaż tego piwa w beczkach. W ten sposób browary wstrzeliły się w czeskie przepisy drogowe (zaw. alk. we krwi kierowcy - 0,0%)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X