Niektóre firmy kurierskie, jak np DPD swoje przesyłki dostarczają WYŁĄCZNIE osobom pełnoletnim.
Legalność sklepów internetowych sprzedających alkohol
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziNie da się zaprzeczyć
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziTak, bo to PO do spółki z PSL, wczoraj uchwaliła takie prawo.
Wiec skad to nieporozumienie?
Comment
-
-
Chodzi jedynie o egzekwowanie prawa. Zreszta przyjmujac ,ze osoba jest stanie obsluzyc komputer i zamowic takowy alkohol to chyba oznacza,ze jest trzezwy w momencie zakupu. Co o pelnoletnosci to niestety cizkobyloby sprawdzic, aczkolwiek powiedzmy wprowadzenie platnosci karta kredytowa rozwiazaloby chyba problem? Czyli wedlug mnie teoretycznie bylaby mozliwosc sprawdzenia pelnoletnosci przy zakupie alkoholu."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kuczman Wyświetlenie odpowiedziJednym z hasel PO bylo wrecz kopiowanie praw dzialajacych poprawnie na Zachodzie Europy.
Wiec skad to nieporozumienie?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziNie da się zaprzeczyćbrowerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
-
MAMY ROZWIąZANIE PROBLEMU...
Koniec handlowania alkoholem w Internecie
09:01 26.01.2008
sobota
Piwo, wino i whisky w najbliższych tygodniach znikną ze sklepów internetowych. Państwowa Agencja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych twierdzi, że handel nimi jest nielegalny, i zapowiada, że zobliguje gminy, by odbierały koncesje łamiącym prawo handlowcom. Tak samo uważa Ministerstwo Gospodarki.
Ustawa o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi nie przewiduje możliwości sprzedaży alkoholu w internecie - twierdzi Piotr Żbikowski z resortu gospodarki.
REKLAMA Czytaj dalej
Zgodnie z ustawą sprzedaż detaliczna napojów alkoholowych może być prowadzona wyłącznie w stacjonarnych sklepach.
Sprzedawca ma obowiązek upewnić się, że nabywca jest pełnoletni i trzeźwy, a sprawdzenie tego w przypadku sprzedaży wysyłkowej jest niemożliwe, gdyż towary dostarcza kurier - argumentuje dyrektor Krzysztof Brzózka z PARPA.
Sieć supermarketów Piotr i Paweł już kilka tygodni temu wstrzymała sprzedaż zarówno piwa, jak i mocniejszych alkoholi w internetowych sklepach, obsługujących mieszkańców Bydgoszczy, Poznania, Wrocławia i Warszawy.
Wycofaliśmy z oferty internetowej alkohol, po tym jak Urząd Miasta Poznania orzekł , że wydana koncesja nie obejmuje sprzedaży w sieci %07i że prawo nie dopuszcza możliwości wystawienia takiego zezwolenia - mówi Błażej Patryn, rzecznik sieci marketów Piotr i Paweł.
PARPA już przygotowuje pisemne monity do gminnych komisji ds. rozwiązywania problemów alkoholowych, by przeprowadziły kontrole sklepów w całej Polsce. Jeśli inspektorzy wykryją, że oferują one alkohol w internecie - stracą koncesję na sprzedaż. Będą mogły ją odzyskać najwcześniej za trzy lata.
Sklepów internetowych handlujących alkoholem są dziś w Polsce setki. Część z nich, podobnie jak Piotr i Paweł, już zawiesiła sprzedaż, inne jeszcze z tym czekają. W dalszym ciągu mocne trunki można kupić na witrynach internetowych delikatesów Alma, Frisco czy Bomi. Jeśli i one wycofają alkohol z oferty, na pewno stracą na tym klienci.
W specjalistycznym sklepie www.alkoholeswiata.pl wina czy likiery są tańsze niż w tradycyjnych placówkach nawet o 20-30 proc., a niektóre koniaki o 40 proc.
Większość właścicieli witryn handlujących trunkami twierdzi jednak, że żadnych przepisów nie łamie, lecz jedynie wykorzystuje lukę w prawie. Ich zdaniem internet służy tylko do prezentacji oferty handlowej.
Właściwa transakcja odbywa się w sklepie istniejącym realnie. Kurier, który dostarcza alkohol, weryfikuje, czy odbiera go w domu osoba pełnoletnia i trzeźwa - upiera się Wojciech Bogajewski, prezes wirtualnego hipermarketu Totu.com.
Handlowcy twierdzą, że ustawę o wychowaniu w trzeźwości z 1982 r. trzeba dostosować do obecnych realiów. Przypominają, że podobne kłopoty mieli sprzedawcy leków. Dopiero w ubiegłym roku wprowadzono zapis umożliwiający im handel w sieci.
Jeśli polskie sklepy spożywcze nie będą mogły sprzedawać alkoholu, to nasi klienci zaczną zamawiać go u sprzedawców w Niemczech czy Anglii, gdzie przepisy nadążają za życiem - mówi jeden z właścicieli sklepów.
W sieci alkohol jest tańszy
- koniak Martell 700 ml w internecie można kupić za 170 zł. W sklepie kosztuje ok. 250-300 zł
- likier kawowy Carolans 700 ml w sieci kosztuje 45 zł. W sklepie 50-60 zł
- bourbon Wild Turkey 700 ml w sieci kosztuje 99 zł. W sklepie 150-170 zł
- wino Carlo Rossi California 0,75 l w internecie kosztuje około 18 zł. W sklepie 22-24 zł
Joanna Pieńczykowska
POLSKA Dziennik Zachodni
Comment
-
-
Problem poruszony w tym watku jest bardzo poważny. Dlaczego ??? Ano dlatego, że tak naprawdę nie ma możliwości sprawdzenia wieku zamawiającego. Kopia dowodu mówicie ??? Metod obejścia tego jest wiele. Sam wielokrotnie zamawiałem wina w różnych sklepach w Warszawie, od Winarium poprzez winowino.com, na dobrewina.com kończąc, oczywiście przed wejściem na strone jest pytanie.....czy masz ukończone 18lat ??......śmiech mnie ogarnia jak to widzę !!!......ale co tak naprawdę ma zrobić sprzedawca??......niewiele może......wino zamówiłem, następnego dnia przywieżli i odebrałem....jestem pewien, że kierowca nie mrugnąłby okiem, jakby dostawę odbierał 12 latek.......dla kierowcy liczy się zrealizowanie dostawy......koniec kropka.
pozd
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika petrus33 Wyświetlenie odpowiedziwino zamówiłem, następnego dnia przywieżli i odebrałem....jestem pewien, że kierowca nie mrugnąłby okiem, jakby dostawę odbierał 12 latek.......dla kierowcy liczy się zrealizowanie dostawy......koniec kropka.
pozd
IMO wystarczyłoby przez firmy kurierskie zaproponowanie nowego produktu pod tytułem paczka ze sprawdzeniem tożsamości i pełnoletniości (dajmy na to 1-2 zł droższa niż normalnie) z dopiskiem na paczce/liście przewozowym ALKOHOL. Zrobić zapis, że jeśli kurier wyda towar osobie nieuprawnionej odpowiada jak sprzedawca w monopolowym i tyle.
Życie stawia przed nami ciągle nowe wyzwania i należy sobie z nimi radzić, a nie zamykać oczy na zmiany zachodzące na świecie.Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2008-01-26, 19:47.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika petrus33 Wyświetlenie odpowiedziProblem poruszony w tym watku jest bardzo poważny. Dlaczego ??? Ano dlatego, że tak naprawdę nie ma możliwości sprawdzenia wieku zamawiającego. Kopia dowodu mówicie ??? Metod obejścia tego jest wiele. Sam wielokrotnie zamawiałem wina w różnych sklepach w Warszawie, od Winarium poprzez winowino.com, na dobrewina.com kończąc, oczywiście przed wejściem na strone jest pytanie.....czy masz ukończone 18lat ??......śmiech mnie ogarnia jak to widzę !!!......ale co tak naprawdę ma zrobić sprzedawca??......niewiele może......wino zamówiłem, następnego dnia przywieżli i odebrałem....jestem pewien, że kierowca nie mrugnąłby okiem, jakby dostawę odbierał 12 latek.......dla kierowcy liczy się zrealizowanie dostawy......koniec kropka.
pozd
Nie mysle aby jakakolwiek firma kurierska wziela na siebie obowiazek legitymowania odbiorcow- tzn. odpowiedzialnosci za weryfikacje czy ten ktos oszukuje czy tez nie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziobecny Sejm jeszcze się tą ustawą nie zajmował i pewnie nieprędko zajmie. Trudno mieć więc pretensje do koalicji rządzącej, że nie zajęła się tą kwestią w momencie, gdy musi gasić pożar, za pożarem.
Agencja zapowiada, że zobliguje gminy, by odbierały koncesje łamiącym prawo. Tak samo uważa Ministerstwo Gospodarki.Ostatnia zmiana dokonana przez Poznaniak; 2008-01-28, 08:25.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika falcon Wyświetlenie odpowiedziTak samo uważa Ministerstwo Gospodarki."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Poznaniak Wyświetlenie odpowiedziGdyby MinGosp nie otwierało gęby w tej sprawie, albo gdyby stosowną interpretacją wysłało PARPA na odpowiednio wysokie i odległe drzewo, to temat zdechłby śmiercią naturalną. Niestety MG przyłączyło się do poprawiania świata przez PARPA.
Comment
-
Comment