Sonda nt. sprzedaży Browaru Belgia

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arcy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.07
    • 7538

Sonda nt. sprzedaży Browaru Belgia

Chciałbym zapytać wszystkich tych, którzy głosowali za tym, że UOKiK powinien zablokować sprzedaż Browaru Belgia i przejęcie go przez Kompanię Piwowarską:

- jeśli sprzedaż zostanie zablokowane, to co dalej?

Przypominam o tym, że sprzedaż jest dowodem na to, że właściciele browaru nie są już zainteresowani warzeniem piwa w Polsce. Uznali, że bardziej opłacalne jest pozbycie się interesu. Czy Waszym zdaniem UOKiK powinien ich zmusić, aby jednak kontynuowali produkcję?
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

Nie, UOKiK powinien zabronić kupna BB Kompanii Piwowarskiej. Niech kupuje kto inny, z mniejszym udziałem w rynku.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• arcy
      • 2002.07
      • 7538

A jeśli nie ma innego chętnego?

Comment

• JAckson
        🍼🍼
        • 2004.05
        • 6123

Ja zagłosowałem na TAK tylko dlatego, że generalnie jestem za ograniczeniem tworzenia molochów korporacyjnych (szczególnie w momencie gdy wiem, że takie praktyki wpływają negatywnie na moje hobby). Nie łudzę się natomiast, że to uratowałoby ten konkretny browar (Belgia). W związku z tym nie podpisałbym wspomnianej przez Czesa petycji do UOKiK.
        MM961
        4:-)

Comment

• Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy Wyświetlenie odpowiedzi
          A jeśli nie ma innego chętnego?
          To już problem Browaru Belgia. Po to są takie ograniczenia, żeby nie dopuścić do monopolizacji rynku. Ty, jak rozumiem, jesteś za totalną wolnością i niech wykupi wszystko ten, kto ma najwięcej hajsu, tak?
          Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2007-08-17, 11:41.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• arcy
            • 2002.07
            • 7538

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            Ty, jak rozumiem, jesteś za totalną wolnością i niech wykupi wszystko ten, kto ma najwięcej hajsu, tak?
            Nie, ja po prostu uważam, że przejęcie Belgii przez KP nie będzie miało większego wpływu na polski rynek piwny. Co innego, gdyby mieli przejąć CP lub GŻ Jeśli KP ma możliwości sprzedawania ponad 40% piwa w Polsce, to i tak to zrobi, z Belgią czy bez.

Comment

• smrtan
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2002.03
              • 229

No to przyjdzie ktoś z mniejszymi udziałami w rynku. Np. GŻ.
              Pytanie: co to zmieni?..
              Piweczko Roku 2007 rozstrzygnięte!

W browar.biz: smrtan | w Piweczko.org: slobodan

Mój browar domowy
              Etykiety moich piw domowych

Comment

• ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23977

Jeśli UOKIK miałby odmówić zgody KP to i GŻ pewnikiem nie dostałaby takiej.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• arcy
                  • 2002.07
                  • 7538

Przecież GŻ ma mniejszy udział w rynku i może nie przekroczyłaby tej 40% granicy?

Comment

• delvish
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.11
                    • 3508

Arcy ma rację. GŻ nie przekroczy z Belgią 40%. Problem jednak w tym, że GŻ wykorzystuje zdolności produkcyjne w mniejszym stopniu niż KP i kolejny browar jej do szczęścia potrzebny nie jest, a już na pewno nie w południowo-wschodniej Polsce.
                    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                    (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• arcy
                      • 2002.07
                      • 7538

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                      Arcy ma rację. GŻ nie przekroczy z Belgią 40%. Problem jednak w tym, że GŻ wykorzystuje zdolności produkcyjne w mniejszym stopniu niż KP i kolejny browar jej do szczęścia potrzebny nie jest, a już na pewno nie w południowo-wschodniej Polsce.
                      Jak to nie? Można go kupić, zabrać najlepszy sprzęt i zamknąć. Choćby po to, żeby nie wpadł w ręce KP

Comment

• giudice
                        Gość
                        • 2005.07
                        • 231

Problem jednak w tym, że GŻ wykorzystuje zdolności produkcyjne w mniejszym stopniu niż KP i kolejny browar jej do szczęścia potrzebny nie jest, a już na pewno nie w południowo-wschodniej Polsce.

Nie jestem taki pewien, czy masz rację.
                        Na puszce Tatry jasne pełne można wyczytać następującą informację:

"Warzone i rozlane pod nadzorem Grupy Żywiec S.A., ul. Browarna 88, 34-300 Żywiec przez Browar Belgia Sp. z o.o., ul. P. Ściegiennego 499, 25-116 Kielce".

To tak w formie ciekawostki.

Comment

• delvish
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.11
                          • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy Wyświetlenie odpowiedzi
                          Jak to nie? Można go kupić, zabrać najlepszy sprzęt i zamknąć. Choćby po to, żeby nie wpadł w ręce KP
                          Otóż arcy, ja nie uważam, że browary w Polsce były kupowane, głównie, a już tym bardziej wyłącznie po to, żeby je zamykać. Choć pewnie 1 czy 2 takie przypadki możnaby znaleźć.
                          To jednak temat na trochę inną dyskusję
                          Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2007-08-17, 17:01.
                          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                          (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• arcy
                            • 2002.07
                            • 7538

Otóż arcy, ja nie uważam, że browary w Polsce były kupowane, głównie, a już tym bardziej wyłącznie po to, żeby je zamykać. Choć pewnie 1 czy 2 takie przypadki możnaby znaleźć.
                            To jednak temat na trochę inną dyskusję
                            Więcej.

Comment

• e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19275

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika giudice Wyświetlenie odpowiedzi
                              Nie jestem taki pewien, czy masz rację.
                              Na puszce Tatry jasne pełne można wyczytać następującą informację:

"Warzone i rozlane pod nadzorem Grupy Żywiec S.A., ul. Browarna 88, 34-300 Żywiec przez Browar Belgia Sp. z o.o., ul. P. Ściegiennego 499, 25-116 Kielce".

To tak w formie ciekawostki.
                              było o tym na forum. Sądzę, że to próba możliwości, a nie braki mocy.

Comment

Przetwarzanie...
                              X