Browar Belgia sprzedany

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • delvish
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.11
    • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika J_Frater Wyświetlenie odpowiedzi
    liczę, że rok na Jesiennym Spotkaniu browarników w kategorii piw pszenicznych zgłoszone zostaną już same produkowane w Polsce pszeniczniaki (nie import).
    Zważywszy na fakt, że Żywiec ma Paulanera, a Okocim pszeniczne produkowane "gdzieś w UE" nie liczyłbym na to.
    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
    (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• alnus
      Porucznik Browarny Tester
      • 2007.07
      • 459

Żywiec miał zdajesie wcześniej Franciszkanera, ale go sknocił i się rozstali, w każdym razie parcie na pszenicę musi być, skoro nie zostawili po nim pustego miejsca. To dobrze rokuje Fraterowi.
      Last edited by alnus; 2007-10-19, 20:41.

Comment

• kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alnus Wyświetlenie odpowiedzi
        Żywiec miał zdajesie wcześniej Franciszkanera, ale go sknocił i się rozstali, w każdym razie parcie na pszenicę musi być, skoro nie zostawili po nim pustego miejsca. To dobrze rokuje Fraterowi.
        Chyba coś sie koledze pomerdało. Żywiec jest dystrybutorem, ale Paulanera. I nigdy go nie warzył (o Franziskanerze nie wspominając).
        Fratrowi to nic dobrze nie rokuje. KP nie jest taka głupia żeby sie w jakieś nisze pakować. Oni specjalności bardzo specyficznie pojmują. Dla nich najlepsze piwo to Peroni Będę bardzo zdziwiony, jeśli pozostawią Fratra. Musiałby Okocim Pszeniczny odnieść naprawdę spektakularny sukces.
        blog.kopyra.com

Comment

• alnus
          • 2007.07
          • 459

Nie twierdzę, że warzył, lub warzy w tej chwili, ale na pewnej , zresztą kiepskiej partii Franciszka chyba ponad rok temu można było znaleźć informację o rozlewaniu w Żywcu. Później to się skończyło. Może ktoś ma jakieś etykiety z tamtej partii ?
          No chyba, że faktycznie mi się pomerdało, bo było to jakiś czas temu, a i nie za bardzo przywiązywałem wtedy wagę do takich rzeczy
          To, że Żywiec dystrybuuje Paulanera świadczy, że jest rynek, a skoro jest rynek to można zarobić. Kwestia, czy KP chce się sama brudzić pszenicą - Fraterem, czy zacznie sprzedawać coś z importu. Bo że zechce , wydaje mi się przesądzone. Tyle, że to znowu mnie się wydaje...

Comment

• kopyr
            • 2004.06
            • 9475

Nie twierdzę, że warzył, lub warzy w tej chwili, ale na pewnej , zresztą kiepskiej partii Franciszka chyba ponad rok temu można było znaleźć informację o rozlewaniu w Żywcu. Później to się skończyło. Może ktoś ma jakieś etykiety z tamtej partii ?
            No chyba, że faktycznie mi się pomerdało, bo było to jakiś czas temu, a i nie za bardzo przywiązywałem wtedy wagę do takich rzeczy
            To, że Żywiec dystrybuuje Paulanera świadczy, że jest rynek, a skoro jest rynek to można zarobić. Kwestia, czy KP chce się sama brudzić pszenicą - Fraterem, czy zacznie sprzedawać coś z importu. Bo że zechce , wydaje mi się przesądzone. Tyle, że to znowu mnie się wydaje...
            To jest niemożliwe. Paulaner jest własnością Heinekena, Franziskaner bynajmniej. Nie mógł być więc ani warzony, ani rozlewany w Żywcu.
            Co do KP i pszenicy wcale nie byłbym taki pewny. Okocim Palone jest już na rynku długo, o Porterze żywieckim nie wspominając, a mimo to KP wcale nie pali sie do uwarzenia ciemnego piwa czy porteru. Oni tam nie myślą w kategoriach tego co powinno być w ofercie, tylko na czym można zarobić. Powtórzę jeszcze raz koncern SABMiller nie produkuje żadnego ciekawego piwa na świecie, pewnym wyjątkiem jest Pilsner Urqell czy Velkopopovicky Kozel Cerny, ale jak na warunki czeskie, to wcale nie są takie wyjątkowe piwa.
            blog.kopyra.com

Comment

• alnus
              • 2007.07
              • 459

Być może to było w czasach przed- lub wczesnoheinekenowych, ale do dzisiaj, kiedy przeczytałem że mi się pomerdało, byłem przekonany, że widziałem na etykiecie Franziskanera nazwę Żywiec. Co do Palonego, to nie zauważyłem, żeby była jakaś moda na "tmave" ( mimo wcześniejszych spotów w TV), a na pszeniczne jest. Skoro nawet PLUS wprowadził takie do swojej stałej oferty, skoro sprzedają się Obolonie i Utenosy, skoro sprzedaje się Frater mimo, że kiepski, a przecież nikt ich szczególnie nie reklamuje. Marketingowcy z KP mogą wogóle nie wiedzieć, że coś takiego jak weizem wogóle istnieje, ale myślę, że od czasu do czasu jednak patrzą na to co sprzedaje konkurencja. Jeśli uda im się dostrzec, że taki Frater to jednak inny segment niż Ginger ( bo oba perfumowane i mogą je wrzucić do jednego worka) i jeśli jeszcze skojarzą go z tym, że inni podobne rzeczy sprzedają i jeśli potwierdzą, że faktycznie jest na to moda, to jest szansa, że się uchowa. Mała, ale jest.

Comment

• kopyr
                • 2004.06
                • 9475

Być może to było w czasach przed- lub wczesnoheinekenowych, ale do dzisiaj, kiedy przeczytałem że mi się pomerdało, byłem przekonany, że widziałem na etykiecie Franziskanera nazwę Żywiec.
                Franziskaner to marka z portfolio InBev, więc nie mogła być warzona czy rozlewana w Żywcu. W Polsce jej dystrybucją zajmuję się firma Diageo, która dystrybuuje też m.in. Guinessa czy Grolscha. Diageo należy do Carey Agri, czy też obecnie do CEDC, które nie są powiązane z Żywcem.

Co do Palonego, to nie zauważyłem, żeby była jakaś moda na "tmave" ( mimo wcześniejszych spotów w TV), a na pszeniczne jest. Skoro nawet PLUS wprowadził takie do swojej stałej oferty, skoro sprzedają się Obolonie i Utenosy, skoro sprzedaje się Frater mimo, że kiepski, a przecież nikt ich szczególnie nie reklamuje. Marketingowcy z KP mogą wogóle nie wiedzieć, że coś takiego jak weizem wogóle istnieje, ale myślę, że od czasu do czasu jednak patrzą na to co sprzedaje konkurencja. Jeśli uda im się dostrzec, że taki Frater to jednak inny segment niż Ginger ( bo oba perfumowane i mogą je wrzucić do jednego worka) i jeśli jeszcze skojarzą go z tym, że inni podobne rzeczy sprzedają i jeśli potwierdzą, że faktycznie jest na to moda, to jest szansa, że się uchowa. Mała, ale jest.
                Tylko co nam z tego, że Frater Chemiczny się utrzyma? Chyba tylko tyle, że wykończy mniejsze browary typu Ciechanów czy Kiper w jednej z niewielu nisz, które im pozostały. Niech sobie lepiej KP da z tym spokój, dla naszego dobra.
                blog.kopyra.com

Comment

• delvish
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.11
                  • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                  Tylko co nam z tego, że Frater Chemiczny się utrzyma? Chyba tylko tyle, że wykończy mniejsze browary typu Ciechanów czy Kiper w jednej z niewielu nisz, które im pozostały. Niech sobie lepiej KP da z tym spokój, dla naszego dobra.
                  Dokładnie. W dodatku mogłoby to skłonić braciszków ze Szczyrzyca do sprzedaży "klasztornego" wizerunku np. jakiemuś małemu browarowi. Tylko Podwójnego Brata żal.
                  Last edited by delvish; 2007-10-20, 12:58.
                  "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                  (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• krzem82
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.11
                    • 113

Witam. Czy ktoś wie czy urząd ochrony konkurencji i konsumenta wyraził zgodę na sprzedaż Browaru Belgia KP? Przestałem śledzić sprawę więc nie wiem.

Comment

• delvish
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.11
                      • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzem82 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Witam. Czy ktoś wie czy urząd ochrony konkurencji i konsumenta wyraził zgodę na sprzedaż Browaru Belgia KP? Przestałem śledzić sprawę więc nie wiem.
                      Eee... pisaliby w gazetach, o forum to nie wspomnę
                      (Frank Zappa)

Comment

• Alphonse
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2007.06
                        • 96

Przedstawiciel handlowy z Browaru Belgia mówi, że decyzja będzie w grudniu (tak mu szefowie powiedzieli).

Comment

• krzem82
                          • 2005.11
                          • 113

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Alphonse Wyświetlenie odpowiedzi
                          Przedstawiciel handlowy z Browaru Belgia mówi, że decyzja będzie w grudniu (tak mu szefowie powiedzieli).
                          To trzeba trzymać kciuki, żeby KP go kupiła. Bo inaczej słabo to widzę.

Comment

• jerzy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.10
                            • 4707

To trzeba trzymać kciuki, żeby KP go kupiła. Bo inaczej słabo to widzę.
                            Chyba wręcz przeciwnie - KP chce tylko wykorzystać moce produkcyjne BB i produkować w Kielcach Lecha, Tyskie i Żubra. Nie widzę gorszego dla piwoszy scenariusza.
                            browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

• krzem82
                              • 2005.11
                              • 113

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy Wyświetlenie odpowiedzi
                              Chyba wręcz przeciwnie - KP chce tylko wykorzystać moce produkcyjne BB i produkować w Kielcach Lecha, Tyskie i Żubra. Nie widzę gorszego dla piwoszy scenariusza.
                              No tak ale jak KP nie kupi browaru belgia to chyba ten browar pójdzie na straty. Wolę żeby ten browar istniał pod panowaniem KP niż upadł.

Comment

• jerzy
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2001.10
                                • 4707

Ale zwiększenie mocy produkcyjnych przez KP, na dodatek tanich mocy (bo BB jest nowoczesny i zapewne ma niskie koszty warzenia) spowoduje jeszcze agresywniejsze wypychanie z rynku małych browarów.
                                browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

Przetwarzanie...
                                X