Opakowania zwrotne

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ucho
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.05
    • 500

Zwykle robię zakupy w "małym sklepie spożyczym" lub "specjalistycznym sklepie z piwem". Zazwyczaj biorę butelki na wymianę, aby nie została naliczona kaucja. I wszystko przebiega sprawnie, po prostu kaucja nie zostaje naliczona .
    Niedawno, robiąc zakupy w markecie pewnej sieci, musiałem podpisać się pod protokołem przyjęcia butelek . To coś wylądało jak to - http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/s...84OOCLl8GX.jpg (nie była to Alma w moim przypadku).
    Skąd taka procedura? Nowe przepisy, czy wymysł sieci handlowej?
    Last edited by ucho; 2011-07-20, 14:51.

Comment

• yavo
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      🥛🥛🥛🥛
      • 2009.03
      • 910

Chyba przepisy, bo ja coś takiego podpisuję w moim osiedlowym spożywczaku.

Comment

• ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23926

widać tam wyszczególniony VAT...
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• ucho
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.05
          • 500

Pewnie powinienem teraz uwzględnić tę transakcję w PIT-ach, bo przecież sprzedaż butelek to czysty mój dochód.
          Opakowania zwrotne to jak widać sól w oku tego systemu.

(a fotkę ukradłem stąd )
          Last edited by ucho; 2011-07-21, 16:48.

Comment

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ucho Wyświetlenie odpowiedzi
            Pewnie powinienem teraz uwzględnić tę transakcję w PIT-ach, bo przecież sprzedaż butelek to czysty mój dochód.
            Opakowania zwrotne to jak widać sól w oku tego systemu.

(a fotkę ukradłem stąd )
            socjalistycznego układu ...

Comment

• ucho
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.05
              • 500

Na chwilę założyłem różowe okulary i zobaczyłem jak Ministerstwo Środowiska za pieniądze zgromadzone dzięki podatkowi VAT od oddawanych butelek mogłoby przeprowadzić ogólnokrajową kampanię, zachęcającą do korzystania z opakowań zwrotnych.

A tak poważniej to powoli zagadnienie staje się moją pasją, fantastyczna lektura na ten temat tutaj .
              Last edited by ucho; 2011-07-23, 00:03.

Comment

• ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23926

Jesteś zły!
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• emako
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2010.11
                  • 105

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ucho Wyświetlenie odpowiedzi
                  Zwykle robię zakupy w "małym sklepie spożyczym" lub "specjalistycznym sklepie z piwem". Zazwyczaj biorę butelki na wymianę, aby nie została naliczona kaucja. I wszystko przebiega sprawnie, po prostu kaucja nie zostaje naliczona .
                  Niedawno, robiąc zakupy w markecie pewnej sieci, musiałem podpisać się pod protokołem przyjęcia butelek . To coś wylądało jak to - http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/s...84OOCLl8GX.jpg (nie była to Alma w moim przypadku).
                  Skąd taka procedura? Nowe przepisy, czy wymysł sieci handlowej?
                  Skąd vat na butelki ?
                  Kupując piwo w jednej z dużych hurtowni do tej pory mam zafakturowane przy każdej transakcji butelki i transportery, ale w pozycji vat widnieje pozycja "zwolnione z vat".
                  Z tego paragonu wynika, że butelka odkupiona od potencjalnego "Kowalskiego" jest objęta vatem
                  Last edited by emako; 2011-07-23, 14:00.
                  PIWA REGIONALNE
                  Puławy, Wróblewskiego 29
                  www.piwaregionalne.pulawy.pl
                  info@piwaregionalne.pulawy.pl
                  Zapraszamy:
                  pn.-sob. 10-23
                  niedziela: 12-21
                  Jesteśmy na Facebook'u -> kliknij

Comment

• kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emako Wyświetlenie odpowiedzi
                    Skąd vat na butelki ?
                    Kupując piwo w jednej z dużych hurtowni do tej pory mam zafakturowane przy każdej transakcji butelki i transportery, ale w pozycji vat widnieje pozycja "zwolnione z vat".
                    Z tego paragonu wynika, że butelka odkupiona od potencjalnego "Kowalskiego" jest objęta vatem
                    Było o tym parę razy. W tym wątku w podanym poście podałem linki do innych dyskusji. Poczytaj je, a znajdziesz odpowiedź.

W skrócie chodzi o to, że wg polskiego prawa, butelka zwrotna jako opakowanie jest zwolniona z VAT, ale ustawodawca wymyślił, że jeżeli nie zostanie zwrócona w ciągu 60 dni, to staje się towarem, obciążonym podatkiem VAT ze stawką 23%. Jest to konstrukcja kuriozalna, która rodzi różne problemy. M.in. takie potworki jak powyżej.
                    blog.kopyra.com

Comment

Przetwarzanie...
                    X