Browar Belgia sprzedany

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ambasador
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.08
    • 2

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
    Co do misji to trudno się z arcy'm nie zgodzić Jedyne dwa piwa z Belgii, które ciepło wspominam to śp. Palm i ostatnio Podwójny Braciszek. Przez chwilę pierwszy czerwony Frater też zasługiwał na uwagę. Co do reszty to w zasadzie można pominąć ją milczeniem. No może poza wynalazkiem "chemicznej" pseudopszenicy, ale to akurat zdecydowanie in minus
    A tłuczenie Wojaka IMHO jest bardzo niewykluczone. W tym segmencie rynku KP jakoś mocno obecna nie jest, żeby nie powiedzieć, że wcale. Pewna jest śmierć Gingersa, bo przecież nie po to KP ma Redsa, żeby sama sobie robić konkurencję.
    Uważam ,że jesteś w błedzie.KP przedstawi nowy standard ułozena w lodówkach obejmujacy marke gingers i są w piwach smakowych wtedy juz niedoścignieni.A z fratera zrobia marke regionalną ,bo nie mają piw specjalnych.Pszenicznym fraterem wypchna z rynku paulanera i w pojedynku Grupa Zywiec-Kompania Piwowarska 2:0...genialne posuniecie.

Comment

• e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19269

Dobra, skończymy z tymi pobożnymi życzeniami. Pożyjemy zobaczymy. Puki co, komu zależy na istnieniu tychże niech je kupuje i

Comment

• Wujcio_Shaggy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.01
        • 4628

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ambasador Wyświetlenie odpowiedzi
        (...) A z fratera zrobia marke regionalną ,bo nie mają piw specjalnych.Pszenicznym fraterem wypchna z rynku paulanera i w pojedynku Grupa Zywiec-Kompania Piwowarska 2:0...genialne posuniecie.
        Podkreślenia moje. Możesz jakoś przybliżyć ten mechanizm wypierania?

PS. 0:2, inaczej to nie jest genialne posunięcie...
        Last edited by Wujcio_Shaggy; 2007-08-08, 12:22.
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• Ambasador
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2007.08
          • 2

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy Wyświetlenie odpowiedzi
          Podkreślenia moje. Możesz jakoś przybliżyć ten mechanizm wypierania?

PS. 0:2, inaczej to nie jest genialne posunięcie...
          Mechanizm jest oczywisty...frater ma coraz wieksze udzialy rynku piw specjalnych...

Comment

• arcy
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.07
            • 7538

Wszystkie nowe piwa specjalne na naszym rynku do pewnego momentu mają coraz większy udział w rynku. Później okazuje się, że ten wzrost można liczyć w skrzynkach - 2 skrzynki sprzedane w markecie w ciągu kwartału.

Comment

• supersklep
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.01
              • 982

Nie chcę snuć jakichś czarnych scenariuszy ale nawet pracownicy Dystrybucji KP w Lublinie wiedzą że Browar Belgia będzie bardzo szybko rozlewał tylko i wyłącznie Żubra bo jest takie zapotrzebowanie,a taka sytuacja ma być max do 3 miesięcy

Comment

• Wujcio_Shaggy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.01
                • 4628

Mechanizm jest oczywisty...frater ma coraz wieksze udzialy rynku piw specjalnych...
                Nic w tym oczywistego nie widzę, jak piwo regionalne może wyprzeć z rynku piwo o zasięgu ogólnokrajowym?

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• Lacriferno
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.07
                  • 783

Uważam ,że jesteś w błedzie.KP przedstawi nowy standard ułozena w lodówkach obejmujacy marke gingers i są w piwach smakowych wtedy juz niedoścignieni.A z fratera zrobia marke regionalną ,bo nie mają piw specjalnych.Pszenicznym fraterem wypchna z rynku paulanera i w pojedynku Grupa Zywiec-Kompania Piwowarska 2:0...genialne posuniecie.
                  Cóż za optymistyczna wizja

Comment

• kopyr
                    • 2004.06
                    • 9475

No w mordę kopane... już się ucieszyłem, że w takiej Łebie widać, że idzie ku lepszemu: dostępne piwo z Braniewa, z Ambera, z Broka, a nawet Valentins (dwa lata temu była kompletna pustynia). A tutaj taki klops. W pierwszej chwili pomyślałem, że najlepiej gdyby UOKiK tę transakcję zablokował, ale po zastanowieniu i przeczytaniu całego wątku stwierdzam, że nie ma czego żałować. Frater Pszeniczny to niestety, ale jest chemicky syfon. Co do Fratra Podwójnego to IMO skończył by on swój żywot dość szybko, widzę to po odzewie - nie sprzedaje się rewelacyjnie. Co do reszty produkcji: Gingers - niezły produkt jeśli chodzi o kategorie marketingowo-handlowe, ale dla piwoszy mała strata, Wojaki - podobnie, private labels - żadna strata, Jako - żadna strata. Podejście ludzi z BB (zmętnianie piwa pszenicznego) sugerowało, że mają głęboko piwoszy, liczy się zysk. Nie widziałem tam żadnego odwołania do belgijskich tradycji. Także strata nie będzie taka wielka.
                    Co do tego, co KP pozostawi, to jeśli chodzi o Fratra Pszenicznego, to powinniśmy chyba życzyć sobie, żeby go nie zostawiała, bo może zrobić niedźwiedzią przysługę rynkowi piwnemu w Polsce. W razie sukcesu tego produktu KP pokaże innym, ze nie ma się co oglądać na tradycje piwowarskie, tylko można iść na skróty, bo głupi klient to łyknie. To by było bardzo niedobrze. Po drugie taki silny konkurent mógłby storpedować wejście na rynek polskiej pszenicy, bo "panie, na co mnie jakieś pszeniczne w sklepie, jak mamy już Fratera".
                    Wracając jeszcze do KP, to radzę porzucić wszelkie nadzieje, że zapatrzyli się na Cieszyn czy coś podobnego. Oni to maja głęboko w .... Jakiś czas temu miałem okazję być w Pilznie na wycieczce (notabene organizowanej prze KP) i tam w hallu muzeum jest galeryjka z piwami SAB Millera z całego świata - wśród tych piw nie było ani jednego piwa wybitnego, piwa wielkiego, piwa wyjątkowego. Jedynym piwem/marką z ich stajni, która może do takiego miana aspirować jest Pilsner Urqell, a wiadomo co oni z tym piwem zrobili. Dlatego nie będą się bawili w żadnego Grodzisza, porter czy podobnego rodzaju fanaberie - liczą się tylko miliony hektolitrów i miliony na koncie. A już cały sztab ludzi głowi się nad tym, żeby przekonać klientów, że Tyskie ponad wszystkie, Perroni - Ferrari wśród piw, czy Żubr podchodzi bardziej. Ja już nawet słyszałem pogłoskę, że KP najchętniej kupiłaby jakiś browar na zachodzie, żeby tam tłuc Tyskie na eksport (nasze najlepsze), bo będzie taniej, bliżej itd.
                    Niech się udławią tym browarem.
                    blog.kopyra.com

Comment

• qberts
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2007.03
                      • 136

No cóż, KP połknęła browar, który naprawdę coś na rynek wnosił, prawdopodobnie wszelkie odbiegające od "normy"(jaką jest nijaki lager) piwa znikną z rynku i powstanie kolejna już fabryka tyskiego lub jak piszą co niektórzy żubra... Ale co zrobić, takie życie...
                      Last edited by qberts; 2007-08-12, 19:19.
                      ZASADY DEGUSTACJI
                      zapraszam do dyskusji

Comment

• vacoo
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2006.12
                        • 20

I co tu począć? Jadę do świata piw kupić sobie Fratera i Palma by się jeszcze trochę nacieszyć tym co niedługo ma zniknąć z półek. Swoją drogą niska popularność tych marek wyjdzie nam teraz na dobre- zanim zapasy sklepowe się wyczerpią KP minie pierwsze urodziny tłuczenia żubra w BB

Comment

• kiszot
                          🍼🍼
                          • 2001.08
                          • 8114

Teraz trzeba chyba oczekiwać nowej nazwy browaru?
                          Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                          1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                          Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                          So von Natur, Natur in alter Weise,
                          Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                          Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• szaleniec22
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2006.12
                            • 15

Ja jestem pracownikiem browaru belgia Mnie to cieszy ze KP kupila nasz Browar Moze bedzie lepiej A nie wiecie moze jakie sa zarobki w KP? Bo u nas w BB slabo Gorzej byc nie moze A co do marek to ponoic nasze maja zostac Pozdrawiam

Comment

• dori
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2004.10
                              • 320

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szaleniec22 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Bo u nas w BB slabo Gorzej byc nie moze
                              nie narzekaj i wierz mi że może być gorzej Nie wiem jakie są zarobki w KP, ale są zakłady w których pracownikom płacą dużo mniej niż w BB.

Comment

• adam16
                                • 2001.02
                                • 9865

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
                                Teraz trzeba chyba oczekiwać nowej nazwy browaru?
                                Lech jest nadal Lechem, Tyski Tyskim, Dojlidy zostały Dojlidami to i Belgia Belgią pozostanie. Zresztą to bez znaczenia bo i tak podawać będą adres dyrekcji z Poznania jako producenta.
                                Last edited by adam16; 2007-08-17, 17:53.
                                Browar Hajduki.
                                adam16@browar.biz

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

Przetwarzanie...
                                X