Legalność sklepów internetowych sprzedających alkohol
Collapse
X
-
Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2008-01-28, 10:50."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith) -
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Ja mam pytanie co się dzieje jeżeli sklep internetowy z alkoholem znajduje się na terenie państwa które pozwala na taką formę sprzedaży? Posiada tłumaczenie na język np. polski i dostawę do Polski. Jak wtedy można to zastosować? Internet jest globalny, więc internauta wejdzie na stronę takiego sklepu-hurtowni i widzi że jest także po Polsku i zamawia ponieważ dostawa jest realizowana na terenie całej EU.Comment
-
Ja mam pytanie co się dzieje jeżeli sklep internetowy z alkoholem znajduje się na terenie państwa które pozwala na taką formę sprzedaży? Posiada tłumaczenie na język np. polski i dostawę do Polski. Jak wtedy można to zastosować? Internet jest globalny, więc internauta wejdzie na stronę takiego sklepu-hurtowni i widzi że jest także po Polsku i zamawia ponieważ dostawa jest realizowana na terenie całej EU.
Pewnikiem trafi do urzędu celnego.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
-
No, ale chwileczkę chodzi mi o fakt że firma sprzedająca to na terenie całej EU jest zarejestrowana na terenie kraju, który pozwala sprzedawać w takiej formie choćby piwo/wino. Raczej celnik niech zajmuje się rodzimymi przedsiębiorstwami a po drugie sprawami raczej związanymi z finansami a nie legalnością wg ustawy z 1982r.Comment
-
No, ale chwileczkę chodzi mi o fakt że firma sprzedająca to na terenie całej EU jest zarejestrowana na terenie kraju, który pozwala sprzedawać w takiej formie choćby piwo/wino. Raczej celnik niech zajmuje się rodzimymi przedsiębiorstwami a po drugie sprawami raczej związanymi z finansami a nie legalnością wg ustawy z 1982r.
To powiedz to celnikowi.
Za każdy alkohol sprowadzany do Pl musi być zapłacone cło i akcyza.
Tak samo jak kupujesz na amazonie np. niemieckim, towar trafia do Urzędu Celnego gdzie nawet taką płyte rozpakowują.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
-
sklep internetowy odpowiada przepisom z kraju gdzie jest zarejestrowany jak równiz z kraju do ktorego przesyła przesyłkę. hipotetycznie będąc niemcem nie mogę sprzedać piwa w polsce dzieciakom poniżej 18 stki, bo nie pozwala na to polskie prawoComment
-
Z tego co się orientuję to np. na rynku wewnątrz wspólnotowym obowiązuje do rozliczenia tylko kwestia akcyzy. A rynek EU jest dość szeroki pod kątem producentów np. piwka.Comment
-
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
To nie jest żadne wyjście, że mamy złe prawo, więc nie należy go stosować, a organy państwa mają patrzeć na to przez palce. Prawo należy stosować, a złe prawo zmienić. Nie można uchwalać przepisów, które będą od razu łamane, a państwo nic z tym nie będzie robić. To rodzi pogardę dla prawa. Trzeba napisać do Palikota z tym pomysłemComment
-
Była to jedna płytka CD.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
-
A to ciekawe... :-) Jak wjeżdżam do Polski z innego kraju UE to sobie mogę chyba z 50 litrow wina przewieźć ileś tam wódki itp... Ale jak już ktoś mi przesyła butelkę brandy to już ktoś ma prawo się w to wpie...ć ? :-)Comment
-
To, że nie ma kontroli na granicach nie oznacza, że nie ma jej wogóle.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
-
A ponoć dokładnie sprawa ma się tak:
110 litrów piwa, 90 litrów wina i bodajże 15 litrów czystej... Per capita rzecz jasna. Wszystko jednocześnie oczywiście.Comment