Opakowania zwrotne

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Simon
    † 1964-2008 Piwosz w Raju
    • 2001.02
    • 993

butelka zwrotna = tylko na własnym rynku
    Małe browary nie są w stanie konkurować butelką zwrotną na rynkach zewnętrznych ( poza własnym "kominem" ) - po pierwsze : ze względu na koszt zakupu skrzynek niezbędnych do obsługi nowego rynku , po drugie : ze względu na koszty logistyczne, po trzecie: ze względu na opory dystrybutorów i sklepów przed wprowadzeniem kolejnej skrzynki...
    Jest jeszcze problem z rotacją, kontrolą stanow, ale to już temat rzeka.
    Simon

Comment

• MuadDib
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.11
      • 172

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
      No i nie przesadzajmy z tą kilkukrotnością, myślę, że 0,50zł to jest maksymalna kaucja jaką jest w stanie zaakceptować klient. Musiałoby się to wiązać też z nałożeniem jakiegoś podatku na konserwę, aby nie doszło do sytuacji, że piwo w puszce jest tańsze niż w piwo w butelce + kaucja. Już teraz mamy do czynienia z takimi przypadkami, a zwiększenie wysokości kaucji tylko by sytuację pogłębiło.
      Nie do przesady, za buteleczkę z Chodvarem płacę 1 zł, tak samo za opakowanie Bernarda i wcale mi to nie przeszkadza, przecież ją odzyskują kiedy oddaję butlę po spożytkowaniu płynu Dobrym rozwiązaniem dla środowiska byłoby ustawowe wprowadzenie kaucji wysokości jakieś 5 zł, na każde opakowanie bez względu na to czy jest zwrotne czy nie. Wówczas nie opłacałoby się kupować niezwrotnych i wyleciałby one z rynku zupełnie

Comment

• kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MuadDib Wyświetlenie odpowiedzi
        Nie do przesady, za buteleczkę z Chodvarem płacę 1 zł, tak samo za opakowanie Bernarda i wcale mi to nie przeszkadza, przecież ją odzyskują kiedy oddaję butlę po spożytkowaniu płynu Dobrym rozwiązaniem dla środowiska byłoby ustawowe wprowadzenie kaucji wysokości jakieś 5 zł, na każde opakowanie bez względu na to czy jest zwrotne czy nie. Wówczas nie opłacałoby się kupować niezwrotnych i wyleciałby one z rynku zupełnie
        Niestety takie "ustawowe" rozwiązania, oderwane od realiów rynku rzadko się sprawdzają w praktyce. Po pierwsze nie da się wprowadzić kaucji 5 zł, bo nagle zacząłby sie import butelek z krajów ościennych. Zresztą to jest myślenie, w stylu nie przymierzając zwolenników kary śmierci, jak damy za wszystkie przestępstwa karę śmierci, to przecież nikt żadnego przestępstwa nie popełni. Podobnie, jakbyśmy pobrali próbkę DNA od każdego obywatela przy wydawaniu dajmy na to dowodu osobistego, albo jeszcze lepiej w szpitalu, przy narodzinach, to praca policji byłaby dużo łatwiejsza, z korzyścią dla społeczeństwa. Nie ma prostych rozwiązań złożonych problemów. Polski problem polega na tym, że "ustawowo" komplikuje się u nas najprostsze sprawy. BTW najnowszy pomysł, jaki lęgnie się w głowach, tych, którzy chcą "ustawowo", to zezwolenia/koncesje na sprzedaż papierosów. I są oczywiście słuszne argumenty za, ale... Zresztą nie o tym rozmawialiśmy. Ja chciałem tylko powiedzieć, że im mniej rzeczy sie załatwia "ustawowo" tym lepiej, dla wszystkich.
        blog.kopyra.com

Comment

• MuadDib
          • 2005.11
          • 172

A tu się nie zgodzę. Kupuję dość często w sklepie piwnym w łodzi, gdzie kaucje są na butelki z Nieniec czy Czech. Wiem że to bogatsze firmy niż nasz małe browary (przynajmniej te niemieckie) ale droga dość odległa. Poza tym warto zwrócić uwagę, że samochody ze sklepów często wracają puste, więc chyba mogą odebrać zwroty

Comment

• MuadDib
            • 2005.11
            • 172

a masz jakiś pomysł jak to zrobić inaczej niż ustawowo? Oczywiście ustawa dotyczyła by wszystkich opakowań, również tych spoza Polski. (Wszystkich znaczy nie tylko piwa, ale także np. torebek foliowych)

Comment

• remfire
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.03
              • 1334

Pomiajajac inne apekty - wyobrażasz sobie sklepy w których magazynowane są setki ( albo i tysiące) różnego rodzaju opakowań zwrotnych ?

Comment

• Kamień
                Porucznik Browarny Tester
                • 2007.07
                • 361

Dobrym rozwiązaniem dla środowiska byłoby ustawowe wprowadzenie kaucji wysokości jakieś 5 zł, na każde opakowanie bez względu na to czy jest zwrotne czy nie. Wówczas nie opłacałoby się kupować niezwrotnych i wyleciałby one z rynku zupełnie
                Wtedy najtańsze piwo kosztowało by jakieś 7zł . To prawda, że kaucje zawsze można dostać spowrotem, ale jest to po prostu "zamrażanie gotowki" i pamiętajmy, że aby kupić takie piwo, trzeba miec w portfelu nie tylko dość pieniędzy na za samo piwo, ale także na kaucję! To jest chyba najważniejszy powód, dla którego niezamożni obywatele najchętniej sięgają po butelkę bezzwrotną lub puchę. Środowisko miało by taki pożytek, że zostało by zalane falą zużytych puszek, i nie przesadzajmy, że zbieracze puszek wyłapią wszystko, poza miastem puszki walają się wszędzie, wystarczy przejść się po jakimkolwiek lesie (cóż, prawdą jest, że butelki też i to nie tylko od piwa). Ech, wiele jeszcze piwa upłynie nim ludzie odejdą od puszek. Musi zmienić się mentalność, żeby system zwrotnych butelek funkcjonował jak należy i nawet forsowanie tego na siłę niewiele pomoże

Comment

• remfire
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.03
                  • 1334

a masz jakiś pomysł jak to zrobić inaczej niż ustawowo? Oczywiście ustawa dotyczyła by wszystkich opakowań, również tych spoza Polski. (Wszystkich znaczy nie tylko piwa, ale także np. torebek foliowych)
                  Poczytaj wcześniejsze wątki w tej dyskusji

Comment

• kopyr
                    • 2004.06
                    • 9475

A tu się nie zgodzę. Kupuję dość często w sklepie piwnym w łodzi, gdzie kaucje są na butelki z Nieniec czy Czech. Wiem że to bogatsze firmy niż nasz małe browary (przynajmniej te niemieckie) ale droga dość odległa. Poza tym warto zwrócić uwagę, że samochody ze sklepów często wracają puste, więc chyba mogą odebrać zwroty
                    Tutaj wiele zależy od hurtowni, z którą się współpracuje. W moim sklepie NRW z czeskich butelek są kaucjonowane 0,50zł (myślisz, że ludzie oddają - bardzo słabo), dlatego, że tak robi hurtownia z którą współpracuję, gdyby mi wliczyli butelki w cenę piwa, to po prostu byłoby ono o 0,5zł droższe. Jednakowoż sprawa nie jest taka prosta, że browar z Czech czy Niemiec na to stać, to jest de facto w gestii sklepu czy też hurtowni. Przytoczę inny przykład - mam w ofercie piwo z GABa (Kamasutrę i Stouta) dostaję je w butelkach bezzwrotnych (nawet na Stoucie tak napisano na etykiecie), ale są to takie same butelki jak zwrotne. Hurtownia jednak ze względów logistycznych nie odbierze ode mnie tych butelek, dlatego wliczyła je w cenę piwa. Z racji jednak, że sprzedaję też Ciechana i Fortunę, które de facto operują tym samym typem butelek czyli wszystkie o wysokości=ŻGB=Okocim=Amber=zwrotna Belgia, więc u mnie w sklepie są to butelki zwrotne, bo mam je gdzie oddać. Dzięki temu piwo może być ciut tańsze.

Ale przecież nie wprowadzisz tej ustawy na całym świecie. Zobacz co sie dzieje z papierosami, przemyt, służby celne w UE prawie niczym innym się nie zajmują, grupy przestępcze sie bogacą itd. itp. Dlaczego? Bo ktoś ustawowo wymyślił dość wysoką akcyzę, która sprawia, że papierosy kosztują znacznie więcej niż koszt ich wytworzenia i znacznie więcej niż w innych zakątkach świata. Logiczne, że z tej niespotykanej sytuacji próbują skorzystać różnego rodzaju "przedsiębiorczy" kolesie. Oczywiście ci, którzy wymyślili tę akcyzę mieli dobre intencje. Chcieli zmniejszyć chęć do palenia tytoniu, bo to generuje olbrzymie koszty społeczne. Chcieli dobrze...
                    blog.kopyra.com

Comment

• jacer
                      • 2006.03
                      • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika remfire Wyświetlenie odpowiedzi
                      Pomiajajac inne apekty - wyobrażasz sobie sklepy w których magazynowane są setki ( albo i tysiące) różnego rodzaju opakowań zwrotnych ?
                      A który sklep ma setki albo tysiące piw?

W Niederlandach automat przyjmuje butelki tylko tych napojów, kóre są sprzedawane w danym sklepie. Jak to rozpoznaje nie wiem Nie da się zarazy oszukać.

Oprócz butelek po piwie, w NL, także PETy są zwrotne.

Nie raz już wracałem z butelkami ze sklepu, bo mi zaraza nie chciała przyjąć. Co z nimi zrobić? Można wywalić do swojego śmietnika. Tylko, że panowie od śmieci, gdy zobaczą, że są one w śmieciach robią krótką adnotację a wraz z następnym rachunkiem za opróznienie kubła dostajesz niezłą sumkę do zapłacenia. Za sortowanie.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

Comment

• kopyr
                        • 2004.06
                        • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                        A który sklep ma setki albo tysiące piw?
                        MuadDib chciał, żeby wszystkie opakowania, od wszystkich towarów były obłożone kaucją 5zł.
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                        W Niederlandach automat przyjmuje butelki tylko tych napojów, kóre są sprzedawane w danym sklepie. Jak to rozpoznaje nie wiem Nie da się zarazy oszukać.
                        Najprawdopodobniej rozpoznaje po kodzie kreskowym + może masa butelki. Może być łącznie cobyś, mu kontretykiet z butelek na jakieś słoiki nie poprzeklejał.
                        blog.kopyra.com

Comment

• MuadDib
                          • 2005.11
                          • 172

Tutaj wiele zależy od hurtowni, z którą się współpracuje. W moim sklepie NRW z czeskich butelek są kaucjonowane 0,50zł (myślisz, że ludzie oddają - bardzo słabo), dlatego, że tak robi hurtownia z którą współpracuję, gdyby mi wliczyli butelki w cenę piwa, to po prostu byłoby ono o 0,5zł droższe. Jednakowoż sprawa nie jest taka prosta, że browar z Czech czy Niemiec na to stać, to jest de facto w gestii sklepu czy też hurtowni. Przytoczę inny przykład - mam w ofercie piwo z GABa (Kamasutrę i Stouta) dostaję je w butelkach bezzwrotnych (nawet na Stoucie tak napisano na etykiecie), ale są to takie same butelki jak zwrotne. Hurtownia jednak ze względów logistycznych nie odbierze ode mnie tych butelek, dlatego wliczyła je w cenę piwa. Z racji jednak, że sprzedaję też Ciechana i Fortunę, które de facto operują tym samym typem butelek czyli wszystkie o wysokości=ŻGB=Okocim=Amber=zwrotna Belgia, więc u mnie w sklepie są to butelki zwrotne, bo mam je gdzie oddać. Dzięki temu piwo może być ciut tańsze.
                          Podobnie robi gość, u którego się zaopatruję a przy okazji, to w jakiej miejscowości masz sklep? Często jeżdżę po Polsce i pić się chce, a nie zawsze jest gdzie piwo kupić

Ale przecież nie wprowadzisz tej ustawy na całym świecie. Zobacz co sie dzieje z papierosami, przemyt, służby celne w UE prawie niczym innym się nie zajmują, grupy przestępcze sie bogacą itd. itp. Dlaczego? Bo ktoś ustawowo wymyślił dość wysoką akcyzę, która sprawia, że papierosy kosztują znacznie więcej niż koszt ich wytworzenia i znacznie więcej niż w innych zakątkach świata. Logiczne, że z tej niespotykanej sytuacji próbują skorzystać różnego rodzaju "przedsiębiorczy" kolesie. Oczywiście ci, którzy wymyślili tę akcyzę mieli dobre intencje. Chcieli zmniejszyć chęć do palenia tytoniu, bo to generuje olbrzymie koszty społeczne. Chcieli dobrze...
                          No tak, ale nie sądzę by komuś się chciało z Ukrainy przemycać opakowania. Wiem jakie są wady obecnego rozwiązania. Pytam czy masz inny pomysł, jeśli tak i jeśli est sensowny, z przyjemnością mu przyklasnę

Comment

• MuadDib
                            • 2005.11
                            • 172

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kamień Wyświetlenie odpowiedzi
                            Wtedy najtańsze piwo kosztowało by jakieś 7zł . To prawda, że kaucje zawsze można dostać spowrotem, ale jest to po prostu "zamrażanie gotowki" i pamiętajmy, że aby kupić takie piwo, trzeba miec w portfelu nie tylko dość pieniędzy na za samo piwo, ale także na kaucję! To jest chyba najważniejszy powód, dla którego niezamożni obywatele najchętniej sięgają po butelkę bezzwrotną lub puchę.
                            Ale to 5 zł topisz tylko raz, a potem płacisz już tylko za piwo

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kamień Wyświetlenie odpowiedzi
                            Środowisko miało by taki pożytek, że zostało by zalane falą zużytych puszek, i nie przesadzajmy, że zbieracze puszek wyłapią wszystko, poza miastem puszki walają się wszędzie, wystarczy przejść się po jakimkolwiek lesie (cóż, prawdą jest, że butelki też i to nie tylko od piwa). Ech, wiele jeszcze piwa upłynie nim ludzie odejdą od puszek. Musi zmienić się mentalność, żeby system zwrotnych butelek funkcjonował jak należy i nawet forsowanie tego na siłę niewiele pomoże
                            Pewnie trochę w tym racji, naszemu społeczeństwu brak jakiejkolwiek samodyscypliny, zwłaszcza w kwestii ochrony środowiska Jakieś 5 lat temu byłem na Węgrzech i to co mnie tam pozytywnie zaskoczyło to że wszystkie butelki, od wszystkich rodzajów alkoholi (z wyjątkiem nietypowych, krótkich serii) od piwa, przez wino, po wódkę (a tam sprzedają w różnych rozmiarach, spotkałem się nawet z opakowaniami zwrotnymi od palinki pakowanej po 0,04 l ). Większość z nich trafia z powrotem do sklepów, choć ich cena jest niewielka. Zdrowie tego sympatycznego narodu o szatańskim języku

Comment

• jacer
                              • 2006.03
                              • 9875

A jak rozpoznaje ile jest butelek w skrzynce gdy się wkłada skrzynkę? Sprytne to urządzenia
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

Comment

• remfire
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.03
                                • 1334

No tak, ale nie sądzę by komuś się chciało z Ukrainy przemycać opakowania.
                                No nie wiem, czy by się tacy nie znaleźli
                                Gdzieś na forum jest artykuł o przedsiębiorczym mieszkańcu woj. podkarpackiego , który zbiera u nas butelki i sprzedaje na Słowacji. Nawet nie musi przemycać , bo na granicy nikt nie może mu zabronić wywozu setek pustych butelek - a na Słowacji sprzedaje je bez problemu.
                                Moim zdaniem sklep jest od sprzedawania, a od skupowania opakowań jest tzw.punkt skupu surowców wtórnych. Pozostaje tylko kwestia uznania co tam skupować , oraz zachęcenia ( i uświadomienia) ludzi aby tam je przynosili.
                                Ostatnia zmiana dokonana przez remfire; 2007-09-19, 08:54.

Comment

Przetwarzanie...
                                X