Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bastion
Wyświetlenie odpowiedzi
więcej browarów w Czechach
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bastion Wyświetlenie odpowiedziChce wysondować rynek, czy Czesi znani z raczej dość ortodoksyjnego podejścia do innych gatunków piwa, zaakceptują ten wybór.
Był Pablo's Tacos v Pelhrimove
Pivní Deník - Nejnovější zprávy, recenze a tipy pro milovníky piva. Objevte svět pivní kultury u nás na pivnidenik.cz! #pivo #pivníkultura #recenze
Breznicky Herold też należał do Amerykanów, wtedy warzyli górną fermentację, jednak głównie na eksport.
Pomysł wtedy nie wypalił.
Moim zdaniem takie piwa takie mają sens w RCz, pod warunkiem że znajdą zbyt w Pradze, ewentualnie w Brnie. Ewentualnie takie piwa mogą stanowić dopełnienie asortymentu, tak jak na przykład stout z Żamberka (który lany jest często w Pradze)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziTe pomysły sondowali już czescy Amerykanie w l. 90
Był Pablo's Tacos v Pelhrimove
Pivní Deník - Nejnovější zprávy, recenze a tipy pro milovníky piva. Objevte svět pivní kultury u nás na pivnidenik.cz! #pivo #pivníkultura #recenze
Breznicky Herold też należał do Amerykanów, wtedy warzyli górną fermentację, jednak głównie na eksport.
Pomysł wtedy nie wypalił.
Moim zdaniem takie piwa takie mają sens w RCz, pod warunkiem że znajdą zbyt w Pradze, ewentualnie w Brnie. Ewentualnie takie piwa mogą stanowić dopełnienie asortymentu, tak jak na przykład stout z Żamberka (który lany jest często w Pradze)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grew Wyświetlenie odpowiedziNie jest tak źle z Czechami. Będąc w Varnsdorfie wielokrotnie widziałem miejscowych pijących piwa typu Ale. Oczywiście, svetle vycepni, czy lezak schodzi 2-3x szybciej (są lżejsze i tańsze), ale Ejlami nie gardzą.
O konserwatywnym rynku czeskim można było pisać w pierwszej połowie lat 90. Wtedy nie były do dostania praktycznie żadne zagraniczne produkcje.
Pod koniec lat 90-tych sytuacja się zaczęła zmieniać. W sklepach zaczęły pojawiać się piwa zagraniczne. Mocno zaatakował austriacki Zwettler, rozlewany w lokalach w całym kraju. Pojawił się Velvet, potem stout Kelt.
Dziś już bym rynku czeskiego nie określał mianem "ortodoksyjnego". Poza tym na rynek czeski dość duży wpływ mają turyści i eksport.
Pszeniczne piwa już nikogo nie dziwią, Belgowie wprowadzili wita poprzez Staropramen.
W ogóle zagraniczne koncerny wprowadzają na czeski rynek ciekawsze piwa niż te same u nas.
Z Czechami nie jest źle, jest wręcz bardzo dobrze. Jeśli już jakiś browar decyduje się na ale, stouty itp. to w porównaniu z naszym krajem są to piwa dopracowane, równe i na dobrym poziomie, co nie zniechęca klientów.
Comment
-
-
Zapowiada się na nowy browarek. W Hradcu Kralove. Nie wiem czy to nowa odsłona Rambouska, czy całkiem nowy twór. Mieścić się ona ma na ulicy CSA, na północ od Rynku (50°12'43.463"N, 15°49'57.033"E) i wyrabiać piwo Novohradecke. Wzmianka na jego temat jest tu: http://pivni.info/news/2-co-je-noveho.html (Tomáš Kroupa, 20 sierpnia).
Otwarcie w połowie września... to się nie załapie
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziZapowiada się na nowy browarek. W Hradcu Kralove. Nie wiem czy to nowa odsłona Rambouska, czy całkiem nowy twór. Mieścić się ona ma na ulicy CSA, na północ od Rynku (50°12'43.463"N, 15°49'57.033"E) i wyrabiać piwo Novohradecke. Wzmianka na jego temat jest tu: http://pivni.info/news/2-co-je-noveho.html (Tomáš Kroupa, 20 sierpnia).
Otwarcie w połowie września... to się nie załapie
Dnes na pípě :
pivnice :
Kvasňák - pivovar Pardubice
Tambor 11
Votrok 11 - pivovar Havlíčkův Brod
Restaurace :
Fešák 12 světlý - pivovar Svatý Ján - Polepy u Kolína
Dudák ze Strakonic
Připravujeme:
Mates 12 speciál žitný ležák - pivovar Svatý Ján - Polepy u Kolína
Primátor Weizen z Náchoda
pivovar Qásek Ostrava - 11,12,13
koutská 12
Może załapiesz sie na żyto, a Qasek też moim zdaniem to pierwsza klasa piwo
Comment
-
-
A zapomniałem. ta ulica wspomniana przez Ciebie jako "CSA" to jest ulica Ceskoslovenske armady, gdzie jest restauracja Danup, więc może to jest jakiś trop. Ten lokal jest dwupoziomowy, wiec może mają zaplecze na minibrowar, ale to taka moja dywagacja.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziCo się przejmujesz, patrz, co mają w Danupie:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziMoże załapiesz sie na żyto, a Qasek też moim zdaniem to pierwsza klasa piwo
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzita ulica wspomniana przez Ciebie jako "CSA" to jest ulica Ceskoslovenske armady, gdzie jest restauracja Danup, więc może to jest jakiś trop.Last edited by Pendragon; 2010-09-01, 08:29.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Fajna strona, kiedy klikniecie w dolnym prawym rogu: "dalsi" wyskakuje mapa, dalej można w wielu przypadkach sprawdzić wielkość produkcji
http://animace.ihned.cz/c1-44164690-kde-se-pivo-vari-aneb-maly-pruvodce-velkym-svetem-pivaru-v-ceskuANIMACE Myslíte si, že o českém národním moku víte všechno? Takže víte, kdo jsou největší výrobci piva? Nebo kolik je u nás vlastně pivovarů? A jak se vyvíjí produkce v průběhu posledních let? Podívejte se - spoustu přehledných informací o pivu máte jako na dlani.
Comment
-
-
O, będę mógł uaktualnić (jeśli trzeba) dane na mapie. Tylko nie wiadomo z którego roku to dane.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziO, będę mógł uaktualnić (jeśli trzeba) dane na mapie. Tylko nie wiadomo z którego roku to dane.
Informacje mają od Czeskiego Związku Browarów i Słodowni
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziFajna strona, kiedy klikniecie w dolnym prawym rogu: "dalsi" wyskakuje mapa, dalej można w wielu przypadkach sprawdzić wielkość produkcji
http://animace.ihned.cz/c1-44164690-...pivaru-v-cesku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziFantastyczna strona. Pokazuje jak bardzo różnimy się, czy raczej odbiegamy od pewnych standardów w temacie kultury piwnej.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziZauważ, jak również odbiegamy na poziomie przekazywania informacji na temat rynku piwnego przez media.
Mnie w tym zestawieniu niszczą dwie informacje - udział beczki i puszki w opakowaniach i udział 10tki i >13tki w ekstrakcie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziMnie w tym zestawieniu niszczą dwie informacje - udział beczki i puszki w opakowaniach i udział 10tki i >13tki w ekstrakcie.
Comment
-
Comment