Browar Belgia sprzedany

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • remfire
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 1334

Myśle że jednym z ważniejszych powodów kupna Belgii przez KP była kwestia kosztów transportu. Patrząc na mapę teraz napewno nastąpi znaczne przetasowanie w "rejonach dystrubucji" poszczególnych browarów tego koncernu - KP brakowało browaru mogacego produkowac ich" najlepsze marki" na potrzeby tamtych rejonów , a przy okazji i Mazowsza.
    Cos z oferty Belgii zapewne zostanie na okrasę tak jak w przypadku innych browarów KP czyli Lech Pils, Tyskie Książęce czy Doilidy Classic. Myśle że pozostanie najmocniejszy Wojak ( bo tak mocnego piwa nie ma ofercie KP) no i może pojawi się nowa wersja Reed'sa - Imbirowy
    Szkoda mi że zniknie Frater i Gingers , bo te dwie marki były dość oryginalne jak na nasz rynek. Trochę szkoda mi tez Wojaków , ale to głównie ze względu na kolekcjonerstwo - ciągle były nowe wersje.
    Ide więc na zakupy, bo juz niedługo znowu oferta na półkach ulegnie znmniejszeniu.

Comment

• kishar
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.10
      • 1691

Informacja ta jest zdecydowanie dołująca kolejny browar wpadł w łapy koncernu produkującego pseudo piwne napoje i to chyba najgorszego z możliwych, a wczoraj miałem nadzieje, że to plotka, ale jeszcze pozostaje nadzieja w UOKiK i uważam, że petycja to dobry pomysł.

Comment

• docent
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.10
        • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ergie Wyświetlenie odpowiedzi
        Tak jako zmętniacza będą używać pyłu gipsowego powstającego jako uboczny produkt przy produkcji płyt gipsowo-kartonowych
        Jakiego zmętniacza? Piwo bedzie klarowne jak łza, czyli znów będziemy mieć kristalweizena
        Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
        Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
        Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
        Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• delvish
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.11
          • 3508

Ciekawe tłumaczenie na wp.pl
          KP wyraziła zainteresowanie zakupem kieleckiego browaru ze względu na jego potencjał produkcyjny oraz rozwinięty portfel marek (m.in. "wojak", "gingers", "frater" i "palm"), uzupełniający segmenty, w których nie są obecne piwa Kompanii.
          No a z UOKiK, to będą jednak musieli pokombinować w KP, bo 40% jednak razem wzięci przekroczą Wydaje mi się, że kluczowa będzie interpretacja UOKiK w sprawie private label warzonych przez Belgię. Jak im wliczą do udziałów w rynku to będą mieli problem.
          A co do petycji, to jakoś ciężko uwierzyć że ktoś sie nią przejmie. Najlepiej żeby to jakaś organizacja konsumencka zrobiła. Może Bractwo Piwne wrzuci swoje trzy grosze?
          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
          (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• JAckson
            🍼🍼
            • 2004.05
            • 6123

Trochę żenada wyszła

Może właściciele browaru Belgia przeczytali opinie na temat ich Koźlaka i pszenicy, i się poddali

Zastanawia mnie sprawa petycji do UOKiK. Czy gdyby akcja się powiodła to zarząd BB byłby zadowolony? Wydaje mi się, że sprzedają dobrowolnie swoje akcje KP.
            MM961
            4:-)

Comment

• J_Frater
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2007.07
              • 19

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi
              W kontekście tych informacji Konkurs XCVIII - 28 dni pod znakiem Fratera wygląda jak ostatnie odliczanie.
              Uważam, że w konkursie udział wziąc warto. Choby dlatego, aby potwierdzic i podkreślic szacunek dla idei wywtarzania tego rodzaju piw. Chocby dla nas.
              Ja zakochałem się w tej marce od pierwszego spojrzenia, od pierwszego "pssssyt" przy otworzeniu butelki i od pierwszego cudownego łyka pszenicznego (podwójny zaskoczył mnie bardzo pozytywnie swoją skrywaną i wyczuwalną jakiś czas po wypiu mocą). Motywowany m.in. Waszymi pozytywnymi sygnałami dotyczącymi tej marki rozpocząłem proces, który będzie kontynuowany bez względu na fakt, kto jest właścicielem marki. Przynajmniej do tej chwili do której ja będę w tym uczestniczył (zapewniam). Zrobię wszystko, aby piwa, które mają tak fantastyczny, dobry odbiór rozwijały się nadal w obranym (w tym roku) kierunku.

Zyczac miłego weekendu oddalam sie z kielichem pełnym Fratera w dłoni. Mam nadzieję, że jeszcze długo bede mogl sie delektowac jego towarzystwem w takiej formie i treści, czego i Wam serdecznie życzę.
              Pozdrawiam wszystkich!

ps.
              To bardzo osobista wypowiedz na forum skupiającym ludzi wartych takich wypowiedzi. Bez ukrytego PR-u i reklamy.

Comment

• madziar
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2004.09
                • 37

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika robox Wyświetlenie odpowiedzi
                Oby tylko KP nie wybrała sobie Wojaka (tak jak Żubra w browarze Dojlidy) jako jedyną misję w Browarze Belgia .
                No niestety mam złe wieści. Na dzisiejszym spotkaniu z managementem Belgii w Kielcach, Jan Vandenwyngaerden - dyrektor zarządzający browarów Palm, stwierdził, że z marek Belgii menedżerów Kompanii najbardziej interesował

WOJAK SUPER MOCNY (zwany dawniej Wszechmocnym).

I tego należało się spodziewać. Bo w tym segmencie (9% alk.) nie ma zbyt wielu graczy, a marża wysoka. Znając mozliwości marketingowe KP mozna przypuszczać, że kategoria mózgoje..w mocno się rozrośnie.

Comment

• jacer
                  • 2006.03
                  • 9875

To na cholerę wynajeli firme reklamową aby reklamować Fratera?
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

Comment

• madziar
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2004.09
                    • 37

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                    Ciekawe tłumaczenie na wp.pl
                    KP wyraziła zainteresowanie zakupem kieleckiego browaru ze względu na jego potencjał produkcyjny oraz rozwinięty portfel marek (m.in. "wojak", "gingers", "frater" i "palm"), uzupełniający segmenty, w których nie są obecne piwa Kompanii.
                    No a z UOKiK, to będą jednak musieli pokombinować w KP, bo 40% jednak razem wzięci przekroczą Wydaje mi się, że kluczowa będzie interpretacja UOKiK w sprawie private label warzonych przez Belgię. Jak im wliczą do udziałów w rynku to będą mieli problem.
                    A co do petycji, to jakoś ciężko uwierzyć że ktoś sie nią przejmie. Najlepiej żeby to jakaś organizacja konsumencka zrobiła. Może Bractwo Piwne wrzuci swoje trzy grosze?
                    Jeśli istniałoby najmniejsze prawdopodobieństwo, że UOKiK zablokuje tę transakcję, to by do niej nie doszło, chyba, że KP ma na usługach początkujących prawników.

Comment

• adam16
                      • 2001.02
                      • 9865

Uszczypnie mnie ktoś wreszcie? Bo mi się śni, że czytam ten temat chyba...
                      Browar Hajduki.
                      adam16@browar.biz
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• ergie
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.05
                        • 1041

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                        To na cholerę wynajeli firme reklamową aby reklamować Fratera?
                        Żeby podbić cenę. To coś na kształt szminkowania trupa
                        Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
                        ------------------------------------------------------------------
                        Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

Comment

• delvish
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.11
                          • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika madziar Wyświetlenie odpowiedzi
                          Jeśli istniałoby najmniejsze prawdopodobieństwo, że UOKiK zablokuje tę transakcję, to by do niej nie doszło, chyba, że KP ma na usługach początkujących prawników.
                          Niekoniecznie. W Europie było wiele piwnych fuzji, z których część została zakwestionowana przez urzędy antymonopolowe państw, których one dotyczyły. Prawnicy tych korporacji też nie byli początkujący, a system prawny np. Wielkiej Brytanii bardziej przejrzysty niż polski. Czasem dużym opłaca się po prostu zaryzykować
                          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                          (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• ergie
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.05
                            • 1041

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają - mam KWASIŻURA
                            A może w takim razie w ramach wspierania mocy przerobowych KP, sprzedasz im swoje gary
                            Last edited by ergie; 2007-08-03, 20:48.
                            Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
                            ------------------------------------------------------------------
                            Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

Comment

• dori
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2004.10
                              • 320

A mnie jest podwójnie smutno
                              Przede wszystkim dlatego, że jestem z tym browarem emocjonalnie związana. Jak zapewne już część z Was wie, miałam szczęście tam pracować. I bardzo miło wspominam czas tam spędzony.
                              Szkoda, że to miejsce już raczej nie będzie miało takiej atmosfery jak dotychczas.
                              Obawiam się też tego, że KP nie będzie się rozdrabniać i wykupiła prawa do marki Frater tylko po to, aby nikt inny nie mógł produkować tego piwa. Obym sie myliła...

Comment

• dzidek1960
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.01
                                • 1548

Info ze strony Browaru Belgia (czerwone podkreślenie jest moje):
                                Informacja prasowa PALM Breweries NV
                                Kielce (PL), Steenhuffel (B), 03.08.2007
                                Firma PALM Breweries NV zawarła z firmą KOMPANIA PIWOWARSKA S.A.
                                (częścią grupy SABMiller plc), która jest liderem na polskim rynku piwa,
                                porozumienie dotyczące sprzedaży swoich udziałów
                                w BROWARZE BELGIA Sp. z o.o.
                                W 1999 roku grupa PALM Breweries NV otworzyła nowy zakład Browaru Belgia w Polsce w Kielcach.
                                Na powierzchni 75 hektarów powstał od podstaw najnowocześniejszy Browar o zdolności
                                produkcyjnej na poziomie 1,3 miliona hektolitrów piwa rocznie. Od wielu lat firma Browar Belgia
                                wykorzystuje w pełni swoje moce, jest czwartym co do wielkości browarem w Polsce i w 2006 roku
                                osiągnęła obrót w wysokości 57,7 milionów Euro. Obecnie firma zatrudnia 350 osób.
                                Belgijski PALM działa na rynku produktów niszowych. Długoterminowe plany Grupy ukierunkowane
                                były na dywersyfikację polskiego rynku piwa i rozwój segmentu piw typu “Premium”. Jednakże
                                rozwój ten odbywał się wolniej niż oczekiwano.

Wiodąca na polskim rynku piwa firma, Kompania Piwowarska S.A. (część grupy SABMiller plc),
                                wyraziła zainteresowanie zakupem kieleckiego browaru ze względu na jego potencjał produkcyjny
                                oraz rozwinięty portfel marek ( m.in. WOJAK, GINGERS, FRATER i PALM), uzupełniający segmenty,
                                w których nie są obecne piwa Kompanii Piwowarskiej (KP).
                                PALM Breweries NV informuje, że złożona przez KP oferta zakupu zakładu w Kielcach oraz marek
                                WOJAK, GINGERS, LEMON’S i FRATER została przyjęta. Transakcja uwarunkowana jest uzyskaniem
                                akceptacji Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Oczekuje się, że pozytywna decyzja Urzędu
                                zostanie wydana najpóźniej przed końcem grudnia 2007 roku. Obie strony noszą się z poważnym
                                zamiarem zawarcia umowy dotyczącej dystrybucji piw z PALM Breweries na rynku polskim.
                                Zakończona inwestycja w Polsce przyniosła w rezultacie pozytywne skutki dla PALM Breweries NV
                                i firmy matki - Diepensteyn. Dzięki środkom uzyskanym z realizacji kontraktu firma PALM Breweries
                                NV będzie mogła jeszcze dynamiczniej inwestować w dalszy rozwój swoich głównych marek
                                w krajach Beneluksu i na rynkach zagranicznych.
                                Koniec
                                Browar Belgia Sp. z o.o.
                                Agnieszka Kowal-Rudzka, Public Relations Manager

Niestety, smutne to co napisała Dori odnośnie marki Frater, ale wydaje mi się prawdziwe a ja jeszcze nie zdążyłem spróbować podwójnego. Muszę go jak najszybciej namierzyć.
                                "Ma jednak kraj polski napój warzony
                                z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
                                piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
                                do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
                                mieszkańców, lecz i cudzoziemców
                                wybornym smakiem"
                                Jan Długosz, Historie Piwne
                                Moja strona www w początkowym okresie budowy

Comment

Przetwarzanie...
                                X