Legalność sklepów internetowych sprzedających alkohol

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Totus Wyświetlenie odpowiedzi
    Nie dodałem: mogę LEGALNIE wwieźć.

A ponoć dokładnie sprawa ma się tak:

110 litrów piwa, 90 litrów wina i bodajże 15 litrów czystej... Per capita rzecz jasna. Wszystko jednocześnie oczywiście.
    Sztange fajek też możesz przewieźć (czy tam ile obowiązuje), ale paczką wysyłać już nie wolno.
    blog.kopyra.com

Comment

• Totus
      Porucznik Browarny Tester
      • 2007.11
      • 326

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
      Sztange fajek też możesz przewieźć (czy tam ile obowiązuje), ale paczką wysyłać już nie wolno.
      Ja tylko wskazuje na paradoks tej sytuacji...

Comment

• maitrank
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2008.01
        • 6

Według Państwowej Agencji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych firmy, które prowadzą sprzedaż alkoholu przez Internet, mogą stracić koncesje na handel napojami wyskokowymi. Przeciwko przepisom będącym źródłem tego zakazu protestuje Krajowa Izba Gospodarcza, nawołując jednocześnie do ich zmiany.

W opinii Państwowej Agencji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych prowadzenie sprzedaży alkoholu zarówno za pośrednictwem stron internetowych, jak i z dostawą na telefon wykracza poza warunki sprzedaży dopuszczalne przez ustawę o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Według PARPA, jeśli przedsiębiorca prowadzi sprzedaż alkoholu za pośrednictwem internetu lub z dostawą na telefon, to stanowi to podstawę do odebrania koncesji na handel alkoholem.

Krajowa Izba Gospodarcza ustawę o wychowaniu w trzeźwości z 1982 r. uznaje za jeden z poważniejszych bubli w systemie prawa polskiego, który ogranicza prowadzenie działalności gospodarczej. Jest ona równocześnie niedostosowana do obecnych realiów rynkowych i technologicznych. Krajowa Izba Gospodarcza jest zaskoczona stanowiskiem Państwowej Agencji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych, potwierdzonym przez Ministerstwo Gospodarki, stwierdzającym, że ustawa o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi nie przewiduje w ogóle możliwości sprzedaży alkoholu w Internecie.

- Wyjaśnienie antykonkurencyjnych działań Państwowej Agencji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych, powołanej do innych celów, powinno się odbyć jak najszybciej dla dobra zachowania zdrowych zasad konkurencyjności w Polsce. Tym bardziej, że część sklepów oferujących sprzedaż alkoholu drogą tradycyjną z uwagi na zagrożenie dla swojej działalności wycofało się ze sprzedaży internetowej. Podobnych problemów nie mają placówki handlowe w Niemczech czy Anglii - mówi Andrzej Arendarski, prezes krajowej Izby Gospodarczej.

Zdaniem KIG za skandaliczne z punktu widzenia swobody prowadzenia działalności gospodarczej należy uznać groźby PARPA o możliwości straty koncesji przez te sklepy w Polsce, które oferują alkohol także w Internecie. Zgodnie z ustawą będą mogły ją odzyskać najwcześniej za trzy lata. Jest to jednocześnie nierówne traktowanie podmiotów gospodarczych, które oferują alkohol w sklepach tradycyjnych, kosztem sklepów funkcjonujących jedynie w Internecie.

Obecnie gminy na gruncie ustawy o wychowaniu w trzeźwości, w drodze swoich decyzji mogą ograniczać możliwości sprzedaży alkoholu na danym terenie - tworząc tym samym niejednolite warunki do prowadzenia działalności gospodarczej. Stała opłata za sprzedaż alkoholu w placówkach handlowych jest poważnym obciążeniem dla małych placówek detalicznych i preferuje duże sklepy.

Stanowisko PARPA o bezwzględnym zakazie sprzedaży alkoholu w Internecie m.in. z uwagi, że sprzedawca ma obowiązek upewnić się, że nabywca jest pełnoletni i trzeźwy, można w opini KIG ocenić jako działalność antykonkurecnyjną w obliczu konkurencyjnych cen towarów oferowanych przez sklepy internetowe. Według Krajowej izby Gospodarczej za właściwą należy uznać stosowaną od lat interpretację przepisów, że właściwa transakcja odbywa się w sklepie istniejącym realnie. Kurier, który dostarcza alkohol, weryfikuje, czy odbiera go w domu osoba pełnoletnia i trzeźwa.

Z uwagi na liczne zapowiedzi Ministerstwa Gospodarki oraz sejmowej Komisji "Przyjazne Państwo" usuwania bubli prawnych i działań zmierzających do ułatwienia prowadzenia działalności gospodarczej, Krajowa Izba Gospodarcza apeluje o szybką nowelizację ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi.
        Grzegorz Gacki/Polska.pl

Comment

• smrtan
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2002.03
          • 229

W portalu piweczko.org popełniłem mały komentarz do newsa na ten temat, dopisaliśmy engine do petycji oraz rozpoczęlismy zbieranie podpisów pod petycją w sprawie działań PARPy w stosunku do e-sklepów. Petycję wyślemy do PARPy oraz członków komisji Przyjazne Państwo.
          Piweczko Roku 2007 rozstrzygnięte!

W browar.biz: smrtan | w Piweczko.org: slobodan

Mój browar domowy
          Etykiety moich piw domowych

Comment

• a1410
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2003.08
            • 613

Zastanawia mnie zdziwienie niektórych forumowiczów . Zachowują się jak dzieci. Przecież nie od dzisiaj wiadomo, że alkohol/ w tym i piwo / nie jest zwykłym produktem handlowym, gdyż obrót nim wymaga np. tzw. koncesji. Dlatego stanowisko PARPy i MG jest zupełnie zrozumiałe, a interpretacja Ustawy o Wych. w Trzeźw. zupełnie jasna. Dla mnie sklepy internetowe były niepewne od samego początku i stanowisko MG tylko te wątpliwości potwierdziło...

Comment

• woosaa
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2005.07
              • 1554

Witam.Dzisiaj dostałem e-maila z Kuntera Grudziądz.Wstrzymują sprzedaż piwa przez internet.Jak jeszcze Czarnków też zakończy sprzedaż to się ...
              mb WOS

Comment

• bastion
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2006.10
                • 1155

Kolega który kupował regularnie piwo ze sklepu internetowego w Czarnkowie, już w Poniedziałek mi meldował, że sprzedaż jest wstrzymana.
                Od Grudziądza dostał ,,kosza,, we Wtorek.
                Więc kto jeszcze został, Ciechanów i Jagiełło, czy to już koniec?

Comment

• Simon
                  † 1964-2008 Piwosz w Raju
                  • 2001.02
                  • 993

PARPA juz od dawna wypowiadała się przeciwko sprzedaży alkoholu przez internet. To nie tylko polski problem, w USA przeprowadzono badania, które niestety udowodniły, że wśród kupujących alkohol przez internet jest sporo nieletnich. Kilka stanów zamierza wprowadzić zakaz takiej sprzedaży, a sądzę, że wkrótce i UE wprowadzi ograniczenia.

Rozważałem od dawna sprzedaż naszych marek piwa poprzez internet i, zupełnie niezależnie od stanowiska PARPA, rozważałem problem : czy można uniknąć sprzedaży piwa nieletnim ? Sprawdziłem m.in. sposób dostarczania alkoholu przez różnych przewoźników i obowiązujące regulacje prawne ( czy też ich brak, niejednoznaczność ). Niestety... nawet obligowanie do sprawdzania dowodu osobistego nie może uchronić sprzedawcę ( nie przewożnika ! ) przed odpowiedzialnością. Karą jest utrata koncesji, a to dla browaru równoważne z zakończeniem działalności.
                  Simon

Comment

• Jaroslav
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    🍼
                    • 2005.10
                    • 967

"Sprzedaż alkoholu w internecie jest nielegalna" - Gazeta Prawna

Jeszcze do niedawna w internecie można było kupić bez problemu wszystkie, nawet najmocniejsze alkohole. Z ofert wirtualnych monopoli korzystała coraz większa liczba Polaków, których kusiły przede wszystkim dużo niższe ceny (nawet do 50 proc.) i perspektywa zakupów bez wychodzenia z domu.
                    Ku zdziwieniu internautów, od kilku tygodni kolejne e-sklepy zawieszają swoją działalność.

– Pojawiły się wątpliwości prawne w związku z legalnością prowadzenia sprzedaży alkoholi w sieci, dlatego do czasu ich wyjaśnienia lub zmiany przepisów woleliśmy zawiesić swoją działalność niż ryzykować utratę koncesji – mówi Monika Graf ze sklepu Alkoholeświata.com.

E-monopole poza prawem

Obawiając się oskarżeń o nielegalny obrót alkoholem, wiele znaczących firm zwraca się teraz do Polskiej Agencji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych (PARPA) z pytaniem, czy obowiązujące prawo pozwala na sprzedaż takich napojów w internecie. Odpowiedź jest jednoznaczna.

– Naszym zdaniem nie jest to dopuszczalne – twierdzi Krzysztof Brzózka, dyrektor Agencji.

Wszystko dlatego, że obowiązująca od 25 lat ustawa o wychowaniu w trzeźwości pozwala na sprzedaż detaliczną napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia poza miejscem zakupu wyłącznie w sklepach branżowych (tzw. monopolowych), w supermarketach samoobsługowych, gdzie wydzielono specjalne stoiska, i innych placówkach handlowych, gdzie sprzedawca prowadzi sprzedaż bezpośrednią alkoholu.

– Ustawodawca nie stworzył warunków prawnych do sprzedaży alkoholu za pośrednictwem internetu. Oznacza to, że prowadzenie alkoholu w takiej formie nie jest dopuszczalne – podkreśla Krzysztof Brzózka.

W trosce o nieletnich

Działania PARPA skupiają się przede wszystkim na skłonieniu jednostek samorządu terytorialnego do wnikliwszych kontroli sprzedawców alkoholi, którzy równocześnie handlują w internecie. Agencja w ten sposób chce, by napoje wyskokowe nie trafiały za pośrednictwem sieci w ręce nieletnich.

– Najciekawsze jest to, że w Polsce można kupić alkohol w internecie od około sześciu lat, a przepisy od tamtej pory się nie zmieniły. Dlaczego dopiero teraz PARPA się tym zainteresowała – dziwi się Monika Graf.

Comment

• Stasiek
                      • 2007.02
                      • 609

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jaroslav Wyświetlenie odpowiedzi
                      "Sprzedaż alkoholu w internecie jest nielegalna"
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika falcon Wyświetlenie odpowiedzi
                      Sklepów internetowych handlujących alkoholem są dziś w Polsce setki. Część z nich, podobnie jak Piotr i Paweł, już zawiesiła sprzedaż, inne jeszcze z tym czekają. W dalszym ciągu mocne trunki można kupić na witrynach internetowych delikatesów Alma, Frisco czy Bomi.
                      W Alma można w dalszym ciągu kupić alkohol. Jest m.in. Koźlak i Żywe z Ambera, Cornelius, Obolon pszeniczne...
                      I co? Jako jedni z nielicznych nie boją się utraty koncesji?

Comment

• Pendragon
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13957

Pojawiły się wątpliwości prawne w związku z legalnością prowadzenia sprzedaży alkoholi w sieci, dlatego do czasu ich wyjaśnienia lub zmiany przepisów woleliśmy zawiesić swoją działalność niż ryzykować utratę koncesji – mówi Monika Graf ze sklepu Alkoholeświata.com.
                        Coś się jednak zmieniło, bo ten sklep funkcjonuje normalnie. W ciągu pół godziny znalazłem także 16 sklepów oferujących wino przez internet, a zapewne jest ich więcej. No to teraz ruch należy do browarów! A może ktoś im podpowie ten ruch?
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2009-01-19, 18:59.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• Jaroslav
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          🍼
                          • 2005.10
                          • 967

Zdaje się, że szykuje się reaktywacja sklepu Ciechana

Comment

• Stasiek
                            • 2007.02
                            • 609

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                            Coś się jednak zmieniło, bo ten sklep funkcjonuje normalnie. W ciągu pół godziny znalazłem także 16 sklepów oferujących wino przez internet, a zapewne jest ich więcej. No to teraz ruch należy do browarów! A może ktoś im podpowie ten ruch?
                            Ale przecież w ustawie się nic nie zmieniło? Więc o co chodzi?
                            Czyżby to wszystko były tylko "strachy na lachy"?

A że się zmieniło to fakt.
                            Rok temu było tak:
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika falcon Wyświetlenie odpowiedzi
                            Sieć supermarketów Piotr i Paweł już kilka tygodni temu wstrzymała sprzedaż zarówno piwa, jak i mocniejszych alkoholi w internetowych sklepach
                            A teraz proszę bardzo, w Piotr i Paweł można kupić piwo:

Comment

• kjaros
                              Porucznik Browarny Tester
                              🍼
                              • 2007.03
                              • 378

Zdaje się, że szykuje się reaktywacja sklepu Ciechana
                              Na stronie Ciechana są już wzmianki o pierwszych wysyłkach ale problemy z opakowaniem przesyłki wstrzymują pełny rozruch. W połowie przyszłego tygodnia już wszystko ma funkcjonować normalnie. Już poleruję pokal na mój pierwszy raz z piwem z Ciechanowa.
                              Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

Comment

• Pendragon
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2006.03
                                • 13957

Mógłby ktoś podać ceny piw z Ciechana w sklepie on-line? Póki co nie chce się tam logować, bo nie wiem, czy opłacało by mi się skorzystanie z ichniego sklepu.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

Przetwarzanie...
                                X