W Lucni bouda na co dzień dostępny Parohać. Te same piwo leją też w Labskiej boudzie.
więcej browarów w Czechach
Collapse
X
-
Z półrocznym poślizgiem, 31 października, ruszył minibrowar Karel IV. w Karlovych Varach.
Ponadto okazuje się, że od 2 lat pod Brnem działa sobie w strefie przemysłowej (to brzmi dumnie, patrząc na teren przez google maps) wsi Měnín browarek Santon.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Na miejscu browaru w Opavie powstało centrum handlowe Breda. W nim to będzie działał już niedługo browar restauracyjny. Otwarcie lokalu 8 grudnia, ale miejscowego piwa skosztować będzie można dopiero w przyszłym roku. nazwa lokalu to... Resstaurace Ka-Varna.
Kilka wizualizacji obiektu handlowego tu:
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Od grudnia startuje nowy browar przemysłowy w miejscowości Kynšperk nad Ohři. Lokalizacja w budynku dawnego browaru, który przestał warzyć w 1955. Na razie próbne warki, na dobre chcą ruszyć na wiosnę. Asortyment standardowy czyli jasna 10 i 12. Od święta półciemne i ciemna 12. Docelowa wydajność 8,5 tys hl/rok.
Dla mnie najważniejszą informacją jest kolejna reaktywacja browaru w historycznym budynku...Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
I kolejny historyczny budynek browaru zostanie ożywiony. Tym razem mowa o Zamkowym browarze w miejscowości Frýdlant, niedaleko od Bogatyni. Start przewidziany na Wielkanoc 2013. Więcej informacji:
Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Comment
-
-
ogólnie we Frydlacie ma być otwarty browar średniej wielkości (40.000hl rocznie).
Dostali dotacje z unii (przez czeskie ministerstwo) na remonty w wysokosci 40mln koron ale dostana kase dopiero w 2014 roku, wiec musza zaczac bez dotacji. Z racji ze kapital firmy ktora zabrala sie za inwestycje wynosi 30mln, a w pierszym etapie powstania browaru potrzebuja 70mln, zaplanowali ze wypuszcza obligacje na cztery lata z oprocentowaniem 6% w cenie 25000 za obligacje (lacznie 40mln). Wlasnie mysle czy tam nie wrzucic kasy
Warzyc maja piwa niefiltrowane i niepasteryzowane, a ich celem jest glowenie zaopatrzenie knajp w libereckim kraju. W planach sa tez piwne laznie i sala kongresowa oraz minibrowar szkoleniowy.
Jakby ktos byl zainteresowany szczegółami to piszcie na PWLP
Comment
-
-
W jakim senie zainteresowany? Kontraktem?
Comment
-
-
Jakie otwarcia nas czekają w roku 2013 w Czechach? Dużo, więcej i jeszcze więcej. Co chwilę pojawiają się informacje, że już za chwilę otworzy się browar, tymczasem te zapowiadane od dawna jakoś nie mogą ruszyć. No ale spróbujmy jakoś pozbierać do kupy.
Podana data startu:
xx.01.2013 - Vyšní Lhoty 197, Restaurace Kohutka - w odległości 4,5 km od Koniczka
xx.02.2013 - Ostrava, Martinovská 3262/50, Rock & Roll Garage
xx.04.2013 - Vísky 100, Agrocentrum Ohrada
05.05.2013 - Kyšice, Náves 20, Hostinec Pod lípou
17.05.2013 - Frýdlant (v Čechách), Zámecký pivovar
xx.07.2013 - Český Rudolec 1, Zámek Český Rudolec
xx.07.2013 - Náměstí 1, Frýdlant nad Ostravicí, Hotel Beskyd
xx.07.2013 - Kroměříž, jakiś kolejny browarek w tym mieście (nie w starym browarze)
Otwarcia planowane na ten rok, ale brak informacji nawet o miesiącu:
01. Děčín, w byłym browarze
02. Hradec Králové, V kopečku
03. Slavkov u Brna, Slovanská 758, Destila
04. Chrastava, Skolni 136, Chrastavsky pivovar
05. Hostomice
06. Horní Ředice
07. Branná 60, Kolštejn
08. Padochov 231, Pivovar Padochov
09. Kynsperk nad Ohri, Sokolovská 482/40, w starym browarze
10. Krásná Lípa, Křinický pivovar
11. Poděbrady, Paroubkova 11, w starym browarze
12. Praha, Klicovska 805/11
Browary, które miały być otwarte już w 2011 i 2012:
01. Praha - Holešovice, Minipivovar Marina
02. Praha, Hornoměcholupská, Pivovar Hostivař
03. Strážné 95, Horský hotel Friesovy boudy
04. Topolany
05. Kutná Hora - Sedlec
06. Znojmo, Zelenarska 1, Pivnice U Šneka
07. Lipnice nad Sázavou 55, U České koruny
08. Dašice, Komenského 27, Pivovar Dašice (stary browar - działa, ale piwa z Chotěbořa)
09. Litomyšl, T. Novákové 64, Veselka
10. Klatovy, Dobrovského 150, Pivní studio Modrý abbé
Reszta na mapie
Część z nich ruszy pewnie w 2013, poza tym będą pojawiać się znienacka kolejne browary.Last edited by Pendragon; 2013-01-07, 19:35.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi09. Litomyšl, T. Novákové 64, Veselka
Comment
-
-
I tak jak pisałem, życie znowu zaskoczyło
W Czeskich Budziejowicach otworzył się minibrowarek Kněžínek. To mocno powiedziane, że w tym mieście, bo dokładnie na jego peryferiach, ba - wręcz na jego granicy, w szczerym polu, a nawet między stawami... Do najbliższego przystanku autobusowego jest 1,5 km. Zainteresowanych odsyłam na moją mapę.
Poza tym wątpliwości co do tego, że we wsi Chotoviny działa browar zostały rozwiązane. Działa. Oto jego strona: www.pivovarchotoviny.cz
Comment
-
-
I kolejna zapowiedź. Całkiem ciekawa, bo niedaleko naszej granicy - w Ostravicach, wiosce w Beskidach, na południe od Frydlantu nad Ostravici.
Adres to Ostravice 449, ale o który numer tu chodzi to nie wiem. Jedna lokalizacja wskazuje na budynki fabryczne, a drugi na prywatny domek na granicy lasu. Obstawiam ten pierwszy.
Ich strona na razie o niczym nie mówi www.beskydskypivovarek.cz
Comment
-
-
Comment
-
-
Dwa nowe praskie browary. Pierwszy lada dzień zacznie warzyć, drugi się jeszcze buduje:
Pivovar Školička
Pivovar HostivarPiwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Comment
-
Comment