Browar Belgia sprzedany

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dori
    Porucznik Browarny Tester
    • 2004.10
    • 320

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16 Wyświetlenie odpowiedzi
    eee... ktoś sobie chyba jaja robi...
    no, niestety nie są to jaja, tylko prawda

Comment

• Jaroslav
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      🍼
      • 2005.10
      • 967

Jeszcze pozostaje poboczne pytanie: co z JAKO?
      (wiem, wiem to akurat w tej tragedii najmniejszy problem).
      Sytuacja dziwnie przypomina tą z Jurandem. Wielkie plany, odkrywanie przed
      nabywcami niszowego piwa... spiskowa teoria dziejów?

Poznań przeprasza za KP
      Last edited by Jaroslav; 2007-08-03, 06:27.

Comment

• Pinio74
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.10
        • 3881

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jaroslav Wyświetlenie odpowiedzi
        (...)
        Sytuacja dziwnie przypomina tą z Jurandem. Wielkie plany, odkrywanie przed
        nabywcami niszowego piwa... spiskowa teoria dziejów?

Poznań przeprasza za KP
        Dokładnie o tym samym pomyślałem, jakby nad browarami, które chcą trochę wyjść poza przeciętność wisiało jakieś fatum
        BIRRARE HUMANUM EST

Comment

• kalifat
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.10
          • 1168

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pinio74 Wyświetlenie odpowiedzi
          Dokładnie o tym samym pomyślałem, jakby nad browarami, które chcą trochę wyjść poza przeciętność wisiało jakieś fatum
          Żadne fatum.
          Po prostu nikt nie pije nic innego niż produkty KP,GŻ i CO.

Reszta to prawie jak "browarnictwo amatorskie"
          bla bla bla

Comment

• madziar
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2004.09
            • 37

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cez Wyświetlenie odpowiedzi
            a co ma Tatra do KP?
            Chciałem tylko zwrócic uwagę na fakt, że nie tylko KP lała swoje piwo w Belgii.

Dziś o 12.00 w Kielcach jest spotkanie ze wszystkimi menedżerami wyższego i średniego szczebla, na którym będzie ogoszony komunikat. Po południu bedę miał info z pierwszej ręki.

Comment

• kony
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.08
              • 1701

Fakty ze strony KP:

03.08.2007 : KOMPANIA PIWOWARSKA ogłasza inwestycję w Kielcach

Kompania Piwowarska SA, lider polskiej branży piwowarskiej, część grupy SABMiller, ogłasza zakup 99.96% udziałów w BROWARZE BELGIA Sp. z o.o. od PALM Breweries NV. Celem tej inwestycji jest dążenie do zapewnienia mocy produkcyjnych koniecznych do zaspokojenia spodziewanego wzrostu popytu na produkty KP. Transakcja wymaga jeszcze zgody Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK).

BROWAR BELGIA z siedzibą w Kielcach to nowoczesny zakład, wybudowany od podstaw w roku 1999. Jego obecne roczne moce produkcyjne wynoszą ponad 1 milion hektolitrów. BROWAR BELGIA uzupełni obecnie istniejącą infrastrukturę produkcyjną Kompanii Piwowarskiej.

W ostatnich latach, po połączeniu Lech Browary Wielkopolski i Tyskich Browarów Książęcych w roku 1999 oraz przejęciu Browaru Dojlidy w 2003, KP odnotowuje konsekwentny wzrost sprzedaży swoich najważniejszych marek: Tyskiego, Lecha i Żubra. Wartość łącznych inwestycji przeznaczonych w tym okresie na zwiększanie mocy produkcyjnych wszystkich trzech browarów wyniosła około 400 milionów euro. Nowa inwestycja firmy podniesie roczne moce produkcyjne Kompanii Piwowarskiej SA do poziomu 16 milionów hektolitrów.

BROWAR BELGIA produkuje szereg własnych marek oraz warzy piwo na zlecenie innych browarów i sieci handlowych. Marki nabyte w ramach transakcji to między innymi Wojak (segment lower mainstream), Gingers (piwo smakowe) oraz Frater (warzony zgodnie z tradycjami piw klasztornych). Transakcja uwzględnia także możliwość podpisania umowy dystrybucyjnej, dotyczącej międzynarodowych marek piw specjalnych Palm Breweries.

Komentując tę inwestycję Mark Bowman, dyrektor generalny Kompanii Piwowarskiej SA, powiedział: "Jestem nastawiony optymistycznie do perspektyw naszego przyszłego rozwoju a BROWAR BELGIA zapewnia nam możliwość zwiększenia mocy produkcyjnych bez konieczności budowy nowego browaru od podstaw."

Comment

• iommi
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.07
                • 1522

Ciekawe co zrobią z portfelem nabytych marek... Mam nadzieję (choćby ze względu na Fratera), że Belgia nie stanie się kolejną kolejną rozlewnią Żubra, Gronia i Lecha.

Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!

Comment

• kham
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2006.01
                  • 751

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony Wyświetlenie odpowiedzi
                  Fakty ze strony KP:

03.08.2007 : KOMPANIA PIWOWARSKA ogłasza inwestycję w Kielcach....
                  Wg. mnie niech se tam leją konerniaki byle by Fratra nie zmarnowali bo robiło się coraz ciekawiej. Może zrobią coś jak Żywiec w Cieszynie? Rozmawiałem z osobą z Browaru Czarnków KP też tam ponoć startowała. Żaden interes Lecha czy Tyskie tam lać ale jak Żywcowi Cieszyna pozazdrościli to już co innego.

Comment

• J_Frater
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2007.07
                    • 19

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iommi Wyświetlenie odpowiedzi
                    Ciekawe co zrobią z portfelem nabytych marek... Mam nadzieję (choćby ze względu na Fratera), że Belgia nie stanie się kolejną kolejną rozlewnią Żubra, Gronia i Lecha.
                    FRATER jest marką pełną świetlanej przyszłości w Polsce (i mam nadzieję nie tyko) !

Comment

• kony
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.08
                      • 1701

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iommi Wyświetlenie odpowiedzi
                      A jak odczytujesz to zdanie? :

"Jestem nastawiony optymistycznie do perspektyw naszego przyszłego rozwoju a BROWAR BELGIA zapewnia nam możliwość zwiększenia mocy produkcyjnych bez konieczności budowy nowego browaru od podstaw."

Comment

• madziar
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2004.09
                        • 37

Jednak miałem rację. Słowo ciałem się stało. Nawet broszura juz wydrukowana...

Click image for larger version

Name:	DSC00047.jpg
Views:	1
Size:	41,1 KB
ID:	2023869

Comment

• Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

nawet gadać mi się nie chce
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• kham
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2006.01
                            • 751

A jak odczytujesz to zdanie? :
                            Fatalnie je odczytuje! Ale może chćby na zasadzie dupochronu ( bo mam nadzieje, że kiedyś nawet tu moda na koncerniaki minie ) marki nie zmarnują.

Comment

• delvish
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.11
                              • 3508

Swoją drogą to by była niezła zmiana. KP produkująca piwa "klasztorne"
                              "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                              (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• coreball
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.12
                                • 1

Kompania Piwowarska umacnia się na pozycji lidera polskiego rynku piwa. Firma kupiła właśnie kielecki browar Belgia.

Tu artykul na money.pl.
                                Żle sie dzieje.

Comment

Przetwarzanie...
                                X